جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

تأدیب ملایم در آیه نشوز (سوره ی نسا)


پرسش: در آیه ی 33 یا 34 سوره ی نسا آمده است که در صورت نشوز (نافرمانی، بخصوص در مسائل زناشویی) زنها اول زنانتان را موعظه کنید و بعد در بستر خواب به آنها بی اعتنایی کنید و در نهایت آنها را بزنید. در صورتی که زدن زن با روایات ذیل چگونه جمع می شود؟ (البته بنده میدانم که این زدن باید خیلی خفیف و ملایم باشد ولی در صورت لزوم، کیفیت و جزئیات دقیق آن چگونه است؟ آیا در سیره معصومین(ع) دیده شده که همسرانشان را تنبیه بدنی کنند؟ پیامبر اکرم(ص) فرمودند: هر مردی که سیلی به صورت همسرش بزند، خداوند روز قیامت به مأمور آتش جهنم فرمان می‌دهد در قبال هر سیلی هفتاد سیلی آتشین به او بزند. امام صادق(ع) فرمودند: هر مردی که بیش از سه بار همسرش را کتک بزند [این به جواز کتک زدن کمتر از سه بار نیست] خداوند او را در روز قیامت نزد خلایق به گونه ای رسوا گرداند که همگان رسوا شدن او را ببینند.

تأدیب ملایم  در آیه نشوز (سوره ی نسا)


پاسخ: در جای خود گفته شده است که مراد از تنبیه زن پس از مراحل سه گانه، این نیست که خداوند مردان را امر به زدن همسرانشان کرده باشد، بلکه مراد خداوند این است که پس از طی دو مرحله قبل اگر باز هم رفتار غیر مشروع نشوز را کنار نگذاشت، اگر برای اصلاح او کتک زدن لازم بود، منعی بر آن نیست. و البته این همانطور که اشاره کرده اید، باید بسیار خفیف باشد. در روایت آمده است که به گونه ای باشد که بدن او سیاه نشود، و از ابزاری هم جز چیزی مثل چوب مسواک استفاده نشود. این یعنی نهایت آرامی به گونه ای که تنها انزجار و ناراحتی شوهر را از همسرش نشان دهد.
روایاتی هم که شما نقل کرده اید مراد زدن بدون ضابطه و در غیر مورد مشروع آن، و از روی ظلم است. ما روایات زیادری در حسن رفتار شوهران با همسرانشان داریم.
در تفسیر این روایات دو وجه می توان گفت:
1. این روایات در مورد كتك زدن زن در غیر مورد نشوز است.
2. این روایات در مورد كتك زدن شدید زن است، نه تأدیب ملایم كه در آیه نشوز آمده است.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.

براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.