شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

بهانه تراشی های اروپا برای پذیرش ترکیه


بهانه تراشی های اروپا برای پذیرش ترکیه
وزیران خارجه اتحادیه اروپا در حال ارزیابی توصیه كمیسیونر گسترش اتحادیه اروپا برای تعلیق ۸ فصل از ۳۵ فصل مورد مذاكره در ارتباط با سیاست های تجارت و حمل و نقل برای اعمال فشار به تركیه جهت اجرای موافقت نامه اتحادیه گمركی ۲۰۰۵ با قبرس و ۹ كشور اروپایی دیگر كه در سال ۲۰۰۴ به این بلوك پیوستند، هستند.آنكارا تاكنون از اجرای این فصل ها خودداری كرده و اعلام داشته تا زمانی كه اتحادیه اروپا تحریم هایش را علیه قبرس ترك نشین لغو نكند، این اقدامات را انجام نخواهد داد.
كارشناسان مسائل اروپا معتقدند در صورتی كه اختلافات كشور های اروپایی بر سر الحاق تركیه و مساله گسترش اتحادیه اروپا به سرانجام نرسد، بحران سیاسی این اتحادیه ۲۵ عضوی را فرا خواهد گرفت.منابع دیپلماتیك عنوان می كنند كه پس از ارائه پیشنهاد تركیه مبنی بر گشودن یك بندر و یك فرودگاه بر كالا های قبرسی، جوی از بحران و سردرگمی كامل بر اتحادیه اروپا حاكم شده است.
ارائه این پیشنهاد شاید باعث جلوگیری از لغو مذاكره بر سر ۸ فصل از ۳۵ فصل مذاكره برای الحاق این كشور در اتحادیه اروپا شود. پیشتر كمیسیون اروپایی خواستار به تعلیق در آمدن ۸ ماده از مفاد مذاكرات الحاقی تركیه به اتحادیه اروپا شده بود.كمیسیون اروپا عدم تعلیق این مواد را مشروط به گشایش همه بنادر و فرودگا ه های تركیه بر كالا های قبرسی كرده بود.در پیش نویس جدید فنلاند كه در پشت در های بسته توسط وزیران خارجه اتحادیه اروپا مورد بحث قرار گرفت، تعدادی از سیاست ها كه باید مورد تعلیق قرار گیرند مورد بررسی قرار گرفتند.
انگلیس، سوئد و اسپانیا به دنبال تعلیق تنها یك یا سه فصل هستند، در حالی كه قبرس، یونان، هلند و اتریش تعلیق حداقل ۱۰ فصل یا بیشتر را خواستار شدند.بن بات، وزیر خارجه هلند در این رابطه گفت: اتحادیه اروپا باید پیام سیاسی قوی را برای اعمال فشار به آنكارا به منظور تسلیم در برابر قبرس ارسال كند.این در حالی است كه عبدالله گل، وزیر خارجه تركیه به وزیران اتحادیه اروپا هشدار داد تا این كشور را بر سر مساله قبرس به انزوا نكشاند.وی افزود: اتحادیه اروپا باید انزوای قبرس ترك نشین را برطرف سازد.گل در روزنامه هرالد تریبیون نوشت: اعمال فشار به تركیه برای انجام شرایط یك جانبه در حالی كه دیگر تعهدات نادیده گرفته شده خطر خروج از این روند را به دنبال دارد.
كشورهایی نظیر انگلیس، اسپانیا و سوئد نگران آن هستند كه در صورت اعمال فشار های بیشتری از سوی اتحادیه اروپا به تركیه، انتقادات در داخل علیه دولت این كشور افزایش پیدا كند.در همین چارچوب اولی رن كمیسیونر گسترش اتحادیه اروپایی گفته است تا زمانی كه تركیه به طور كامل به توافقنامه گمركی امضا شده میان اتحادیه اروپا و قبرس در سال ۲۰۰۵ تن در ندهد باید گفت و گو بر سر این ۸ ماده به حالت تعلیق در آید.
در پس همه این بحث ها این واقعیت نهفته است كه هنوز هم این احساس در برخی كشورهای اروپایی از جمله در آلمان و فرانسه وجود دارد كه اتحادیه اروپا باید مسیحی باقی بماند و همین امر است كه مباحثات مربوط به الحاق تركیه به اتحادیه را تا این حد پیچیده و بغرنج نموده است. بر اساس همین عقیده است كه علیرغم بحث های زیاد مبنی بر آغاز گفت و گوهای الحاق تركیه اراده جدی در میان این كشورها برای پذیرفتن تركیه در اتحادیه اروپا وجود ندارد.
از جمله شواهدی كه برای این مدعا مطرح می شود، طرح موضوع همه پرسی از سوی شیراك برای قبول عضویت تركیه در اتحادیه اروپاست. این در حالی است كه مسائل و مشكلات اقتصادی از قبیل بیكاری و افزایش جرم و جنایت در شهرها در میان بسیاری از فرانسویان، ذهنیتی منفی نسبت به مهاجران و به ویژه مهاجران مسلمان ایجاد كرده است.طبق یك نظرسنجی، ۵۶ درصد از فرانسویان، مخالفت خود را با عضویت تركیه ابراز داشته اند. این فرانسویان از آن بیم دارند كه با ورود تركیه به اتحادیه اروپا، سیل مهاجران ترك وارد فرانسه شوند.تركیه از سال ۱۹۶۳ به عنوان عضو همكار با اتحادیه اروپا همكاری داشته است.
این كشور در سال ۱۹۸۷ رسما درخواست عضویت خود را ارائه داد اما ۱۲ سال گذشت تا به عنوان دولت كاندید در سال ۱۹۹۹ شناخته شود.مخالفان الحاق تركیه به اتحادیه اروپا دلایل مختلفی ذكر می كنند، از جمله اینكه تركیه دارای جمعیت بزرگی با نرخ رشد سریع است (جمعیت تركیه در حال حاضر حدود ۷۰ میلیون نفر است) ، فقر در این كشور بالا است و درباره سازگاری فرهنگی این كشور با اروپا شك و تردید وجود دارد.
همچنین آنها بر این نظرند كه فقط بخش كوچكی از سرزمین تركیه در قاره اروپا واقع شده است و علیه ارمنستان تحریم های اقتصادی وضع كرده است.سرپیچی معماگونه دولت تركیه از به رسمیت شناختن قبرس كه خود از اعضای اتحادیه اروپا است نیز از لحاظ فنی ادامه روند مذاكرات را بی اثر ساخته است. در حقیقت بزرگترین مانع فراروی اتحادیه اروپا همین مسأله است كه از اهمیت دیپلماتیك بسیاری برخوردار است چرا كه تركیه با به رسمیت نشناختن جمهوری قبرس عملا طرف اتحادیه اروپایی خود را به طور كامل به رسمیت نمی شناسد.بسیاری از مخالفان معتقدند كه دولت حاكم در تركیه هنوز به بسیاری از اصول كلیدی دموكراسی لیبرال احترام نمی گذارد چرا كه علیه اقلیت های قومی نظیر كردها تبعیض آشكاری روا می دارد و شكل افراطی ای از سكولاریسم تحمیلی را بر ضد منافع اكثریت مسلمانان این كشور اجرا می كند. اتحادیه اروپا نگرانی هایی را درباره رشد ناسیونالیسم در تركیه ابراز می دارد.
با همه این احوال حامیان الحاق تركیه به اتحادیه معتقدند كه عضویت تركیه می تواند منجر به تقویت نهادهای دموكراتیك در این كشور شود، اقتصاد اتحادیه را تقویت كند و پاداشی برای تركیه به خاطر موضع قوی و باثباتش در حمایت از ناتو باشد. آنها معتقدند كه تركیه تمام شرایط الحاق را می تواند تامین كند. برخی بر این باورند كه اتحادیه اروپا دیگر نمی تواند تقاضای عضویت تركیه را رد كند چرا كه بیش از ۴۰ سال است كه این تقاضا مطرح شده و بهبود ملموسی در شاخص های عضویت از جمله وضعیت حقوق بشر در تركیه حاصل شده است.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید