چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

این درد، درد زایمان نیست! (1)


سیب سبز: حالا که روزهای آخر انتظار است و هر لحظه ممکن است کوچولوی شما پا به دنیا بگذارد، این احتمال وجود دارد که هر دردی را درد زایمان تلقی کنید و سریع خودتان را به بیمارستان برسانید.
به خصوص اگر تجربه اول بارداری‌تان باشد، ممکن است ذهنیت درستی از آنچه که به عنوان درد زایمان مطرح است نداشته باشید. از این بابت ناراحت نباشید چون شروع درد زایمان برای خیلی‌ها گیج‌کننده است حتی آن‌هایی که منتظر دومین فرزندشان هستند.


این درد، درد زایمان نیست! (1)


از آنجا که برخی از خانم‌ها ممکن است تفاوت دقیق بین زمان درست زایمان را با دیگر دردها ندانند برخی اوقات دیده شده که در خانه یا حتی در ماشینی که عازم بیمارستان بوده وضع حمل کرده‌اند. انقباض‌های ماه آخر بارداری ممکن است نشانه موارد دیگری به جز درد زایمان باشد اما به هرحال باید مورد توجه قرار گیرد. دکتر نسرین زارع‌پور، متخصص زنان و زایمان درباره دردهای واقعی و کاذب زایمان بیشتر توضیح می‌دهد.
هفته‌های آخر چه اتفاقی می‌افتد؟
بین 36 تا 38 هفتگی معمولا رحم در وضعیت خاموش قرار دارد و هیچ انقباضی در آن صورت نمی‌گیرد مگر دردهای بسیار خفیف که گاهی اوقات ممکن است با درد زایمان اشتباه گرفته شوند.
به این نوع دردها درد کاذب می‌گویند. این نوع دردها معمولا به مسکن جواب می‌دهند و کاهش می‌یابند اما تشخیص آن با پزشک است و خود مادر نمی‌تواند بفهمد که این درد، واقعی است یا کاذب. در همین  36 تا 38 هفتگی برخی فعل و انفعلات شیمیایی در  بدن اتفاق می‌افتد که باعث شروع فرایند زایمان می‌شوند اگر مواد شیمیایی که در بدن آزاد می‌شود به اندازه غیرطبیعی باشد گاهی اوقات باعث زایمان زودرس می‌شود یا سیر طبیعی زایمان را دچار اشکال می‌کند  یا حتی ممکن است حاملگی طولانی‌تری را ایجاد کند.
درد کاذب چیست؟
هرچند که درباره هر نوع انقباضاتی باید به دقت توجه نشان داد و صرفا به دلیل کاذب بودن نمی‌تواند کم اهمیت باشد اما به طور کلی  درد زایمان کاذب این طور تعریف می‌شود که دهانه رحم برای زایمان به اندازه کافی گشاد نشده است. اتلاق کلمه درد کاذب به درد زایمان شاید چندان جالب نباشد و به همین دلیل پزشکان ترجیح می‌دهند این انقباضات را انقباضات قبل از زایمان بنامند به این معنا که می‌تواند توجه مادر باردار را جلب کند تا خود را برای درد زایمان واقعی آماده کند. در مورد درد کاذب عوامل زیادی می‌تواند دخیل باشد که از جمله آن‌ها می‌توان به کم آبی، عفونت ادراری و خستگی بیش  از حد، همچنین سرگیجه اشاره کرد که همگی می‌توانند منجر به انقباضاتی شوند که بسیار شبیه درد زایمان است.
شاید عفونت ادراری دارید
بارداری احتمال عفونت ادراری را بالا می‌برد که علامت‌هایی مانند در و سوزش هنگام ادرار و حتی درد ناحیه تحتانی شکم را به همراه دارد. بنابراین عفونت‌های ادراری هم ممکن است دردهای خفیف زیر شکم را بدهند و همین دردهاست که می‌تواند با درد واقعی زایمان اشتباه گرفته شود. توجه داشته باشید که این عفونت اگر درمان نشود حتی می‌تواند به زایمان زودرس بیانجامد بنابراین حتی اگر درد واقعی زایمان نباشد باید خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید. یکی از راه‌های تشخیص خود مادر در عفونت‌های خفیف ادراری این است که چند لیوان مااشعیر بخورد و دقت کند که دردها کم می‌شود یا خیر. اگر عفونت باشد حتما نوشیدن این مایعات می‌تواند تاثیر داشته باشد.
انقباض‌های نامنظم درد زایمان نیست
شروع زایمان معمولا در برخی خانم‌ها با انقباضات ناگهانی رحم اتفاق می‌افتد. فاصله این انقباضات از 10 دقیقه شروع شده و به تدریج فواصل آن نزدیک‌تر شده و  به 30 تا 90 ثانیه می‌رسد.  ویژگی این انقباضات آن است که منظم و به صورت ریتمیک و تکرار شونده هستند. انقباضاتی که مربوط به زایمان واقعی نیست بسیار پراکنده و نامنظم هستند و بیشتر حس فشار زیر شکمی دارند و  حس خروج جسمی از بدن را دارند یا حتی ممکن است با درد کمر همراه باشد. دردهایی شبیه درد قاعدگی در این شرایط زیاد احساس می‌شود. برای جلوگیری از علائم اشتباه باید طول مدت انقباض‌ها و تداومشان را داشته باشید. اگر آب یا خون از واژن‌تان خارج شده حتما باید پزشک را در جریان بگذارید. اصلا سعی نکنید تعداد انقباض‌ها را به پزشک کم بگویید، چون تعداد دقیق آن‌هاست که  در تشخیص درست به پزشک کمک می‌کند.
راه تشخیص پزشک است
هیچ‌کس به شما روش مشخصی ارائه نخواهد داد که بتوانید تفاوت این دو را کشف کنید اما چند ویژگی وجود داد که شاید بتواند به شما کمک کند. هرچند باز هم بسیاری از این ویژگی‌ها برای خیلی از خانم‌ها جزو دردهای واقعی زایمان است و قابل تشخیص نیست. تنها راه تشخیص آن است که پزشک یا ماما به شما بگوید که این درد واقعی است یا نه. اگر انقباضات به گونه‌ای باشد که شما مجبور باشید تکنیک‌های تنفسی را برای مدیریت آن به کار بگیرید، باز هم تا وقتی که دکتر تایید کند شاید درست ندانید که آیا  وقت زایمان است یا نه.
ادامه دارد...