شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
تغییرات سالمندی
وقتی به آینده نگاه میكنید، چین و چروك صورت و موهای خاكستری را میبینید و به فكر فرو میروید كه سنی از شما گذشته است و باشتاب زیاد به دوران سالمندی نزدیك میشوید اما فقط اینها نیست. تغییرات دیگری نیز در بدن شما به وقوع میپیوندد:
قلب و عروق:
عضلات قلب ضعیفتر و رگهای خونی سختتر میشود. رسوب چربیهای سخت در جدار عروق و سختتر شدن كار قلب موجب افزایش فشارخون میشود.
استخوان، عضله، مفصل: بیشترین توده استخوان در ۲۵ تا ۳۵ سالگی است و پس از آن، اندازه تراكم استخوان كاهش مییابد و ما كوتاهتر از گذشته میشویم. عضلات و تاندونها و مفاصل به تدریج قدرت و انعطافپذیری خود را از دست میدهند.
دستگاه گوارش:
عمل بلع مواد غذایی و حركت روبه جلوی دستگاه گوارش كندتر میشود. سطح رودهها كاهش مییابد. ترشح معده، كبد و روده كوچك كم میشود. همه این تغییرات به طوری است كه متوجه آن نمیشویم اما به تدریج درمییابیم كه به یبوست دچار شدهایم.
كلیه، مثانه و مجرای ادرار:
با افزایش سن، كلیهها مواد سمی كمتری را میتوانند از خون بردارند و دفع كنند. بیماریهای مزمن مانند دیابت و پرفشاری خون و مصرف برخی داروها بر فعالیت كلیهها تاثیر میگذارند. حدود ۳۰ درصد بیماران ۶۵ ساله و بالاتر، احساس میكنند كه كنترلشان بر مثانه كاهش یافته است و در حقیقت به بیاختیاری در دفع ادرار دچار میشوند. این موضوع ممكن است به علت چاقی، یبوست و سرفه مزمن، تشدید شود. زنان، بیشتر به بیاختیاری در دفع ادرار دچار میشوند و پس از یائسگی به علت ضعف عضلات دریچه مثانه و تغییر در رفلكس مثانه، دچار بیاختیاری ادراری استرسی میشوند یعنی با كمترین فشار مانند عطسه و خنده و سرفه، كنترل خود را از دست میدهند. پزشكان بر این باورند كه همه اینها به علت كاهش استروژن در زنان و بزرگی پروستات در مردان است.
دستگاه مغز و اعصاب:
تعداد سلولهای عصبی یعنی نورونها كاهش مییابد و در نتیجه حافظه كم میشود. البته در برخی بخشهای مغزی، سلولهای عصبی ارتباطهای بیشتری با یكدیگر برقرار میكنند تا كاهش عملكرد مغزی را جبران كنند. واكنشها آهستهتر و هماهنگی حركات ما كم میشود.
چشمها:
با افزایش سن، چشمها اشك كمتری تولید میكنند، شبكیه یا پرده ته چشم نازك و عدسی به تدریج زرد و مات میشود. در ۴۰ سالگی برای دیدن اشیای نزدیك مشكل خواهیم داشت و پس از آن عنبیه كه بخش رنگی چشم است، سفت میشود و در نتیجه مردمكها، پاسخ كمتری به نور میدهند و در نتیجه كمتر با شدت نور گوناگون تطبیق مییابند. تغییراتی در دید شب به وجود میآید. آب مروارید، گلوكوم و تحلیل رفتن ماكولا، از مشكلات شایع چشم در دوران سالمندی است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست