قیمت طلا امروز




 عادی‌‌سازی روابط با اسرائیل

 سایت اطلاعات آنلاین / ۱۴۰۵/۰۵/۲۴

[جمیله کدیور] پیمان مکه و هراس از ایران؟

کمتر از سه ماه بعد از آنکه دونالد ترامپ کشورهای منطقه از جمله عربستان، قطر، پاکستان، ترکیه، مصر و اردن را به پیوستن گروهی و همزمان به توافقنامه‌های ابراهیم و ساختن نظمی مبتنی بر عادی‌سازی روابط با اسرائیل ترغیب و ملزم کرد...
 [جمیله کدیور] پیمان مکه و هراس از ایران؟
کمتر از سه ماه بعد از آنکه دونالد ترامپ در ۲۵ می۲۰۲۶/۴ خرداد۱۴۰۵، کشورهای منطقه ازجمله عربستان سعودی، قطر، پاکستان، ترکیه، مصر و اردن را به پیوستن دسته‌جمعی و همزمان به توافق‌نامه‌های ابراهیم و ساختن نظمی مبتنی بر عادی‌سازی روابط با اسرائیل ترغیب و ملزم کرد، در ۷ اوت ۲۰۲۶/ ۱۶مرداد ۱۴۰۵ پاکستان، عربستان سعودی و ترکیه پیمان دفاعی مکه را امضا کردند تا نظامی مبتنی بر دفاع از یکدیگر بسازند و امنیت جمعی را تقویت و صلح، امنیت و ثبات در منطقه و فراتر از آن را ترویج کنند.

تحولات ماه‌های اخیر، از جمله جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران و حمله متقابل ایران به پایگاه‌ها و منافع آمریکا در منطقه و کاهش کارآمدی چتر حمایتی ایالات متحده در قبال متحدینش، کشورهای کلیدی منطقه را به بی‌اعتمادی نسبت به آمریکا و به سمت بومی‌سازی سازوکارهای امنیتی سوق داده است. به‌عنوان مثال، عربستان نمی‌خواهد به میدان نبردی تبدیل شود که در آن واشنگتن، تل‌آویو و تهران اختلافات خود را حل کنند و زیرساخت‌های اقتصادی‌اش گروگان جنگ‌هایی شوند که زمان و شدت آن‌ها را نمی‌تواند کنترل کند؛ جنگ‌هایی که بقای آن منحصراً به تصمیمات اتخاذ شده در واشنگتن بستگی داشته باشد.

امضای توافق‌نامه دفاع مشترک مکه توسط عربستان سعودی، ترکیه و پاکستان، نقطه‌عطفی کلیدی در تاریخ معاهدات نظامی منطقه به‌شمار می‌رود. این پیمان که بر پایه اصل بنیادین «هرگونه حمله مسلحانه خارجی به یکی از سه کشور عربستان سعودی، ترکیه و پاکستان، حمله به هر سه کشور تلقی خواهد شد» شکل گرفته، به دنبال ایجاد یک بازدارندگی جمعی و پیش‌گیرانه در برابر تهدیدات است. این ائتلاف راهبردی با تلفیق قدرت مالی و جایگاه عربستان به عنوان صادرکننده بزرگ نفت جهان، ظرفیت‌های پیشرفته صنعت دفاعی ترکیه به عنوان دومین ارتش بزرگ ناتو، و عمق استراتژیک و توان نظامی و هسته‌ای پاکستان، به دنبال پر کردن خلأ قدرت ساختاری در منطقه است.

متن و مفاد حقوقی این توافق‌نامه هنوز به‌طور رسمی منتشر نشده است تا بدانیم پس از بیش از هفت دهه تسلط نظامی آمریکا در منطقه، چرا عربستان سعودی معتقد است که برای تضمین امنیت خود به ترکیه و پاکستان نیاز دارد؟ یا ترکیه به رغم عضویت در ناتو و پاکستان به رغم داشتن سلاح هسته‌ای به عضویت در این توافق روی آوردند؟ در حالی که ارزیابی غالب ناظران در رابطه با این پیمان ناشی از بی اعتمادی به چتر امنیتی ایالات متحده است، برخی از تحلیلگران غربی این پیمان را همسو با هدف ایالات متحده برای تقسیم بار دفاع منطقه‌ای می‌دانند، جایی که قدرت‌های محلی وظایف بازدارندگی را که واشنگتن قصد دارد از آن صرف‌نظر کند، بر عهده می‌گیرند.

در راستای تعدیل حساسیت‌های بین‌المللی، هیچ‌کدام از این سه کشور این پیمان را ضد اسرائیلی، ضد ایرانی یا ضد آمریکایی توصیف نکرده‌اند. مقامات ارشد ریاض، آنکارا و اسلام‌آباد صراحتاً پافشاری دارند که این معاهده صرفاً ماهیت دفاعی داشته و بر ضد هیچ محور یا کشور ثالثی تنظیم نشده است. در همین چارچوب، هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، صراحتاً اعلام کرد که زمینه‌سازی و مذاکرات اولیه برای این توافق سه‌جانبه تقریباً از سه سال قبل آغاز شده بود.

بر این اساس، به نظر می‌رسد هدف بنیادین این پیمان، ارتقای بازدارندگی جمعی و شکل‌دهی به یک چتر امنیتی مستقل است تا به وابستگی مطلق یک ‌طرفه منطقه به قدرت‌های فرامنطقه‌ای، به‌ویژه ایالات متحده، پایان دهد.

به دلیل عدم انتشار رسمی سند، هنوز سازوکار اجرایی این توافق با ابهاماتی روبرو است. به‌عنوان نمونه، می‌توان به ابهام در مورد آستانه ورود به جنگ اشاره کرد؛ هنوز مشخص نیست چه نوع حملاتی به یک عضو، دقیقاً مستلزم پاسخ نظامی مستقیم و ورود دو طرف دیگر است. آیا حمله از سوی یک بازیگر غیردولتی، هم‌سطح با حمله یک دولت محسوب می‌شود؟ به عنوان مثال، آیا حملات پهپادی یا موشکی انصارالله یمن به تأسیسات نفتی عربستان، آنکارا و اسلام‌آباد را به میدان جنگ خواهد کشاند یا خیر؟ از سوی دیگر، مشخص نیست که آیا حمله به یک عضو، مستلزم حمله متقابل دیگر اعضا به طرف متجاوز است، یا اینکه همکاری اعضا صرفاً به پشتیبانی اطلاعاتی، دفاع هوایی و اعزام محدود نیرو خلاصه می‌شود؟ در صورت اختلاف‌نظر اعضا در مورد نوع و شدت پاسخ، چه سازوکاری پیش‌بینی شده است؟

درست دو روز پس از آنکه عربستان سعودی، ترکیه و پاکستان این توافق‌نامه را امضا کردند، انصارالله یمن اعلام کرد که با پهپاد به پالایشگاه جازان شرکت آرامکو عربستان سعودی حمله کرده است. اگر حمله به یکی از اعضا به عنوان حمله به هر سه عضو تلقی می‌شود، از پاکستان و ترکیه دقیقاً چه انتظاری می‌رفت؟ حمله جازان تقریباً بلافاصله به آزمونی جدی برای سنجش عیار این توافق‌نامه و نمایان شدن میزان تحقق‌ناپذیری سازوکارهای آن در گام‌های نخست تبدیل شد.

علاوه بر ابهامات عملیاتی، عدم شکل‌گیری یک ساختار یکپارچه نظامی چالش ساختاری دیگر این معاهده است؛ این پیمان در حال حاضر فاقد فرماندهی نظامی واحد، ارتش مشترک دائمی یا بودجه دفاعی یکپارچه است. برخلاف مدل‌های غربی مانند ناتو، متن عمومی این توافق‌نامه هنوز مشخص نمی‌کند که چه مرجع یا سازوکاری صلاحیت تصمیم‌گیری درباره تعریف «حمله مسلحانه و تجاوز» را دارد؛ در نتیجه، نحوه دقیق و الزامات قانونی دفاع جمعی پس از وقوع یک حمله همچنان با ابهام روبروست. با این حال، بر اساس آخرین گزارش‌های دیپلماتیک، اعضا تلاش کرده‌اند این خلأ ساختاری را از طریق توسعه همکاری‌های بخشی و کاربردی پر کنند. بر این اساس، انتظار می‌رود همگرایی این ائتلاف به جای ورود فوری به جنگ‌های مشترک، بر حوزه‌های تکنیکی و ملموس تمرکز یابد؛ از جمله برگزاری رزمایش‌های مشترک، اشتراک‌گذاری اطلاعات راهبردی، یکپارچه‌سازی پدافند موشکی، توسعه فناوری پهپادی، امنیت سایبری، تولیدات مشترک نظامی، آموزش نیروها، امنیت دریایی و هماهنگی‌های لجستیکی. توافق بر سر ایجاد این مکانیزم‌های بومی، در کنار تصمیم برای تاسیس یک دبیرخانه دائمی در عربستان سعودی، نشان می‌دهد که پیمان مکه در حال حاضر بیشتر یک «ابزار بازدارندگی سیاسی و روانی» و بستری برای هم‌آفزایی صنایع دفاعی است تا یک ماشین جنگی یکپارچه و آماده عملیات.

برداشت‌های متفاوت از تهدید مانع کلیدی دیگری در مسیر کارآمدی این معاهده است. این سه کشور بدون ایجاد یک درک مشترک از تهدید، یک ترتیب دفاع جمعی را پایه‌گذاری کرده‌اند. تهدید وجودی پاکستان، به طور سنتی هند است. در همین راستا، مقامات پاکستان صراحتاً اعلام کرده‌اند که این توافق شامل گسترش چتر بازدارندگی هسته‌ای این کشور فراتر از مرزهایش و بر فراز خلیج فارس نمی‌شود. نگرانی‌های امنیتی ترکیه از شبه‌نظامیان کُرد در مرزهای جنوبی گرفته تا رقبای ژئوپلیتیک در مدیترانه شرقی چون یونان را در بر می‌گیرد. در مقابل، دغدغه اصلی امنیت ملی عربستان سعودی، انصارالله یمن، شبه‌نظامیان عراقی و تقابل راهبردی و توازن قدرت با ایران است.این برداشت‌های امنیتی نه‌تنها همسو نیستند، بلکه گاهی در تضاد با منافع دوجانبه اعضا قرار می‌گیرند. این عدم همگرایی در تعریف دشمن و مبدأ تهدید، می‌تواند مانع از آن ‌شود که این توافق‌نامه در بحران‌های واقعی، به مرحله عملیاتی و پاسخ نظامی یکپارچه برسد.

با وجود این ناهمگونی در ادراک تهدید، عدم توافق در موضوعات مختلف منطقه‌ای مانع از شکل‌گیری این ائتلاف نشده است. این سه کشور در قبال مسائل کلیدی و حساسی همچون بحران سوریه، نحوه تعامل با ایران و یا رویکردهای متفاوت در قبال اسرائیل، اتفاق‌نظر ندارند. با این حال، هیچ‌یک از این اختلافات مانع از اعلام توافق آن‌ها برای دفاع از یکدیگر در چارچوب معاهده مکه نگردید.

همچنین، هر یک از سه کشور عضو توافق‌نامه دفاع مشترک مکه، انگیزه‌ها و نیازمندی‌های استراتژیک متفاوتی را برای ورود به این ائتلاف دنبال می‌کنند که همین امر، نوعی هم‌افزایی مبتنی بر نیاز را شکل داده است.پاکستان که با بحران‌های اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کند، به شدت نیازمند ورود جریان سرمایه و تداوم کمک‌های مالی عربستان سعودی است. علاوه بر این، اسلام‌آباد این پیمان را به عنوان یک وزنه تعادل استراتژیک در توازن قوای منطقه‌ای می‌بیند که می‌تواند جایگاه بین‌المللی این کشور را مقابل هند ارتقا بخشد.

مجموعه صنایع نظامی-صنعتی ترکیه که به سرعت در حال گسترش است، به بازارهای بزرگ و پایدار جدیدی در خلیج فارس نیاز دارد. آنکارا مایل است فناوری‌های پیشرفته پهپادی، پدافندی و هوانوردی خود را با دلارهای نفتی ریاض تجاری‌سازی کند. از سوی دیگر، دغدغه ترکیه در سوریه همچنان معطوف به تثبیت موقعیت خود، مهار تهدیدات کردی در شمال و مدیریت فرآیند سیاسی دمشق است، نه ورود به رویارویی نظامی با اسرائیل. در نهایت، عربستان سعودی به عنوان محور مالی این ائتلاف، به دنبال کسب اهرمی کارآمد برای مدیریت رفتارهای ایران و بازدارندگی در برابر حملات انصارالله یمن است. این پیمان تلاش می‌کند با تلفیق «سرمایه سعودی، فناوری‌های ترکیه‌ و نیروی انسانی و وزن استراتژیک پاکستان»، فرمول جدیدی از قدرت بومی را برای جبران خلاء ناشی از ناکارامدی چتر حمایتی واشنگتن ایجاد کند.

آنچه در ارزیابی معاهده مکه جلب ‌توجه می‌کند، انعطاف‌پذیری راهبردی نهفته در آن است. این پیمان برخلاف بلوک‌بندی‌های صلب دوران جنگ سرد، اعضا را به قطع روابط پیشین ملزم نمی‌سازد. در این چهارچوب، ترکیه همچنان جایگاه خود را در ناتو حفظ کرده است؛ عربستان سعودی روابط نزدیک و خریدهای تسلیحاتی سنتی خود از واشنگتن را تداوم می‌بخشد؛ و پاکستان یک همکاری عمیق و بنیادین با چین را در برابر روابط پیچیده خود با ایالات متحده، ریاض، آنکارا و تهران به طور همزمان مدیریت می‌کند. در این چینش، اعضا منافع بومی خود را بدون تحریک یا رویارویی مستقیم با ابرقدرت‌های جهانی جلو می‌برند.

برای دهه‌ها، امنیت منطقه به شدت به تضمین‌های خارجی - پایگاه‌های آمریکایی، تسلیحات غربی، توافقات امنیتی دوجانبه - متکی بوده است. با توافق مکه هیچ‌کدام از این‌ موارد از بین نمی‌روند. چیزی که در حال تغییر است، نفی این فرض است که یک کشور ناچار است بین وابستگی مطلق به قدرت‌های خارجی یا قطع کامل آن‌ها، تنها یکی را انتخاب کند؛ در این میان، توافق مکه سعی کرده یک «مسیر میانه» را بازتعریف ‌کند.

با توجه به تحولات جاری و ملاحظات فوق، این معاهده پاسخی راهبردی به فرسایش نظم منطقه‌ای به رهبری آمریکا و برخاسته از نگرانی عمیق نسبت به نظم جدیدی است که جمهوری اسلامی ایران درصدد تبیین، تنظیم و اجرای آن در جغرافیای خلیج‌فارس است.







دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ - 24 August 2026
زنان؛ ستون امنیت ملی
سایت روزنامه سازندگی

زنان؛ ستون امنیت ملی

سخنی با رئیس‌جمهور به‌قلم؛ پروانه مافی؛ عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران
گوشت حرام، حلال شد!
سایت روزنامه سازندگی

گوشت حرام، حلال شد!

خرید و فروش گوشت بوفالوی هندی آزاد شد
کودکان ایران قربانی جنگ‌طلبی تندروها
سایت خبرآنلاین

کودکان ایران قربانی جنگ‌طلبی تندروها

هیچ جنگی با نخستین شلیک آغاز نمی‌شود. جنگ، بسیار پیش‌تر از آنکه آسمان شهری را دود فرا بگیرد یا آژیرها سکوت شب را بشکنند، در ذهن‌هایی شکل می‌گیرد که خشونت را فضیلت و صلح را ضعف می‌پندارند.
مهریه ۱۴ سکه‌ای؛ پایان زندان یا آغاز یک دعوای تازه؟/ وقتی مجلس ضمانت اجرای مهریه را تغییر می‌دهد، حق زن چه می‌شود؟
سایت خبرآنلاین

مهریه ۱۴ سکه‌ای؛ پایان زندان یا آغاز یک دعوای تازه؟/ وقتی مجلس ضمانت اجرای مهریه را تغییر می‌دهد، حق زن چه می‌شود؟

تصمیم تازه مجلس درباره ضمانت اجرای مهریه، بار دیگر پرونده قدیمی «۱۴ سکه» را به یکی از بحث‌برانگیزترین موضوعات حقوق خانواده تبدیل کرده است؛ تصمیمی که قرار است حبس بدهکاران مهریه را محدود کند، اما هم‌زمان این پرسش را پیش می‌کشد که در صورت حذف این ضمانت، زنان چگونه می‌توانند حق مالی خود را وصول کنند و مردان …
کشف نفوذ یا جرم‌انگاری ارتباطات مشروع شهروندان؟!
سایت الف

کشف نفوذ یا جرم‌انگاری ارتباطات مشروع شهروندان؟!

کشف نفوذ یا جرم‌انگاری ارتباطات مشروع شهروندان؟!
روزنامه هفت صبح

قتل مادر به خاطر دیدن خلوت او با مرد غریبه

سایت رکنا

مرگ غم‌انگیز دانش‌آموز گلستانی بخاطر قبول نشدن در مدرسه تیزهوشان + عکس فرحان

روایت یک جامعه‌شناس از پرونده پژمان جمشیدی/ چرا در پرونده‌های آزار جنسی، زن متهم می‌شود؟؛ از «چرا آنجا رفتی؟» تا «چرا دیر شکایت کردی؟»
سایت خبرآنلاین

روایت یک جامعه‌شناس از پرونده پژمان جمشیدی/ چرا در پرونده‌های آزار جنسی، زن متهم می‌شود؟؛ از «چرا آنجا رفتی؟» تا «چرا دیر …

یک جامعه‌شناس می‌گوید: شنیدن روایت قربانی و باور کردن آن به معنای رای دادن به مجرم بودن متهم نیست، بلکه به این وسیله فضایی را برای شکستن سکوت قربانیان و پاسخگو کردن صاحبان قدرت فراهم می‌کنیم. در این بحث باید بین عدالت کیفری و عدالت روایتگری که با آن حق بازگو کردن رنج برای قربانی به رسمیت شناخته می‌شود، …
خبرگزاری ایرنا

استقبال کثیف از دریاچه ارومیه!

زباله‌های پلاستیکی در سواحل دریای خزر؛ تهدیدی خاموش برای کف‌زیان
خبرگزاری ایرنا

زباله‌های پلاستیکی در سواحل دریای خزر؛ تهدیدی خاموش برای کف‌زیان

تهران- ایرنا- پژوهشگران پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی با همکاری پژوهشگران روس، تأثیر مخرب کیسه‌های پلاستیکی بر جوامع نماتدهای سواحل جنوبی خزر را آشکار کردند.
دولت چهاردهم و جاده‌های پُر پیچ و خَم مازندران؛ وقتی که عددها تغییر کردند!
خبرگزاری ایرنا

دولت چهاردهم و جاده‌های پُر پیچ و خَم مازندران؛ وقتی که عددها تغییر کردند!

ساری- ایرنا- مازندران برای مسافرانی که راهی شمال می‌شوند، اغلب با منظره جنگل و دریا شناخته می‌شود؛ اما پشت این تصویر، شبکه‌ای از جاده‌های پرتردد و پرهزینه قرار دارد که هر سال زیر فشار سفرهای میلیونی، فرسودگی و حوادث قرار می‌گیرد. دولت چهاردهم طی 2 سال اخیر بخشی از منابع عمرانی خود را به همین شبکه اختصاص …
پناهگاه امن مردم ایران در روزهای سخت
سایت ایران آنلاین

پناهگاه امن مردم ایران در روزهای سخت

گیلان در ماه‌های گذشته از یک آزمون بزرگ و پرچالش، سربلند بیرون آمد. تصورش را بکنید؛ استانی که خودش جمعیت بالایی دارد، تنها در یک بازه زمانی کوتاه، میزبانی از بیش از یک‌چهارم مسافران کل کشور را هم به دوش کشید.
شیب نزولی ولادت در ایران؛ سیاست‌های جمعیتی در آزمون اجرا
خبرگزاری ایرنا

شیب نزولی ولادت در ایران؛ سیاست‌های جمعیتی در آزمون اجرا

تهران- ایرنا- روند کاهشی ولادت در ایران طی سال‌های اخیر شتاب بیشتری گرفته است؛ به‌طوری که دبیر ستاد ملی جمعیت از ثبت ۸۹۲ هزار و ۲۸۲ مورد ولادت در سال ۱۴۰۴ خبر داده و اعلام کرده است که تولدها در این سال نسبت به سال ۱۴۰۳، ۸.۹ درصد کاهش داشته؛ روندی که تداوم آن نگرانی‌ها درباره آینده جمعیتی کشور را افزایش …
سایت عصرایران

سرقت از منزل یک شهروند/ همسر مالباخته پس از ۲ روز بستری در بیمارستان جان باخت

سایت رکنا

محاکمه 3 قاتل خانوادگی / 2 مادرکشی و یک دایی کشی + در جلسه دادگاه چه گذشت

مرگ در تهران چقدر خرج دارد؟
سايت نبض بورس

مرگ در تهران چقدر خرج دارد؟

هزینه‌های زندگی هر روز رکورد تازه‌ای ثبت می‌کند؛ اما تورم حالا به آخرین مرحله زندگی یعنی مرگ رسیده است. این روز‌ها یک خانواده برای کف و دفن ساده، برگزاری در...
مهریه ۱۴ سکه‌ای؛ آغاز یک دعوای تازه؟
روزنامه آرمان امروز

مهریه ۱۴ سکه‌ای؛ آغاز یک دعوای تازه؟

آرمان امروز : بحث «۱۴ سکه» در حالی بار دیگر به یکی از موضوعات مهم حقوق خانواده تبدیل شده که مسئله اصلی، تعیین سقف برای میزان مهریه نیست؛ زن و مرد همچنان می‌توانند هنگام عقد بر سر هر میزان مهریه‌ای توافق کنند. آنچه تغییر کرده، نحوه اجرای این تعهد و ضمانت قانونی آن است. بر [ ]
حلقه مفقوده جامعه سالم
روزنامه آرمان امروز

حلقه مفقوده جامعه سالم

جاوید ترابی آرمان امروز : ورزش و فعالیت بدنی منظم نه تنها بر سلامت فردی تأثیر مثبت می‌گذارد بلکه به عنوان یک عامل محرک بنیادین، جوامع را به سمت پایداری، انسجام و توسعه اقتصادی هدایت می‌کند. در همین راستا، سازمان جهانی بهداشت در گزارش وضعیت فعالیت بدنی سال ۲۰۲۲ تأکید کرده که بی‌تحرکی یکی از [ ]
«تورم مزمن»؛ تهدیدی برای زیرساخت‌های صلح اجتماعی
روزنامه آرمان امروز

«تورم مزمن»؛ تهدیدی برای زیرساخت‌های صلح اجتماعی

آرمان امروز- سپهر ریاحی: تورم معمولاً با چند عدد شناخته می‌شود؛ نرخ تورم، قیمت کالاها، کاهش قدرت خرید و کوچک‌تر شدن سفره خانوار. اما پشت این اعداد، واقعیتی عمیق‌تر جریان دارد که کمتر درباره آن صحبت می‌شود: تورم فقط یک مسئله اقتصادی نیست. تداوم تورم می‌تواند شیوه زندگی مردم، احساس امنیت، قدرت برنامه‌ریزی …
هشدار درباره وضعیت زنان بی‌خانمان/ پراکنده‌سازی آنها می‌تواند خطرات بیشتری ایجاد کند
سایت سلامت نیوز

هشدار درباره وضعیت زنان بی‌خانمان/ پراکنده‌سازی آنها می‌تواند خطرات بیشتری ایجاد کند

رئیس مرکز زنان و خانواده وزارت کشور با تأکید بر اینکه آمار دقیقی از زنان بی‌خانمان در کشور وجود ندارد، از روند رو به رشد این پدیده و افزایش اعتیاد در میان زنان خبر داد و گفت جمع‌آوری پاتوق‌های زنان بی‌خانمان بدون ایجاد جایگزین مناسب، آنها را در معرض خطرات بیشتری قرار می‌دهد.
نگرانی همشهری از افزایش تور‌های لاکچری؛ طبیعت قربانی سفر‌های بی‌ضابطه می‌شود؟
سایت رویداد‌ ۲۴

نگرانی همشهری از افزایش تور‌های لاکچری؛ طبیعت قربانی سفر‌های بی‌ضابطه می‌شود؟

روزنامه همشهری در گزارشی با بررسی گسترش تور‌های فوق‌لاکچری طبیعت‌گردی، نسبت به پیامد‌های زیست‌محیطی سفر‌های بی‌ضابطه هشدار داده است.
مقایسه سبد کالابرگ از دی ۱۴۰۴ تا مرداد ۱۴۰۵/ با افزایش 25 درصدی کالابرگ، سفره خانوار هم به همان اندازه بزرگ‌تر می شود؟
روزنامه دنیای اقتصاد

مقایسه سبد کالابرگ از دی ۱۴۰۴ تا مرداد ۱۴۰۵/ با افزایش 25 درصدی کالابرگ، سفره خانوار هم به همان اندازه بزرگ‌تر می شود؟

صحبت از افزایش حدود ۲۳ تا ۲۵ درصدی اعتبار کالابرگ مطرح شده است؛ افزایشی که می‌تواند بخشی از فشار هزینه‌ای خانوار را کاهش دهد، اما همچنان فاصله قابل توجهی با رشد قیمت کالاهای اساسی دارد.
لیتری ۳ هزار تومان، خرج ۱۰۰ میلیون تومانی؛ معادله تلخ بنزین ایران/ بنزینی که موتور می‌سوزاند
سایت اقتصاد ۲۴

لیتری ۳ هزار تومان، خرج ۱۰۰ میلیون تومانی؛ معادله تلخ بنزین ایران/ بنزینی که موتور می‌سوزاند

همزمان که بحث افزایش قیمت بنزین بار دیگر به یکی از نگرانی‌های اصلی مردم تبدیل شده، بحران دیگری بی‌سروصدا زیر کاپوت خودرو‌ها در حال گسترش است؛ سوختی که به گفته برخی مسئولان و گزارش‌های میدانی، کیفیت آن محل تردید است و هزینه‌های سنگین تعمیرات را به رانندگان تحمیل می‌کند.
صندلی دانشگاه دولتی برای چه کسانی است؟/ وقتی پول جای عدالت آموزشی را می‌گیرد
سایت اقتصاد ۲۴

صندلی دانشگاه دولتی برای چه کسانی است؟/ وقتی پول جای عدالت آموزشی را می‌گیرد

واکنش مخاطبان به نابرابری آموزشی نشان می‌دهد بسیاری از آنها ریشه این شکاف را از مدرسه و وضعیت اقتصادی خانواده‌ها تا هزینه‌های آموزش، کلاس‌های کنکور و سازوکار پذیرش دانشگاه می‌دانند.
میدان نفتی سهراب؛ مرگ هور به خاطر چند بشکه نفت بیشتر
روزنامه هفت صبح

میدان نفتی سهراب؛ مرگ هور به خاطر چند بشکه نفت بیشتر

بررسی پیامدهای زیست‌محیطی توسعه نفت در هورالعظیم که می‌تواند زیستگاه‌ها، معیشت محلی و ریزگردها را تحت تاثیر قرار دهد
معلق  بر دوچرخ
روزنامه شرق

معلق بر دوچرخ

موتورسیکلت برای بعضی زنان دیگر نه یک وسیله تفریحی که راهی برای رسیدن به محل کار، دانشگاه و خانه است؛ وسیله‌ای ارزان‌تر و سریع‌تر برای عبور از ترافیک شهری و گاهی تنها گزینه‌ای که از پس هزینه‌های زندگی برمی‌آید. با این حال، خیابان‌های ایران پیش از آنکه قانون برای حضور زنان موتورسوار راهی باز کند، شاهد …
سایت تابناک

بامداد امروز؛ آتش‌سوزی گسترده در فرون‌آباد پاکدشت

سایت تابناک

مرگ مشکوک دختر جوان در خانه مجردی

قصه مردی که تهران را زندگی کرده است | خاطره‌بازی مسعود فروتن با خشایار راد
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

قصه مردی که تهران را زندگی کرده است | خاطره‌بازی مسعود فروتن با خشایار راد

روایت زندگی در جنوب تهران، وقتی از زبان خشایار راد شنیده می‌شود، بیشتر شبیه یک فیلم سیاه‌وسفید قدیمی است؛ با قاب‌هایی از میدان‌ها و کوچه‌هایی که امروز شاید فقط نامی از آن‌ها مانده باشد.
زنانی که پیش از قانون، موتور را به زندگی روزمره‌شان آوردند
سایت تابناک

زنانی که پیش از قانون، موتور را به زندگی روزمره‌شان آوردند

سال‌ها مسئله گواهینامه موتورسیکلت برای زنان در ایران در وضعیتی میان قانون و واقعیت اجتماعی باقی مانده بود. زنان می‌توانستند در برخی محیط‌ها موتورسواری را یاد...
سایت تابناک

ویدیو جدید از شوتی افغانستانی‌ها در جاده‌های ایران

بازداشت مدیران معروف در پرونده ۱.۷ میلیارد یورویی؛ «م. ش. س»، «م. ن. ل» و «ف. ع» در میان متهمان
سایت رکنا

بازداشت مدیران معروف در پرونده ۱.۷ میلیارد یورویی؛ «م. ش. س»، «م. ن. ل» و «ف. ع» در میان متهمان

رکنا اقتصادی: پرونده تعهدات ارزی وارد مرحله‌ای تازه شده است؛ جایی که ۷۰۰ پرونده در دادسراهای سراسر کشور در حال رسیدگی است و در بخشی از پرونده‌ها، متهمان با قرار بازداشت راهی زندان شده‌اند. دادستانی تهران اعلام کرده بدهی ارزی کشف‌شده در ۹ پرونده مرتبط با کارت‌های بازرگانی به بیش از یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون …
تغییرات شائبه‌برانگیز در ظرفیت پذیرش رشته اورولوژی
سایت جوان آنلاین

تغییرات شائبه‌برانگیز در ظرفیت پذیرش رشته اورولوژی

مجلس شورای اسلامی با توجه به نیاز‌های آینده نظام سلامت، در بند «پ» ماده ۶۹ قانون برنامه هفتم پیشرفت، وزارت بهداشت را مکلف کرده است ظرفیت پذیرش رشته‌های تخصصی...
         
«انباشت مطالبات حل‌نشده» جامعه را ناامید و رادیکال می‌کند
روزنامه توسعه ایرانی

«انباشت مطالبات حل‌نشده» جامعه را ناامید و رادیکال می‌کند

انباشت مطالبات حل‌نشده، کاهش اعتماد عمومی و ضعیف‌شدن مسیرهای رسمی برای بیان و پیگیری خواسته‌ها، رابطه جامعه و ساختار رسمی را در سال‌های اخیر با چالش‌های جدی‌تری روبه‌رو کرده است. مطالبات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دیگر به‌سادگی از یکدیگر جدا نمی‌شوند؛ فشار معیشتی با احساس تبعیض و بی‌عدالتی گره …
سایت عصرایران

مرگ جوان ۲۳ ساله در رودخانه قزل‌اوزن در مسیر خلخال ـ سرچم

سایت عصرایران

یک لکه خون راز سرقت مسلحانه یک میلیارد تومانی در شمال تهران را فاش کرد

سایت تابناک

دختر ۱۵ ساله پرندی گم شد

از پلمب کافه‌ها تا کندن نیمکت‌های خیابان؛ آیا شهر یکدست می‌شود؟
سایت فرارو

از پلمب کافه‌ها تا کندن نیمکت‌های خیابان؛ آیا شهر یکدست می‌شود؟

یک جامعه‌شناس شهری تأکید می‌کند که نخستین گام مدیریت شهری باید پذیرفتن واقعیت اجتماعی و حق همه گروه‌ها برای استفاده از شهر باشد. ایمانی جاجرمی می‌گوید نمی‌توان حق مردم را از شهر نادیده گرفت.
واکنش‌ها به کافه بابک زنجانی؛ این است فرق ما و درد ما!
سایت آفتاب نیوز

واکنش‌ها به کافه بابک زنجانی؛ این است فرق ما و درد ما!

کاربران در شبکه اجتماعی ایکس، واکنش‌های منفی و تندی به کسب‌وکار جدید بابک زنجانی نشان دادند.
حجاب دوباره خبرساز شد؛ از پلمب کافه‌ها تا شکل‌گیری زنجیره انسانی میانکاله
سایت اقتصاد ۲۴

حجاب دوباره خبرساز شد؛ از پلمب کافه‌ها تا شکل‌گیری زنجیره انسانی میانکاله

هرچند نمی‌توان سخنان تند برخی چهره‌ها درمورد حجاب را به سیاست رسمی حاکمیت تعمیم داد؛ با این حال نفس مطرح‌شدن چنین ادبیاتی در فضای عمومی، بخشی از همان فضایی است که مناقشه حجاب را دوباره به سطح جامعه می‌کشاند
دانشگاه هم سهم پولدارها شد؟ فقر، شانس ورود به دانشگاه را از چه کسانی می‌گیرد
سایت اقتصاد ۲۴

دانشگاه هم سهم پولدارها شد؟ فقر، شانس ورود به دانشگاه را از چه کسانی می‌گیرد

سهم تنها ۵.۶ درصدی سه دهک پایین از دانشجویان دانشگاه‌های دولتی، بار دیگر شکاف طبقاتی در آموزش عالی و نقش فقر، کیفیت مدارس و دسترسی نابرابر به امکانات آموزشی را برجسته کرده است.
سایت تابناک

زندگی دوباره حیوانات با تاکسیدرمی

دامی فریبنده به نام اعتیاد؛ چهره پنهان یک آسیب اجتماعی برای نوجوانان
خبرگزاری مهر

دامی فریبنده به نام اعتیاد؛ چهره پنهان یک آسیب اجتماعی برای نوجوانان

یزد - خطر اعتیاد، بی‌صدا به کمین نوجوانان نشسته است؛ وضعیتی که اگر با نادیده گرفتن تغییرات رفتاری همراه شود، به فاجعه‌ای جبران‌ناپذیر در قلب خانواده منجر خواهد می‌شود.
پشیمانی فرمالیته بلاگرها؛ عذرخواهی و تکرار دوباره همان خطاها
خبرگزاری مهر

پشیمانی فرمالیته بلاگرها؛ عذرخواهی و تکرار دوباره همان خطاها

جنجال، عذرخواهی، چند روز سکوت و دوباره همان مسیر؛ چرخه‌ای که برای برخی بلاگرها تکراری شده و این سؤال را به وجود آورده است: چرا برخوردها بازدارنده نیست؟
روزنامه هفت صبح

می‌خواست به من تجاوز کند روی او اسید پاشیدم

دریاچه ارومیه؛ پهنه‌ای که دیگر «خشکی» پیش‌درآمد آن نیست
خبرگزاری ایرنا

دریاچه ارومیه؛ پهنه‌ای که دیگر «خشکی» پیش‌درآمد آن نیست

ارومیه - ایرنا - دریاچه ارومیه، نگین آبی شمال‌غرب کشور، پس از سال‌ها پشت سر گذاشتن چالش‌های زیست‌محیطی، اکنون در فصل تازه‌ای از حیات خود قرار گرفته و با مدیریت منابع آب و اجرای طرح‌های احیایی، سیمای متفاوتی از خود نشان می‌دهد.
سایت رویداد‌ ۲۴

علی القاصی مهر جانباز شد

مینا نامداری ؛ ترند جدید موج سواری بر روایت «بازگشت» یا «توبه» اما بدون سود برای جامعه
سایت عصرایران

مینا نامداری ؛ ترند جدید موج سواری بر روایت «بازگشت» یا «توبه» اما بدون سود برای جامعه

مشکل اصلی این نیست که مینا نامداری اجازه صحبت داشته باشد، مشکل این است که نبودن صداهای تحلیلی معتبر، غیاب رسانه‌های مستقل قوی و بحران اعتماد عمومی، فضایی خال...
آیا تهران در سال ۱۴۲۶ بهتر از ۱۴۰۵ است یا بدتر؟/ پایتخت براساس کدام «سند» بزرگ شد؟
سایت عصرایران

آیا تهران در سال ۱۴۲۶ بهتر از ۱۴۰۵ است یا بدتر؟/ پایتخت براساس کدام «سند» بزرگ شد؟

تفاوت توسعه با گسترش در این است که در حالت اول، «کیفیت‌‌زندگی» رشد می‌کند اما در حالت دوم، «رشد فیزیکی» شهر بدون آنکه عناصر زیست‌شهری ارتقا یابند، رخ می‌دهد.
آنتالیا ترکیه ؛ 10 میلیون گردشگر در 8 ماه
سایت عصرایران

آنتالیا ترکیه ؛ 10 میلیون گردشگر در 8 ماه

بیش از 27 میلیون گردشگر خارجی در 7 ماه نخست سال، وارد ترکیه شدند.
سایت اطلاعات آنلاین

ماجرای جنجال در شورای شهر مشهد چه بود؟ گزینه انحلال شورا مطرح است +ویدئو

[کامران نرجه] ذینفعان تأمین‌ اجتماعی صبور باشند
سایت اطلاعات آنلاین

[کامران نرجه] ذینفعان تأمین‌ اجتماعی صبور باشند

گلایه منتقدان برکناری مدیر عامل سابق سازمان تأمین اجتماعی شنیدنی و تا حدودی بحق است، اما برای قضاوت عادلانه در مورد تصمیم ناگهانی وزیر تعاون و همچنین تأمین منافع حداکثری ۵۰ میلیون نفر از ذینفعان...
جایی میان چالش و توانایی - همدلی
روزنامه همدلی

جایی میان چالش و توانایی - همدلی

عاشور حسن زاده عرب پژوهشگر ما همیشه فکر می‌کنیم اگر حالمان خوب نیست، لابد کارمان بیش از حد سخت است؛ یا اگر بی‌حوصله‌ایم، لابد انگیزه نداریم. اما واقعیت پیچیده‌تر از این است. کیفیت تجربه ما از کار و زندگی، فقط به سختی یا آسانی یک کار وابسته نیست؛ به رابطه‌ای بستگی دارد که میان [ ]
وقتی پرفسور سمیعی زیرمیزی می‌گیرد!
سایت تابناک

وقتی پرفسور سمیعی زیرمیزی می‌گیرد!

ما به درخششِ فرزندان این سرزمین، به جراحانی که دستانشان برای نجات جانهاست، به دانشمندی که سال‌ها برای کشفی رنج برده، یا به المپیادی که شب‌های بی‌خوابی را به...
سایت رکنا

رازگشایی از سرنوشت زن بی هوش شده در بلوار فرودگاه / راننده شیاد با آبمیوه مسموم شکارش کرده بود

ما مرده‌شوی  نیستیم
روزنامه اعتماد

ما مرده‌شوی نیستیم

شغل شریفی است هم شریف هم پیشه ای پرزحمت، هر کسی نمی تواند مرده شوی باشد، جگر شیر می خواهد و تن استوار، عرضه هم صدالبته، شغلی است بسیار سخت هم از نظر روحی هم جسمی، به هیچ وجه تعبیر بد از آن نباید داشت، یک روزنامه نگار خوش تیتر روزنامه نگاری را به مرده شوی بودن تعبیر کرد. مراد او از این تعبیر آن بود که …
    
سایت اعتماد آنلاین

ماجرای مشاهده موجودی شبیه به «دایناسور» در مناطق بیابانی خراسان رضوی / توضیحات محیط‌زیست

ذبح هورالعظیم، پای چاه‌های نفت
روزنامه هفت صبح

ذبح هورالعظیم، پای چاه‌های نفت

تنها بخش زنده تالاب هورالعظیم با صدور مجوز زیست محیطی برای توسعه میدان نفتی سهراب، بی جان خواهد شد. به گفته مسئولان سازمان محیط زیست بین ۱۸ تا ۲۰ هکتار از
         
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| واکنش یک آمریکایی به سوالات کنکور زبان انگلیسی در ایران

چالشی در گیلان: دود «گُل» در پارک‌ها و اماکن عمومی |  انصاف نیوز
سایت انصاف نیوز

چالشی در گیلان: دود «گُل» در پارک‌ها و اماکن عمومی | انصاف نیوز

سایت گیل خبر (گیلان) نوشت: «در ماه‌های اخیر، با افزایش نگرانی شهروندان رشت و برخی شهرهای دیگر استان درباره مصرف گل در بعضی از پارک‌ها و کافه‌ها که جزو اماکن عمومی محسوب می‌شوند، روبرو هستیم. مصرف آزادانه و بدون قبح گل توسط برخی جوانان در اماکن عمومی، امنیت روانی و آرامش شهروندان را با چالش‌های مختلفی …