چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

خرید کفش مدرسه و چند نکته مهم که هر پدر و مادری باید بداند


خرید کفش برای کودکان مدرسه ای شاید یکی از مکلات تمام پدرها و مادرانی است که در منزل شان کودک مدرسه ای دارند. به همین دلیل شما را با چند ترفند ساده برای خرید کفش مناسب کودک تان آشنا می کنیم.

نکته هایی برای خرید کفش مناسب کودکان مدرسه ای

«پا» قلب دوم انسان است! قلبی که در کفش هایمان می‌تپد نیازمند توجه ویژه‌ای است تا ساز ناکوک نزند اما شرایط گاهی آن گونه نیست که باید باشد. تحقیقات نشان می‌دهد که بسیاری از مشکلات پای بزرگسالان ریشه در کودکی آنها دارد و اثرات منفی یک کفش نامناسب می‌تواند طولانی‌تر و بدتر از آن چیزی باشد که تاکنون به آن فکر کرده‌ایم. این در حالی است که با بازگشایی مدارس، پای کودکان و نوجوانان حداقل 30 تا 40 ساعت در هفته در کفش حبس می‌شود!

از این‌رو خرید کفش مناسب و استاندارد برای کودکان بخصوص در آغاز فصل مدارس نوعی سرمایه‌گذاری برای سلامتی آنها در آینده خواهد بود.

دکتر کامران آزما دراین باره به «ایران» می‌گوید: کفش‌ها مسئولیت حفاظت از پاها و جذب ضربه‌های ناشی از وزن هنگام راه رفتن و دویدن را برعهده دارند. کفش مناسب و ایده آل کفشی است که نه تنها ازعهده این دو وظیفه بخوبی برآید، بلکه خود کفش نیز منشأ بروز مشکل نباشد!

این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با تأکید بر اینکه برای خرید کفش مناسب، توجه به سایز و اجزا و قسمت‌های مختلف کفش ضروری است، می‌افزاید: کفش از چهار جزء اصلی رویه، قسمت زیرین، کفی و پاشنه تشکیل می‌شود. رویه کفش برای دانش‌آموزان اهمیت زیادی دارد و باید علاوه بر استحکام کافی، از جنسی باشد که شرایط تهویه مناسب را فراهم کند. در این راستا رویه‌هایی از جنس چرم، کتان و برزنت مناسب کودکان دبستانی است و والدین بهتر است از خرید کفش هایی با رویه‌های پلاستیکی خودداری کنند. رویه‌های پلاستیکی کفش‌ها مانع تهویه مناسب خواهند شد در چنین شرایطی و با تعریق پا، کفش به محل مناسبی برای رشد قارچ‌ها تبدیل می‌شود. قسمت زیرین کفش نیز باید از ضخامت کافی برخوردار باشد. به عبارت ساده‌تر زیره کفش نه به اندازه‌ای ضخیم باشد که باعث سنگینی کفش شود و نه در حدی نازک ،که بتوان کفش را براحتی مچاله کرد. همچنین زیره کفش نباید لیز و لغزنده باشد. از این دو جزء که بگذریم، به کفی و پاشنه کفش می‌رسیم. کفی یک کفش خوب خاصیت ضربه‌گیری و ضربه‌پذیری دارد و قوس کف‌پا را حمایت می‌کند. کفی‌هایی که قوس ندارند، اصلاً مناسب بچه‌ها در سنین دبستان نیست. در نهایت در مورد پاشنه کفش باید به بلندی آن هم توجه کرد. مناسب‌ترین ارتفاع پاشنه برای پسران یک تا یک ونیم سانتیمتر و برای دختران دو تا دو و نیم سانتیمتر است.

این استاد دانشگاه اضافه می‌کند: برخی دانش‌آموزان دختر تمایل دارند کفش­ های پاشنه بلند بپوشند اما چنین کفش‌هایی احتمال زمین خوردن و پیچ‌خوردگی مچ پا را افزایش می‌دهند. بررسی‌ها نشان می‌دهد پوشیدن چنین کفش‌هایی بخصوص قبل از 12 سالگی کاملاً نامناسب است و عوارضی مانند درد در ناحیه کشکک و پشت زانو و همچنین کمردرد در سنین بالا را به دنبال دارد.

به گفته دکتر آزما، علاوه بر اجزای کفش، قسمت پشتی یا محل قرار گرفتن پاشنه در کفش نیز باید به گونه­ ای باشد که با ممانعت از چرخش و جابه‌جایی جانبی پاشنه، ازچرخش پا و تغییر در قوس پا جلوگیری کند. بنابراین کفش‌های پشت باز به دلیل نبود حفاظت کافی از پاشنه پا، مناسب مدرسه نیستند. در مقابل، کفش‌های ساق‌دار با محافظت از مفصل مچ پا برای کودکان‌ بهترین انتخاب خواهند بود.

قسمت جلویی کفش هم باید به اندازه‌ای باشد که امکان خم و راست کردن انگشتان حتی به اندازه کم را فراهم کند.
این عضو هیأت علمی دانشگاه خاطرنشان می‌کند: انتخاب کفش در اندازه و سایز مناسب پا یکی دیگر از معیارهای مهم خرید کفش مدرسه است. کفش‌های بسیار گشاد یا بسیار تنگ می­ توانند عامل ایجاد میخچه، رشد ناخن به داخل انگشت یا انگشت چکشی باشد.

منظور از سایز کفش تنها طول آن نیست، بلکه باید به پهنا و عمق یا فضای آن هم توجه کرد، چرا که کفش‌های کم عمق باعث فشار بیش از حد، تغییر شکل و درد روی پا خواهند شد. کفش‌های خیلی باریک هم می‌توانند فشار زیادی را به دو طرف پا وارد کنند و به ایجاد تاول در کناره‌های پا منجر شوند.

این کارشناس، ساعات پایانی روز را بهترین زمان برای خرید کفش می‌داند و یادآور می­ شود: ایستادن طی روز باعث افزایش سایز پا در ساعات پایانی روز می‌شود؛ از این رو برای انتخاب کفش با سایز مناسب بهتر است والدین تا پایان روز صبر کنند. همچنین باید توجه داشته باشید که هنگام پوشیدن کفش، به اندازه قطر انگشت شست دست دانش‌آموز، بین پشت پا و پشت کفش فاصله باشد و فضای جلویی کفش در حدی باشد که با پوشیدن آن، دانش‌آموز بتواند انگشتان پا را حرکت دهد.

دکتر آزما در خاتمه می‌گوید: بررسی میزان انطباق پای کودک و سایز کفش او در سنین رشد ضروری است چرا که بعد از سن 3 تا 4 سالگی طول پا به طور متوسط هر 6 ماه به اندازه نیم شماره بزرگتر می‌شود و این بدان معناست که حتی در صورت دوام کفش در طول سال‌های مدرسه، سایز و اندازه کفش 9 ماه تا یکسال بعد از خرید، مناسب پای کودک نخواهد بود و نیاز به تعویض دارد.

گردآوری : گروه سبک زندگی سیمرغ
Seemorgh.com/lifestyle
منبع : روزنامه ایران