دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

لیزر در دوران بارداری، خطرناک است؟


انجمن علمی لیزر پزشکی ایران با اشاره به خطرناک بودن لیزرهای زیبایی برای زنان باردار گفت: در برخی از کشورها از لیزرتراپی بعد از شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی به عنوان اقدام پیشگیرانه استفاده می‌شود.
رضا فکرآزاد با اشاره به اینکه خیلی از افراد علاقمند به زیبایی با لیزر نگرانی زیادی در آسیب رساندن آن در ناحیه زیربغل و غدد لنفاوی خود دارند، گفت: احتمال این خطر بسیار کم است و تاکنون در مقالات ارائه شده در جهان در این مورد گزارشی نشده است.
رئیس مرکز تحقیقات لیزر پزشکی ایران با بیان اینکه غدد لنفاوی حساس‌تر از ناحیه ژنتیال در مردان و زنان است، گفت: ممکن است لیزرهای زیبایی پوست برای غدد لنفاوی زیربغل و در خانم‌های باردار خطرناک باشد که با در نظر گرفتن این احتمال و به دلیل ضروری نبودن در این افراد مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.
جراح و متخصص بیماری‌های لثه با اشاره به اینکه در ایران لیزر در بیماران سرطان استفاده نمی‌شود، اظهار کرد: به دلیل اینکه دانش ما برای کاربرد لیزر در پزشکی بسیار اندک است جانب احتیاط را رعایت می‌کنیم، در حالیکه اخیراً در آمریکا از آن به عنوان درمان‌های پشتیبانی در بیماران سرطانی استفاده می‌کنند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تصریح کرد: افرادی که شیمی‌ درمانی یا رادیوتراپی ناحیه سر و گردن انجام می‌دهند دچار زخم‌های خیلی ناراحت کننده داخل دهان می‌شوند که لیزر به عنوان یک پروتکل کمکی برای کاهش درد و سوزش زخم‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد تا بیمار بویژه کودکان قادر به غذاخوردن باشند.
فکرآزاد ضمن پیشنهاد استفاده از لیزرتراپی بعد از شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی به عنوان اقدام پیشگیرانه گفت: در این صورت زخم‌های داخل دهان در این افراد کمتر اتفاق خواهد افتاد، اما باز هم تاکید بر این هست که اگر از وجود غده‌ای در قسمتی از بدن باخبر هستید از لیزر استفاده نکنید.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر نقش لیزر در باروری به بیان معایب و مزایای آن پرداخت و گفت: لیزر جزء امواج الکترومغناطیسی است که خصوصاً زمانی که در میدان‌های پزشکی استفاده می‌شود جزء قسمت‌های غیریونیزان محسوب می‌شود که از 500-450 نانومتر به بالا است.
مقام مسئول با بیان اینکه لیزرهای زیر 300 نانومتر در پزشکی مثل لیزرهای چشم‌پزشکی، لیزیک و غیره استفاده می‌شود که مقداری اشعه‌های یونیزان در آن وجود دارد افزود: در لیزر پزشکی از امواج رادیویی مانند موبایل، گیرنده‌های رادیو تلویزیونی و ماهواره‌ها وجود دارد که با طول موج‌های خیلی بلندتر از آنچه در لیزر استفاده می‌شود است.
رئیس انجمن علمی لیزر پزشکی ایران ادامه داد: از لحاظ علمی لیزرهای رنگی و لیزرهایی که در طیف لیزرهای مادون قرمز قرار دارند هیچکدام در قسمت لیزرها و پرتوهای یونیزان قرار نمی‌گیرند و احتمال خیلی کمی در ایجاد عوارضی همچون جهش یا سرطان در ژن‌ها وجود دارد که یکی از دلایل ایمن بودن لیزر پزشکی است.
رئیس مرکز تحقیقات لیزر پزشکی ایران به طور کلی لیزر هم یک نوع از امواج نور خورشید و الکترومغناطیس است و از آن در سه بخش پوست مانند زیبایی، برداشتن موهای زاید و خال، لیزرهای جراحی، کندگی و تخریبی و لیزرهای تراپیوتیک یا لیزرهای درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
جراح و متخصص بیماری‌های لثه افزود: با یک نگرش درست لیزرتراپی می‌تواند به باروری نیز کمک کند و بر طبق مطالعات اخیر لیزر باعث تحریک سلول‌های جنسی مرد یا زن می‌شود، ما در ایران توانستیم به اسپرم‌های مردان نابارور قدرت حرکت بدهیم که البته این مهم در مرحله تحقیقات است و هنوز به صورت بالینی و معمول در کلینیک‌های باروری از آن استفاده نمی‌شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی به لیزرهایی که در ناحیه پوست برای برداشتن موهای زائد استفاده می‌شود اشاره و تصریح کرد: طبیعتاً دامنه نفوذ این نوع لیزر در همان ناحیه است که به اندازه درم(میان پوست) یا اپیدرم(روی پوست) و تا جایی که مولکول‌های مو وجود دارد نفوذ می‌کند و بعد از آن به قدری کم می‌شود که حتی قدرت گرمایش هم ندارد.