شنبه, ۳۱ شهریور, ۱۴۰۳ / 21 September, 2024
مجله ویستا

صد نابقه ی زنده ی حال حاضر دنیا


صد نابقه ی زنده ی حال حاضر دنیا
اگر از شما نام چند نابغه را در جهان بپرسند احتمالا خواهید گفت: انیشتین، نیوتن، ادیسون و... اما اگر به شما بگویند که نام چند نابغه‌ی زنده‌ی دنیا را بگو چه خواهید گفت؟
احتمالا تاکنون اسم «دیلی تلگراف» را شنیده‌اید. یک روزنامه‌ی معتبر و پر تیراژ انلگیسی است. این روزنامه دست به کار جالبی زده و از ۴۰۰۰ چهره‌ی مطرح علمی و فرهنگی خواست تا ۱۰ نابغه‌ی خود را بگویند و از آمار به دست آمده نزدیک ۴۰ درصد از آن‌ها مرده بودند. در نظرسنجی دوم از آن‌ها خواست که بین ۶۰ درصد باقی‌مانده ده نفر را انتخاب کنند. این نظر سنجی با پنج معیار
۱) اعتبار فرهنگی
۲) موفقیت
۳) شهرت
۴) توانایی ذهنی
۵) قابلیت مواجهه با مسائل نامتعارف برگزار شد. نتیجه‌ی آن فهرست «۱۰۰ نابغه‌ی زنده» شد.
البته باید گفت که نبوغ چیزی نیست که بشود آن را اندازه گرفت یا به آن جواب دقیقی داد (این فهرست یکی از هزاران فهرست است که امکان تهیه‌ی آن وجود دارد!) نخست به ده نابغه‌ی اول اشاره می‌کنم. که مطمئنا نصف آن‌ها را نمی‌شناسید.
▪ آلبرت هافمن: نابغه‌ترین موجود کره‌ی خاکی! پیرترین شخص از این صد نفر با سن ۱۰۱ سال! شیمی‌دان سوییسی که یکی از معروف‌ترین کارهایش LSD‌ است.
▪ تیم برنرز- لی: مهم‌ترین کار این شخص «www»ی پُر استفاده است. ۵۲ ساله، انگلیسی، دانشمند علوم کامپیوتر.
▪ جورج سوروس: سرمایه‌دار ۷۲ ساله‌ی آمریکایی با ثروتی حدود ۵/۸ میلیارد دلار!
▪ مت گرونینگ: یک انیماتور به تمام معنا. شاهکار او «سیمپسون‌ها» است که پارسال خیلی ترکاند!
▪ نلسون ماندلا: خیلی نیازی به توضیح ندارد. دارد؟
▪ فردیک سنگر: شیمیدان انگلیسی برنده‌ی دو جایزه‌ی نوبل در رشته‌ی خود.
▪ داریو فر: باز هم یک برنده‌ی دیگر نوبل در سال ۹۷. این بار در ادبیات. یک طنزنویس تمام عیار ایتالیایی.
▪ استیون هاوکینگ: خیلی از شما انتظار داشتید جزء دو نفر اول باشد، نه؟ اما مطمئن باشید که این انگلیسی اگر معلول نبود، در دنیا این قدر سر و صدا راه نمی‌انداخت. البته نبوغش را نمی‌شود منکر شد.
▪ اسکار نیه‌مه‌یر: دومین پیر این لیست. برزیلی ۱۰۰ ساله که با اختراعاتی چون بتون مسلح خود را یک معمار کامل معرفی کرد.
▪ فیلیپ گلس: آهنگساز آمریکایی که سه بار نامزد جایزه‌ی اسکار شد. بعضی‌ها او را تاثیرگذارترین آهنگساز قرن بیستم می‌خوانند!
● از این به بعد فقط به چهره‌های آشنا می‌پردازیم.
▪ دکتر علی جوان: بله! درست است. یک ایرانی در بین سه ایرانی این ۱۰۰ نفر. او شاگرد دکتر حسابی بوده. از دبیرستان البرز و دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شده و به همراه آقای yoang (حواستان به تشابه اسمی باشد) لیزر گازی را اختراع کرده. در دانشگاه MIT تدریس کرده و در بین این صد نفر با «اندرو وایلز» که قضیه‌ی فرما را حل کرده هم ردیف است. بالاترین نشان افتخار انجمن اپتیک آمریکا و جایزه‌ی جهانی آلبرت انیشتین را برده! کافی است یا باز بگویم؟
▪ لری پیج و سرگئی برین: این‌ها را می‌توانید یک نفر حساب کنید! یکی روس و دیگری آمریکایی است و مهم‌ترین کار این دو نابغه، اختراع گوگل است که جهان را مسخره‌ی خودش کرده. این دو به تازگی درگیر تغییر نام خلیج‌فارس به خلیج عربی در google Earth هستند.
▪ گری کاسپاروف: به نظر من رتبه‌ی این شطرنج‌باز نهایت بی‌انصافی است. او توانست در سه دوره ی ده تایی، Deep Blue (ابر کامپیوتر IBM را که در هر ثانیه ۰۰۰/۰۰۰/۱۰۰ حرکت حریف را پیش‌بینی می‌کرد، شکست دهد.) به تازگی هم وارد کارهایی سیاسی و مخالفت با پوتین شده!
▪ استیون اسپلیبرگ: وقتی فیلم «نجات سرباز رایان» و «برخورد نزدیک از نوع سوم» وی را ببینید کاملا متوجه نبوغ اولین کارگردان این لیست می‌شوید.
▪ نیما ارکانی حامد: این دومین ایرانی این لیست است. پدر و مادرش ایرانی هستند ولی خودش در کانادا به دنیا آمده. ۳۵ سال دارد. استاد فیزیک هاروارد که هم‌اکنون روی نظریه‌ی ریسمان کار می‌کند.
▪ - محمدعلی کلی: انتخاب او خیلی عجیب بود. ولی خوب، چندین سال قهرمان بوکس حرفه‌ای سنگین وزن آمریکا بودن و مسلمان شدن و امتناع از رفتن به جنگ ویتنام چیز کمی نیست.
▪ اسامه بن‌لادن: بالاخره نابغه هم شد! کسی که اسمش امریکا و اروپا را می‌لرزاند!
▪ بیل گیتس: این هم خیلی نیاز به توضیح ندارد.
▪ میخائیل کلاشنیکف: ما به اشتباه او را به کلاشنیکف می‌شناسیم.
▪ پردیس ثابتی: این هم سومین ایرانی، زیست‌شناس و انسان‌شناس. لیسانس را از MIT گرفته. او جزو سه زنی است که تاکنون با نمره‌ی ممتاز مدرک دکترای خود را از مدرسه پزشکی هاروارد گرفته. ۳۲ سال دارد. گیتار می‌زند. هم‌خوان گروه آلترناتیو راک به نام «هزار روز» هم هست. الگوریتم او هنوز هم کاربرد دارد.
▪ مریل استریپ: تنها بازیگر این لیست. ۱۴ بار کاندید اسکار شده. و دو بار هم آن را گرفته. پرافتخارترین زن هالیوود است. او تا این سن (۵۸ سالگی) درهیچ یک از فیلم‌هایش از ظاهر زنانه‌اش برای جذب مردم استفاده نکرده است.
▪ استیفن کینگ: فیلم‌نامه نویس فیلم «درخشش» کوبریک و «مسیر سبز» دارابونت.
▪ جورج لوکاس: دومین کارگردان این لیست. جنگ‌های ستاره‌ای او هنوز در فهرست بهترین فیلم‌های جهان می‌درخشد.
▪ جان ویلیامز: آهنگساز ۷۵ ساله که موسیقی متن‌های فوق‌العاده و اسکار گرفته زیاد دارد. نمونه کارهای او، فهرست شیندلر، ای‌تی، آرواره‌ها و جنگ‌های ستاره‌ای است.
▪ جی. کی رولینگ: او با هفت کتاب جادویی‌اش ثروتش را از ملکه‌ی انگلستان بیشتر کرده. او گفته قبل از انتشار کتاب اولش (از فقر) در خانه‌اش جاکفشی نداشته است.
▪ کوئنتین تارانتینو: اولین فیلمش «سگدانی» است که جزو بهترین فیلم‌های تاریخ است. «پالپ فیکشن» و «بیل را بکش» او را هم از یاد نبریم.
نابغه شدن خیلی سخت نیست. تصورش را بکنید که چنین مقاله‌ای را ۴۰ سال دیگر بخوانید و اسم یکی از هم‌کلاسی‌ها یا حتی خودتان را در آن ببینید. می‌توانید! واقعا می‌توانید!!
محسن قلمبر دزفولی(دانش آموز پایه ی سوم دبیرستان / واحد آبشناسان ۱)
منبع : مجتمع فرهنگی آموزشی علامه طباطبایی