شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


بازار کاشان ، کاشان


یكی از ابنیه مهم و جالب توجه كاشان، بازار بزرگ و قدیمی آن است، بنای اولیه بازار را به اوایل قرن هفتم هجری قمری نسبت می‌دهند؛ ولی در دوران صفوی از رونق بیش‌تری برخوردار بوده است. این بازار با آراستگی و طرح بسیار عالی ساختمانی‌اش، بسیار باشكوه است.
بازار كاشان خیلی زیباست و با تاق‌هایی حیرت‌انگیز پوشیده شده است. در مجموعه این بازار، ده‌ها كاروان‌سرا، تیمچه، آب‌‌انبار و ... وجود دارد كه هر یك نقش و اهمیت ویژه‌ای دارند. بازار بزرگ كاشان را راسته‌های مس‌فروشان، زرگرها (طلافروشان)، كفاشان و فرش‌فروشان در بر می‌گیرد. قسمت‌های مختلف بازار كاشان به شرح زیر است :
تیمچه امین‌الدوله : یكی از بناهای تاریخی زیبا و باشكوه بازار كاشان، تیمچه امین‌الدوله است. این تیمچه از جمله بناهای متعدد مربوط به «فرخ‌خان غفاری كاشی» ملقب به امین‌الدوله است كه در سال 1285، ساختمان آن را به پایان رسانده است.
این بنای مرتفع با سه طبقه و دهنه‌ وسیع از عظمت خاصی برخوردار است، زیبایی‌های خیره كننده و شاهكارهای هندسی‌اش این بنای كم‌نظیر را ممتاز ساخته است. در استحكام تیمچه و طراحی و معماری آن، چنان دقت و مهارتی به كار برده شده است كه پس از یك قرن و نیم هنوز كاملاً سالم و سرپاست و یكی از كانون‌های تجاری فعال بازرگانان است.
تیمچه حاج محمد حسین ملك‌التجار : این سرای سرپوشیده كه تقریباً در جوار تیمچه امین‌الدوله قرار دارد، از ابنیه دوران قاجار است كه از حیث نقشه و اصول معماری و نوع مصالح و تاق‌بندی‌های سقف و تزئینات روی كار، همانند تیمچه امین‌الدوله است؛ ولی از لحاظ وسعت و اندازه دهنه سقف، كمی كوچك‌تر از آن است. این تیمچه نیز با درهای چوبی‌اش به بازار كاشان ارتباط پیدا می‌كند.
تیمچه حاج سیدحسین صباغ : از دیگر بناهای دوران قاجارِ بازار كاشان، بنای تیمچه حاج سیدحسن صباغ است كه در ناحیه بالای بازار كاشان، واقع شده است. این تیمچه در سه طبقه ساخته شده و دو صحن دارد. در نزدیكی این تیمچه، آب‌انباری نیز به همین نام وجود دارد كه از حیث عظمت و شوكت درخور اهمیت فراوان است.
سرای شریف‌خانه یا گمرك : بنای این ساختمان مشتمل بر سه طبقه است و در اواخر دوران قاجار، توسط فردی به نام آقاشریف فدایی ساخته شده است. از خصوصیات این سرا، تزئین حجره‌ها با كاشی‌های منقش و نقاشی‌های بسیار زیبا است كه مجالس بزم و رزم و شكارگاه را به نمایش گذارده است.
سایر شهرهای استان از جمله نائین، نطنز و ... نیز بازارهای قدیمی جالب‌توجهی دارند.