پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا
طبع قارچ سرد است یا گرم؟ + فواید مصرف قارچ
مزاج و طبیعت مواد غذایی
برای هر ماده غذایی طبعی در نظر گرفته شده است. در واقع مفهوم گرمی و سردی غذا آن است که آن غذا، گرمتر یا سردتر از بدن انسان است و بسته به مزاج مصرفکننده، تأثیراتی را در بدن فرد ایجاد میکند. از آنجایی که حفظ تعادل مزاج ضامن سلامتی است، دریافت غذاهای سرد و گرم باید متناسب با مزاج افراد صورت گیرد، به عنوان مثال مزاج سرد با دریافت غذاهای گرم به تعادل خود نزدیک میشود.
طبق نظریه حکمای قدیم و طب سنتی اگرخون را در ظرفی ریخته و به حال خود رها کنیم از 4 لایه سودا (گلبول قرمز)، بلغم (گلبول سفید و پلاکت)، خون (هموگلوبین) و صفرا (لایه زرد رنگ) تشکیل میشود.
صفرا خصوصیات گرم و خشک، خون خصوصیات گرم و تر، بلغم خصوصیات سرد و تر و در آخر سودا خصوصیات سرد و خشک دارد. با توجه به این نکته و تشخیص اینکه هر فرد در کدام دسته از مزاجها و طبیعتها قرار گرفته است مواد غذایی مشخصی توصیه میشود.
با مصرف غذاهای گرم حرارت بدن فرد به سرعت بالا میرود، احساس انرژی و قدرت پيدا میكند و از نظر جسمی، جنسی و حتی روحي آمادگي و توان بيشتری پيدا ميكند و بر عكس با خوردن غذاهاي سرد حرارت بدن فرد مقداري كم ميشود و احساس سستي و رخوت به او دست ميدهد.
برخي افراد نسبت به غذاهاي سرد حساس تر از ديگران هستند و با مصرف غذاهاي سرد به مقدار زياد، حالت تهوع، دل پيچه و سرگيجه پيدا ميكنند كه به آن ها "طبع سرد” گفته ميشود و برعكس، برخي افراد با مصرف غذاهای گرم به مقدار فراوان، دچار بالا رفتن غير عادی حرارت بدن و جوشهايي در نقاط مختلف بدن ميشوند، كه اين افراد داراي "طبع گرم” هستند.
طبع قارچ و مصلحهای آن
قارچها در حقیقت گیاه نیستند و خود گروه جداگانهای از موجودات زنده را تشکیل میدهند که از جهاتی شبیه گیاهان و از جهاتی شبیه جانوران هستند. از نظر طب سنتي طبع قارچ سرد و تر دارد و توصيه ميشود آن را همراه آويشن، زيره و فلفل سياه ميل كنيد تا اثرات سوء آن خنثي شود. از مصلحهای دیگر آن میتوان به خردل، پختن با نمک و شوید، روغن کنجد و زیتون، پونه، زنجفیل اشاره کرد.
طبع قارچ که ذکر شد سرد و تر است بدیم معناست که منظر اول سردي بدن است و باعث سستی و لختی میگردد و منظر دوم تری يعني ميزان آب بدن. قارچ ماده غذايي رطوبت بخش است و باعث زياد شدن مايعات بدن میگردد.
طبع قارچ بلغم و از سبزیجات زمستانی است
قارچ به همراه اسفناج، باميه، خرفه، كاسني، كاهو و لوبيا سبز از سبزیجات زمستانی یا بلغم هستند که توصیه میشود افرادی که سرد مزاج هستند از این سبزیجات و بهطور مخصوص قارچ کمتر استفاده کنند. مصرف قارچ به دلیل طبع سرد و ترش میبایست در حد اعتدال باشد.
اکثر غذاهایی که دارای طبع سرد و تر هستند را معمولا با غذاهایی که ریشه گرم وخشک دارند مصرف میکنند. بنابراین با توجه به طبع قارچ همواره در غذاهایی مانند سوپ شیر، سوپ مرغ، لازانیا و ... بههمراه جعفری که از سبزیجات گرم و خشک است مخلوط و پخته میشود.
نکات لازم در مورد مصرف قارچ
در برخی طبع قارچ را گرم ذکر کردهاند ولی در طب سنتی به طور اجماع بر سرد و تر بودن آن توافق دارند. ولی همچنان توصیه میشود که به موارد عدم مصرف قارچ دقت شود.
- قارچ دیرهضم است و باعث غلظت خون میگردد.
- مصرف بیش از حد آن درد معده ایجاد میكند. طبع قارچ همانطور که گفته شد سرد و تر است پس امكان فلج و سكته دارد برای خنثی شدن این موارد همراه آن زنجفیل بخورید.
- هیچگاه بعد از خوراك قارچ آب سرد نخورید.
- افرادي كه دچار كوليت روده هستند نبايد قارچ بخورند.
- قارچ را با آب سرد بشویید در آب خیس نكنید.
- تا زمانی كه نمیخواهید از قارچ استفاده كنید آن را نشویید.
- قارچ را در مایكروفر و یا فر نپزید و بخارپز هم نكنید.
- مبتلایان به نقرس، ناراحتیهای اعصاب، سوءهاضمه و بیماران کبدی باید در مصرف آن احتیاط کنند.
- اطفال، سالمندان و زنان حامله باید در مصرف آن احتیاط کنند.
فواید مصرف قارچ
قارچهای دیگری مانند قارچ کفیر و قارچ کامبوجا هم فواید بسیار زیادی دارند ولی از فواید بیشمار قارچ خوراکی نیز نمیتوان غافل شد.
- قارچ فعالیت مغز را برمیانگیزد.
- باعث بیرون کردن سمهای بدن و بلغم را برطرف میکند.
- قارچ حاوی آنتیبیوتیک است.
- قارچ باعث تقویت استخوانها میشود و کمبود ویتامین D را جبران میکند.
- کسانی که بزاقشان زیاد ترشح میکند از قارچ استفاده کنند.
- قارچ باعث میشود که مواد غذایی آسان جذب گردد و اخلاط مضر و فضولات را خارج میکند و دستگاه گوارش را تصفیه میکند.
- قارچ باعث تقویت نیروی جنسی میشود.
امام صادق در مورد مزاج و طبع میفرمایند: "ما سردی (اسید) را به گرمی (باز) و گرمی را به سردی و تری را با خشکی و خشکی را با تری درمان میکنیم و کار را یکسره به خدا واگذار میکنیم"
گردآوری: مجله اینترنتی وب