دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

جشن پایان بی سوادی در ۶ هزار روستا


جشن پایان بی سوادی در ۶ هزار روستا
آمارها نشان می دهد مطلق بی سوادان در سال ۱۳۵۵ از ۲/۱۴ میلیون نفر به ۸/۹ میلیون نفر در سال ۱۳۸۵ تنزل یافته و به عبارتی ۴/۴ میلیون نفر از تعداد بی سوادان کاسته شده است.
با فاصله کمی از پیروزی انقلاب در ۷ دی ماه ۱۳۵۸ ، امام خمینی(ره) فرمان مبارزه با بی سوادی را صادر نمودند. امام خمینی (ره) در بخش هایی از پیام خویش در این رابطه بیان داشتند:
- از جمله حوائج اولیه برای هر ملت که در ردیف بهداشت و مسکن بلکه مهمتر از آنهاست آموزش برای همگان است.
- لازم است تمامی بی سوادان برای یادگیری و تمام خواهران و برادران با سواد برای یاددادن بپاخیزند.
- من از ملت عزیز امید دارم که با همت والای خود بدون فوت وقت ایران را به صورت مدرسه درآورند.
با صدور فرمان تاریخی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران نهضت سوادآموزی با بکارگیری و بسیج نیروهای مردمی در ابتدا با دو دوره مقدماتی و تکمیلی شروع گردید.
در طول سالهای (۱۳۸۵-۱۳۵۷) قدر مطلق بی سوادی در تمام گروههای هدف سوادآموزی کاهش یافته است، آمارها نشان می دهد مطلق بی سوادان در سال ۱۳۵۵ از ۲/۱۴ میلیون نفر به ۸/۹ میلیون نفر در سال ۱۳۸۵ تنزل یافته و به عبارتی ۴‎/۴ میلیون نفر از تعداد بی سوادان کاسته شده است.
طی سالهای یاد شده، تبعیض نسبت باسوادی در زنان و مردان و مناطق شهری و روستایی به نفع زنان و مناطق روستایی تغییر یافته است. به عبارتی اختلاف درصد باسوادی بین زنان و مردان از ۴/۲۳ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۳/۸ درصد در سال ۱۳۸۵ کاهش یافته و در همین زمان اختلاف درصد باسوادی بین مناطق شهری و روستایی از ۹/۳۴ درصد به ۷/۱۳ درصد کاهش نشان می دهد.
نکته قابل توجه اینکه با توجه به آمار سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ میزان بی سوادی در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری می باشد. از همین روز نهضت سوادآموزی با هدف محرومیت زدایی و توزیع عادلانه آموزش، بیش از ۶۰ درصد فعالیت های خود را به مناطق روستایی و مناطق محروم اختصاص داده است.
همچنین در راستای اهداف ( آموزش برای همه ) و به منظور کاهش اختلاف نسبت باسوادی بین زنان و مردان و با توجه با استقبال زنان از سوادآموزی، از مجموع فعالیت های سال ۱۳۸۵ بیش از ۸۵ درصد پوشش آموزش دوره های سوادآموزی ، به زنان تخصیص یافته است.
این سازمان علاوه بر آموزش پایه بی سوادان و کم سوادان به منظور تثبیت آموخته ها و غنی سازی محیط آموزش سوادآموزان با بهره گیری از فرصت های یادگیری به اقدامات ذیل مبادرت ورزیده است.
۱) تولید مواد خواندنی ساده که تاکنون بیش از ۴۰۰ جلد کتاب با عناوین مختلف اجتماعی، تربیتی، خانوادگی، مذهبی و. . . تالیف و توزیع نموده است و همچنین اقدام به تجهیز و کمک به راه اندازی کتابخانه های عمومی و اختصاصی در بخش های مختلف و راه اندازی کتابخانه های سیار نموده است.
۲) تولید و توزیع بسته های آموزشی در قالب مطالبی متناسب با ویژگی های گروههای هدف سوادآموزی به عنوان یکی از مدل های مختلف آموزش چند رسانه ای که دارای قابلیت و کارکردهای مختلفی بوده و در جذب و گرایش مخاطبان نقش بسزایی داشته است، اقدام نموده است.
- تعداد بی سوادان ۶ ساله و بالاتر از ۱۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در سال ۱۳۵۵ به ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در سال ۱۳۸۵ کاهش یافته و در همین زمان نسبت با سوادی از ۵/۴۷ درصد در سال ۵۵ به ۶/۸۴ درصد در سال ۱۳۸۵ رسیده است.
آیا می دانستید: در سال ۲۰۰۵ ، نزدیک به ۷۷۱ میلیون بی سواد بزرگسال در جهان وجود دارد در جهان بیش از ۱۰۰ میلیون کودک بازمانده از تحصیل می باشد و بالغ بر ۷۰ درصد بی سوادان جهان در قاره آسیا زندگی می کنند . ایران به لحاظ نرخ سواد گروه سنی ۱۵ ساله و بالاتر ، در میان ۱۳۹ کشور جهان در رتبه ۸۷ قرار دارد.
در سال ۲۰۰۵ سطح سواد در ۹۰ کشور جهان از جمله (الجزایر، آذربایجان، بلاروس ، برزیل، بلغارستان، کلمبیا، کره ، هند، پاکستان، اردن، نیکاراگوئه، تانزانیا، ترکیه و. . . ) ، در خواندن و نوشتن و حساب کردن (معادل سوم ابتدایی یا دوره تکمیلی نهضت سوادآموزی) است.
آیا می دانستید: حدود ۴۰۰ جلد کتاب آسان و نشریه استانی به زبان ساده توسط سازمان نهضت سوادآموزی ، برای تثبیت آموخته های سوادآموزان و کم سوادان تالیف، نشر و توزیع شده است و تا سال ۱۳۸۵ حدود ۹/۱ میلیون نفر سواد آموز در قالب طرح های ستاد کارکنان و نیروهای مسلح آموزش دیده اند.
همچنین در مدت ۱۴ سال (۱۳۸۷ - ۱۳۶۵) برای کمک به نظام آموزشی، قریب به یک میلیون و ۳۳۰ هزار نفر کودکان لازم التعلیم ، تحت پوشش نهضت سواد آموزی قرار گرفته و آموزش دیده اند و تا سال ۱۳۸۵ بیش از ۸ میلیون نفر بی سواد مطلق در دوره مقدماتی نهضت سواد آموزی آموزش دیده و مدرک قبولی دریافت نموده اند.
براساس این گزارش ، تا سال ۱۳۸۵ بیش از ۲ میلیون و ۵۲۶ هزار نفر در برنامه گروههای پیگیر، ۷۶۱ هزار و ۷۰۰ نفر در برنامه خدمات مکاتبه ای و ۱۹۳ هزار و ۹۰۰ نفر در خدمات رسانه ای و در قالب آموزش پس از سواد ، تحت پوشش قرار گرفته اند.
در سال ۶۹ با اجرای طرح بسیج سواد آموزی بیش از ۲ میلیون نفر بی سواد تحت آموزش قرار گرفته اند و همچنین تا سال ۱۳۸۵ حدود یک میلیون نفر از سواد آموزان نهضت سواد آموزی پایه پنجم را با موفقیت به پایان رسانده و توانایی راهیابی به آموزش رسمی کشور را پیدا کرده اند.
تا سال ۱۳۸۵ تعداد ۳هزار و ۲۱۰ مرکز یادگیری محلی به منظور کاربردی کردن سواد آموزی و پیوند بین سواد و مهارت های اساسی زندگی تاسیس و راه اندازی شده است و تاکنون نزدیک به ۶۰۶ هزار نفر از مهاجران افغانی و ۳۲ هزار نفر از معاودین و اسرای عراقی در کلاس های نهضت سواد آموزی با سواد شده اند.
براساس این گزارش، تا سال ۱۳۸۵ بیش از ۵/۸۷ درصد از سواد آموزان تحت پوشش برنامه های سواد آموزی در گروه سنی زیر ۴۰ سال قرار گرفته است.
برخلاف نگرش برخی افراد که فعالیت های سواد آموزی را پیرآموزی تلقی می نمایند، محور اصلی آموزش های نهضت، بر روی قشر جوان و مولد جامعه تکیه دارد، به طوری که آمارها نشان می دهد متوسط سن سواد آموزان شرکت کننده در کلاس های سواد آموزی حدود ۲۹ سال می باشد و به عبارتی۵/۸۷ درصد سواد آموزان کمتر از ۴۰ سال سن دارند.
لازم به ذکر است ، برگزاری جشن شکرگزاری پایان بی سوادی در قریب به ۶ هزار روستا و مناطقی که میزان با سوادی آنها به ۹۷ درصد در سال جاری رسیده است.
منبع : روزنامه جوان