قیمت طلا امروز




 درآمد نفتی ایران

 سایت اقتصادنیوز / ۲۸ ساعت قبل

۲۸ مرداد چگونه مسیر توسعه ایران را تغییر داد؟ | پشت پرده تغییر رابطه نفت و دولت در ایران | میراث اقتصادی ۲۸ مرداد، نه شکست بود نه موفقیت مطلق!

اقتصادنیوز: وقایع ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ فقط یک تحول سیاسی نبود، بلکه با بازگشت درآمد نفت، مسیر توسعه اقتصادی ایران را هم تغییر داد. پس از قرارداد کنسرسیوم و تقویت سازمان برنامه، دولت توانست پروژه‌های عمرانی را گسترش دهد، اما هم‌زمان وابستگی اقتصاد و دولت به نفت نیز بیشتر شد.
 ۲۸ مرداد چگونه مسیر توسعه ایران را تغییر داد؟ | پشت پرده تغییر رابطه نفت و دولت در ایران  | میراث اقتصادی ۲۸ مرداد، نه شکست بود نه موفقیت مطلق!
به گزارش اقتصادنیوز، وقایع 28 مرداد 1332، بیش از آنکه یک تحول سیاسی باشد، یک نقطه عطف اقتصادی بود. با کودتا، نفت دوباره به جریان افتاد و دولتی که پیش‌تر برای تامین مالی توسعه با کمبود منابع روبه‌رو بود، ناگهان به درآمدی دست یافت که می‌توانست سد، راه، نیروگاه و کارخانه بسازد. پول توسعه برگشته بود و همراه آن، قدرت اقتصادی دولت نیز افزایش یافته بود.

شادی معرفتی در هفته نامه تجارت فردا نوشت: به این ترتیب، ۲۸ مرداد فقط پول نفت را به اقتصاد ایران بازنگرداند؛ مناسبات نفت، دولت و توسعه را نیز تغییر داد. اما این تحول یک پرسش اساسی را پیش می‌کشد: آیا درآمدهای تازه نفتی و سرمایه‌گذاری‌های گسترده، ایران را در مسیر صنعتی شدن و رشد پایدار انداخت، یا همزمان دولتی نفتی‌تر و متمرکزتر ساخت که بخش مهمی از قدرت اقتصادی خود را از جامعه مستقل می‌کرد؟ پاسخ به این پرسش، برای فهم الگویی از توسعه اهمیت دارد که اقتصاد ایران در دهه‌های بعد براساس آن پیش رفت. توسعه؛ پیش و پس از ۲۸ مرداد

اگر وقایع ۲۸ مرداد را نقطه پایان دولت مصدق بدانیم، بخش مهمی از معنای اقتصادی آن دوره را از دست داده‌ایم. اهمیت این واقعه برای اقتصاد ایران را باید کمی پیش‌تر جست‌وجو کرد؛ در همان لحظه‌ای که دولت برای نخستین‌بار کوشید توسعه را از مجموعه‌ای اقدامات پراکنده به پروژه‌ای منظم و ساختارمند تبدیل کند. ایده برنامه‌ریزی اقتصادی اما محصول کودتا نبود.

پس از جنگ جهانی دوم، توسعه بیش از گذشته به مسئله‌ای دولتی تبدیل شد و در سال 1328، با تاسیس سازمان برنامه، نخستین تلاش جدی برای طراحی یک برنامه هفت‌ساله شکل گرفت؛ برنامه‌ای که قرار بود با تکیه بر درآمدهای نفتی و منابع داخلی، سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های اقتصادی ایران را شتاب بخشد.

اما در همان نخستین تجربه، تناقضی بنیادین خود را نشان داد: ایران برنامه داشت، اما پول اجرای آن را نداشت. برای برنامه هفت‌ساله اول، حدود 21 میلیارد ریال اعتبار پیش‌بینی شده بود که بخش مهمی از آن قرار بود از درآمد نفت تامین شود. ملی شدن صنعت نفت و سپس توقف درآمدهای نفتی، این ستون مالی را فرو ریخت.

سازمان برنامه که قرار بود موتور توسعه باشد، در میانه راه با کمبود منابع مواجه شد و در پایان دوره اسمی برنامه اول، فقط حدود 1/4 میلیارد ریال، یعنی نزدیک به 16 درصد رقم پیش‌بینی‌شده، تحقق یافته بود. از همین‌رو، بحران اقتصادی سال‌های نخست دهه 30 خورشیدی را نمی‌توان فقط بحران دولت مصدق یا حتی بحران فروش نفت دانست؛ این بحران، نخستین آزمون ایران برای تامین مالی توسعه نیز بود.

تجربه برنامه اول نشان داد که داشتن نقشه توسعه کافی نیست. جاده، سد، نیروگاه و کارخانه، پیش از آنکه به مهندس و مدیر نیاز داشته باشند، به منابع مالی پایدار نیاز دارند. در اقتصادی که پایه مالیاتی آن ضعیف بود و سرمایه داخلی نیز توان پاسخگویی به حجم سرمایه‌گذاری مورد نیاز را نداشت، نفت نخستین و گاهی تنها منبع برای تامین هزینه‌های توسعه به‌شمار می‌رفت. بنابراین اهمیت اقتصادی کودتا را باید نه در آغاز ایده توسعه، بلکه در تغییر رابطه نفت و توسعه جست‌وجو کرد.

پس از عقد قرارداد کنسرسیوم در 1333 و بازگشت درآمدهای نفتی، مسئله دولت دیگر فقط تامین منابع برای اجرای برنامه نبود، بلکه چگونگی سازمان‌دهی منابع در اختیار برای توسعه و شیوه تخصیص و توزیع ثروت بود. این تغییر، آغاز فصل تازه‌ای در اقتصاد ایران بود: برنامه‌ریزی پیش از کودتا آغاز شده بود؛ آنچه پس از کودتا تغییر کرد، امکان مالی و شیوه توزیع منابع بود. نفت دوباره قرار بود پول توسعه را تامین کند؛ اما هنوز یک پرسش اساسی بی‌پاسخ مانده بود: کدام نهاد یا سازمان باید بانی توسعه باشد؟ کنسرسیوم و تحول در توسعه

پس از کودتای 28 مرداد، مسئله نفت دیگر فقط مسئله مالکیت نبود؛ مسئله این بود که چگونه صنعتی که ستون مالی اقتصاد ایران به‌شمار می‌رفت، دوباره به چرخه تولید و صادرات بازگردد. قرارداد کنسرسیوم که در شهریورماه 1333 به امضای طرفین رسید، پاسخی به همین نیاز بود. کنسرسیومی متشکل از شرکت‌های بریتانیایی، آمریکایی، هلندی و فرانسوی که اداره تولید، پالایش و صادرات نفت ایران را در دست گرفت.

مالکیت حقوقی تاسیسات نفتی به ایران تعلق گرفت، اما بهره‌برداری از صنعت نفت برای سال‌ها در اختیار شرکت‌های عضو کنسرسیوم قرار گرفت. براساس توافق جدید، الگوی تقسیم سود 50-50 پذیرفته شد و درآمد ایران از نفت، به سطحی رسید که می‌توانست دوباره صنعت نفت را به منبع اصلی تامین مالی اقتصاد ایران بدل کند. مهم‌تر از ارقام قرارداد، چیزی بود که در پی آن رخ داد: تولید نفت افزایش یافت و درآمد دولت نیز به‌سرعت بالا رفت. درآمد نفتی دولت به‌سرعت رشد کرد و از حدود 90 میلیون دلار در سال 1955 به 285 میلیون دلار در سال 1960 رسید.

این ارقام ظرفیت و توان دولت را بالا بردند. در سال‌های بحران نفت، برنامه توسعه بدون پشتوانه مالی مانده بود؛ اما اکنون منابعی در اختیار دولت قرار گرفته بود که می‌توانست سرمایه‌گذاری‌های کلان و بلندمدت را تامین کند. براساس اسناد همان دوره، درآمدهای نفتی حاصل از توافق، به پایه اصلی بازسازی و توسعه اقتصادی ایران تبدیل شدند. به این ترتیب، نفت امکان مالی توسعه را در واقعیت فراهم کرد. اما اهمیت کنسرسیوم در همین‌جا تمام نمی‌شد.

با بازگشت درآمد نفت، رابطه مالی دولت و اقتصاد ایران نیز تغییر کرد. پیش از بحران نفت، دولت برای تامین هزینه‌های خود ناچار بود بیش از پیش به منابع داخلی تکیه کند؛ اما با عقد این قرارداد، درآمد نفت به یکی از ستون‌های اصلی درآمد دولت تبدیل شد و سهم نفت از درآمدهای دولت که در سال‌های پیش از بحران حدود 15 تا 16 درصد بود، در سال‌های 1955 تا 1957 به حدود 45 درصد رسید. دولت ایران اکنون منبعی در اختیار داشت که می‌توانست بدون اتکا به ظرفیت محدود مالیاتی کشور، سرمایه‌گذاری‌های عمومی را گسترش دهد.

جاده، سد، نیروگاه، کارخانه و شبکه‌های زیربنایی، همه می‌توانستند از محل درآمدی تامین شوند که خارج از چرخه اقتصاد داخلی تامین می‌شد و دولت کم‌کم به بزرگ‌ترین بنگاه اقتصادی تبدیل می‌شد. درست در همین نقطه، تناقض شکل می‌گرفت. نفتی که قرار بود منابع توسعه را فراهم کند، با افزایش سهم درآمدهای دولت، رابطه مالی دولت با جامعه را تغییر داد. هرچه هزینه‌های دولت بیشتر از طریق نفت تامین می‌شد، کمتر به مالیات نیاز داشت و نفت، آرام‌آرام، از یک منبع درآمد به تکیه‌گاه مالی دولت بدل شد؛ و با افزایش سهم آن در دهه‌های بعد، رابطه مالی دولت و جامعه نیز تغییر کرد. این همان مسیری بود که درنهایت به شکل‌گیری دولت رانتیر در ایران انجامید.

از این منظر، کنسرسیوم را باید فراتر از یک توافق نفتی مشاهده کرد. کودتا و پس از آن کنسرسیوم، رابطه تازه‌ای میان نفت، دولت و توسعه برقرار کردند: نفت دوباره جریان یافت، دولت ثروتمندتر شد و برنامه‌های عمرانی امکان اجرا پیدا کردند و پرسش جدید این بود که چه کسی قرار است متولی تبدیل این ثروت به توسعه باشد؟ در نیمه دوم دهه 30، پاسخ این پرسش در سازمان برنامه و تکنوکرات‌های نسل جدید جست‌وجو شد؛ نسلی که قرار بود درآمد نفت را به برنامه‌ای برای توسعه کشور تبدیل کند. چه کسی تصمیم می‌گیرد؟

بازگشت پول نفت به چرخ توسعه، این پرسش را مطرح کرد که چگونه باید این پول را به توسعه تبدیل کرد؟ درآمد نفت، به‌خودی خود نه جاده می‌ساخت، نه نیروگاه و نه کارخانه. برای تبدیل ثروت زیرزمینی به سرمایه و زیرساخت، نهادی لازم بود که منابع را تخصیص دهد، اولویت‌ها را تعیین کند، در برابر فشارهای سیاسی و دستگاه‌های اجرایی مقاومت کند و تنها در برابر دربار پاسخگو باشد. سازمان برنامه و ابوالحسن ابتهاج پاسخ به این نیاز بود.

ابتهاج در شهریور ۱۳۳۳، درست همزمان با نهایی شدن مذاکرات کنسرسیوم، عهده‌دار ریاست سازمان برنامه شد. خاطرات او تصویری گویا از وضعیت آن روزها ترسیم می‌کند: سازمانی که قرار بود موتور توسعه کشور باشد، خود با کمبود شدید منابع دست‌وپنجه نرم می‌کرد. ابتهاج بعدها روایت می‌کند که هنگام ورودش به سازمان برنامه، حتی برای اجرای بسیاری از طرح‌های عمرانی پول کافی در اختیار نداشتند. خاطرات ابتهاج، این واقعیت مهم را برملا می‌کند که میان پول نفت و دولت توسعه‌گرا فاصله‌ای جدی وجود داشت.

ایران پس از بحران نفت، تنها به درآمد تازه نیاز نداشت؛ به نهادی نیاز داشت که بتواند این درآمد را به سرمایه‌گذاری مولد تبدیل کند. ابتهاج تلاش کرد سازمان برنامه را از یک دستگاه اجرایی گرفتار در فهرست پایان‌ناپذیر طرح‌ها، به نهادی تخصصی برای برنامه‌ریزی و تخصیص منابع تبدیل کند. جذب نیروهای متخصص و تقویت بخش‌های اقتصادی و فنی در همین راستا بود. صفی اصفیا در بخش فنی و خداداد فرمانفرمائیان در حوزه اقتصادی، از جمله نیروهایی بودند که در این دوره به سازمان برنامه پیوستند. هدف، ساختن دستگاهی بود که بتواند به‌جای واکنش به خواسته‌های روزمره دستگاه‌های دولتی و درگیر شدن با آنها، درباره اولویت‌های توسعه تصمیم بگیرد. اما مسئله خیلی زود سیاسی شد.

چه کسی باید درباره پول نفت تصمیم می‌گرفت؛ دولت، وزارتخانه‌ها؟، یا سازمانی برنامه که خود را متولی تشخیص اولویت‌های توسعه می‌دانست؟ ابتهاج پاسخ روشنی داشت: سازمان برنامه باید تا حد امکان از فشارهای روزمره سیاسی و دستگاه‌های اجرایی مستقل باشد. از نگاه او، اگر منابع نفتی قرار بود صرف پروژه‌هایی شود که هر وزارتخانه یا مقام سیاسی براساس ملاحظات خود مطالبه می‌کند، برنامه‌ریزی معنای خود را از دست می‌داد. به همین دلیل، تقویت سازمان برنامه برای او تلاشی برای تغییر شیوه تصمیم‌گیری درباره ثروت نفتی کشور بود.

اختلاف دیگر بر سر چند پروژه یا چند میلیارد ریال نبود؛ بر سر حق تصمیم‌گیری درباره آینده اقتصاد کشور بود. خاطرات ابتهاج و اسناد دوره ریاست او نشان می‌دهد که او می‌کوشید سازمان برنامه را در برابر وزارتخانه‌ها و خواسته‌های سیاسی به نهادی مقتدر تبدیل کند. او بعدها نیز از حمایت شاه از استقلال سازمان برنامه سخن گفت؛ روایتی که به فهم چرایی تنش میان ابتهاج، دولت و دربار کمک می‌کند. به این ترتیب، در سال‌های پس از کودتا اتفاقی مهم رخ داد و سازمان برنامه را به نهادی تبدیل کرد که قرار بود درآمد نفت را از یک رقم در حساب‌های دولت، به سد و نیروگاه، جاده و کارخانه و شبکه‌های زیربنایی تبدیل کند.

هرچه منابع نفتی بیشتر می‌شد، سازمانی که اختیار تخصیص آنها را داشت قدرتمندتر می‌شد؛ و هرچه سازمان برنامه قدرت بیشتری می‌گرفت، تعارض آن با وزارتخانه‌ها و دولت نیز شدت می‌یافت. بنابراین، مسئله توسعه در ایران به چگونگی توزیع قدرت بر سر سرمایه تبدیل شد. ابتهاج می‌خواست نفت را به برنامه تبدیل کند. اما تجربه سال‌های بعد نشان داد که در اقتصاد نفتی، پرسش تعیین‌کننده فقط این نیست که «چقدر پول داریم؟»؛ پرسش مهم‌تر این است که «چه کسی تصمیم می‌گیرد این پول کجا خرج شود؟». برنامه‌ریزی یا پروژه‌سازی؟

برنامه دوم عمرانی از مهر 1334 آغاز شد و قرار بود منابع مالی تازه را در مقیاسی بزرگ وارد اقتصاد ایران کند. اما این برنامه بیش از آنکه نقشه‌ای جامع برای دگرگون کردن ساختار اقتصاد ایران باشد، مجموعه‌ای از پروژه‌های بزرگ بود که بخش مهمی از آنها زیر نظر سازمان برنامه اجرا می‌شد. این پروژه‌ها چهره اقتصاد ایران را تغییر دادند. راه‌آهن توسعه یافت، ساخت سدهای بزرگ در دستور کار قرار گرفت، شبکه‌های آب و برق گسترش پیدا کرد و سرمایه‌گذاری در کشاورزی و زیرساخت‌های شهری افزایش یافت.

پول نفت برای نخستین‌بار در مقیاسی محسوس به توسعه قابل رویت تبدیل می‌شد؛ به سد و نیروگاه، راه و شبکه آب و برق. گزارش‌های بانک جهانی از آن دوره نشان می‌دهند که افزایش درآمدهای نفتی، همراه با ورود سرمایه خارجی به بخش عمومی، سطح واردات و سرمایه‌گذاری داخلی را افزایش داد و اقتصاد ایران در بخش بزرگی از دوره برنامه دوم با نرخ رشدی حدود شش درصد در سال حرکت کرد. درآمد نفت در فاصله سال‌های ۱۳۳۵ تا ۱۳۴۰ بیش از دو برابر شد و به یکی از مهم‌ترین نیروهای محرک اقتصاد تبدیل شد.

البته نباید از خاطر برد که هر پروژه عمرانی را نمی‌توان معادل توسعه در نظر گرفت. سد، جاده و کارخانه می‌توانند اقتصاد را تغییر دهند، اما الزاماً به‌معنای وجود یک برنامه توسعه منسجم نیستند. ارزیابی‌های تخصصی از برنامه دوم نشان می‌دهد که این برنامه از یک هدف جامع و روش روشن برای تعیین اولویت‌های سرمایه‌گذاری برخوردار نبود. شاید بهتر باشد که بگوییم برنامه دوم نه آغاز یک اقتصاد برنامه‌ریزی‌شده، بلکه آغاز دولتی پروژه‌ساز بود که برای نخستین‌بار به‌‌صورت گسترده در اقتصاد مداخله می‌کرد.

این مداخله، البته، پیامدهایی هم داشت. زیرساخت‌هایی ساخته شد که بعدها به پایه‌ای برای صنعتی شدن و گسترش شهرنشینی تبدیل شد و اقتصاد ایران از رکود و تنگنای سال‌های بحران نفت فاصله گرفت. پشت این موفقیت، تحول دیگری نیز در حال شکل‌گیری بود. سازمان برنامه به یکی از مهم‌ترین مجاری تخصیص منابع نفتی و در نتیجه یکی از کانون‌های قدرت اقتصادی تبدیل شد. هر سد، جاده یا کارخانه، تصمیمی درباره شیوه هزینه‌کرد ثروت نفت بود و اختلاف بر سر برنامه‌ریزی، نزاع بر سر حق تصمیم‌گیری بود.

با افزایش درآمدهای نفتی، ایران باید یاد می‌گرفت که چگونه این ثروت را هزینه کند؟ این پرسش به‌تدریج از سازمان برنامه فراتر رفت و به قلب ساختار سیاسی رسید: آیا توسعه باید نتیجه تصمیم کارشناسان باشد یا تابع اولویت‌های قدرت سیاسی؟ در نیمه دوم دهه ۱۳۳۰ هنوز پاسخ این پرسش روشن نبود.

ایران رشد کرد، زیرساخت ساخت و اقتصادش را از سال‌های بحران بیرون کشید؛ اما همزمان، الگوی تازه‌ای از توسعه شکل گرفت که در آن نفت منبع اصلی سرمایه، دولت بازیگر اصلی و تصمیم‌گیری متمرکز، شرط پیشبرد پروژه‌ها بود. همین الگو بود که در دهه‌های بعد بزرگ‌تر و پرقدرت‌تر شد و سرانجام رابطه میان نفت، دولت و توسعه را به یکی از بنیادی‌ترین مشکلات اقتصاد ایران تبدیل کرد. توسعه با پول نفت

کودتا، آغاز ایده توسعه در ایران نبود؛ برنامه‌ریزی اقتصادی از اواخر دهه قبل آغاز شده بود. آنچه پس از کودتا تغییر کرد، منبع مالی، میزان ثروت و سازوکار اجرای توسعه بود. با بازگشت نفت، دولت توانست پروژه‌های بزرگ را تامین مالی کند و درآمد نفت به سد، راه، برق، زیرساخت و پروژه‌های عمرانی تبدیل شد و سازمان برنامه حلقه اتصال نفت و توسعه بود.

اما همین موفقیت، تناقضی تازه به وجود آورد: دولتی که با نفت توانسته بود توسعه را تامین مالی کند، خود نیز به نفت وابسته‌تر شد. میراث اقتصادی ۲۸ مرداد، نه شکست بود و نه موفقیت مطلق. رشد اقتصادی واقعاً رخ داد، اما در قالب الگویی که موتور مالی آن خارج از اقتصاد داخلی و مرکز تصمیم‌گیری آن در دولت متمرکز بود. ۲۸ مرداد نقطه آغاز رابطه‌ای تازه میان نفت و قدرت بود؛ نفت پول توسعه را فراهم کرد و دولت متولی توسعه شد. اما هرچه دولت بزرگ‌تر و نیرومندتر شد، وابستگی‌اش به نفت نیز بیشتر شد و پارادوکس اقتصاد ایران همین‌جا شکل گرفت. نفت دولت را برای ساختن ایران قدرتمندتر کرد، اما آن را در مسیر تمامیت‌خواهی پیش برد.

  همچنین بخوانید هشدار درباره پولشویی با رمز ارز/ مطالبات گندمکاران به کجا رسید؟ اسناد وزارت خارجه آمریکا از روند کودتا علیه دولت مصدق/ کودتا در دو ضربه شوک پیروزی ترامپ در انتخابات به فروش نفت ایران درآمد نفتی از دست رفته در دهه ۹۰







جمعه ۳۰ مرداد ۱۴۰۵ - 21 August 2026
تمام دغدغه‌های یک هنرمند / «ما داریم زندگی می‌کنیم»
خبرگزاری ایسنا

تمام دغدغه‌های یک هنرمند / «ما داریم زندگی می‌کنیم»

«در این شرایط سخت اقتصادی، وقتی کسی تئاتر را در سبد هزینه‌های ماهیانه‌اش قرار می‌دهد، دنبال حس ما داریم زندگی می‌کنیم است. دنبال دو ساعتی که از فشار روزمره بیرون بیاید، به دنیاهای جدید پرواز کند. این یک تراپی است.»
«هزار و یک شب»؛ جاه‌طلبی پرزرق‌وبرقی که به ضدتبلیغ نمایش خانگی تبدیل شد/شکست سنگین مصطفی کیایی با لشکری از ستاره‌ها
سایت مشرق

«هزار و یک شب»؛ جاه‌طلبی پرزرق‌وبرقی که به ضدتبلیغ نمایش خانگی تبدیل شد/شکست سنگین مصطفی کیایی با لشکری از ستاره‌ها

رابرت دنیرو، بازیگر سرشناس هالیوود، با انتقاد شدید از دونالد ترامپ، او را «یک ظالم نژادپرست، زن‌ستیز و بیگانه‌هراس» توصیف کرد و گفت آمریکای ترامپ را دوست ندارد.
سایت خبرآنلاین

اتهام‌های کودک‌آزاری در «مایکل ۲» از زاویه دید جکسون روایت می‌شوند

از لقب تا نام خانوادگی؛ ایرانیان چگونه صاحب «فامیلی» شدند؟
سایت خبرآنلاین

از لقب تا نام خانوادگی؛ ایرانیان چگونه صاحب «فامیلی» شدند؟

ورود نام خانوادگی به زندگی عمومی ایرانیان حاصل یک تصمیم ناگهانی نبود. این اتفاق طی چند مرحله، از اواخر دوره قاجار تا سال‌های نخست حکومت پهلوی، شکل گرفت و سرانجام در سی‌ام مرداد ۱۳۱۳ به الزام عمومی رسید.
داستان کریستینا شِربِک؛ زنی که جیمز باند از روی زندگی آن ساخته شد!
خبرگزاری ایسنا

داستان کریستینا شِربِک؛ زنی که جیمز باند از روی زندگی آن ساخته شد!

سال‌هاست از کریستینا شربک با لقب «محبوب‌ترین جاسوس چرچیل» یاد می‌شود اما آیا چرچیل واقعا چنین جمله‌ای گفته بود؟ زندگی این مامور مخفی آن‌قدر پرماجراست که حتی بدون افسانه‌ها هم شبیه یک رمان جاسوسی به نظر می‌رسد.
آوتیس سلطان‌زاده؛ معمار حزب کمونیست ایران
سایت رویداد‌ ۲۴

آوتیس سلطان‌زاده؛ معمار حزب کمونیست ایران

«آوتیس میکائیلیان»، ملقب به «آوتیس سلطان‌زاده»، یکی از مهمترین فعالان و نظریه‌پردازان تاریخ چپ در ایران است. سلطان‌زاده حیاتی پربار، و سرنوشتی عمیقا تراژیک داشت. متن زیر از خلال اسناد، متون و مقالاتی نوشته شده که اولا جملگی در سال‌های اخیر از طبقه‌بندی دولتی خارج شده‌اند و دوما دسترسی به آنها نیز دشوار …
    
چطور به شیعیان گفتند امام زمان(عج) هست اما دیده نمی‌شود؟
خبرگزاری ایسنا

چطور به شیعیان گفتند امام زمان(عج) هست اما دیده نمی‌شود؟

تولد پنهان، وکلای سری، ۴۰ عقیقه و یک عمه‌ی شاهد؛ این موارد راه‌حل‌های امام عسکری (ع) برای گفتن یک حقیقت بزرگ بود: امام هست ولی دیده نمی‌شود.
خبرگزاری ایسنا

اصغر فرهادی «قلب سارایوو» را گرفت

سایت عصرایران

یکی از مشهورترین سکانس‌های ضدجنگ تاریخ سینما (تماشا کنید)

خبرگزاری ایسنا

فیلم / «سینمای ایران واقعیت تا آینده»

حصاری بر حصارهای ارتباطات بین‌المللی هنرمندان/ هم «صادرکننده مجوز» و هم «مولف» مجازات می‌شوند
سایت خبرآنلاین

حصاری بر حصارهای ارتباطات بین‌المللی هنرمندان/ هم «صادرکننده مجوز» و هم «مولف» مجازات می‌شوند

سعید رجبی‌فروتن، عضو انجمن نویسندگان و منتقدان سینما و از مدیران باسابقه این حوزه، معتقد است ماده ۲۷ طرح «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه» و تبصره‌های ۱ و ۲ و ۳ آن، با چنان عبارات کلی تقریر شده است که راه را بر هر گونه تفسیر موسع می‌گشاید و می‌تواند پیشاپیش گریبان هر هنرمندی …
شبکه کتاب تعطیل شد ؛ شعار کتابخوانی بدون پشتوانه عملی
سایت عصرایران

شبکه کتاب تعطیل شد ؛ شعار کتابخوانی بدون پشتوانه عملی

شبکه کتاب که قرار بود بستری تخصصی برای پوشش اخبار نشر، معرفی کتاب، گفت‌وگو با نویسندگان و مترجمان و پیگیری رویدادهای حوزه کتاب باشد، بیش از دو ماه است که سکو...
ماجرای توهم توطئه داریوش چیست؟
سایت عصرایران

ماجرای توهم توطئه داریوش چیست؟

شاید بتوان جنجال توهم توطئه» را نه فقط اختلاف بر سر یک آهنگ بلکه اختلاف بر سر یک سؤال قدیمی دانست در توضیح وضعیت امروز ایران سهم «قدرت» بیشتر است یا سهم فرهن...
درس‌گفتارهایی حکمت‌آمیز در جهانی معناباخته!
روزنامه توسعه ایرانی

درس‌گفتارهایی حکمت‌آمیز در جهانی معناباخته!

محمدحسن خدایی علی شمس در نمایشنامه آبجی ها و آقاجان به خانواده ای می پردازد که کمابیش آشنا به نظر می آید اما چیزی که در
جهان در مدار جنون: آیا انسان به خانه بازمی گردد؟
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

جهان در مدار جنون: آیا انسان به خانه بازمی گردد؟

اما اهمیت «ادیسه» نولان در این نیست که بالاخره یکی از بزرگ‌ترین حماسه‌های جهان را با امکانات عظیم سینمای معاصر به تصویر کشیده است. اهمیت واقعی فیلم در پرسشی است که زیر تمام این شکوه و هیاهو جریان دارد:آیا انسان واقعاً می‌تواند به خانه بازگردد؟
دو اسطوره سینما که رابطه خوبی با هم نداشتند | ژان پیر ملویل علیه لینو ونتورا
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

دو اسطوره سینما که رابطه خوبی با هم نداشتند | ژان پیر ملویل علیه لینو ونتورا

اگر دلون برای ملویل «شیک و رام» بود، ونتورا یک «صخره سرکش» بود که ملویل باید با تیشه‌زدن‌های روانی و ایجاد اصطکاک، فرم دلخواهش را از دل آن تراش می‌داد.
بازار سیاه بلیت تئاتر؛ از دلایل و آسیب‌ها تا توضیحات سایت فروش بلیت
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

بازار سیاه بلیت تئاتر؛ از دلایل و آسیب‌ها تا توضیحات سایت فروش بلیت

بازار سیاه بلیت، این روزها به یکی از پرتکرارترین موضوعات تئاتر تبدیل شده است. در شرایطی که شمار زیادی از تماشاگران امکان مالی خرید بلیت‌های رسمی‌۵۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومانی بعضی نمایش‌ها را ندارند، بازار سیاه این بلیت‌ها با چند برابر قیمت اصلی ظاهرا پررونق است.
سایت خبرفوری

سفر در زمان؛ آرایشگر زن در حال گرفتن شپش سر یک زن جوان در دوره قاجار

باستان‌شناسان در غار قلعه کُرد در جست‌وجوی چه هستند؟
خبرگزاری ایسنا

باستان‌شناسان در غار قلعه کُرد در جست‌وجوی چه هستند؟

باستان‌شناسان در هفتمین فصل کاوش غار قلعه کرد، احتمال می‌دهند به سنگواره‌های بیشتری از انسان‌تباران دوره پلیستوسن، از جمله بقایای احتمالی نئاندرتال‌ها، انسان هوشمند کهن، انسان هایدلبرگ و دیگر گونه‌ها یا جمعیت‌های انسانی این دوره، دست یابند. قلعه کرد، غاری است که پیش‌تر در آن یک دندان شیری متعلق به کودکی …
سایت خبرفوری

هجوم گردشگران به خاطر شیرینی

شاهکار درخشان دوره صفوی + عکس
خبرگزاری ایسنا

شاهکار درخشان دوره صفوی + عکس

ابریشم، نخ‌های فلزی و نقش‌هایی که گاه روایت‌هایی از شکار، ادبیات و طبیعت را در خود جای داده‌اند، زربُفت ایرانی را به یکی از درخشان‌ترین جلوه‌های هنر نساجی ایران تبدیل کرده‌اند؛ هنری که در دوره صفوی به اوج رسید و نمونه‌هایی از شاهکارهای آن امروز در موزه‌های ایران و جهان دیده می‌شود.
خبرگزاری مهر

قصه عشقی که در مرد نویسنده کشته شد؛ در جستجوی قاتل نامرئی!

خبرگزاری مهر

جشنواره فیلم زوریخ از نائومی واتس تجلیل می‌کند؛ بازیگری هیچکاکی

۲۸ مرداد و قصه روز جهانی عکاسی
سایت خبرآنلاین

۲۸ مرداد و قصه روز جهانی عکاسی

امروز ۱۹ آگوست (۲۸ مرداد ماه) روز جهانی عکاسی است. داستان این روز عمر درازی ندارد، در چنین روزی در سال ۲۰۱۰ میلادی، کُرسکه آرا، جوان استرالیایی وبسایتی با عنوان روز جهانی عکاسی را راه‌اندازی کرد و پیشنهاد روز جهانی عکاسی را داد.
         
وقتی نظر تماشاگر جای نقد می‌نشیند؛ بحران تازه در اقتصاد تئاتر با سامانه فروش اینترنتی بلیت
خبرگزاری ایرنا

وقتی نظر تماشاگر جای نقد می‌نشیند؛ بحران تازه در اقتصاد تئاتر با سامانه فروش اینترنتی بلیت

تهران- ایرنا- پلتفرم‌های فروش و معرفی آثار نمایشی در سال‌های اخیر، به تدریج به فضایی تبدیل شده‌اند که در آن تجربه شخصی تماشاگر، گاه بدون هیچ تفکیک روشنی از نقد حرفه‌ای، در جایگاه داوری درباره کیفیت یک اثر قرار می‌گیرد؛ مساله‌ای که در ظاهر نشانه مشارکت دموکراتیک مخاطب در حیات تئاتر است، اما در عمل می‌تواند …
         
ظهور طبقه الیگارش
سایت روزنامه سازندگی

ظهور طبقه الیگارش

نگاهی به سریال بامداد خمار ، ساخته نرگس آبیار که این‌روزها از شبکه نمایش خانگی پخش می‌شود، روایتی از طغیان زنانه، عشق ممنوعه و ظهور طبقه‌ای رانتیر است که هم دستی در قدرت حکومت داشته و هم چشمی به اموال ملت و تا جایی‌که توانسته، سرمایه‌داری ملی را نیز تضعیف کرده است
در میدان مین
سایت روزنامه سازندگی

در میدان مین

وقتی یک تی‌شرت تبدیل به اکت سیاسی شد
نقد سریال جنایی «اعتراف می‌کنم» و مسئله هویت گمشده آن
روزنامه هفت صبح

نقد سریال جنایی «اعتراف می‌کنم» و مسئله هویت گمشده آن

ایرانی‌ شدن با نصب یک تابلو فارسی روی دیوار اتفاق نمی‌افتد.یک اقتباس موفق باید منبع اولیه را هضم کند
جنگ دوازده‌روزه به سینما رسید؛ «سقف» چقدر خنده‌دار است؟
سایت رویداد‌ ۲۴

جنگ دوازده‌روزه به سینما رسید؛ «سقف» چقدر خنده‌دار است؟

«سقف» تازه‌ترین ساخته ابراهیم امینی با دستمایه قرار دادن جنگ دوازده‌روزه و پیامد‌های آن، تلاش می‌کند از دل یک موقعیت تلخ، کمدی بسازد؛ اما فیلم در مسیر تبدیل این ایده به یک اثر ماندگار، زیر بار دیالوگ‌های سطحی، موقعیت‌های کم‌مایه و شخصیت‌پردازی ضعیف می‌ماند.
از ایستاده در غبار تا کلاغ؛ فیلمسازی پرشور در جستجوی جهان تازه
سایت عصرایران

از ایستاده در غبار تا کلاغ؛ فیلمسازی پرشور در جستجوی جهان تازه

کلاغ سریال بدی نیست و اتفاقاً از خیلی از محصولاتِ شبکۀ نمایش خانگی بهتر است، چون جهانِ بصری دارد، موسیقی، فضاسازی و بازی‌های قابل‌توجه دارد و مشخص است که ساز...
سایت عصرایران

یه مردابه توی تن از فراموشی / فرامرز اصلانی، لئونارد کوهن ایران (+صدا)

جرم‌انگاری بدیهی‌ترین ارتباطات سینماگران
روزنامه شرق

جرم‌انگاری بدیهی‌ترین ارتباطات سینماگران

خانه سینما درخصوص مصوبه اخیر مجلس بیانیه‌ای منتشر کرد. به گزارش روابط‌عمومی خانه سینما، متن بیانیه به شرح زیر است: مجلس شورای اسلامی در ۲۵ مرداد ۱۴۰۵، کلیات طرح «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه در کشور» را با ۱۸۳ رأی موافق به تصویب رساند.
مرز فرهنگی ایران کجاست؟
روزنامه شرق

مرز فرهنگی ایران کجاست؟

در ادبیات تحلیلی تاریخ و اندیشه سیاسی، مفهوم «کشور» غالبا با تعاریف حقوقی مدرن و نظام وستفالی سنجیده می‌شود؛ نظامی که دولت-ملت را در پناه مرزهای جغرافیایی مشخص، خطوط مرزی خط‌کشی‌شده و اعمال حاکمیت محصور بر یک قلمرو مشخص تعریف می‌کند.
سهیل بیرقی و فیلمی که علیه خودش شورش می‌کند
روزنامه هفت صبح

سهیل بیرقی و فیلمی که علیه خودش شورش می‌کند

«بی‌داد» سهیل بیرقی با محوریت آزادی و سرکشی، به‌دلیل شعارزدگی، شخصیت‌پردازی کم‌عمق و تحمیل معنا، نتوانسته ظرفیت اعتراضی خود را به سینمایی ماندگار تبدیل کند
پیامدهای طرح جنجالی برای سینما، تئاتر، موسیقی و ادبیات
روزنامه هفت صبح

پیامدهای طرح جنجالی برای سینما، تئاتر، موسیقی و ادبیات

سینمای اجتماعی بیش از دیگر گونه‌ها با این ابهام روبه‌رو می‌شود که مرز میان بازنمایی واقعیت و «سیاه‌نمایی» کجاست
هالیوود مروج دنیای بدون خدا و ابرقهرمانان
سایت جوان آنلاین

هالیوود مروج دنیای بدون خدا و ابرقهرمانان

سال‌هاست که جریان فکری حاکم بر هالیوود با اتکا به ژانر ابرقهرمانی، سعی در بازتعریف مفاهیم اخلاقی، قدرت و مسئولیت دارد
خانه سینما به طرح «مقابله با نفوذ» مجلس اعتراض کرد: جرم انگاری بدیهی ترین حقوق هنرمندان
روزنامه شرق

خانه سینما به طرح «مقابله با نفوذ» مجلس اعتراض کرد: جرم انگاری بدیهی ترین حقوق هنرمندان

خانه سینما درخصوص مصوبه اخیر مجلس بیانیه ای منتشر کرد.
آیا بی‌داد فیلم مهمی است؟ | جنجال‌های محصول سینمای زیرزمینی ایران
سایت رویداد‌ ۲۴

آیا بی‌داد فیلم مهمی است؟ | جنجال‌های محصول سینمای زیرزمینی ایران

سهیل بیرقی آن زمانی هم که با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فیلم می‌ساخت، کارگردان متعارفی به حساب نمی‌آمد. آثار بیرقی همیشه در فهرست جنجالی‌ترین آثار سینمای ایران بود و حالا با بی‌داد، این کلکسیون کامل شده است.
سایت عصرایران

اکران فیلم یوسف حاتمی‌کیا ؛ امیر جدیدی و هدی زین‌العابدین روی پرده

سایت عصرایران

به من بگو بی وفا حالا یار که هستی ؛ فرامرز اصلانی، لئونارد کوهن ایران (+صدا)

سایت فرارو

سلین دیون ۱۷ سال پیش از تشخیص بیماری، علائم را احساس کرده بود

سایت خبرآنلاین

عکس‌هایی از شهرنو تا کارگاه شیره‌کشی تریاک در دوره رضاخان

سایت آفتاب نیوز

بازگشت رابین ویلیامز به اینستاگرام برای مقابله با هوش مصنوعی

سایت خبرآنلاین

ببینید | سیمین بهبهانی؛ شاعری که غزل را به زبان زندگی تبدیل کرد

حتی برخی مسئولان نظام هم آثار خوانندگان زن را منتشر کرده‌اند / واکنش مدیرعامل خانه موسیقی به اتهام «فساد و فحشا» در پرونده هیوا سیفی‌زاده
سایت خبرآنلاین

حتی برخی مسئولان نظام هم آثار خوانندگان زن را منتشر کرده‌اند / واکنش مدیرعامل خانه موسیقی به اتهام «فساد و فحشا» در پرونده …

پس از اعلام محکومیت چهار ساله هیوا سیفی‌زاده، خواننده موسیقی ایرانی، به اتهام «تشویق به فساد و فحشا»، حمیدرضا نوربخش، پرسید: «وقتی کاری اصلاً اجرا نشده، اتهامات و حکم بر چه اساسی صادر شده است؟» او با تأکید کرد:«مسئله خوانندگی زنان باید یک‌بار برای همیشه حل شود.»
خسته و بی‌عمل و تکراری مثل معاون وزیر ارشاد!
سایت عصرایران

خسته و بی‌عمل و تکراری مثل معاون وزیر ارشاد!

ظاهرا وزارت ارشاد دوم سیدعباس صالحی بیش از آنکه شاهد تحول و حرکت رو به جلو باشد، در حال ادامه دادن مسیر دولت سیزدهم است، شعار و روبان و عکس و میتینگ!
انتقاد تند از بودجه ۴۰ هزار میلیاردی صداوسیما؛ پول مردم برای چه هزینه می‌شود؟
سایت عصرایران

انتقاد تند از بودجه ۴۰ هزار میلیاردی صداوسیما؛ پول مردم برای چه هزینه می‌شود؟

در یادداشتی انتقادی، عملکرد صداوسیما در قبال بودجه سالانه ۴۰ هزار میلیارد تومانی زیر سؤال رفته است. نویسنده معتقد است تکرار سریال‌های قدیمی و تولید برخی برنا...
طلاق زوری دختر شاه از شوهرش به خواست امام جمعه قاجار/ مشکل شرعی را شیخ فضل الله نوری بر طرف کرد
سایت عصرایران

طلاق زوری دختر شاه از شوهرش به خواست امام جمعه قاجار/ مشکل شرعی را شیخ فضل الله نوری بر طرف کرد

قضیه مشکل شرعی داشت و بدون رضایت شوهر نمی شد طلاق را صادر کرد و از ظرف دیگر خود شکوه الدوله هم راضی به طلاق گرفتن نبود.
یک ترانه در دنیای وارونه!/ دفاع وزیر فرهنگ سابق جمهوری اسلامی از داریوش اقبالی و حمله سلطنت طلبان به او
سایت عصرایران

یک ترانه در دنیای وارونه!/ دفاع وزیر فرهنگ سابق جمهوری اسلامی از داریوش اقبالی و حمله سلطنت طلبان به او

در همین حال سید عطاء الله مهاجرانی وزیر فرهنگ دولت اصلاحات که سال هاست در لندن زندگی می کند و به کار فرهنگی اشتغال دارد و در عین حال از اخبار و احوال ایران ب...
خبرگزاری ایسنا

«تاکسی‌سواری» سروش صحت سریال شد/ محمد نادری در کمدی جدید اطیابی

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

ماجرای جوانی که پای چوبه دار نی نواخت و بخشیده شد | ببینید

«بی داد»  این همه سر و صدا برای هیچ
روزنامه هفت صبح

«بی داد» این همه سر و صدا برای هیچ

آیا این مسیر پرپیچ‌وخم، این چریک‌بازی رسانه‌ای و این هزینه‌های پرداخته‌شده، منجر به خلق یک «فیلم خوب» شده است؟
روزنامه هفت صبح

از جواد یساری تا علیرضا قربانی؛ چهره‌های سرشناس در ختم ایرج خواجه امیری

روزنامه شرق

امیر جدیدی ممنوع التصویر می شود؟ حواشی بیداد برای اسکورت

افغانستان؛ پاره‌ای از ایران فرهنگی - دیپلماسی ایرانی
سایت دیپلماسی ایرانی

افغانستان؛ پاره‌ای از ایران فرهنگی - دیپلماسی ایرانی

محمدجواد حق‌شناس در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: مرزهای سیاسی محترمند، اما فرهنگ مرز نمی‌شناسد. افغانستان امروز یک کشور مستقل است؛ اما افغانستان تاریخی و...
هیوا سیفی‌زاده به چهار سال حبس محکوم شد؛ «کدام رفتار من مصداق تشویق به فساد و فحشا بوده؟»
سایت خبرآنلاین

هیوا سیفی‌زاده به چهار سال حبس محکوم شد؛ «کدام رفتار من مصداق تشویق به فساد و فحشا بوده؟»

هیوا سیفی‌زاده، خواننده موسیقی ایرانی، پس از ماه‌ها سکوت درباره اتفاقات اجرای عمارت «روبرو»، با اعلام صدور حکم چهار سال حبس تعزیری در دادگاه بدوی، به اتهام «تشویق به فساد و فحشا» نسبت به مبنای این اتهام اعتراض کرد و پرسید: «کدام رفتار مشخص من مصداق تشویق به فساد و فحشا بوده است؟» او تأکید کرد که پرونده …
سایت خبرآنلاین

مدونا با ۱۱ نامزدی پیشتاز شد؛ سوئیفت فقط یک جایزه تا تاریخ‌سازی فاصله دارد

از فرانکلین تا امروز؛ انتشارات علمی و فرهنگی و میراث بدعهدی آمریکا
سایت رویداد‌ ۲۴

از فرانکلین تا امروز؛ انتشارات علمی و فرهنگی و میراث بدعهدی آمریکا

روایتی از تاریخچه انتشارات علمی و فرهنگی؛ از دوران صنعتی‌زاده تا تلاش برای احیای مجدد
         
وقتی ۱۹ سال انتظار تمام می‌شود اما ...
خبرگزاری ایسنا

وقتی ۱۹ سال انتظار تمام می‌شود اما ...

پخش فیلم «صد سال به این سال‌ها» فقط پایان انتظار ۱۹ سالۀ یک فیلم برای اکران نیست؛ بلکه یادآور سرنوشت آثاری است که سال‌ها پشت سد توقیف ماندند و سرانجام بدون آنکه بحرانی ایجاد کنند، به دست مخاطب رسیدند. اما آیا این توقیف‌های طولانی‌مدت راه‌حلی مناسب برای رفع نگرانی‌ها و مشکلات بوده‌ یا تنها عمر فیلم و …
زندگی پرفراز و نشیب یک زن
خبرگزاری ایسنا

زندگی پرفراز و نشیب یک زن

«اولگا بوزنانسکا» یکی از مشهورترین نقاشان زن لهستانی بود. در این گزارش داستان اولگا بوزنانسکا و نقاشی‌های زیبایش را بخوانید.