قیمت طلا امروز




 عجایب هفت گانه

 خبرگزاری برنا / ۳۰ ساعت قبل

عجایب هفتگانه جهان باستان چگونه نابود شدند؟

نویسندگان و جهانگردان دوران باستان در نوشته‌هایشان از هفت سازه شگفت‌انگیز سخن گفته‌اند که بعدها به عنوان «عجایب هفتگانه جهان باستان» شناخته شدند؛ بناهایی که...
 عجایب هفتگانه جهان باستان چگونه نابود شدند؟
عجایب هفتگانه جهان باستان نمادهایی از بلندپروازی، نبوغ مهندسی و قدرت تمدن‌هایی بودند که هزاران سال پیش درخشان‌ترین جلوه‌های معماری و هنر را پدید آوردند. از اهرام عظیم مصر و معبد باشکوه آرتمیس گرفته تا تندیس غول‌آسای رودس و فانوس دریایی اسکندریه، هر یک از این بناها روزگاری چنان حیرت‌انگیز بودند که نامشان در میان شگفتی‌های جهان باستان جاودانه شد. با این حال، تقریباً همه آنها در گذر زمان بر اثر زمین‌لرزه، آتش‌سوزی، جنگ، غارت و فرسایش از میان رفتند.

در میان این میراث عظیم، تنها اهرام جیزه همچنان پابرجا مانده‌اند؛ هرچند آنها نیز بخش مهمی از شکوه اولیه خود، از جمله پوشش سنگ آهکی صیقلی و سنگ‌های رأس را از دست داده‌اند. اما سرنوشت شش شگفتی دیگر داستانی از نابودی تدریجی یا ناگهانی است؛ برخی در برابر بلایای طبیعی فرو ریختند، برخی به دست انسان‌ها ویران شدند و درباره یکی از آنها، یعنی باغ‌های معلق بابل، حتی هنوز نمی‌دانیم که اساساً وجود داشته است یا نه.

۱. هرم بزرگ جیزه، مصر

هرم بزرگ جیزه تنها شگفتی جهان باستان است که هنوز پابرجاست. این بنا در حدود سده بیست‌وششم پیش از میلاد در دوره دودمان چهارم مصر ساخته شد. این نخستین و بزرگ‌ترین هرم مجموعه جیزه بود که به فرمان فرعون خوفو ساخته شد. هرم دوم را پسر او، خفرع، بنا کرد و هرم سوم، که کوچک‌تر است، به پسر خفرع یعنی منکورع تعلق دارد.

اهرام به عنوان آرامگاه فرعون‌ها و بناهایی برای تضمین ورود آنان به جهان پس از مرگ ساخته شده بودند. در اصل، سطح آنها با سنگ آهک سفید صیقلی پوشیده شده بود و سنگ‌های رأس آنها نیز احتمالاً روکش طلایی داشت. همین پوشش باعث می‌شد اهرام در زیر نور خورشید درخشان به نظر برسند.

مانند تقریباً تمام آرامگاه‌های سلطنتی مصر، اهرام نیز هزاران سال پیش غارت شدند و احتمالاً بخش عمده این غارت‌ها در دوره نخستین میانی رخ داد. گذر زمان و برداشت سنگ‌ها، پوشش‌های آهکی و سنگ‌های رأس را از میان برد و ظاهر خشن و سنگی امروزی را باقی گذاشت.

در سال ۱۱۹۶ میلادی، سلطان العزیز عثمان، پسر صلاح‌الدین ایوبی، حتی تلاش کرد اهرام جیزه را تخریب کند. کارگران او پس از هشت ماه تلاش طاقت‌فرسا تنها توانستند روزانه چند سنگ را جابه‌جا کنند و سرانجام پروژه را رها کردند. بنابراین هرم بزرگ برخلاف شگفتی‌های دیگر همچنان پابرجاست، هرچند ظاهر اولیه خود را تا حد زیادی از دست داده است.

۲. آرامگاه هالیکارناسوس، آناتولی

آرامگاه هالیکارناسوس در میانه سده چهارم پیش از میلاد در شهر هالیکارناسوس، در ساحل غربی ترکیه امروزی، برای ماسولوس، پادشاه کاریه و خانواده‌اش ساخته شد.

این بنا حدود ۴۵ متر ارتفاع داشت و بیش از ۴۰۰ مجسمه از برجسته‌ترین پیکرتراشان جهان یونانی در آن به کار رفته بود. بر فراز آن نیز هرمی قرار داشت که مجسمه ماسولوس و همسرش آرتمیسیا را در ارابه‌ای چهاراسبه نشان می‌داد.

آرامگاه تا دوره روم پابرجا بود، اما در فاصله سده‌های دوازدهم تا پانزدهم میلادی بر اثر چندین زمین‌لرزه به شدت آسیب دید. سرانجام بین سال‌های ۱۴۰۲ تا ۱۵۲۲ میلادی تقریباً به طور کامل ویران شد. شوالیه‌های صلیبی که در منطقه حضور داشتند، سنگ‌های باقی‌مانده را برای ساخت قلعه بودروم به کار بردند.

در جریان آخرین مرحله تخریب در سال ۱۵۲۲، آنها اتاقی زیرزمینی را یافتند که در آن تابوتی مرمری همراه با پارچه طلایی و اشیای ارزشمند قرار داشت. بر اساس روایت‌های تاریخی، شوالیه‌ها اتاق را برای شب ترک کردند، اما روز بعد هنگام بازگشت دریافتند که مردم محلی آن را غارت کرده‌اند. امروزه تنها بقایای پراکنده مجسمه‌ها و بخش‌هایی از سازه از این شگفتی باستانی باقی مانده است.

۳. معبد آرتمیس در افسوس، آسیای صغیر

معبد آرتمیس در شهر باستانی افسوس، یکی از بزرگ‌ترین بناهای مذهبی جهان یونانی بود و به آرتمیس الهه شکار و ایزدبانوی حامی شهر اختصاص داشت.

در واقع، این مکان در طول تاریخ شاهد ساخت سه معبد متفاوت بود. تاریخ ساخت نخستین معبد مشخص نیست، اما این بنا در سده هفتم پیش از میلاد بر اثر سیل از بین رفت. معبد بزرگ‌تری اندکی بعد ساخته شد، اما در سال ۳۵۶ پیش از میلاد، مردی به نام هروستراتوس آن را عمداً به آتش کشید.

ساخت سومین و آخرین معبد در اواخر سده چهارم پیش از میلاد آغاز شد. این بنا قرن‌ها پابرجا ماند و همان معبدی است که بیشتر تصاویر امروزی از شکوه معبد آرتمیس بر اساس آن شکل گرفته‌اند.

در سده سوم میلادی، معبد در جریان یورش گوت‌ها آسیب شدیدی دید و سرانجام در اواخر سده چهارم میلادی مسیحیان آن را به طور کامل تخریب کردند. بخشی از ستون‌های مرمری آن به قسطنطنیه منتقل شد و در ساخت بناهایی مانند ایاصوفیه مورد استفاده قرار گرفت. امروزه در محل معبد تنها یک ستون باقی مانده که خود از قطعات مختلف کشف‌شده در کاوش‌ها سرهم شده است.

۴. تندیس زئوس در المپیا، یونان

تندیس زئوس در المپیا یکی از مشهورترین آثار پیکرتراشی جهان باستان بود. این تندیس در سده پنجم پیش از میلاد توسط فیدیاس از مشهورترین هنرمندان یونانی ساخته شد.

تندیس حدود ۱۴ متر ارتفاع داشت و زئوس را در حالی نشان می‌داد که بر تختی عظیم نشسته است. اسکلت آن از چوب ساخته شده و سطح آن با صفحات طلا و عاج پوشانده شده بود؛ به گونه‌ای که سر زئوس تقریباً به سقف معبد می‌رسید.

ردگیری سرنوشت این اثر دشوارتر از بسیاری از شگفتی‌های دیگر است. تندیس هنوز در سال ۳۹۱ میلادی در المپیا قرار داشت؛ زمانی که تئودوسیوس اول معابد بت‌پرستان را در امپراتوری روم تعطیل کرد. پس از آن، اطلاعات دقیقی درباره آن وجود ندارد.

احتمالاً تندیس در جریان آتش‌سوزی معبد در سده پنجم میلادی از بین رفت. داستانی نیز وجود دارد که می‌گوید تندیس به صورت مخفیانه به قسطنطنیه منتقل شد، اما بعدها در آتش‌سوزی دیگری نابود شد؛ با این حال، شواهدی برای تأیید این روایت وجود ندارد.

حتی پیش از آن، امپراتور روم، کالیگولا، ظاهراً دستور داده بود تندیس را به روم منتقل کنند تا چهره خودش جایگزین سر زئوس شود. بر اساس افسانه‌ای که سوتونیوس نقل کرده، هنگام اجرای این طرح صدایی مهیب و شبیه خنده از تندیس برخاست و کارگران از ترس فرار کردند و داربست نیز فرو ریخت.

۵. غول رودس، یونان

شهر رودس نیز برای گرامیداشت خدای حامی خود، هلیوس، تندیسی عظیم از برنز ساخت که به غول رودس شهرت یافت. این تندیس حدود ۳۳ متر ارتفاع داشت و بر فراز بندر شهر قرار گرفته بود.

ساخت آن در دهه ۲۸۰ پیش از میلاد، پس از پیروزی رودس بر دمتریوس پولیورکتس در محاصره رودس در سال‌های ۳۰۵ تا ۳۰۴ پیش از میلاد، انجام شد. گفته می‌شود هزینه ساخت آن از فروش تجهیزات محاصره‌ای به جا مانده از دشمن تأمین شد و ساخت تندیس ۱۲ سال طول کشید.

اما عمر آن بسیار کوتاه بود. تنها ۵۴ سال پس از تکمیل، در سال ۲۲۶ پیش از میلاد، زمین‌لرزه‌ای شدید آن را سرنگون کرد.

فرمانروایان بطلمیوسی مصر پیشنهاد کردند هزینه بازسازی تندیس را بپردازند، اما مردم رودس تخریب آن را نشانه خشم خدایان دانستند و از بازسازی آن خودداری کردند.

تندیس قرن‌ها همان‌جا که سقوط کرده بود باقی ماند و همچنان بازدیدکنندگان را شگفت‌زده می‌کرد. سرانجام فلزات آن به تدریج توسط مردم محلی برداشت شد و تا اواخر دهه ۶۵۰ میلادی دیگر اثری از آن باقی نمانده بود.

۶. فانوس دریایی اسکندریه، مصر

بیشتر شگفتی‌های جهان باستان کاربرد مذهبی داشتند، اما فانوس دریایی اسکندریه یک سازه کاملاً کاربردی بود. این بنا در جزیره فاروس در برابر بندر اسکندریه قرار داشت و به کشتی‌هایی که به یکی از مهم‌ترین بنادر جهان باستان وارد می‌شدند کمک می‌کرد مسیر خود را پیدا کنند.

فانوس دریایی که احتمالاً حدود ۱۰۰ متر ارتفاع داشت، به فرمان بطلمیوس دوم ساخته شد و برای قرن‌ها پابرجا ماند. این بنا از تهاجم‌ها، تغییر حکومت‌ها و چندین زمین‌لرزه جان سالم به در برد، اما در نهایت زمین‌لرزه‌ها عامل اصلی نابودی آن شدند.

نخستین آسیب جدی در سال ۹۵۶ میلادی رخ داد و تعمیرات گسترده‌ای را ضروری کرد. سپس زمین‌لرزه‌های سال‌های ۱۳۰۳ و ۱۳۲۳ میلادی بخش عمده سازه را فرو ریختند و فانوس دریایی عملاً از کار افتاد.

سرانجام در سال ۱۴۸۰ میلادی، حکومت مملوکان بقایای بنا را نیز تخریب کردند و سنگ‌های آن را برای ساخت قلعه قایتبای در همان محل به کار بردند.

در سال ۱۹۹۴، باستان‌شناسان فرانسوی در بررسی بستر دریا در نزدیکی فاروس هزاران قطعه سنگ عظیم، ستون‌های شکسته و مجسمه‌های ابوالهول را کشف کردند که برخی از آنها تا ۷۵ تن وزن داشتند. این بقایا احتمالاً بخشی از فانوس دریایی و سازه‌های پیرامون آن بوده‌اند.

۷. باغ‌های معلق بابل

آخرین مورد از عجایب هفتگانه، باغ‌های معلق بابل است که از همه عجایب قبلی اسرارآمیزتر است؛ زیرا حتی مشخص نیست که این باغ‌ها واقعاً وجود داشته‌اند یا نه!

بر اساس روایت‌های متأخر، این باغ‌ها به فرمان نبوکدنصر دوم، یکی از قدرتمندترین پادشاهان بابل، در سده ششم پیش از میلاد ساخته شدند. گفته می‌شود این باغ‌ها مجموعه‌ای عظیم و چندطبقه بوده‌اند که انواع گیاهان در آنها رشد می‌کرده و سامانه‌ای پیچیده برای آبیاری آنها به کار می‌رفته است.

با این حال، مشکل اصلی این است که هیچ‌یک از نویسندگان باستانی که از باغ‌ها سخن گفته‌اند، ظاهراً خودشان آنها را ندیده بودند. منابع مهمی که درباره بابل نوشته‌اند، از جمله هرودوت، اشاره روشنی به چنین باغ‌هایی ندارند. همچنین در متون بابلی تاکنون مدرکی برای وجود آنها پیدا نشده و در کاوش‌های باستان‌شناختی بابل نیز اثری قطعی از چنین مجموعه‌ای به دست نیامده است.

برخی پژوهشگران معتقدند باغ‌ها ممکن است در بخش‌هایی از شهر قرار داشته باشند که هنوز کاوش نشده‌اند. نظریه دیگری می‌گوید داستان باغ‌های معلق حاصل انتقال نادرست روایت‌هایی درباره باغ‌های شگفت‌انگیزی بوده که سنحاریب، پادشاه آشور، در نینوا ساخته بود. برای باغ‌های نینوا شواهد باستان‌شناختی وجود دارد و توصیف سامانه‌های مهندسی و گیاهان متنوع آن با روایت‌های مربوط به باغ‌های معلق شباهت زیادی دارد.

بنابراین نمی‌توان با اطمینان گفت باغ‌های معلق بابل واقعاً وجود داشته‌اند، چه رسد به اینکه بدانیم چگونه از میان رفته‌اند. اگر این باغ‌ها واقعاً وجود داشته‌اند، احتمالاً مانند بسیاری از بناهای باستانی بر اثر سال‌ها بی‌توجهی، فرسایش و زوال تدریجی نابود شده‌اند.

خود بابل نیز سرانجام جایگاهش را به عنوان یکی از بزرگ‌ترین شهرهای جهان باستان از دست داد و به سکونتگاهی کم‌اهمیت تبدیل شد؛ چنان‌که محل دقیق آن برای قرن‌ها از یادها رفته بود.

منبع: فرادید

انتهای پیام




پنجشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۵ - 27 August 2026
سرمقاله خراسان/ لایک داری آقای اخوان  | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ لایک داری آقای اخوان | آخرین خبر

خراسان/ «لایک داری آقای اخوان » عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم محمد بهبودی نیا است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: حتما این شعر مشهور مهدی اخوان ثالث را شنیده اید که «ما چون دو دریچه روبروی هم/آگاه ز هر بگو مگوی هم/ هر روز سلام و پرسش و خنده/ هر روز قرار روز آینده و...» این بیت ها ر
سایت عصرایران

لالایی برای زهره / علی زند وکیلی (+صدا)

موزه ای بدون نقشه مالی
روزنامه پیام ما

موزه ای بدون نقشه مالی

کارخانه تاریخی ریسباف اصفهان با عبور از چالش مالکیت، اکنون گرفتار بحران تأمین مالی و فقدان مدل حکمرانی پایدار برای تبدیل شدن به موزه ملی است.
سایت عصرایران

انتقاد علیرضا خمسه از پایین آمدن کیفیت آثار سینما، تلویزیون و موسیقی

گیشه داغ شد، اما سینما هنوز بی‌نفس است/ سینمای ایران در انتظار معجزه
سایت تابناک

گیشه داغ شد، اما سینما هنوز بی‌نفس است/ سینمای ایران در انتظار معجزه

گیشه سینمای ایران در روزهای پایانی مرداد با رشد ۳۰ درصدی مخاطب، نشانه‌هایی از بازگشت تماشاگران به سالن‌ها را نشان داده است؛ اما تمرکز بخش بزرگی از این استقبا...
سایت تابناک

دلنوشته المیرا عبدی در نخستین تولد بدون «عمو اکبر» + عکس

ایجاد نقار و شکاف
روزنامه شرق

ایجاد نقار و شکاف

خانه‌ هنرمندان ایران به نمایندگی از تشکل‌های هنری عضو، درباره مصوبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۵ مجلس شورای اسلامی با عنوان «طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها و نهادهای بیگانه در کشور» اعتراض خود را نسبت به مصوبات اخیر که عاری از هر گونه آگاهی و مصلحت‌اندیشی و صدالبته به زیان آشکار زیست آزادانه تمام مردم …
سلول محنت اذان سحرگاهان و آن نور باریک آفتاب
سایت جوان آنلاین

سلول محنت اذان سحرگاهان و آن نور باریک آفتاب

برای یک زندانی نشسته در سلول انفرادی یا غیرانفرادی، وقایعی شوق‌انگیز و شادی‌آفرین است که برای غیرزندانیان بی‌اهمیت و عادی می‌نماید. دیدن باریکه‌ای از نور آفت...
سایت تابناک

حمله بازیگر سرشناس به پژمان جمشیدی

«اعتراف می‌کنم» چه چیزی کم دارد؟
روزنامه توسعه ایرانی

«اعتراف می‌کنم» چه چیزی کم دارد؟

محمد تقی زاده اعتراف می کنم از آن سریال هایی است که نمی توان درباره اش با یک حکم ساده خوب یا
سالمرگ همایون صنعتی زاده؛ کارآفرین فرهنگ | مردی که در نوسازی ایران نقش ایفا کرد | انتشار 1200 ترجمه در 16 سال مدیریت فرانکلین
سایت اقتصادنیوز

سالمرگ همایون صنعتی زاده؛ کارآفرین فرهنگ | مردی که در نوسازی ایران نقش ایفا کرد | انتشار 1200 ترجمه در 16 سال مدیریت فرانکلین

اقتصادنیوز: چهارم شهریور ماه سالمرگ همایون صنعتی‌زاده است.
فلسفۀ «سِنِکا»؛ توصیه‌های مشاور امپراتور روم دربارۀ زندگی خوب
سایت فرارو

فلسفۀ «سِنِکا»؛ توصیه‌های مشاور امپراتور روم دربارۀ زندگی خوب

لوکیوس آنائوس سنکا، فیلسوف و سیاستمدار رومی که در سال ۶۵ میلادی درگذشت، یکی از برجسته‌ترین چهره‌های فلسفۀ «رواقی» در جهان باستان بود. او در مجموعه ۱۲۴ نامه خود به دوست جوانش، لوکیلیوس، فلسفه را از بحثی انتزاعی درباره جهان و فضیلت فراتر برد و آن را به راهنمایی عملی برای زندگی تبدیل کرد؛ راهنمایی برای …
         
دردسرهای مغفول سلبریتی‌ها در روابط با طرفداران / دختران دام پهن می‌کنند یا سلبریتی‌ها سوء استفاده؟
سایت عصرایران

دردسرهای مغفول سلبریتی‌ها در روابط با طرفداران / دختران دام پهن می‌کنند یا سلبریتی‌ها سوء استفاده؟

حتی پیام‌های مکتوب خواننده را روی گوشی دختر جوان دیده‌ام که به شکلی ملتمسانه از او می‌خواست که در کنسرت‌هایش شرکت نکند چرا که باعث آزار و از بین رفتن تمرکز و...
مترجمی که مترجم نبود!/ دیداری دوباره با ذبیح‌الله منصوری
سایت عصرایران

مترجمی که مترجم نبود!/ دیداری دوباره با ذبیح‌الله منصوری

اعلام نمایش فیلم مستند مشت‌زنی در رینگ ترجمه در موزۀ سینما بهانه‌ای است تا باز دربارۀ پدیده‌ای به نام ذبیح‌الله منصوری بنویسیم
آمدم، خنداندم و رفتم؛ سنگ قبری به سبک اکبر عبدی
سایت عصرایران

آمدم، خنداندم و رفتم؛ سنگ قبری به سبک اکبر عبدی

در این انتخاب، ردپای یک ایده آشنا دیده می‌شود؛ سنگ قبر داوود رشیدی: «آمدم، دیدم و رفتم.» جمله‌ای کوتاه و موجز که زندگی را در سه مقوله وصف می کند: آمدن، دیدن...
سایت عصرایران

غمگین ترین آهنگ / علی زند وکیلی (+صدا)

فهرست چهره‌های خارج‌نشین برای بازگشت به ایران روی میز وزارت ارشاد
سایت عصرایران

فهرست چهره‌های خارج‌نشین برای بازگشت به ایران روی میز وزارت ارشاد

تعلق ایرانیان خارج از کشور به وطنشان در این ایام بسیار قابل توجه بوده و آنها در شرایط سخت، کنار ملت ایران بودند. امیدواریم خود ایرانیانی که خارج از کشور هستن...
روزنامه هفت صبح

سخنگوی دولت: چرا که نه؟ معین هم شهروند ایران است

روایت تغییر مسیر بازیگران ایرانی/  از ستاره سینما تا بیوتی بلاگر و چهره شبکه‌های اجتماعی
سایت خبرآنلاین

روایت تغییر مسیر بازیگران ایرانی/ از ستاره سینما تا بیوتی بلاگر و چهره شبکه‌های اجتماعی

ستاره‌های سینما همیشه در قاب دوربین نمی‌مانند؛ برخی مهاجرت کرده‌اند، برخی سراغ مشاغل دیگری رفته‌اند و عده‌ای نیز از بازیگری به اینفلوئنسری، نیکوکاری یا فعالیت‌های تازه روی آورده‌اند؛ تغییر مسیری که سرنوشت حرفه‌ای آنها را دگرگون کرده است.
زنجیره رکود
سایت روزنامه سازندگی

زنجیره رکود

گزارشی درباره‌ بحران‌های پی‌در‌پی صنعت نشر؛ از گرانی کاغذ تا معضل انبار
برنامه علی ضیاء تا کجا می‌خواهد مرزهای اخلاقی را جابه‌جا کند؟ - تسنیم
خبرگزاری تسنیم

برنامه علی ضیاء تا کجا می‌خواهد مرزهای اخلاقی را جابه‌جا کند؟ - تسنیم

اظهارات جنجالی نوید کلهرودی درباره حجاب در «با ضیاء» بار دیگر علی ضیاء را درجایگاه تابوشکنی رسانه‌ای قرار داد.
پاسخ کارگردان به منتقدان «رویای نیمه‌شب»؛ ریتم کند نیست؛ تعریف شما از ریتم اشتباه است! | مجموعه رسانه ای صبا
سایت صبانیوز

پاسخ کارگردان به منتقدان «رویای نیمه‌شب»؛ ریتم کند نیست؛ تعریف شما از ریتم اشتباه است! | مجموعه رسانه ای صبا

پگاه زارعی/ صبا، «رؤیای نیمه‌شب» روایتی عاشقانه در دل تاریخ است؛ داستانی که عشق، اختلاف عقیده، خانواده و سیاست را در مسیری پرچالش به هم گره می‌زند. این مجموعه که اقتباسی از رمان شناخته‌شده مظفر سالاری است، مخاطب را به سال‌های دور می‌برد؛ جایی که سرنوشت فتاح و تلما، دو جوان عاشق از دو خانواده
بانک وعده‌های ناتمام نمایش خانگی
سایت عصرایران

بانک وعده‌های ناتمام نمایش خانگی

در سال‌های اخیر بارها شاهد بوده‌ایم که پلتفرم‌ها از پروژه‌هایی رونمایی کرده‌اند که ماه‌ها بعد به مرحله پخش رسیده یا اساسا خبری از تولید و انتشار آن‌ها نشده است.
سایت عصرایران

آبگوشت خوردن ژولیت بینوش بازیگر سرشناس فرانسوی در تهران (عکس)

خبرگزاری تسنیم

نامزد نقش پدر زیزی‌گولو بودم/نسلی که مادرانشان نگران سیگارکشیدنشان بود - تسنیم

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویر کمتر دیده شده از اصغر فرهادی و هدیه تهرانی در پشتِ صحنه یک فیلم

دیگر نگران نباشید! / جبلی درهای صدا و سیما را به روی همه باز کرد!
سایت سلام سینما

دیگر نگران نباشید! / جبلی درهای صدا و سیما را به روی همه باز کرد!

مگر می‌شود درهای صداوسیما همیشه به روی هنرمندان باز بوده باشد، اما بسیاری از چهره‌های محبوب، دیگر جایی در این خانه نداشته باشند؟
تلویزیون مغلوب گذشته خودش شد
روزنامه هفت صبح

تلویزیون مغلوب گذشته خودش شد

تلویزیون ایران برای جذب مخاطب بیش از گذشته به سریال‌ها و شخصیت‌های قدیمی بازمی‌گردد روندی که هم قدرت نوستالژی را نشان می‌دهد و هم ضعف تولیدات تازه
نسخه جدید وزارت میراث فرهنگی برای رونق گردشگری داخلی / کارت اعتباری سفر ۵۰۰ میلیون تومانی به متقاضیان سفر پرداخت می‌شود
سایت تجارت نیوز

نسخه جدید وزارت میراث فرهنگی برای رونق گردشگری داخلی / کارت اعتباری سفر ۵۰۰ میلیون تومانی به متقاضیان سفر پرداخت می‌شود

معاون گردشگری کشور از اجرای طرح جدید «کارت اعتباری سفر» با همکاری بانک رفاه کارگران خبر داد. براساس این طرح گردشگران داخلی می‌توانند متناسب با نیاز سفر خود تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار سفر دریافت کنند و هزینه خدمات گردشگری داخلی را با نرخ سود ۳.۵ تا ۸.۵ درصد به‌صورت اقساط پرداخت کنند.
کاروانسرای جَر؛ گنجینه‌ای فراموش‌شده در دل بازار تاریخی کرمان
خبرگزاری مهر

کاروانسرای جَر؛ گنجینه‌ای فراموش‌شده در دل بازار تاریخی کرمان

کرمان – کاروانسرای تاریخی جر که تا چند سال قبل یکی از مراکز تجاری شهر کرمان بود محسوب می شد، امروز به خرابه ای در قلب بازار تاریخی کرمان تبدیل شده است.
«معلم ترسناک» چگونه به ویترین بازی‌های کودک ایرانی رسید؟
خبرگزاری مهر

«معلم ترسناک» چگونه به ویترین بازی‌های کودک ایرانی رسید؟

سرگرم کردن کودکان از طریق آزار یک معلم، با الگوهای تربیتی جامعه ایرانی سازگار نیست. به‌ویژه آنکه، رابطه میان معلم و دانش‌آموز به رابطه‌ای خصمانه و روند سرگرمی بازی تبدیل شده است.
«کوری» از پرونده‌های قضایی تا ممیزی؛ این سریال مروج مشروبات الکلی است؟
خبرگزاری مهر

«کوری» از پرونده‌های قضایی تا ممیزی؛ این سریال مروج مشروبات الکلی است؟

نویسنده سریال «کوری» از ایده اولیه این سریال، حواشی ساخت، ممیزی‌ها و دلیل دیده شدن آن سخن گفت.
خبرگزاری ایرنا

«آواتیه» با نفس خرمیان

واکنش دولتی‌ها به بزرگداشت ناصر ملک مطیعی در روزنامه ایران/روزی نبود که شکایت نداشته باشم
خبرگزاری ایرنا

واکنش دولتی‌ها به بزرگداشت ناصر ملک مطیعی در روزنامه ایران/روزی نبود که شکایت نداشته باشم

تهران-ایرنا- محمد فاضلی مدیر مسئول اسبق روزنامه ایران می‌گوید: یادم نمی‌رود مصاحبه‌ای از محمدرضا شجریان چاپ کردیم و تمام صفحه اول را دادم یک طرح اختصاصی به او اختصاص دادند. تمام روزنامه‌ها مرا کوبیدند. فقط وزیر ارشاد گفت ای کاش فقط یک نیم صفحه را در صفحه اول به او اختصاص می‌دادی، در دولت می‌گویند این …
جای خالی جک نیکلسون در کلاغ
سایت فرارو

جای خالی جک نیکلسون در کلاغ

س.ا.و.ا.کی محبوب من فقط رضا عطاران در فیلم مصادره است. اسماعیل یارجانلو ملقب به اسی که الکترود و کابل می‌خرید، برای خرید شیشه نوشابه هم مجبور بود چند پرس چلوکباب بخورد چون در آن دوران، نوشابه بدون غذا داده نمی‌شد.
         
دین و آسیب‌های خطای تفسیری - همدلی
روزنامه همدلی

دین و آسیب‌های خطای تفسیری - همدلی

یاسین علویان سوق جرم شناس دنیای امروز، دنیای تکثر است و پلورآلیسم در حوزه‌های مختلف به رسمیت شناخته شده است. در این میان گروهی متدین به شریعتند و گروهی نیز خارج از این دایره اما میان اهل شریعت تعدد بسیار دیده می‌شود و چنین تعددی که در میان اهل شریعت وضوح دارد، گاه کار [ ]
خوانندگان پاپ به شهرستان‌ها کوچ کردند/ چرا کنسرت پاپ در تهران برگزار نمی‌شود؟
سایت ایران آرت

خوانندگان پاپ به شهرستان‌ها کوچ کردند/ چرا کنسرت پاپ در تهران برگزار نمی‌شود؟

در حال حاضر در سایت‌های بلیت‌فروشی، بلیت کنسرت‌های پاپ شهرستان‌ها به فروش می‌رسد و به نظر می‌رسد فعلا از بازگشت کنسرت‌ها به حالت عادی خبری نیست.
روزنامه هفت صبح

تلویزیون مغلوب گذشته خودش

معبد آناهیتا؛ از زیر آوار ماندن ۳۲۰ خانه تا مسیر ثبت جهانی/ معبد را نمی‌توان صرفا برای زیباتر شدن بازسازی کرد
خبرگزاری ایلنا

معبد آناهیتا؛ از زیر آوار ماندن ۳۲۰ خانه تا مسیر ثبت جهانی/ معبد را نمی‌توان صرفا برای زیباتر شدن بازسازی کرد

معبد آناهیتا در شهرستان کنگاور، پس از سال‌ها رهاشدگی، در حالی که زمانی ۳۲۰ واحد مسکونی در عرصه آن قرار داشت با اقدامات حفاظتی و ساماندهی انجام شده وارد مرحله‌ای تازه می‌شود و به مسیر ثبت جهانی می‌رسد. تاکنون پنج دوره کاوش باستان‌شناسی در این محوطه انجام شده و اکنون با تکمیل زیرساخت‌ها، راه‌اندازی موزه …
از موسیقی محلی تا پلی‌لیست‌های اینستاگرامی؛ ذائقه شنیداری ایرانی‌ها کجا رفت؟
سایت تابناک

از موسیقی محلی تا پلی‌لیست‌های اینستاگرامی؛ ذائقه شنیداری ایرانی‌ها کجا رفت؟

روزگاری موسیقی نواحی با زندگی مردم عجین بود؛ در عروسی و سوگ، کار و استراحت جاری بود و بخشی‌ها، قصه‌های حماسی و عاشقانه را سینه‌به‌سینه به نسل بعد می‌رساندند....
سایت تابناک

عکسی از سنگ مزار اکبر عبدی

روزنامه شرق

ساختمان جالب یک روزنامه در فرانسه+ عکس

روزنامه شرق

نصب سنگ مزار اکبر عبدی+ عکس

سمفونی ناتمام آموزش موسیقی در ایران
روزنامه هفت صبح

سمفونی ناتمام آموزش موسیقی در ایران

چرا خروجی آموزشگاه‌ها و دانشگاه‌های موسیقی این‌قدر با هم فرق دارد؟ یک نوازنده و مدرس از مشکلاتی می‌گوید که استعدادها را پشت در نگه می‌دارد
دالی پارتن، خواننده معروف موسیقی کانتری، درگذشت + زندگینامه
سایت فرارو

دالی پارتن، خواننده معروف موسیقی کانتری، درگذشت + زندگینامه

دالی پارتون یکی از تأثیرگذارترین و موفق‌ترین هنرمندان تاریخ موسیقی کانتری به شمار می‌رود و طی بیش از شش دهه فعالیت حرفه‌ای، ده‌ها آلبوم پرفروش و صدها ترانه منتشر کرده است.
سینما، نمایش خانگی و تئاتر در اختیار سلبریتی‌های تکراری
روزنامه هفت صبح

سینما، نمایش خانگی و تئاتر در اختیار سلبریتی‌های تکراری

‌تهیه‌کنندگان برای کاهش ریسک مالی سراغ چهره‌های شناخته‌شده می‌روند و همین انتخاب، چرخه تکرار بازیگران را تقویت می‌کند
یاد محمد حیدری  شاگرد مکتب صبا و خالق «سوغاتی»
روزنامه هفت صبح

یاد محمد حیدری شاگرد مکتب صبا و خالق «سوغاتی»

در سالروز درگذشت محمد حیدری، زندگی و میراث هنرمندی را مرور کرده‌ایم که میان ردیف ایرانی و ترانه مردمی پلی ماندگار ساخت
روز خنده ! لطفا پیشنهاد خانواده اکبر عبدی را جدی بگیرید
سایت عصرایران

روز خنده ! لطفا پیشنهاد خانواده اکبر عبدی را جدی بگیرید

داشتن روزی به نام «خنده» می‌تواند یادآوری برای مردمی باشد که گاه فراموش می‌کنند حق دارند بخندند، حق دارند شاد باشند، و این حق نه در تضاد با مصائب، که در کنار...
قدرت ادبیات
سایت روزنامه سازندگی

قدرت ادبیات

جستاری از بختیار علی دربارۀ جدال همیشگی قلم و سیاست
مهران مدیری؛ خط بطلانی بر افسانه سلبریتی مستقل | پشت پرده بازگشت چهره‌ها به تلویزیون چیست؟
سایت رویداد‌ ۲۴

مهران مدیری؛ خط بطلانی بر افسانه سلبریتی مستقل | پشت پرده بازگشت چهره‌ها به تلویزیون چیست؟

بازگشت مهران مدیری به صداوسیما و ساخت سریال جدید، فقط یک خبر فرهنگی نیست؛ نشانه تغییری بزرگ‌تر در رابطه میان جامعه، سلبریتی‌ها و نهادهای رسمی فرهنگ است.
خشم جمعی برای جوانمرگی در هالیوود؛ از کودکان بازیگر محافظت شود
خبرگزاری مهر

خشم جمعی برای جوانمرگی در هالیوود؛ از کودکان بازیگر محافظت شود

چند تن از چهره‌های زنی که از کودکی بازیگر بودند، در اعتراض به مرگ چند بازیگر جوان به هالیوود اعتراض کردند و نارسا بودن سیستم را موجب جوانمرگی آنها دانستند.
سایت عصرایران

استوری کتایون ریاحی: عدل ایران (+عکس)

اشغال ایران در جنگ جهانی دوم؛ از قحطی و سقوط رضاشاه تا تولد ناسیونالیسم در خلیج فارس
خبرگزاری ایسنا

اشغال ایران در جنگ جهانی دوم؛ از قحطی و سقوط رضاشاه تا تولد ناسیونالیسم در خلیج فارس

یک کارشناس ارشد تاریخ با اشاره به شوم شهریور ۱۳۲۰ سالروز حمله و اشغال ایران توسط نیروهای متفقین گفت: در حالی که دو سال از آغاز جنگ جهانی دوم می‌گذشت در روز سوم شهریور ۱۳۲۰، نیروهای متفقین با حمله گسترده به ایران، کشورمان را اشغال کردند.
از عطر آش تا نقش و نگار هنر؛ روایت دست‌هایی که فرهنگ ایران را زنده نگه داشته‌اند
خبرگزاری ایسنا

از عطر آش تا نقش و نگار هنر؛ روایت دست‌هایی که فرهنگ ایران را زنده نگه داشته‌اند

صدای همهمه مردم، عطر آش و رفت‌وآمد میان غرفه‌ها، نخستین تصویری است که از جشنواره آش زنجان در ذهن می‌ماند؛ اما کمی که میان غرفه‌ها قدم بزنی، متوجه می‌شوی اینجا فقط قرار نیست طعم آش‌های ایرانی را بچشی. در گوشه‌وکنار جشنواره، چوب، نقره، ساز، پارچه و هنرهای دستی اقوام مختلف، هرکدام بخشی از داستان فرهنگ ایران …
 شهری که سرنوشت شرق ایران را رقم زد
خبرگزاری ایسنا

شهری که سرنوشت شرق ایران را رقم زد

شهرستان گناباد در جنوب خراسان رضوی، فراتر از یک سکونتگاه کویری، همواره به عنوان یک گره استراتژیک و گذرگاه کنترل ‌شده در شرق ایران شناخته می‌شد.
خبرگزاری ایسنا

«اسپایدرمن» در آستانه غرق کردن «تایتانیک»

خبرگزاری ایسنا

واکنش خانه تئاتر / «این رویکرد در جهت همدلی نیست»

یک میلیون کلمه در انتظار جنگ
خبرگزاری ایسنا

یک میلیون کلمه در انتظار جنگ

ماه‌هایی که سارتر در جریان ملالِ اضطراب‌آورِ «جنگ عجیب» در آلزاس مستقر بود، پرشورترین دوران خلاقیت در زندگی او به شمار می‌رود: علاوه بر ۱۴ دفترچه فلسفی انباشته از پیش‌نویس‌های اولیه کتاب «هستی و نیستی»، سیل روزانه‌ای از نامه‌ها به مادرش، به سیمون دو بووار و به معشوقه‌اش «تانیا» و همچنین پیش‌نویس اولیه …
خواب‌هایی که برای «آموزش هنر» دیده‌ایم تعبیر می‌شود؟!
خبرگزاری ایسنا

خواب‌هایی که برای «آموزش هنر» دیده‌ایم تعبیر می‌شود؟!

برنامه هفتم پیشرفت برای «آموزش هنر» عدد مشخصی تعیین کرده است؛ رشد سالانه ۷ درصدی هنرجویان هنرستان‌های هنری و رشد ۲۵ درصدی در رشته پویانمایی. با این حال، بررسی وضعیت موجود نشان می‌دهد تحقق این اهداف تنها با افزایش ظرفیت پذیرش ممکن نیست و هنرستان‌ها برای این رشد با کمبود زیرساخت، تجهیزات فناورانه، نیروی …
۲ سال با وعده‌های فرهنگی پزشکیان، از «رفع فیلترینگ» تا توقف اجرای قانون حجاب
خبرگزاری ایسنا

۲ سال با وعده‌های فرهنگی پزشکیان، از «رفع فیلترینگ» تا توقف اجرای قانون حجاب

دو سال پس از آغاز کار دولت چهاردهم، وعده‌های فرهنگی و اجتماعی مسعود پزشکیان همچنان محل بحث و ارزیابی است؛ از وعده رفع فیلترینگ و بازنگری در سیاست‌های فضای مجازی تا توقف اجرای قانون حجاب، موضوعاتی که با وجود تلاش های دولت در مسیر اجرا با چالش‌ها و موانع متعددی روبه‌رو شده‌اند.