قیمت طلا امروز




 قرارگاه مرکزی خاتم

 روزنامه مردم سالاری / ۱۴۰۵/۰۵/۲۵

ادغام ستادکل و قرارگاه خاتم؛ پاسخ ساختاری به دکترین جدید دفاعی ایران - مردم سالاری آنلاین

تغییرات اخیر در ساختار فرماندهی نیروهای مسلح و ادغام ستادکل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء(ص)، صرفاً یک جابه‌جایی سازمانی نیست؛ بلکه بخشی از روند تطبیق ساختار فرماندهی با تغییرات دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران و الزامات ناشی از تحول ماهیت جنگ و تهدیدها به شمار می‌رود؛ روندی که پس از جنگ ۱۲ روزه آغاز شد.
 ادغام ستادکل و قرارگاه خاتم؛ پاسخ ساختاری به دکترین جدید دفاعی ایران - مردم سالاری آنلاین
به گزارش مردم سالاری آنلاین، تغییر دکترین دفاعی تنها به تغییر در نحوه مواجهه نیروهای مسلح با تهدیدها محدود نمی‌شود و به‌طور طبیعی، الزامات تازه‌ای را در سازمان رزم، نحوه به‌کارگیری ظرفیت‌های نظامی و ساختار فرماندهی ایجاد می‌کند. با توجه به اینکه دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران سال گذشته و پس از جنگ ۱۲ روزه، از «دفاع بازدارنده» به «آفندیِ فعال و پیش‌دستانه» با تأکید بر عملیات‌های «برق‌آسا» و «دامنه‌دار» و راهبردهای «ناهمگرا و کوبنده» تغییر کرد، در همین چارچوب، ادغام ستادکل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء(ص) را می‌توان بخشی از روند تطبیق ساختار فرماندهی با الزامات دکترین جدید دانست؛ روندی که پیش از جنگ ۴۰ روزه آغاز شد و هدف آن، نزدیک‌تر کردن سطوح راهبردی و عملیاتی و ایجاد هماهنگی بیشتر میان تشخیص تهدید، تصمیم فرماندهی و اجرای عملیات است.

از این منظر، مسئله اصلی در این تحول، صرفاً قرار گرفتن دو مجموعه در کنار یکدیگر نیست بلکه تغییر در نحوه ارتباط میان «ستاد» و «میدان» است؛ در ساختار جدید، قرار نیست تفاوت مأموریت‌های راهبردی و عملیاتی از بین برود بلکه تلاش می‌شود فاصله میان این دو سطح کاهش یابد تا اطلاعات و اقتضائات میدان با سرعت بیشتری وارد فرآیند تصمیم‌گیری شود و تصمیم‌های راهبردی نیز سریع‌تر به مرحله اجرا برسند.

ستاد و میدان؛ دو مأموریت متفاوت

ستادکل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء(ص) اگرچه هر دو در سطوح عالی فرماندهی نظامی کشور قرار داشته‌اند اما مأموریت‌های یکسانی نداشته‌اند. ستادکل، ساختاری عالی در سطح سیاست‌گذاری، هماهنگی کلان و هدایت راهبردی نیروهای مسلح بوده و قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء(ص) مأموریت فرماندهی و هدایت عملیات‌های مشترک را بر عهده داشته است. این تفکیک، ریشه در تجربه دفاع مقدس و نیاز آن دوره به ایجاد سازوکاری برای هماهنگی میان نیروهای مسلح داشت. به همین دلیل، شکل‌گیری دو سطح ستادی و عملیاتی را باید بخشی از ساختار فرماندهی متناسب با الزامات جنگ آن دوره دانست.

. این تقسیم کار در شرایطی شکل گرفت که فاصله میان تصمیم راهبردی و اجرای عملیات، نسبت به جنگ‌های امروز بیشتر بود و ماهیت میدان نیز عمدتاً بر عملیات‌های متعارف و مشترک استوار بود اما تحول فناوری‌های نظامی، افزایش سرعت درگیری‌ها و ترکیبی شدن میدان نبرد، به تدریج اهمیت زمان در تصمیم‌گیری را افزایش داده و ضرورت بازنگری در رابطه میان این دو سطح را بیشتر کرده است.

وقتی جنگ پیچیده‌تر می‌شود

در جنگ‌های جدید، مرز میان سطوح مختلف نبرد تا حد زیادی درهم تنیده شده است. عملیات هوایی، موشکی، پهپادی، اطلاعاتی، سایبری و جنگ الکترونیک می‌توانند همزمان یا در ارتباط با یکدیگر انجام شوند و هر یک بلافاصله بر محاسبات راهبردی اثر بگذارند. در چنین میدانی، اطلاعات تولیدشده در سطح عملیات نمی‌تواند برای مدت طولانی در همان سطح باقی بماند و تصمیم راهبردی نیز نمی‌تواند با فاصله زیاد به میدان منتقل شود؛ به همین دلیل، سرعت گردش اطلاعات و تصمیم، خود به بخشی از قدرت رزمی تبدیل شده است.

مسئله دیگر فقط هماهنگی میان نیروهای مختلف نیست؛ بلکه چگونگی تبدیل سریع اطلاعات به تصمیم و تصمیم به اقدام اهمیت پیدا می‌کند. هرچه فاصله سازمانی و زمانی میان تشخیص تهدید، تحلیل اطلاعات، تصمیم‌گیری و اجرای فرمان بیشتر باشد، احتمال از دست رفتن فرصت‌های عملیاتی نیز افزایش می‌یابد. در مقابل، فرماندهی منسجم‌تر می‌تواند اصطکاک موجود در این مسیر را کاهش دهد و امکان واکنش سریع‌تر را فراهم کند. البته این یکپارچگی به معنای حذف سطوح تخصصی یا از میان رفتن تفاوت میان ستاد و میدان نیست؛ بلکه به معنای ایجاد ارتباط مؤثرتر میان آنهاست.

دکترین جدید، الزامات جدید

از همین منظر، تغییر دکترین دفاعی، الزامات تازه‌ای را برای ساختار فرماندهی ایجاد می‌کند. دکترین آفندی فعال و پیش‌دستانه، به‌ویژه با تأکید بر عملیات‌های «برق‌آسا» و «دامنه‌دار»، نیازمند آن است که فرماندهی بتواند در زمان کوتاه‌تری تهدید را تشخیص دهد، ظرفیت‌های مختلف را برای پاسخ به آن ترکیب کند و تصمیم را به مرحله اجرا برساند. در چنین رویکردی، ابتکار عمل فقط به معنای داشتن توان تهاجمی نیست بلکه به توان تصمیم‌گیری سریع، انتخاب زمان مناسب و هماهنگ‌سازی همزمان چند ظرفیت نیز وابسته است. بنابراین، ساختار فرماندهی باید متناسب با همین الزامات بازتعریف شود.

از این منظر، تغییر دکترین و تغییر ساختار دو تحول جدا از یکدیگر نیستند؛ بلکه یکی در سطح مفهوم و دیگری در سطح سازمان، الزامات یکدیگر را تکمیل می‌کنند. فرماندهی‌ای که برای جنگی با سرعت پایین‌تر و تفکیک روشن‌تر میان سطوح راهبردی و عملیاتی طراحی شده، الزاماً برای جنگی که در آن زمان تصمیم‌گیری بسیار کوتاه‌تر شده است، مناسب نخواهد بود.

آغاز تغییر پیش از جنگ ۴۰ روزه

روند تطبیق ساختار فرماندهی با دکترین جدید دفاعی، پیش از جنگ ۴۰ روزه آغاز شد. در همین چارچوب، بنا به تدبیر آیت‌الله شهید سید علی خامنه‌ای رهبری انقلاب و فرمانده کل قوا، فرآیند ادغام ستادکل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء(ص) آغاز شد و شاید بتوان انتصاب سرلشکر پاسدار خلبان علی عبدالهی، فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیاء(ص)، به صورت همزمان به عنوان جانشین رئیس ستادکل نیروهای مسلح را نقطه آغازی بر این ادغام دانست؛ با این انتصاب دو سطح راهبردی و عملیاتی که پیش از آن مأموریت‌های متمایزی داشتند، در بالاترین سطح فرماندهی به یکدیگر نزدیک‌تر شدند.

آزمون ساختار جدید در میدان

ساختاری که در ابتدای مسیر تطبیق با دکترین جدید قرار داشت، در جریان جنگ ۴۰ روزه با یک آزمون واقعی مواجه شد؛ با به شهادت رسیدن امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی، رئیس وقت ستادکل نیروهای مسلح، در نخستین روز این جنگ، فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء(ص) که همزمان جانشین رئیس ستادکل نیز بود، به عنوان عالی‌ترین مقام در ستادکل، مدیریت این نهاد عالی نظامی را عهده‌دار شد.

این اتفاق از منظر ساختاری اهمیت ویژه‌ای داشت چراکه پیوندی که پیش از جنگ در سطح سازمانی ایجاد شده بود، در شرایط جنگی به مسئله استمرار فرماندهی تبدیل شد. به بیان دیگر، نزدیکی دو سطح راهبردی و عملیاتی که پیش از جنگ در ساختار فرماندهی آغاز شده بود، در شرایط واقعی جنگ به کار گرفته شد و در معرض آزمون قرار گرفت.

البته نمی‌توان عملکرد نیروهای مسلح در این جنگ را صرفاً حاصل تغییر ساختار فرماندهی دانست. توان تسلیحاتی، آمادگی نیروها، اطلاعات، تجربه حاصل از جنگ پیشین، شناخت بیشتر از الگوی عملیات دشمن و تغییرات تاکتیکی، همگی از عوامل تأثیرگذار در عملکرد نیروهای مسلح در جریان جنگ ۴۰ روزه هستند. با این حال، ساختار فرماندهی نیز یکی از متغیرهای مهم این معادله بود و اهمیت این تجربه در آن است که تغییر سازمانیِ آغازشده پیش از جنگ، در شرایط واقعی میدان امکان بروز پیدا کرد.

ادغام؛ یکپارچگی در تصمیم، چابکی در اجرا

ادغام دو مجموعه را نمی‌توان صرفاً به معنای قرار گرفتن آنها زیر نظر یک فرمانده دانست. در سطح عمیق‌تر، مسئله اصلی، یکپارچه‌تر شدن فرآیند تصمیم‌گیری است؛ فرآیندی که از کشف و تشخیص تهدید آغاز می‌شود، از مسیر اطلاعات و تحلیل به تصمیم می‌رسد و در نهایت به ابلاغ فرمان و اجرای عملیات منتهی می‌شود. در چنین ساختاری، فرماندهی عالی می‌تواند تصویر مشترک و جهت‌گیری راهبردی واحدی از میدان داشته باشد، در حالی که سطوح عملیاتی متناسب با شرایط صحنه نبرد، امکان واکنش و تصمیم‌گیری در چارچوب مأموریت خود را حفظ می‌کنند.

بنابراین، یکپارچگی فرماندهی لزوماً به معنای تمرکز همه تصمیم‌ها در بالاترین سطح نیست؛ بلکه می‌تواند به معنای ترکیب «وحدت در تصمیم راهبردی» با «چابکی در اجرای عملیاتی» باشد؛ ترکیبی که با الزامات دکترین آفندی فعال و پیش‌دستانه و تأکید آن بر سرعت، ابتکار عمل و عملیات‌های برق‌آسا تناسب دارد.

از فرماندهی مشترک تا فرماندهی یکپارچه

قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء(ص) در زمان شکل‌گیری خود پاسخی به یک نیاز مشخص بود: ایجاد فرماندهی و هماهنگی مشترک میان نیروهای مسلح. اما امروز مسئله صرفاً هماهنگی میان نیروها نیست. جنگ ترکیبی، مجموعه‌ای از ظرفیت‌های هوایی، موشکی، پهپادی، اطلاعاتی، سایبری و الکترونیکی را در یک میدان واحد قرار می‌دهد و فرماندهی باید بتواند این ظرفیت‌ها را در یک طرح عملیاتی منسجم به کار گیرد؛ از این منظر، ساختار جدید می‌تواند حرکت از مفهوم «فرماندهی مشترک» به سمت «فرماندهی یکپارچه» را دنبال کند؛ یعنی یکپارچه‌تر شدن فرآیند تولید و اجرای تصمیم، نه صرفاً هماهنگی میان نیروها.

در فرماندهی مشترک، نیروهای مختلف ساختارهای خود را حفظ می‌کنند و برای اجرای یک مأموریت مشترک تحت هماهنگی قرار می‌گیرند؛ اما در فرماندهی یکپارچه، تلاش می‌شود جریان اطلاعات، تحلیل، تصمیم، تخصیص مأموریت و ارزیابی عملیات در زنجیره‌ای منسجم‌تر قرار گیرد. در چنین مدلی، ستاد همچنان مأموریت راهبردی خود را انجام می‌دهد و میدان نیز مسئولیت عملیاتی دارد اما ارتباط میان این دو سطح در چارچوبی منسجم‌تر و سریع‌تر شکل می‌گیرد.

تغییر ساختار؛ پاسخ به الزامات دکترین جدید

تحولات اخیر را می‌توان بخشی از تغییر بزرگ‌تری در ساختار قدرت نظامی جمهوری اسلامی ایران دانست. دکترین جدید، شیوه مواجهه با تهدید و نحوه به‌کارگیری قدرت نظامی را بازتعریف کرده است و همین تغییر، الزامات تازه‌ای را در ساختار فرماندهی به وجود آورده است. از این منظر، ادغام ستادکل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء(ص) را می‌توان یکی از پاسخ‌های ساختاری به الزامات دکترین جدید دانست؛ تغییری که با نزدیک‌تر کردن سطوح راهبردی و عملیاتی، در پی آن است که فرماندهی بتواند در برابر جنگ‌های پیچیده و چندلایه، سریع‌تر، منسجم‌تر و انعطاف‌پذیرتر عمل کند.

آغاز این روند پیش از جنگ ۴۰ روزه، قرار گرفتن ساختار جدید در معرض آزمون جنگ و ادامه تغییرات پس از آن را می‌توان مراحل مختلف روند «تطبیق مستمر ساختار فرماندهی با تحول دکترین» دانست. بر این اساس، آنچه در ساختار فرماندهی نیروهای مسلح در حال رخ دادن است، بیش از آنکه یک تغییر اداری باشد، تلاشی برای بازتعریف رابطه میان سطح راهبردی و عملیاتی است؛ رابطه‌ای که در آن، تفکیک مأموریت‌ها همچنان حفظ می‌شود، اما ارتباط میان ستاد و میدان مستقیم‌تر و کارآمدتر خواهد شد.

برآیند این تحولات آن است که ادغام ستادکل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء(ص) را باید نه پایان یک تغییر، بلکه یکی از مراحل شکل‌گیری ساختار جدید فرماندهی نیروهای مسلح دانست؛ ساختاری که هدف آن، پیوند مؤثرتر میان تشخیص تهدید، تصمیم راهبردی و اجرای عملیاتی و ایجاد ساختاری متناسب با الزامات دکترین آفندی فعال و پیش‌دستانه است.







جمعه ۳۰ مرداد ۱۴۰۵ - 21 August 2026
تمام دغدغه‌های یک هنرمند / «ما داریم زندگی می‌کنیم»
خبرگزاری ایسنا

تمام دغدغه‌های یک هنرمند / «ما داریم زندگی می‌کنیم»

«در این شرایط سخت اقتصادی، وقتی کسی تئاتر را در سبد هزینه‌های ماهیانه‌اش قرار می‌دهد، دنبال حس ما داریم زندگی می‌کنیم است. دنبال دو ساعتی که از فشار روزمره بیرون بیاید، به دنیاهای جدید پرواز کند. این یک تراپی است.»
«هزار و یک شب»؛ جاه‌طلبی پرزرق‌وبرقی که به ضدتبلیغ نمایش خانگی تبدیل شد/شکست سنگین مصطفی کیایی با لشکری از ستاره‌ها
سایت مشرق

«هزار و یک شب»؛ جاه‌طلبی پرزرق‌وبرقی که به ضدتبلیغ نمایش خانگی تبدیل شد/شکست سنگین مصطفی کیایی با لشکری از ستاره‌ها

رابرت دنیرو، بازیگر سرشناس هالیوود، با انتقاد شدید از دونالد ترامپ، او را «یک ظالم نژادپرست، زن‌ستیز و بیگانه‌هراس» توصیف کرد و گفت آمریکای ترامپ را دوست ندارد.
سایت خبرآنلاین

اتهام‌های کودک‌آزاری در «مایکل ۲» از زاویه دید جکسون روایت می‌شوند

از لقب تا نام خانوادگی؛ ایرانیان چگونه صاحب «فامیلی» شدند؟
سایت خبرآنلاین

از لقب تا نام خانوادگی؛ ایرانیان چگونه صاحب «فامیلی» شدند؟

ورود نام خانوادگی به زندگی عمومی ایرانیان حاصل یک تصمیم ناگهانی نبود. این اتفاق طی چند مرحله، از اواخر دوره قاجار تا سال‌های نخست حکومت پهلوی، شکل گرفت و سرانجام در سی‌ام مرداد ۱۳۱۳ به الزام عمومی رسید.
داستان کریستینا شِربِک؛ زنی که جیمز باند از روی زندگی آن ساخته شد!
خبرگزاری ایسنا

داستان کریستینا شِربِک؛ زنی که جیمز باند از روی زندگی آن ساخته شد!

سال‌هاست از کریستینا شربک با لقب «محبوب‌ترین جاسوس چرچیل» یاد می‌شود اما آیا چرچیل واقعا چنین جمله‌ای گفته بود؟ زندگی این مامور مخفی آن‌قدر پرماجراست که حتی بدون افسانه‌ها هم شبیه یک رمان جاسوسی به نظر می‌رسد.
آوتیس سلطان‌زاده؛ معمار حزب کمونیست ایران
سایت رویداد‌ ۲۴

آوتیس سلطان‌زاده؛ معمار حزب کمونیست ایران

«آوتیس میکائیلیان»، ملقب به «آوتیس سلطان‌زاده»، یکی از مهمترین فعالان و نظریه‌پردازان تاریخ چپ در ایران است. سلطان‌زاده حیاتی پربار، و سرنوشتی عمیقا تراژیک داشت. متن زیر از خلال اسناد، متون و مقالاتی نوشته شده که اولا جملگی در سال‌های اخیر از طبقه‌بندی دولتی خارج شده‌اند و دوما دسترسی به آنها نیز دشوار …
    
چطور به شیعیان گفتند امام زمان(عج) هست اما دیده نمی‌شود؟
خبرگزاری ایسنا

چطور به شیعیان گفتند امام زمان(عج) هست اما دیده نمی‌شود؟

تولد پنهان، وکلای سری، ۴۰ عقیقه و یک عمه‌ی شاهد؛ این موارد راه‌حل‌های امام عسکری (ع) برای گفتن یک حقیقت بزرگ بود: امام هست ولی دیده نمی‌شود.
خبرگزاری ایسنا

اصغر فرهادی «قلب سارایوو» را گرفت

سایت عصرایران

یکی از مشهورترین سکانس‌های ضدجنگ تاریخ سینما (تماشا کنید)

خبرگزاری ایسنا

فیلم / «سینمای ایران واقعیت تا آینده»

حصاری بر حصارهای ارتباطات بین‌المللی هنرمندان/ هم «صادرکننده مجوز» و هم «مولف» مجازات می‌شوند
سایت خبرآنلاین

حصاری بر حصارهای ارتباطات بین‌المللی هنرمندان/ هم «صادرکننده مجوز» و هم «مولف» مجازات می‌شوند

سعید رجبی‌فروتن، عضو انجمن نویسندگان و منتقدان سینما و از مدیران باسابقه این حوزه، معتقد است ماده ۲۷ طرح «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه» و تبصره‌های ۱ و ۲ و ۳ آن، با چنان عبارات کلی تقریر شده است که راه را بر هر گونه تفسیر موسع می‌گشاید و می‌تواند پیشاپیش گریبان هر هنرمندی …
شبکه کتاب تعطیل شد ؛ شعار کتابخوانی بدون پشتوانه عملی
سایت عصرایران

شبکه کتاب تعطیل شد ؛ شعار کتابخوانی بدون پشتوانه عملی

شبکه کتاب که قرار بود بستری تخصصی برای پوشش اخبار نشر، معرفی کتاب، گفت‌وگو با نویسندگان و مترجمان و پیگیری رویدادهای حوزه کتاب باشد، بیش از دو ماه است که سکو...
ماجرای توهم توطئه داریوش چیست؟
سایت عصرایران

ماجرای توهم توطئه داریوش چیست؟

شاید بتوان جنجال توهم توطئه» را نه فقط اختلاف بر سر یک آهنگ بلکه اختلاف بر سر یک سؤال قدیمی دانست در توضیح وضعیت امروز ایران سهم «قدرت» بیشتر است یا سهم فرهن...
درس‌گفتارهایی حکمت‌آمیز در جهانی معناباخته!
روزنامه توسعه ایرانی

درس‌گفتارهایی حکمت‌آمیز در جهانی معناباخته!

محمدحسن خدایی علی شمس در نمایشنامه آبجی ها و آقاجان به خانواده ای می پردازد که کمابیش آشنا به نظر می آید اما چیزی که در
جهان در مدار جنون: آیا انسان به خانه بازمی گردد؟
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

جهان در مدار جنون: آیا انسان به خانه بازمی گردد؟

اما اهمیت «ادیسه» نولان در این نیست که بالاخره یکی از بزرگ‌ترین حماسه‌های جهان را با امکانات عظیم سینمای معاصر به تصویر کشیده است. اهمیت واقعی فیلم در پرسشی است که زیر تمام این شکوه و هیاهو جریان دارد:آیا انسان واقعاً می‌تواند به خانه بازگردد؟
دو اسطوره سینما که رابطه خوبی با هم نداشتند | ژان پیر ملویل علیه لینو ونتورا
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

دو اسطوره سینما که رابطه خوبی با هم نداشتند | ژان پیر ملویل علیه لینو ونتورا

اگر دلون برای ملویل «شیک و رام» بود، ونتورا یک «صخره سرکش» بود که ملویل باید با تیشه‌زدن‌های روانی و ایجاد اصطکاک، فرم دلخواهش را از دل آن تراش می‌داد.
بازار سیاه بلیت تئاتر؛ از دلایل و آسیب‌ها تا توضیحات سایت فروش بلیت
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

بازار سیاه بلیت تئاتر؛ از دلایل و آسیب‌ها تا توضیحات سایت فروش بلیت

بازار سیاه بلیت، این روزها به یکی از پرتکرارترین موضوعات تئاتر تبدیل شده است. در شرایطی که شمار زیادی از تماشاگران امکان مالی خرید بلیت‌های رسمی‌۵۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومانی بعضی نمایش‌ها را ندارند، بازار سیاه این بلیت‌ها با چند برابر قیمت اصلی ظاهرا پررونق است.
سایت خبرفوری

سفر در زمان؛ آرایشگر زن در حال گرفتن شپش سر یک زن جوان در دوره قاجار

باستان‌شناسان در غار قلعه کُرد در جست‌وجوی چه هستند؟
خبرگزاری ایسنا

باستان‌شناسان در غار قلعه کُرد در جست‌وجوی چه هستند؟

باستان‌شناسان در هفتمین فصل کاوش غار قلعه کرد، احتمال می‌دهند به سنگواره‌های بیشتری از انسان‌تباران دوره پلیستوسن، از جمله بقایای احتمالی نئاندرتال‌ها، انسان هوشمند کهن، انسان هایدلبرگ و دیگر گونه‌ها یا جمعیت‌های انسانی این دوره، دست یابند. قلعه کرد، غاری است که پیش‌تر در آن یک دندان شیری متعلق به کودکی …
سایت خبرفوری

هجوم گردشگران به خاطر شیرینی

شاهکار درخشان دوره صفوی + عکس
خبرگزاری ایسنا

شاهکار درخشان دوره صفوی + عکس

ابریشم، نخ‌های فلزی و نقش‌هایی که گاه روایت‌هایی از شکار، ادبیات و طبیعت را در خود جای داده‌اند، زربُفت ایرانی را به یکی از درخشان‌ترین جلوه‌های هنر نساجی ایران تبدیل کرده‌اند؛ هنری که در دوره صفوی به اوج رسید و نمونه‌هایی از شاهکارهای آن امروز در موزه‌های ایران و جهان دیده می‌شود.
خبرگزاری مهر

قصه عشقی که در مرد نویسنده کشته شد؛ در جستجوی قاتل نامرئی!

خبرگزاری مهر

جشنواره فیلم زوریخ از نائومی واتس تجلیل می‌کند؛ بازیگری هیچکاکی

۲۸ مرداد و قصه روز جهانی عکاسی
سایت خبرآنلاین

۲۸ مرداد و قصه روز جهانی عکاسی

امروز ۱۹ آگوست (۲۸ مرداد ماه) روز جهانی عکاسی است. داستان این روز عمر درازی ندارد، در چنین روزی در سال ۲۰۱۰ میلادی، کُرسکه آرا، جوان استرالیایی وبسایتی با عنوان روز جهانی عکاسی را راه‌اندازی کرد و پیشنهاد روز جهانی عکاسی را داد.
         
وقتی نظر تماشاگر جای نقد می‌نشیند؛ بحران تازه در اقتصاد تئاتر با سامانه فروش اینترنتی بلیت
خبرگزاری ایرنا

وقتی نظر تماشاگر جای نقد می‌نشیند؛ بحران تازه در اقتصاد تئاتر با سامانه فروش اینترنتی بلیت

تهران- ایرنا- پلتفرم‌های فروش و معرفی آثار نمایشی در سال‌های اخیر، به تدریج به فضایی تبدیل شده‌اند که در آن تجربه شخصی تماشاگر، گاه بدون هیچ تفکیک روشنی از نقد حرفه‌ای، در جایگاه داوری درباره کیفیت یک اثر قرار می‌گیرد؛ مساله‌ای که در ظاهر نشانه مشارکت دموکراتیک مخاطب در حیات تئاتر است، اما در عمل می‌تواند …
         
ظهور طبقه الیگارش
سایت روزنامه سازندگی

ظهور طبقه الیگارش

نگاهی به سریال بامداد خمار ، ساخته نرگس آبیار که این‌روزها از شبکه نمایش خانگی پخش می‌شود، روایتی از طغیان زنانه، عشق ممنوعه و ظهور طبقه‌ای رانتیر است که هم دستی در قدرت حکومت داشته و هم چشمی به اموال ملت و تا جایی‌که توانسته، سرمایه‌داری ملی را نیز تضعیف کرده است
در میدان مین
سایت روزنامه سازندگی

در میدان مین

وقتی یک تی‌شرت تبدیل به اکت سیاسی شد
نقد سریال جنایی «اعتراف می‌کنم» و مسئله هویت گمشده آن
روزنامه هفت صبح

نقد سریال جنایی «اعتراف می‌کنم» و مسئله هویت گمشده آن

ایرانی‌ شدن با نصب یک تابلو فارسی روی دیوار اتفاق نمی‌افتد.یک اقتباس موفق باید منبع اولیه را هضم کند
جنگ دوازده‌روزه به سینما رسید؛ «سقف» چقدر خنده‌دار است؟
سایت رویداد‌ ۲۴

جنگ دوازده‌روزه به سینما رسید؛ «سقف» چقدر خنده‌دار است؟

«سقف» تازه‌ترین ساخته ابراهیم امینی با دستمایه قرار دادن جنگ دوازده‌روزه و پیامد‌های آن، تلاش می‌کند از دل یک موقعیت تلخ، کمدی بسازد؛ اما فیلم در مسیر تبدیل این ایده به یک اثر ماندگار، زیر بار دیالوگ‌های سطحی، موقعیت‌های کم‌مایه و شخصیت‌پردازی ضعیف می‌ماند.
از ایستاده در غبار تا کلاغ؛ فیلمسازی پرشور در جستجوی جهان تازه
سایت عصرایران

از ایستاده در غبار تا کلاغ؛ فیلمسازی پرشور در جستجوی جهان تازه

کلاغ سریال بدی نیست و اتفاقاً از خیلی از محصولاتِ شبکۀ نمایش خانگی بهتر است، چون جهانِ بصری دارد، موسیقی، فضاسازی و بازی‌های قابل‌توجه دارد و مشخص است که ساز...
سایت عصرایران

یه مردابه توی تن از فراموشی / فرامرز اصلانی، لئونارد کوهن ایران (+صدا)

جرم‌انگاری بدیهی‌ترین ارتباطات سینماگران
روزنامه شرق

جرم‌انگاری بدیهی‌ترین ارتباطات سینماگران

خانه سینما درخصوص مصوبه اخیر مجلس بیانیه‌ای منتشر کرد. به گزارش روابط‌عمومی خانه سینما، متن بیانیه به شرح زیر است: مجلس شورای اسلامی در ۲۵ مرداد ۱۴۰۵، کلیات طرح «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه در کشور» را با ۱۸۳ رأی موافق به تصویب رساند.
مرز فرهنگی ایران کجاست؟
روزنامه شرق

مرز فرهنگی ایران کجاست؟

در ادبیات تحلیلی تاریخ و اندیشه سیاسی، مفهوم «کشور» غالبا با تعاریف حقوقی مدرن و نظام وستفالی سنجیده می‌شود؛ نظامی که دولت-ملت را در پناه مرزهای جغرافیایی مشخص، خطوط مرزی خط‌کشی‌شده و اعمال حاکمیت محصور بر یک قلمرو مشخص تعریف می‌کند.
سهیل بیرقی و فیلمی که علیه خودش شورش می‌کند
روزنامه هفت صبح

سهیل بیرقی و فیلمی که علیه خودش شورش می‌کند

«بی‌داد» سهیل بیرقی با محوریت آزادی و سرکشی، به‌دلیل شعارزدگی، شخصیت‌پردازی کم‌عمق و تحمیل معنا، نتوانسته ظرفیت اعتراضی خود را به سینمایی ماندگار تبدیل کند
پیامدهای طرح جنجالی برای سینما، تئاتر، موسیقی و ادبیات
روزنامه هفت صبح

پیامدهای طرح جنجالی برای سینما، تئاتر، موسیقی و ادبیات

سینمای اجتماعی بیش از دیگر گونه‌ها با این ابهام روبه‌رو می‌شود که مرز میان بازنمایی واقعیت و «سیاه‌نمایی» کجاست
هالیوود مروج دنیای بدون خدا و ابرقهرمانان
سایت جوان آنلاین

هالیوود مروج دنیای بدون خدا و ابرقهرمانان

سال‌هاست که جریان فکری حاکم بر هالیوود با اتکا به ژانر ابرقهرمانی، سعی در بازتعریف مفاهیم اخلاقی، قدرت و مسئولیت دارد
خانه سینما به طرح «مقابله با نفوذ» مجلس اعتراض کرد: جرم انگاری بدیهی ترین حقوق هنرمندان
روزنامه شرق

خانه سینما به طرح «مقابله با نفوذ» مجلس اعتراض کرد: جرم انگاری بدیهی ترین حقوق هنرمندان

خانه سینما درخصوص مصوبه اخیر مجلس بیانیه ای منتشر کرد.
آیا بی‌داد فیلم مهمی است؟ | جنجال‌های محصول سینمای زیرزمینی ایران
سایت رویداد‌ ۲۴

آیا بی‌داد فیلم مهمی است؟ | جنجال‌های محصول سینمای زیرزمینی ایران

سهیل بیرقی آن زمانی هم که با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فیلم می‌ساخت، کارگردان متعارفی به حساب نمی‌آمد. آثار بیرقی همیشه در فهرست جنجالی‌ترین آثار سینمای ایران بود و حالا با بی‌داد، این کلکسیون کامل شده است.
سایت عصرایران

اکران فیلم یوسف حاتمی‌کیا ؛ امیر جدیدی و هدی زین‌العابدین روی پرده

سایت عصرایران

به من بگو بی وفا حالا یار که هستی ؛ فرامرز اصلانی، لئونارد کوهن ایران (+صدا)

سایت فرارو

سلین دیون ۱۷ سال پیش از تشخیص بیماری، علائم را احساس کرده بود

سایت خبرآنلاین

عکس‌هایی از شهرنو تا کارگاه شیره‌کشی تریاک در دوره رضاخان

سایت آفتاب نیوز

بازگشت رابین ویلیامز به اینستاگرام برای مقابله با هوش مصنوعی

سایت خبرآنلاین

ببینید | سیمین بهبهانی؛ شاعری که غزل را به زبان زندگی تبدیل کرد

حتی برخی مسئولان نظام هم آثار خوانندگان زن را منتشر کرده‌اند / واکنش مدیرعامل خانه موسیقی به اتهام «فساد و فحشا» در پرونده هیوا سیفی‌زاده
سایت خبرآنلاین

حتی برخی مسئولان نظام هم آثار خوانندگان زن را منتشر کرده‌اند / واکنش مدیرعامل خانه موسیقی به اتهام «فساد و فحشا» در پرونده …

پس از اعلام محکومیت چهار ساله هیوا سیفی‌زاده، خواننده موسیقی ایرانی، به اتهام «تشویق به فساد و فحشا»، حمیدرضا نوربخش، پرسید: «وقتی کاری اصلاً اجرا نشده، اتهامات و حکم بر چه اساسی صادر شده است؟» او با تأکید کرد:«مسئله خوانندگی زنان باید یک‌بار برای همیشه حل شود.»
خسته و بی‌عمل و تکراری مثل معاون وزیر ارشاد!
سایت عصرایران

خسته و بی‌عمل و تکراری مثل معاون وزیر ارشاد!

ظاهرا وزارت ارشاد دوم سیدعباس صالحی بیش از آنکه شاهد تحول و حرکت رو به جلو باشد، در حال ادامه دادن مسیر دولت سیزدهم است، شعار و روبان و عکس و میتینگ!
انتقاد تند از بودجه ۴۰ هزار میلیاردی صداوسیما؛ پول مردم برای چه هزینه می‌شود؟
سایت عصرایران

انتقاد تند از بودجه ۴۰ هزار میلیاردی صداوسیما؛ پول مردم برای چه هزینه می‌شود؟

در یادداشتی انتقادی، عملکرد صداوسیما در قبال بودجه سالانه ۴۰ هزار میلیارد تومانی زیر سؤال رفته است. نویسنده معتقد است تکرار سریال‌های قدیمی و تولید برخی برنا...
طلاق زوری دختر شاه از شوهرش به خواست امام جمعه قاجار/ مشکل شرعی را شیخ فضل الله نوری بر طرف کرد
سایت عصرایران

طلاق زوری دختر شاه از شوهرش به خواست امام جمعه قاجار/ مشکل شرعی را شیخ فضل الله نوری بر طرف کرد

قضیه مشکل شرعی داشت و بدون رضایت شوهر نمی شد طلاق را صادر کرد و از ظرف دیگر خود شکوه الدوله هم راضی به طلاق گرفتن نبود.
یک ترانه در دنیای وارونه!/ دفاع وزیر فرهنگ سابق جمهوری اسلامی از داریوش اقبالی و حمله سلطنت طلبان به او
سایت عصرایران

یک ترانه در دنیای وارونه!/ دفاع وزیر فرهنگ سابق جمهوری اسلامی از داریوش اقبالی و حمله سلطنت طلبان به او

در همین حال سید عطاء الله مهاجرانی وزیر فرهنگ دولت اصلاحات که سال هاست در لندن زندگی می کند و به کار فرهنگی اشتغال دارد و در عین حال از اخبار و احوال ایران ب...
خبرگزاری ایسنا

«تاکسی‌سواری» سروش صحت سریال شد/ محمد نادری در کمدی جدید اطیابی

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

ماجرای جوانی که پای چوبه دار نی نواخت و بخشیده شد | ببینید

«بی داد»  این همه سر و صدا برای هیچ
روزنامه هفت صبح

«بی داد» این همه سر و صدا برای هیچ

آیا این مسیر پرپیچ‌وخم، این چریک‌بازی رسانه‌ای و این هزینه‌های پرداخته‌شده، منجر به خلق یک «فیلم خوب» شده است؟
روزنامه هفت صبح

از جواد یساری تا علیرضا قربانی؛ چهره‌های سرشناس در ختم ایرج خواجه امیری

روزنامه شرق

امیر جدیدی ممنوع التصویر می شود؟ حواشی بیداد برای اسکورت

افغانستان؛ پاره‌ای از ایران فرهنگی - دیپلماسی ایرانی
سایت دیپلماسی ایرانی

افغانستان؛ پاره‌ای از ایران فرهنگی - دیپلماسی ایرانی

محمدجواد حق‌شناس در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: مرزهای سیاسی محترمند، اما فرهنگ مرز نمی‌شناسد. افغانستان امروز یک کشور مستقل است؛ اما افغانستان تاریخی و...
هیوا سیفی‌زاده به چهار سال حبس محکوم شد؛ «کدام رفتار من مصداق تشویق به فساد و فحشا بوده؟»
سایت خبرآنلاین

هیوا سیفی‌زاده به چهار سال حبس محکوم شد؛ «کدام رفتار من مصداق تشویق به فساد و فحشا بوده؟»

هیوا سیفی‌زاده، خواننده موسیقی ایرانی، پس از ماه‌ها سکوت درباره اتفاقات اجرای عمارت «روبرو»، با اعلام صدور حکم چهار سال حبس تعزیری در دادگاه بدوی، به اتهام «تشویق به فساد و فحشا» نسبت به مبنای این اتهام اعتراض کرد و پرسید: «کدام رفتار مشخص من مصداق تشویق به فساد و فحشا بوده است؟» او تأکید کرد که پرونده …
سایت خبرآنلاین

مدونا با ۱۱ نامزدی پیشتاز شد؛ سوئیفت فقط یک جایزه تا تاریخ‌سازی فاصله دارد

از فرانکلین تا امروز؛ انتشارات علمی و فرهنگی و میراث بدعهدی آمریکا
سایت رویداد‌ ۲۴

از فرانکلین تا امروز؛ انتشارات علمی و فرهنگی و میراث بدعهدی آمریکا

روایتی از تاریخچه انتشارات علمی و فرهنگی؛ از دوران صنعتی‌زاده تا تلاش برای احیای مجدد
         
وقتی ۱۹ سال انتظار تمام می‌شود اما ...
خبرگزاری ایسنا

وقتی ۱۹ سال انتظار تمام می‌شود اما ...

پخش فیلم «صد سال به این سال‌ها» فقط پایان انتظار ۱۹ سالۀ یک فیلم برای اکران نیست؛ بلکه یادآور سرنوشت آثاری است که سال‌ها پشت سد توقیف ماندند و سرانجام بدون آنکه بحرانی ایجاد کنند، به دست مخاطب رسیدند. اما آیا این توقیف‌های طولانی‌مدت راه‌حلی مناسب برای رفع نگرانی‌ها و مشکلات بوده‌ یا تنها عمر فیلم و …
زندگی پرفراز و نشیب یک زن
خبرگزاری ایسنا

زندگی پرفراز و نشیب یک زن

«اولگا بوزنانسکا» یکی از مشهورترین نقاشان زن لهستانی بود. در این گزارش داستان اولگا بوزنانسکا و نقاشی‌های زیبایش را بخوانید.