چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ارتباط بارداری با آلزایمر، جدی است؟


محققان دانشگاه آکسفورد (انگلیس) در تحقیقات خود، ارتباط قوی بین سلامت باروری زنان و خطر ابتلا به مشکلات قلبی- عروقی و سکته را کشف کردند.
بیماری قلبی- عروقی عامل اصلی مرگ و میر در انگلیس محسوب و باعث مرگ سالانه 27 هزار زن در این کشور می شود.
در مطالعه اخیر، محققان از داده های بانک زیستی (Biobank) انگلیس، یک مطالعه مبتنی بر جمعیت نیم میلیون نفری از مردان و زنان تا 69 سال طی سال های 2010-2006، استفاده کردند. وضعیت سلامت زنان تا مارس 2016 یا تا زمان بروز نخستین حمله قلبی مورد بررسی قرار گرفت. پرسشنامه ای در اختیار افراد قرار گرفت و از آنها در مورد سبک زندگی، محیط، سابقه پزشکی و تاریخچه باروری سوال شد.
محققان در تحقیقات خود دریافتند، یائسگی زودهنگام، زنان را در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته قرار می دهد. همچنین، زنانی که با مشکلات بارداری از جمله تولد نوزاد مرده (stillbirth) مواجه هستند یا نیاز به انجام عمل هیسترکتومی (برداشتن رحم) دارند، احتمال بیشتری دارد که به بیماری قلبی مبتلا شوند.
زنانی که قبل از سن 47 سالگی یائسه شده بودند، با 33 درصد خطر بیشتر ابتلا به بیماری قلبی- عروقی و 42 درصد خطر سکته مواجه بودند. همچنین زنانی که دوره قاعدگی آنها پیش از سن 12 سالگی آغاز شده بود، با 10 درصد افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی- عروقی روبرو بودند.
سقط جنین نیز با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی در ارتباط است و هر سقط جنین، این خطر را تا 6 درصد افزایش می دهد. مرده زایی (تولد نوزاده مرده) نیز به طور کلی با افزایش خطر بیماری قلبی- عروقی (22 درصد) و سکته (44 درصد) همراه است. انجام عمل هیسترکتومی نیز خطر ابتلا به بیماری قلبی- عروقی را به ترتیب 12 درصد افزایش می دهد.
دکتر شین پیترز (Sanne Peters)، محقق ارشد این مطالعه تأکید کرد: نتایج تحقیقات ما نشان می دهد، نیازمند انجام غربالگری های بیشتر قلبی- عروقی در بین زنانی هستیم که بیش از یک یا چند فاکتور خطر دارند. این غربالگری ها می توانند از توسعه بیماری قلبی- عروقی و سکته پیشگیری کرده و یا آن را به تأخیر بیاندازند.