قیمت طلا امروز




 حکمرانی بر تنگه هرمز

 سایت اقتصادنیوز / ۳ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۶/۰۲

هشدار درباره جنگ فرسایشی علیه اقتصاد ایران | فروزانفرد: جنگ اقتصادی را بسیار جدی‌تر از گذشته ببینیم | نگرانم که از واقع‌بینی دور شویم

اقتصادنیوز: رئیس کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق تهران می‌گوید: شرایط در حال دشوارتر شدن است و باید این موضوع جنگ اقتصادی را تمام مسئولانی که در این زمینه وظیفه تصمیم‌گیری دارند، بسیار جدی‌تر از گذشته ببینند. این مسئله چیزی نیست که بگوییم از قبل هم وجود داشته است؛ این جریانی است که دارد شدت می‌گیرد و احتمالاً شرایط را دشوارتر خواهد کرد.
 هشدار درباره جنگ فرسایشی علیه اقتصاد ایران | فروزانفرد: جنگ اقتصادی را بسیار جدی‌تر از گذشته ببینیم | نگرانم که از واقع‌بینی دور شویم
به گزارش اقتصادنیوز، جنگ اقتصادی علیه ایران در شرایطی وارد مرحله‌ای تازه شده که هم‌زمانی فشارهای خارجی با محدودیت‌های تجاری، اختلال در مسیرهای لجستیکی و نگرانی‌های داخلی درباره ارز، سوخت و معیشت، چشم‌انداز اقتصاد کشور را پیچیده‌تر کرده است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از آغاز «جنگ اقتصادی و انزوایی در مقیاسی بی‌سابقه» علیه ایران سخن گفته و تهدید کرده است کشورهایی که به ایران مسیرهای مالی و تجاری ارائه دهند، با پیامدهای اقتصادی سنگینی مواجه خواهند شد. وزیرخزانه داری آمریکا هم از آغاز مرحله جدید فشار اقتصادی علیه ایران از بامداد امروز خبر داده است. خبر مرتبط پیامد اختلال در مسیر دریایی تجارت خارجی | جعفری طهرانی: اقتصاد ایران تحمل جنگ فرسایشی را ندارد | شوک‌های جدی‌تر در راه است اگر...

اقتصادنیوز: رئیس سابق امور بین‌الملل انجمن سنگ‌آهن ایران و تحلیلگر ارشد بازار بین‌الملل می‌گوید: به اعتقاد من، اقتصاد ایران اساساً ظرفیت تحمل اختلال تجاری بیش از شش ماه را ندارد. تاکنون حدود پنج ماه از این اختلال گذشته و ادامه آن برای مدت طولانی‌تر می‌تواند پیامدهای جدی داشته باشد.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، نیز در نشست هم‌اندیشی فعالان اقتصادی ایرانی و عراقی، با تأکید بر پیوند میان امنیت و اقتصاد، گفت: «ما هر چقدر قدرت نظامی داشته باشیم ولی اگر مردم گرسنه باشند و گردش مالی، رشد اقتصادی و تولید ملی نداشته باشیم، دوام نمی‌آوریم. اقتصاد برای پرواز به پایه امنیت نیاز دارد و اگر امنیت برقرار نشود، سرمایه هم نخواهد آمد؛ لذا سرمایه‌گذاری حتماً نیازمند امنیت است. از سوی دیگر اگر امنیت را برقرار کنیم و تداومش را با اقتصاد پیش نبریم، آن هم پایدار نخواهد بود.»

در این شرایط، محدود شدن تجارت خارجی، دشوارتر شدن تأمین مواد اولیه و تجهیزات و کاهش مسیرهای بازگشت ارز می‌تواند فشار بیشتری بر بنگاه‌ها وارد کند. از سوی دیگر، مسیرهای جایگزین تجاری نیز در کوتاه‌مدت نمی‌توانند به‌سادگی جایگزین ظرفیت‌های موجود شوند. تداوم این فشارها در کنار افزایش هزینه‌های زندگی و کاهش قدرت خرید، نگرانی‌هایی درباره انتقال بحران اقتصادی به حوزه اجتماعی و تشدید خشم و نارضایتی عمومی ایجاد کرده است.

حسن فروزان‌فرد، رئیس کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق تهران، در گفت‌وگو با اقتصادنیوز ابعاد این وضعیت را بررسی کرده است.

*****

*آقای فروزان‌فرد! با توجه به اینکه دونالد ترامپ از آغاز جنگ اقتصادی و انزوای بی‌سابقه علیه ایران سخن گفته و تهدید کرده است کشورهایی که به ایران مسیرهای مالی، تجاری و نفتی ارائه دهند، با پیامدهای اقتصادی مواجه خواهند شد؛ خزانه داری آمریکا هم از دور جدید حملات مالی به ایران از بامداد دوشنبه خبر داده، فکر می‌کنید با توجه به این رویکرد، تشدید فشارها تا چه اندازه می‌تواند تجارت خارجی، درآمدهای ارزی، نقل و انتقال پول و توان واردات ایران را محدود کند؟

به نظر من، این فشارها حتماً می‌تواند تعیین‌کننده باشد؛ چرا که موضوع دیگر انتخاب سیاسی گردانندگان یا رؤسای دولت‌ها، حتی از میان همسایگان ما نیست. موضوع مشخصاً به کسانی برمی‌گردد که به هر دلیلی مایلند با ما همکاری‌هایی داشته باشند؛ این افراد فعالان اقتصادی هستند که اغلب به بخش خصوصی تعلق دارند. خب، بعید است که این فعالان خود را برای برقرار ماندن ارتباطاتشان با ما، درگیر گرفتاری‌های بیشتر کنند.

پیش از این نیز به نظر من تجربه ثابت کرده است تشدید این مکانیسم‌ها در مورد کشورهای دیگری هم که اتفاق افتاده، به هر حال آثار منفی سنگینی به همراه داشته است؛ فارغ از اینکه چه نظریه‌ای در این زمینه وجود دارد که راه درست چیست یا ما باید کدام کار را انجام دهیم که البته من در جایگاه آن نیستم که اکنون در این زمینه سخن بگویم. به عنوان یک فعال اقتصادی و با توجه به تجارب کشورهای دیگر و سوابق تعاملات خود ما با کشور آمریکا و موضوعات تحریمی، به نظر من تشدید فشارها حتماً آثار سنگین و در برخی مواقع حتی غیرقابل جبرانی برای ادامه حیات بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی ما خواهد داشت.

این فشارها به این معناست که امکان تأمین مواد اولیه، امکان تأمین تجهیزات و امکان فعالیت‌های مبادلاتی از جنس صادرات و واردات نسبت به گذشته برای شرکت‌های ایرانی دشوارتر شود و آن‌ها زیر ضرب بیشتری قرار بگیرند. همچنین طرف‌هایی که قرار است در تعاملات، حتی به صورت غیرمستقیم، با ایران همکاری کنند نیز با چالش مواجه خواهند بود. موضوع جنگ اقتصادی را باید جدی تر از گذشته ببینیم

به همین دلیل، در واقع به نظرم ما با شرایط دشوارتری مواجه هستیم و قاعدتاً افراد و مجموعه‌هایی که وظیفه تصمیم‌گیری نسبت به اداره امور را دارند، حتماً در شرایط دشوارتری قرار می‌گیرند؛ چرا که حیات و ممات شرکت‌های ایرانی و فعالان اقتصادی ایران در واقع به این بستگی دارد که بتوانند به هر حال حداقل روابط بین‌المللی خود را حفظ کنند؛ هم در زمینه واردات نیازها، مواد اولیه و کالاهای واسطه‌ای که برای تولید در کشور مورد نیاز است و هم برای اینکه بتوانند جریان صادرات را زنده نگه دارند و ارز حاصل از صادرات را به ایران بازگردانند.

به نظر من، شرایط در حال دشوارتر شدن است و باید این موضوع جنگ اقتصادی را تمام مسئولانی که در این زمینه وظیفه تصمیم‌گیری دارند، بسیار جدی‌تر از گذشته ببینند. این مسئله چیزی نیست که بگوییم از قبل هم وجود داشته است؛ این جریانی است که دارد شدت می‌گیرد و احتمالاً شرایط را دشوارتر خواهد کرد.

یک پیام وجود دارد که به نظر من برخی مواقع به درستی بیان نمی‌شود؛ اینکه تأکید می‌شود ما سال‌ها در تحریم بوده‌ایم و هستیم و این موضوع جدیدی نیست. این سخن از جهتی درست و از جهاتی نادرست است. اینکه ما کلاً در گذشته نیز در شرایط ایده‌آل و آرامش نبوده‌ایم و سال‌هاست که از روش‌های غیرطبیعی برای ادامه حیات خود استفاده می‌کنیم، روشن است و من این را درک می‌کنم؛ اما تشدیدی که امروز از آن صحبت می‌کنیم، به نظر من واقعاً جنبه تشدید دارد و نیازمند این هستیم که حتماً تدابیر جدیدی برای این مواجهه داشته باشیم.

نگرانی من این است که به دلیل اینکه بگوییم ما سال‌های زیادی تحت تحریم بوده‌ایم و همواره در شرایط سختی به سر برده‌ایم، به فکر تدابیر جدید نباشیم. تمام سخنی که می‌توانم در پاسخ به این سؤال خدمت شما عرض کنم این است که هرچند ما سال‌هاست در شرایط دشواری قرار داریم و همواره گرفتاری‌های تحریمی بر دوش فعالان اقتصادی ایران و مردم سنگینی کرده است، اما به نظرم می‌رسد این تشدید می‌تواند شرایط را بسیار دشوارتر از گذشته کند و حتماً باید تدابیر جدیدی برای آن در نظر گرفته شود. انتقال بحران اقتصادی به جامعه؛ خشم اجتماعی جدی گرفته شود

* در رابطه با همین موضوع، یکی از نگرانی‌هایی که مطرح می‌شود این است که تداوم فشارهای اقتصادی می‌تواند بحران اقتصادی را به یک مسئله اجتماعی تبدیل کند؛ به این معنا که جامعه را در تعاملات اجتماعی به شکنندگی برساند و خود زمینه‌ساز بروز یک خشم اجتماعی شود. ارزیابی شما در این خصوص چیست؟

این موضوع را به نظرم باید بسیار جدی گرفت و نباید اجازه داد که با ساده‌انگاری از کنار آن عبور شود. من همواره نگران این هستم که مبادا فکر کنیم این موضوع نیز شبیه همان مسائلی است که تا کنون با آن‌ها مواجه بوده‌ایم؛ بله، حتماً از همان دست است، اما اکنون با یک چهره جدید در حال رخ دادن است.

این چهره جدید احتمالاً بسیار سخت‌تر، دشوارتر و پیچیده‌تر خودنمایی خواهد کرد؛ به ویژه با توجه به وضعیت عمومی و اقتصادی کشور و شیوه اداره آن در طول یک یا دو سال اخیر که با هیجانات زیادی همراه بوده و می‌تواند تعاملات اجتماعی را به شکنندگی بکشاند و زمینه‌ساز بروز خشم اجتماعی شود.

*در شرایطی که اکنون آمریکا به دنبال محدود کردن مسیرهای مالی و تجاری ایران است، تا چه اندازه می‌توان روی مسیرهای جایگزین تجارت خارجی حساب باز کرد؟ آیا این مسیرها و کانال‌های محدود می‌توانند در مقیاس بلندمدت، تکیه‌گاه اصلی تجارت خارجی ایران باشند؟

در ابتدا لازم است بگویم که تخصص من در این زمینه نیست. این کار تخصص فردی را می‌طلبد که به صورت متمرکز روی حوزه لجستیک فعالیت کرده باشد و موضوعات حمل‌ونقل را به خوبی بشناسد. من صرفاً در حد یک فعال اقتصادی که از این خدمات استفاده کرده است، می‌توانم اظهار نظر کنم و نه به عنوان فردی که متخصص این حوزه است. 

بر اساس آنچه می‌بینیم و با توجه به اعداد و ارقام و آنچه در سال‌های گذشته اتفاق افتاده است، بی‌شک کار ساده‌ای نخواهد بود که بیش از ۸۰ درصد از فعالیت‌های تجاری ما که از بنادر جنوبی انجام می‌شده است، به راحتی به مرزهای دیگر یا بنادر دیگر کشور منتقل شود. به عبارتی، فراهم کردن زیرساخت‌ها، ایجاد همکاری‌های بین‌المللی در این زمینه، ایجاد تنظیمات بوروکراسی مناسب و آشنا کردن فعالان اقتصادی با نحوه استفاده از این ظرفیت‌ها، کار ساده و یک شبه و یک ساله واقعاً نیست. مسیرهای زمینی تجارت، زیرساخت های مناسب خود را می خواهد

من فکر نمی‌کنم که به راحتی بتوانیم این ظرفیت‌ها را فعال کنیم، اما معتقدم که به هر حال تلاش در این زمینه دارد انجام می‌شود. اینکه چقدر مؤثر باشد را نمی‌توانم پیش‌بینی کنم، زیرا این یک کار کوتاه‌مدت نیست. اینکه شما یک بندر را که به عنوان یک بندر دست چندم بوده و در آن فعالیت‌های محدودی انجام می‌شده است، بخواهید به یک بندر با ظرفیت مهم‌تر برای جابه‌جایی محصولات بیشتر و انجام کارهای کلان‌تر تبدیل کنید، به هر حال کار ساده‌ای نیست.

راه‌های زمینی نیز زیرساخت‌های مناسب خود را می‌خواهند و پایانه‌های زمینی مناسب خود را می‌طلبند و در واقع، یک شبه نمی‌توان چنین زیرساخت‌هایی را تأمین کرد.

اما به نظرم این تلاش، بالاخره تلاشی است که بی‌تأثیر نخواهد بود و تا جایی که من اطلاع کسب کرده‌ام، مسئولان دارند در این زمینه تلاش می‌کنند. حتی از ظرفیت‌های اتاق بازرگانی نیز تا حدی در این زمینه استفاده می‌شود. اطلاعات من نشان می‌دهد که تا حد امکان، فرصت‌ها، موقعیت‌ها و ظرفیت‌های تجارت بین‌مرزی با تنوع همسایگانی که داریم به صورت عملیاتی در حال بررسی و زیر ذره‌بین قرار دارد تا بتوان از آن‌ها حداکثر استفاده را کرد.

اینکه در عمل و در زمان مناسب، آیا ما می‌توانیم از این ظرفیت‌ها به عنوان ظرفیت جایگزین به خوبی استفاده کنیم یا خیر، چیزی نیست که من بتوانم درباره آن اظهار نظر قطعی کنم؛ زیرا تخصص حرفه‌ای در این عرصه ندارم. اما می‌توانم بر اساس فهم خود از چنین فعالیت‌هایی بگویم که ما به زمان زیادی برای این کار احتیاج داریم و در کوتاه‌مدت، امکان جایگزینی صددرصدی حتماً وجود ندارد؛ پس دوباره باید تدابیری متناسب با واقعیت این ظرفیت‌ها در نظر گرفته شود. 

به عنوان مثال، وقتی مشخص شده است که مثلاً ۸۰ درصد از واردات مربوط به خوراک دام یا واردات کالاهای اساسی ما از بنادر جنوبی انجام می‌شده و حالا فعلاً تا اطلاع ثانوی ممکن است نتواند انجام شود، باید با واقع‌بینی ببینیم چقدر از آن واقعاً قابل جایگزینی است و احتمالاً طرح‌هایی برای اداره امور داشته باشیم. عین همین موضوعی که اکنون در مورد بنزین مطرح است؛ به هر حال ما یک ظرفیت تولید داخلی داریم و مقداری هم واردات انجام می‌دادیم و اکنون همه می‌دانند که امکان واردات از جنوب دیگر در این زمینه وجود ندارد، حتی به شرط داشتن دلار.

با این ترتیب، پس باید برای کمبودمان تدبیری بیندیشیم و اکنون می‌بینیم که دستگاه‌های مختلف دولتی در تلاش هستند تا پیشنهادهایی در این زمینه ارائه دهند. این پیشنهادها به نظر من هر چقدر واقع‌بینانه‌تر، صادقانه‌تر و به‌موقع‌تر با عموم مردم مطرح شوند، احتمال یافتن راه‌حل‌های بیشتری را به همراه دارند. هر چقدر که ما انکار کنیم یا در زمینه دادن اطلاعات و دریافت پیشنهادها امساک ورزیم، به نظرم ممکن است زمان بیشتری را از دست بدهیم. 

به هر حال، باید قبول کنیم که در شرایط بسیار بسیار دشواری در کشور هستیم و اگر کشور دیگری بود، واقعاً نمی‌دانم که می‌توانست حتی بخش کوچکی از این دشواری‌ها را تحمل کند یا خیر؛ اما به هر حال این ظرفیت در کشور ما وجود داشته است. پیش از این نیز ثابت شده است که ما در محدودیت‌ها بالاخره توانسته‌ایم دوام بیاوریم. اما نکته کلیدی در اینجا این است که در واقع گروه‌های مختلفی که در حاکمیت امور را پیش می‌برند، باید همگرایی و هماهنگی لازم را متناسب با واقعیت توان کشور داشته باشند.

یعنی به نظر من، حتی در یک شرکت تجاری نیز وقتی می‌خواهیم موفق باشیم، موفقیت زمانی حاصل می‌شود که مدیرعامل آن شرکت با بخش مالی، بخش تولیدی و بخش پشتیبانی، داده‌های واقعی را به موقع به اشتراک بگذارند و با همدیگر به یک جمع‌بندی واحد برسند. اگر قرار باشد صرفاً واحد پشتیبانی، واحد مالی یا واحد تولید به صورت مستقل راه‌حل‌هایی پیدا کنند، ممکن است این راه‌حل‌ها امکان اجرای واقعی نداشته باشند. انتظار ما از مجموعه حاکمیت این است که بتواند داده‌های واقعی را از تمام آنچه در کشور رخ می‌دهد، در کنار هم قرار دهد و با هماهنگی یکدیگر، راه‌کارهایی را برای عبور از این بحران پیدا کند. امکان توسعه روابط اقتصادی با قدرت های اقتصادی وجود دارد؟

* آیا اقتصاد ایران ناگزیر است برای کاهش آسیب‌پذیری، روابط اقتصادی خود را با کشورهای قدرتمند اقتصادی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای گسترش دهد؟ از سوی دیگر برای تبدیل این روابط به یک شبکه پایدار تجاری، چه موانعی باید برطرف شود؟

ببینید، این انتخاب ما نیست. یعنی این‌طور نیست که گزینه‌ای روی میز باشد و ما اکنون بخواهیم به آن توجه کرده و انتخاب کنیم که آیا آن را می‌خواهیم یا خیر. واقعاً چنین انتخابی در حال حاضر وجود ندارد؛ یعنی این‌گونه نیست که ما بتوانیم روابط خود را با چین توسعه دهیم و حالا بگوییم این کار را بکنیم یا نکنیم. سخن من این است که با توجه به محدودیت‌هایی که از قبل داشتیم و سخت‌تر شدن محدودیت‌هایی که اکنون با آن‌ها مواجه هستیم، که در واقع ترکیبی از محدودیت‌های ارزی، بانکی و تحریمی به همراه محدودیت‌های تحویل و تحول کالا است؛ اکنون به طور رسمی با مشکل لجستیکی مواجه هستیم. این مشکل تا چند وقت پیش و قبل از بروز این جنگ وجود نداشت؛ در آن زمان فقط موضوع تحریم‌ها، مشکلات بانکی، جابه‌جایی ارز و مسائلی از این دست مطرح بود و بخش لجستیک دچار توقف نشده بود. ما باید بپذیریم که اکنون به مشکلات قبلی‌مان، مسائل جدیدی افزوده شده است. 

نه در چین، نه در روسیه، نه در هند و نه در هیچ جای دیگری، دولت‌ها نمی‌توانند به صورت فرمایشی شرکت‌ها را وادار به کار کنند؛ حتی اگر ما با دولت‌های آن‌ها توافق کنیم و آن‌ها هم بپذیرند که با ما همکاری داشته باشند، باز هم دولت‌هایشان این جایگاه را ندارند که بخش خصوصی و سازمان‌های زیرمجموعه خود را مجبور به همکاری با ما کنند. بخش خصوصی و سازمان‌های فعال و پرتوان این کشورها، به دلیل مشکلات تحریمی و محدودیت‌هایی که در ارتباط با ما وجود دارد، اغلب در این شرایط مایل به همکاری با ما نیستند. 

ما علی‌رغم همه تعاملاتی که در طول این سال‌ها با چین داشته‌ایم، هنوز حتی یک دلار سرمایه‌گذاری رسمی خارجی توسط یک شرکت چینی در ایران انجام نشده است؛ و این مسئله فقط به خاطر ناتوانی ما در جذب سرمایه نبوده، بلکه به خاطر عدم تمایل آن‌ها برای ورود به این عرصه بوده است. به همین دلیل، این سؤال به نظر من کمی جای تأمل دارد و شاید بهتر باشد این‌گونه پرسیده شود: آیا واقعاً هنوز راهی برای توسعه تعاملات تجاری با این کشورهایی که نام بردید، علی‌رغم همه محدودیت‌های موجود، باقی مانده است یا خیر؟ به نظر من، راه زیادی در این زمینه وجود ندارد؛ یعنی این محدودیت‌ها، حتی اگر تمایلاتی در سطح حاکمیتی و دولتی میان این کشورها وجود داشته باشد، به دلیل تشدید فشارها، زمینه واقعی همکاری میان فعالان اقتصادی و شرکت‌ها را بسیار بسیار محدود و دشوار کرده است. بنابراین، فارغ از اینکه ما چه چیزی دوست داریم یا مایل هستیم یا نیستیم، به نظر من زمینه برقراری چنین ارتباطاتی اکنون بسیار دشوارتر شده و به سختی پیش می‌رود. باید با واقعیت‌ها همان‌گونه که هستند مواجه شویم

*با توجه به همزمانی فشارهای خارجی با مسائلی نظیر بحران سوخت، احتمال افزایش قیمت حامل‌های انرژی، کاهش ارزش پول ملی و ... به نظر شما این وضعیت تا کجا می‌تواند ادامه پیدا کند؟ اگر این جنگ فرسایشی اقتصادی ادامه یابد، چه پیامدهایی دارد؟ آیا این واقع‌بینی که تاکید کردید می تواند به تصمیمات کلان حاکمیت کمک کند یا ...

ببینید، همان‌طور که فرمودید من در سخنانم چند بار خودم، همکارانم و مسئولان را به واقع‌بینی توصیه کردم. واقع‌بینی در واقع می‌تواند به ما کمک کند تا به اندازه‌ای که می‌توانیم نقش درستی ایفا کنیم و آنجایی را هم که نمی‌توانیم، از پیش پیش‌بینی کرده و برایش برنامه‌ای داشته باشیم؛ نه اینکه به طور ناخودآگاه و ناخواسته با آن مواجه شویم.

من به عنوان یک فعال اقتصادی، وقتی در مجموعه خودم پروژه‌ای را در دست دارم، وقتی واقع‌بینانه به داده‌ها توجه می‌کنم و گزارش‌ها را از بخش‌های مختلف دریافت می‌کنم، این فرصت را به خودم می‌دهم که از غافلگیری یک‌باره یا وارد شدن شکست و خسارتی بزرگ به پروژه جلوگیری کنم. وقتی از تمامی ظرفیت‌ها و زوایا به پروژه نگاه می‌کنم، اتفاقات مثبت و منفی مسیر اجرای آن را با دقت بررسی می‌کنم و تیمی را مأمور می‌کنم که این موارد را از دیدگاه‌های مختلف بسنجند، در واقع احتمال شکست را کاهش می‌دهم.

اما اگر پروژه‌ای باشد که به هر دلیلی نسبت به آن تعصب داشته باشم و بخواهم به هر ترتیبی آن را انجام دهم، آنگاه ممکن است دچار این اشتباه یا توهم عملیاتی شوم که با پیش‌زمینه و قضاوت قبلی داده‌ها را بررسی کنم؛ یعنی داده‌هایی را که در راستای اجرای پروژه هستند بزرگ و بااهمیت جلوه دهم و وزن بیشتری به آن‌ها بدهم، و در مقابل، مواردی را که نشان می‌دهند پروژه ممکن است به دلایلی شکست بخورد، آسیب ببیند یا متوقف شود، کم‌وزن جلوه دهم یا به آن‌ها توجه کمتری داشته باشم. در این صورت، ریسک عدم موفقیت پروژه به شدت بالا می‌رود. نگرانی من به عنوان یک فعال اقتصادی و یک ایرانی نسبت به آنچه امروز در حال رخ دادن است، این است که ما به دلایل مختلف از واقع‌بینی دور شویم. آنچه می‌تواند ما را موفق کند این است که به واقعیت‌ها به اندازه‌ای که هستند و در زمان مناسب توجه داشته باشیم. در این رویارویی و وزن‌کشی نیز دقیقاً همین مسئله حائز اهمیت است.

ما نقاط قوتی داریم، از ظرفیت‌های ملی خوبی برخورداریم و در یک مواجهه تاریخی قرار گرفته‌ایم که به هر حال می‌خواهیم امتیاز لازم را در قالب این رویارویی کسب کنیم و تحولاتی ایجاد شود. اگر واقعاً به دنبال این هستیم، باید با واقعیت‌ها همان‌گونه که هستند مواجه شویم. بخشی از واقعیت‌ها نقاط قوت ما و برخی دیگر نقاط ضعف ما هستند؛ برخی نیز از جنس ابهامند که باید با آن‌ها به درستی برخورد کرد، وزن مناسبی به آن‌ها داد، بدون سوگیری و تعصب به آن‌ها نگریست و از جانبداری نسبت به برخی واقعیت‌ها، فرصت‌ها یا تهدیدها دوری کرد؛ نه بدبینانه نگاه کنیم و نه خوش‌بینانه، بلکه واقع‌بینانه و بر اساس داده‌ها رفتار کنیم.

اگر این‌گونه با موضوع برخورد کنیم، به نظرم می‌توانیم منافع ملی‌مان را تا جایی که امکان دارد تأمین کنیم و مانع از تحمیل زیان به عموم جامعه شویم. نگرانی من صرفاً این است که در سطح حاکمیت یا سطوح مدیریتی مختلف در سازمان‌های مهم و تصمیم‌ساز و تأثیرگذار، شرایطی به وجود آید که مسئولان دچار توهم داده‌ها شده یا درگیر جانبداری از برخی فرصت‌ها یا تهدیدها شوند.

یعنی یا بیش از اندازه بترسیم یا بیش از حد خشنود باشیم؛ هر دوی این‌ها می‌تواند به توانایی ما در رسیدن به نتیجه و بهره‌مندی آسیب بزند. به همین ترتیب، همین موضوع در طرف مقابل ما هم وجود دارد. داریم می‌بینیم که در برخی مواقع کاملاً روشن است که طرف مقابل ما بلوف می‌زند یا از قدرتی که ندارد سخن می‌گوید، یا از فرصتی دم می‌زند که برایش پیش نیامده است. این موضوع در سطح گفتگوهای عمومی و توییت‌ها جایگاه خود را دارد، اما در واقعیت و در اتاق‌های فکر بحث دیگری مطرح است.

اینکه در توییت‌ها چه می‌گذرد و در گفتگوهای عمومی این‌چنینی چه اتفاقی می‌افتد، به نظرم چندان مهم نیست؛ مهم این است که ما مطمئن باشیم در اتاق فکر ما، تمامی ظرفیت‌ها، داده‌ها و فرصت‌ها به درستی دیده می‌شوند، وزن مناسبی به خود می‌گیرند و کار به درستی پیش می‌رود.

اگر این اتفاق رخ دهد، به نظر من ما در جایگاهی خواهیم بود که بتوانیم از رویدادها بهره‌برداری مناسبی داشته باشیم و دستاورد کسب کنیم. اما اگر به شکل غیرواقع‌بینانه، بی‌توجه یا کم‌توجه به واقعیت‌ها حرکت کنیم، ممکن است آسیب‌های جبران‌ناپذیری ببینیم. همچنین بخوانید خانه‌های کوچک متراژ و فقر مسکن | فروغمند اعرابی: کوچک‌متراژ شدن اجباری و گسترش سکونت اشتراکی نشانه هشدار برای آینده شهرهاست چرا نسل Z تمایلی به بیمه تامین اجتماعی ندارد؟ | دهه هشتادی‌‌ها با تمام ضعف‌ها و قوت‌ها نسبت به نسل قبل سواد اجتماعی و اقتصادی بالاتری دارند فیلم | جدال احمد زیدآبادی و مرتضی کاظمی بر سر افکار روشنفکران چپ علیه اقتصاد روایت وال استریت ژورنال از بدبینی کاخ سفید به توافق نهایی با تهران | «هدف شماره یک» ترامپ پایین آوردن قیمت انرژی است | زمان به نفع ایران است یا آمریکا؟







جمعه ۶ شهریور ۱۴۰۵ - 28 August 2026
چهره‌های مشهور و اینفلوئنسرها‌، ماشین تبلیغاتی سینما ‌
روزنامه هفت صبح

چهره‌های مشهور و اینفلوئنسرها‌، ماشین تبلیغاتی سینما ‌

کمپین‌های پرزرق‌وبرق سینمایی با حضور سلبریتی‌ها و اینفلوئنسرها، پیش از نمایش فیلم، تصویری از موفقیت آن می‌سازند
اصغر فرهادی و مهاجرت تولید
روزنامه هفت صبح

اصغر فرهادی و مهاجرت تولید

‌فرهادی برای «قصه‌های موازی» سه سال در آمریکا زندگی کرد، تحقیق کرد و نوشت
سایت فرارو

علت تأخیر در انتشار قسمت هفتم «بامداد خمار» چه بود؟

قاب‌های کوچکی از ایران + عکس
خبرگزاری ایسنا

قاب‌های کوچکی از ایران + عکس

قلمدان‌های لاکی، از ظریف‌ترین جلوه‌های هنر ایرانی، روزگاری وسیله‌ای برای نگهداری قلم بودند اما به‌تدریج به بوم‌های کوچکی برای نمایش نقاشی، تذهیب و روایت‌های تاریخی و ادبی از ایران تبدیل شدند؛ هنری که در دوره قاجار به اوج ظرافت رسید و امروز نمونه‌هایی از آن در موزه‌های معتبر جهان، بخشی از نبوغ و مهارت …
راز بیمارانی که از موزه به بیمارستان رفتند!
خبرگزاری ایسنا

راز بیمارانی که از موزه به بیمارستان رفتند!

یک گردشگر وارد موزه‌ای در فلورانس می‌شود، مقابل یک شاهکار می‌ایستد و چند دقیقه بعد دیگر حالش خوب نیست. قلبش تند می‌زند، سرش گیج می‌رود و جهان اطرافش شکل عادی خود را از دست می‌دهد. این صحنه آن‌قدر در فلورانس تکرار شد که یک روان‌پزشک شروع به ثبت پرونده‌هایشان کرد؛ ماجرایی که بعدها با نام «سندرم استاندال» …
چرا مهدی اخوان‌ثالث موسیقی را کنار گذاشت؟
سایت عصرایران

چرا مهدی اخوان‌ثالث موسیقی را کنار گذاشت؟

«اخوان» پیش از شعر، به موسیقی روی آورد که با منع جدی پدر روبرو شد و برخلاف میل خود، موسیقی را کنار گذاشت.
شهر سوخته؛ تمدنی که ۵ هزار سال جلوتر از زمان خود بود/ رازهای تمام شهر؛ از پروتز چشم تا جراحی مغز
سایت خبرآنلاین

شهر سوخته؛ تمدنی که ۵ هزار سال جلوتر از زمان خود بود/ رازهای تمام شهر؛ از پروتز چشم تا جراحی مغز

«شهر سوخته» سال‌هاست با عنوان «شهری که از زمان خود جلوتر بود» معرفی می‌شود؛ اما آیا این توصیف واقعاً بر پایه شواهد علمی است یا حاصل بزرگ‌نمایی رسانه‌ای؟ برای پاسخ باید به حدود پنج هزار سال پیش، در حاشیه دلتای رود هیرمند بازگردیم.
چرا ونیز امسال مردانه‌تر از همیشه شده است؟/  سهم زنان از بخش مسابقه فقط یک فیلم
سایت خبرآنلاین

چرا ونیز امسال مردانه‌تر از همیشه شده است؟/ سهم زنان از بخش مسابقه فقط یک فیلم

جشنواره فیلم ونیز امسال با یک آمار غیرمنتظره در بخش مسابقه اصلی روبه‌روست؛ از ۲۱ فیلم حاضر در رقابت برای شیر طلایی، تنها یک فیلم به کارگردانی یک زن دیده می‌شود؛ آماری که سهم زنان را به حدود ۵ درصد می‌رساند.
شباهت اخوان به حافظ
سایت روزنامه سازندگی

شباهت اخوان به حافظ

جایگاه و اهمیت مهدی اخوان‌ثالث در شعر معاصر به روایت بهرام پروین‌گنابادی
افول ستاره
سایت روزنامه سازندگی

افول ستاره

چرا سینما، محمدرضا گلزار را پس زد و او به ستاره فضای مجازی تبدیل شد؟
روزی به نام رازی و دو پرسش دربارۀ الکل و الحاد
سایت عصرایران

روزی به نام رازی و دو پرسش دربارۀ الکل و الحاد

پرسش اول سطحی است و در حد شایبه‌های فضای مجازی و دومی عمیق و محل بحث اهل اندیشه. اولی این که اگر سده‌ها بعد از اسلام، را الکل را کشف کرده چگونه قبل از او نوش...
سرمقاله خراسان/ لایک داری آقای اخوان  | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ لایک داری آقای اخوان | آخرین خبر

خراسان/ «لایک داری آقای اخوان » عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم محمد بهبودی نیا است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: حتما این شعر مشهور مهدی اخوان ثالث را شنیده اید که «ما چون دو دریچه روبروی هم/آگاه ز هر بگو مگوی هم/ هر روز سلام و پرسش و خنده/ هر روز قرار روز آینده و...» این بیت ها ر
سایت عصرایران

لالایی برای زهره / علی زند وکیلی (+صدا)

موزه ای بدون نقشه مالی
روزنامه پیام ما

موزه ای بدون نقشه مالی

کارخانه تاریخی ریسباف اصفهان با عبور از چالش مالکیت، اکنون گرفتار بحران تأمین مالی و فقدان مدل حکمرانی پایدار برای تبدیل شدن به موزه ملی است.
سایت عصرایران

انتقاد علیرضا خمسه از پایین آمدن کیفیت آثار سینما، تلویزیون و موسیقی

گیشه داغ شد، اما سینما هنوز بی‌نفس است/ سینمای ایران در انتظار معجزه
سایت تابناک

گیشه داغ شد، اما سینما هنوز بی‌نفس است/ سینمای ایران در انتظار معجزه

گیشه سینمای ایران در روزهای پایانی مرداد با رشد ۳۰ درصدی مخاطب، نشانه‌هایی از بازگشت تماشاگران به سالن‌ها را نشان داده است؛ اما تمرکز بخش بزرگی از این استقبا...
سایت تابناک

دلنوشته المیرا عبدی در نخستین تولد بدون «عمو اکبر» + عکس

ایجاد نقار و شکاف
روزنامه شرق

ایجاد نقار و شکاف

خانه‌ هنرمندان ایران به نمایندگی از تشکل‌های هنری عضو، درباره مصوبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۵ مجلس شورای اسلامی با عنوان «طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها و نهادهای بیگانه در کشور» اعتراض خود را نسبت به مصوبات اخیر که عاری از هر گونه آگاهی و مصلحت‌اندیشی و صدالبته به زیان آشکار زیست آزادانه تمام مردم …
سلول محنت اذان سحرگاهان و آن نور باریک آفتاب
سایت جوان آنلاین

سلول محنت اذان سحرگاهان و آن نور باریک آفتاب

برای یک زندانی نشسته در سلول انفرادی یا غیرانفرادی، وقایعی شوق‌انگیز و شادی‌آفرین است که برای غیرزندانیان بی‌اهمیت و عادی می‌نماید. دیدن باریکه‌ای از نور آفت...
سایت تابناک

حمله بازیگر سرشناس به پژمان جمشیدی

«اعتراف می‌کنم» چه چیزی کم دارد؟
روزنامه توسعه ایرانی

«اعتراف می‌کنم» چه چیزی کم دارد؟

محمد تقی زاده اعتراف می کنم از آن سریال هایی است که نمی توان درباره اش با یک حکم ساده خوب یا
سالمرگ همایون صنعتی زاده؛ کارآفرین فرهنگ | مردی که در نوسازی ایران نقش ایفا کرد | انتشار 1200 ترجمه در 16 سال مدیریت فرانکلین
سایت اقتصادنیوز

سالمرگ همایون صنعتی زاده؛ کارآفرین فرهنگ | مردی که در نوسازی ایران نقش ایفا کرد | انتشار 1200 ترجمه در 16 سال مدیریت فرانکلین

اقتصادنیوز: چهارم شهریور ماه سالمرگ همایون صنعتی‌زاده است.
فلسفۀ «سِنِکا»؛ توصیه‌های مشاور امپراتور روم دربارۀ زندگی خوب
سایت فرارو

فلسفۀ «سِنِکا»؛ توصیه‌های مشاور امپراتور روم دربارۀ زندگی خوب

لوکیوس آنائوس سنکا، فیلسوف و سیاستمدار رومی که در سال ۶۵ میلادی درگذشت، یکی از برجسته‌ترین چهره‌های فلسفۀ «رواقی» در جهان باستان بود. او در مجموعه ۱۲۴ نامه خود به دوست جوانش، لوکیلیوس، فلسفه را از بحثی انتزاعی درباره جهان و فضیلت فراتر برد و آن را به راهنمایی عملی برای زندگی تبدیل کرد؛ راهنمایی برای …
         
دردسرهای مغفول سلبریتی‌ها در روابط با طرفداران / دختران دام پهن می‌کنند یا سلبریتی‌ها سوء استفاده؟
سایت عصرایران

دردسرهای مغفول سلبریتی‌ها در روابط با طرفداران / دختران دام پهن می‌کنند یا سلبریتی‌ها سوء استفاده؟

حتی پیام‌های مکتوب خواننده را روی گوشی دختر جوان دیده‌ام که به شکلی ملتمسانه از او می‌خواست که در کنسرت‌هایش شرکت نکند چرا که باعث آزار و از بین رفتن تمرکز و...
مترجمی که مترجم نبود!/ دیداری دوباره با ذبیح‌الله منصوری
سایت عصرایران

مترجمی که مترجم نبود!/ دیداری دوباره با ذبیح‌الله منصوری

اعلام نمایش فیلم مستند مشت‌زنی در رینگ ترجمه در موزۀ سینما بهانه‌ای است تا باز دربارۀ پدیده‌ای به نام ذبیح‌الله منصوری بنویسیم
آمدم، خنداندم و رفتم؛ سنگ قبری به سبک اکبر عبدی
سایت عصرایران

آمدم، خنداندم و رفتم؛ سنگ قبری به سبک اکبر عبدی

در این انتخاب، ردپای یک ایده آشنا دیده می‌شود؛ سنگ قبر داوود رشیدی: «آمدم، دیدم و رفتم.» جمله‌ای کوتاه و موجز که زندگی را در سه مقوله وصف می کند: آمدن، دیدن...
سایت عصرایران

غمگین ترین آهنگ / علی زند وکیلی (+صدا)

فهرست چهره‌های خارج‌نشین برای بازگشت به ایران روی میز وزارت ارشاد
سایت عصرایران

فهرست چهره‌های خارج‌نشین برای بازگشت به ایران روی میز وزارت ارشاد

تعلق ایرانیان خارج از کشور به وطنشان در این ایام بسیار قابل توجه بوده و آنها در شرایط سخت، کنار ملت ایران بودند. امیدواریم خود ایرانیانی که خارج از کشور هستن...
روزنامه هفت صبح

سخنگوی دولت: چرا که نه؟ معین هم شهروند ایران است

روایت تغییر مسیر بازیگران ایرانی/  از ستاره سینما تا بیوتی بلاگر و چهره شبکه‌های اجتماعی
سایت خبرآنلاین

روایت تغییر مسیر بازیگران ایرانی/ از ستاره سینما تا بیوتی بلاگر و چهره شبکه‌های اجتماعی

ستاره‌های سینما همیشه در قاب دوربین نمی‌مانند؛ برخی مهاجرت کرده‌اند، برخی سراغ مشاغل دیگری رفته‌اند و عده‌ای نیز از بازیگری به اینفلوئنسری، نیکوکاری یا فعالیت‌های تازه روی آورده‌اند؛ تغییر مسیری که سرنوشت حرفه‌ای آنها را دگرگون کرده است.
زنجیره رکود
سایت روزنامه سازندگی

زنجیره رکود

گزارشی درباره‌ بحران‌های پی‌در‌پی صنعت نشر؛ از گرانی کاغذ تا معضل انبار
برنامه علی ضیاء تا کجا می‌خواهد مرزهای اخلاقی را جابه‌جا کند؟ - تسنیم
خبرگزاری تسنیم

برنامه علی ضیاء تا کجا می‌خواهد مرزهای اخلاقی را جابه‌جا کند؟ - تسنیم

اظهارات جنجالی نوید کلهرودی درباره حجاب در «با ضیاء» بار دیگر علی ضیاء را درجایگاه تابوشکنی رسانه‌ای قرار داد.
پاسخ کارگردان به منتقدان «رویای نیمه‌شب»؛ ریتم کند نیست؛ تعریف شما از ریتم اشتباه است! | مجموعه رسانه ای صبا
سایت صبانیوز

پاسخ کارگردان به منتقدان «رویای نیمه‌شب»؛ ریتم کند نیست؛ تعریف شما از ریتم اشتباه است! | مجموعه رسانه ای صبا

پگاه زارعی/ صبا، «رؤیای نیمه‌شب» روایتی عاشقانه در دل تاریخ است؛ داستانی که عشق، اختلاف عقیده، خانواده و سیاست را در مسیری پرچالش به هم گره می‌زند. این مجموعه که اقتباسی از رمان شناخته‌شده مظفر سالاری است، مخاطب را به سال‌های دور می‌برد؛ جایی که سرنوشت فتاح و تلما، دو جوان عاشق از دو خانواده
بانک وعده‌های ناتمام نمایش خانگی
سایت عصرایران

بانک وعده‌های ناتمام نمایش خانگی

در سال‌های اخیر بارها شاهد بوده‌ایم که پلتفرم‌ها از پروژه‌هایی رونمایی کرده‌اند که ماه‌ها بعد به مرحله پخش رسیده یا اساسا خبری از تولید و انتشار آن‌ها نشده است.
سایت عصرایران

آبگوشت خوردن ژولیت بینوش بازیگر سرشناس فرانسوی در تهران (عکس)

خبرگزاری تسنیم

نامزد نقش پدر زیزی‌گولو بودم/نسلی که مادرانشان نگران سیگارکشیدنشان بود - تسنیم

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویر کمتر دیده شده از اصغر فرهادی و هدیه تهرانی در پشتِ صحنه یک فیلم

دیگر نگران نباشید! / جبلی درهای صدا و سیما را به روی همه باز کرد!
سایت سلام سینما

دیگر نگران نباشید! / جبلی درهای صدا و سیما را به روی همه باز کرد!

مگر می‌شود درهای صداوسیما همیشه به روی هنرمندان باز بوده باشد، اما بسیاری از چهره‌های محبوب، دیگر جایی در این خانه نداشته باشند؟
تلویزیون مغلوب گذشته خودش شد
روزنامه هفت صبح

تلویزیون مغلوب گذشته خودش شد

تلویزیون ایران برای جذب مخاطب بیش از گذشته به سریال‌ها و شخصیت‌های قدیمی بازمی‌گردد روندی که هم قدرت نوستالژی را نشان می‌دهد و هم ضعف تولیدات تازه
نسخه جدید وزارت میراث فرهنگی برای رونق گردشگری داخلی / کارت اعتباری سفر ۵۰۰ میلیون تومانی به متقاضیان سفر پرداخت می‌شود
سایت تجارت نیوز

نسخه جدید وزارت میراث فرهنگی برای رونق گردشگری داخلی / کارت اعتباری سفر ۵۰۰ میلیون تومانی به متقاضیان سفر پرداخت می‌شود

معاون گردشگری کشور از اجرای طرح جدید «کارت اعتباری سفر» با همکاری بانک رفاه کارگران خبر داد. براساس این طرح گردشگران داخلی می‌توانند متناسب با نیاز سفر خود تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار سفر دریافت کنند و هزینه خدمات گردشگری داخلی را با نرخ سود ۳.۵ تا ۸.۵ درصد به‌صورت اقساط پرداخت کنند.
کاروانسرای جَر؛ گنجینه‌ای فراموش‌شده در دل بازار تاریخی کرمان
خبرگزاری مهر

کاروانسرای جَر؛ گنجینه‌ای فراموش‌شده در دل بازار تاریخی کرمان

کرمان – کاروانسرای تاریخی جر که تا چند سال قبل یکی از مراکز تجاری شهر کرمان بود محسوب می شد، امروز به خرابه ای در قلب بازار تاریخی کرمان تبدیل شده است.
«معلم ترسناک» چگونه به ویترین بازی‌های کودک ایرانی رسید؟
خبرگزاری مهر

«معلم ترسناک» چگونه به ویترین بازی‌های کودک ایرانی رسید؟

سرگرم کردن کودکان از طریق آزار یک معلم، با الگوهای تربیتی جامعه ایرانی سازگار نیست. به‌ویژه آنکه، رابطه میان معلم و دانش‌آموز به رابطه‌ای خصمانه و روند سرگرمی بازی تبدیل شده است.
«کوری» از پرونده‌های قضایی تا ممیزی؛ این سریال مروج مشروبات الکلی است؟
خبرگزاری مهر

«کوری» از پرونده‌های قضایی تا ممیزی؛ این سریال مروج مشروبات الکلی است؟

نویسنده سریال «کوری» از ایده اولیه این سریال، حواشی ساخت، ممیزی‌ها و دلیل دیده شدن آن سخن گفت.
خبرگزاری ایرنا

«آواتیه» با نفس خرمیان

واکنش دولتی‌ها به بزرگداشت ناصر ملک مطیعی در روزنامه ایران/روزی نبود که شکایت نداشته باشم
خبرگزاری ایرنا

واکنش دولتی‌ها به بزرگداشت ناصر ملک مطیعی در روزنامه ایران/روزی نبود که شکایت نداشته باشم

تهران-ایرنا- محمد فاضلی مدیر مسئول اسبق روزنامه ایران می‌گوید: یادم نمی‌رود مصاحبه‌ای از محمدرضا شجریان چاپ کردیم و تمام صفحه اول را دادم یک طرح اختصاصی به او اختصاص دادند. تمام روزنامه‌ها مرا کوبیدند. فقط وزیر ارشاد گفت ای کاش فقط یک نیم صفحه را در صفحه اول به او اختصاص می‌دادی، در دولت می‌گویند این …
جای خالی جک نیکلسون در کلاغ
سایت فرارو

جای خالی جک نیکلسون در کلاغ

س.ا.و.ا.کی محبوب من فقط رضا عطاران در فیلم مصادره است. اسماعیل یارجانلو ملقب به اسی که الکترود و کابل می‌خرید، برای خرید شیشه نوشابه هم مجبور بود چند پرس چلوکباب بخورد چون در آن دوران، نوشابه بدون غذا داده نمی‌شد.
         
دین و آسیب‌های خطای تفسیری - همدلی
روزنامه همدلی

دین و آسیب‌های خطای تفسیری - همدلی

یاسین علویان سوق جرم شناس دنیای امروز، دنیای تکثر است و پلورآلیسم در حوزه‌های مختلف به رسمیت شناخته شده است. در این میان گروهی متدین به شریعتند و گروهی نیز خارج از این دایره اما میان اهل شریعت تعدد بسیار دیده می‌شود و چنین تعددی که در میان اهل شریعت وضوح دارد، گاه کار [ ]
خوانندگان پاپ به شهرستان‌ها کوچ کردند/ چرا کنسرت پاپ در تهران برگزار نمی‌شود؟
سایت ایران آرت

خوانندگان پاپ به شهرستان‌ها کوچ کردند/ چرا کنسرت پاپ در تهران برگزار نمی‌شود؟

در حال حاضر در سایت‌های بلیت‌فروشی، بلیت کنسرت‌های پاپ شهرستان‌ها به فروش می‌رسد و به نظر می‌رسد فعلا از بازگشت کنسرت‌ها به حالت عادی خبری نیست.
روزنامه هفت صبح

تلویزیون مغلوب گذشته خودش

معبد آناهیتا؛ از زیر آوار ماندن ۳۲۰ خانه تا مسیر ثبت جهانی/ معبد را نمی‌توان صرفا برای زیباتر شدن بازسازی کرد
خبرگزاری ایلنا

معبد آناهیتا؛ از زیر آوار ماندن ۳۲۰ خانه تا مسیر ثبت جهانی/ معبد را نمی‌توان صرفا برای زیباتر شدن بازسازی کرد

معبد آناهیتا در شهرستان کنگاور، پس از سال‌ها رهاشدگی، در حالی که زمانی ۳۲۰ واحد مسکونی در عرصه آن قرار داشت با اقدامات حفاظتی و ساماندهی انجام شده وارد مرحله‌ای تازه می‌شود و به مسیر ثبت جهانی می‌رسد. تاکنون پنج دوره کاوش باستان‌شناسی در این محوطه انجام شده و اکنون با تکمیل زیرساخت‌ها، راه‌اندازی موزه …
از موسیقی محلی تا پلی‌لیست‌های اینستاگرامی؛ ذائقه شنیداری ایرانی‌ها کجا رفت؟
سایت تابناک

از موسیقی محلی تا پلی‌لیست‌های اینستاگرامی؛ ذائقه شنیداری ایرانی‌ها کجا رفت؟

روزگاری موسیقی نواحی با زندگی مردم عجین بود؛ در عروسی و سوگ، کار و استراحت جاری بود و بخشی‌ها، قصه‌های حماسی و عاشقانه را سینه‌به‌سینه به نسل بعد می‌رساندند....
سایت تابناک

عکسی از سنگ مزار اکبر عبدی

روزنامه شرق

ساختمان جالب یک روزنامه در فرانسه+ عکس

روزنامه شرق

نصب سنگ مزار اکبر عبدی+ عکس

سمفونی ناتمام آموزش موسیقی در ایران
روزنامه هفت صبح

سمفونی ناتمام آموزش موسیقی در ایران

چرا خروجی آموزشگاه‌ها و دانشگاه‌های موسیقی این‌قدر با هم فرق دارد؟ یک نوازنده و مدرس از مشکلاتی می‌گوید که استعدادها را پشت در نگه می‌دارد
دالی پارتن، خواننده معروف موسیقی کانتری، درگذشت + زندگینامه
سایت فرارو

دالی پارتن، خواننده معروف موسیقی کانتری، درگذشت + زندگینامه

دالی پارتون یکی از تأثیرگذارترین و موفق‌ترین هنرمندان تاریخ موسیقی کانتری به شمار می‌رود و طی بیش از شش دهه فعالیت حرفه‌ای، ده‌ها آلبوم پرفروش و صدها ترانه منتشر کرده است.
سینما، نمایش خانگی و تئاتر در اختیار سلبریتی‌های تکراری
روزنامه هفت صبح

سینما، نمایش خانگی و تئاتر در اختیار سلبریتی‌های تکراری

‌تهیه‌کنندگان برای کاهش ریسک مالی سراغ چهره‌های شناخته‌شده می‌روند و همین انتخاب، چرخه تکرار بازیگران را تقویت می‌کند
یاد محمد حیدری  شاگرد مکتب صبا و خالق «سوغاتی»
روزنامه هفت صبح

یاد محمد حیدری شاگرد مکتب صبا و خالق «سوغاتی»

در سالروز درگذشت محمد حیدری، زندگی و میراث هنرمندی را مرور کرده‌ایم که میان ردیف ایرانی و ترانه مردمی پلی ماندگار ساخت
روز خنده ! لطفا پیشنهاد خانواده اکبر عبدی را جدی بگیرید
سایت عصرایران

روز خنده ! لطفا پیشنهاد خانواده اکبر عبدی را جدی بگیرید

داشتن روزی به نام «خنده» می‌تواند یادآوری برای مردمی باشد که گاه فراموش می‌کنند حق دارند بخندند، حق دارند شاد باشند، و این حق نه در تضاد با مصائب، که در کنار...
قدرت ادبیات
سایت روزنامه سازندگی

قدرت ادبیات

جستاری از بختیار علی دربارۀ جدال همیشگی قلم و سیاست