پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

طبع قارچ سرد است یا گرم؟ + فواید مصرف قارچ



	طبع قارچ سرد است یا گرم؟ + فواید مصرف قارچ | وب


مزاج و طبیعت مواد غذایی

برای هر ماده غذایی طبعی در نظر گرفته شده است. در واقع مفهوم گرمی و سردی غذا آن است که آن غذا، گرم‌تر یا سردتر از بدن انسان است و بسته به مزاج مصرف‌کننده، تأثیراتی را در بدن فرد ایجاد می‌کند. از آنجایی که حفظ تعادل مزاج ضامن سلامتی است، دریافت غذاهای سرد و گرم باید متناسب با مزاج افراد صورت گیرد، به عنوان مثال مزاج سرد با دریافت غذاهای گرم به تعادل خود نزدیک می‌شود.
طبق نظریه حکمای قدیم و طب سنتی اگرخون را در ظرفی ریخته و به حال خود رها کنیم از 4 لایه سودا (گلبول قرمز)، بلغم (گلبول سفید و پلاکت)، خون (هموگلوبین) و صفرا (لایه زرد رنگ) تشکیل می‌شود.
صفرا خصوصیات گرم و خشک، خون خصوصیات گرم و تر، بلغم خصوصیات سرد و تر و در آخر سودا خصوصیات سرد و خشک دارد. با توجه به این نکته و تشخیص این‌که هر فرد در کدام دسته از مزاج‌ها و طبیعت‌ها قرار گرفته است مواد غذایی مشخصی توصیه می‌شود.
با مصرف غذاهای گرم حرارت بدن فرد به سرعت بالا می‌رود، احساس انرژی و قدرت پيدا می‌كند و از نظر جسمی، جنسی و حتی روحي آمادگي و توان بيشتری پيدا مي‌‌كند و بر عكس با خوردن غذاهاي سرد حرارت بدن فرد مقداري كم مي‌‌شود و احساس سستي و رخوت به او دست مي‌‌دهد. 
برخي افراد نسبت به غذاهاي سرد حساس ‌تر از ديگران هستند و با مصرف غذاهاي سرد به مقدار زياد، حالت تهوع، دل پيچه و سرگيجه پيدا مي‌كنند كه به آن ها "طبع سرد” گفته مي‌شود و برعكس، برخي افراد با مصرف غذاهای گرم به مقدار فراوان، دچار بالا رفتن غير عادی حرارت بدن و جوش‌هايي در نقاط مختلف بدن مي‌شوند، كه اين افراد داراي "طبع گرم” هستند.

طبع قارچ و مصلح‌های آن

قارچ‌ها در حقیقت گیاه نیستند و خود گروه جداگانه‌ای از موجودات زنده را تشکیل می‌دهند که از جهاتی شبیه گیاهان و از جهاتی شبیه جانوران هستند. از نظر طب سنتي طبع قارچ سرد و ‌تر دارد و توصيه مي‌شود آن را همراه آويشن، زيره و فلفل سياه ميل كنيد تا اثرات سوء آن خنثي شود. از مصلح‌های دیگر آن می‌توان به خردل، پختن با نمک و شوید، روغن کنجد و زیتون، پونه، زنجفیل اشاره کرد.
طبع قارچ که ذکر شد سرد و تر است بدیم معناست که منظر اول سردي بدن است و باعث سستی و لختی می‌گردد و منظر دوم تری يعني ميزان آب بدن. قارچ ماده غذايي رطوبت بخش است و باعث زياد شدن مايعات بدن می‌گردد.


طبع قارچ بلغم و از سبزیجات زمستانی است


قارچ به همراه اسفناج، باميه، خرفه، كاسني، كاهو و لوبيا سبز از سبزیجات زمستانی یا بلغم هستند که توصیه می‌شود افرادی که سرد مزاج هستند از این سبزیجات و به‌طور مخصوص قارچ کمتر استفاده کنند. مصرف قارچ به دلیل طبع سرد و ترش می‌بایست در حد اعتدال باشد.
اکثر غذاهایی که دارای طبع سرد و تر هستند را معمولا با غذاهایی که ریشه گرم وخشک دارند مصرف می‌کنند. بنابراین با توجه به طبع قارچ همواره در غذاهایی مانند سوپ شیر، سوپ مرغ، لازانیا و ... به‌همراه جعفری که از سبزیجات گرم و خشک است مخلوط و پخته می‌شود. 

نکات لازم در مورد مصرف قارچ

در برخی طبع قارچ را گرم ذکر کرده‌اند ولی در طب سنتی به طور اجماع بر سرد و تر بودن آن توافق دارند. ولی همچنان توصیه می‌شود که به موارد عدم مصرف قارچ دقت شود.

  • قارچ دیرهضم است و باعث غلظت خون می‎گردد.
  • مصرف بیش از حد آن درد معده ایجاد می‎كند. طبع قارچ همانطور که گفته شد سرد و تر است پس امكان فلج و سكته دارد برای خنثی شدن این موارد همراه آن زنجفیل بخورید.
  • هیچ‎گاه بعد از خوراك قارچ آب سرد نخورید. 
  • افرادي كه دچار كوليت روده هستند نبايد قارچ بخورند.
  • قارچ را با آب سرد بشویید در آب خیس نكنید.
  • تا زمانی كه نمی‎خواهید از قارچ استفاده كنید آن را نشویید.
  • قارچ را در مایكروفر و یا فر نپزید و بخارپز هم نكنید.
  • مبتلایان به نقرس، ناراحتی‌های اعصاب، سوءهاضمه و بیماران کبدی باید در مصرف آن احتیاط کنند.
  • اطفال، سالمندان و زنان حامله باید در مصرف آن احتیاط کنند.


	طبع قارچ سرد است یا گرم؟ + فواید مصرف قارچ | وب


فواید مصرف قارچ

 قارچ‌های دیگری مانند قارچ کفیر و قارچ کامبوجا هم فواید بسیار زیادی دارند ولی از فواید بیشمار قارچ خوراکی نیز نمی‌توان غافل شد.
  • قارچ فعالیت مغز را برمی‎انگیزد.
  • باعث بیرون کردن سم‎های بدن و بلغم را برطرف می‎کند.
  • قارچ حاوی آنتی‎بیوتیک است.
  • قارچ باعث تقویت استخوان‎ها می‎شود و کمبود ویتامین D را جبران می‎کند.
  • کسانی که بزاق‎شان زیاد ترشح می‎کند از قارچ استفاده کنند.
  • قارچ باعث می‎شود که مواد غذایی آسان جذب گردد و اخلاط مضر و فضولات را خارج می‎کند و دستگاه گوارش را تصفیه می‎کند.
  • قارچ باعث تقویت نیروی جنسی می‎شود.

امام صادق در مورد مزاج و طبع می‌فرمایند: "ما سردی (اسید) را به گرمی (باز) و گرمی را به سردی و تری را با خشکی و خشکی را با تری درمان می‌کنیم و کار را یکسره به خدا واگذار می‌کنیم"

گردآوری: مجله اینترنتی وب