سه شنبه, ۲ مرداد, ۱۴۰۳ / 23 July, 2024
مجله ویستا

درمان بی اختیاری ادرار پس از زایمان


سوال: خانمی ٣١‌ساله هستم و یک فرزند دارم. گاهی پس از عطسه دچار بی‌اختیاری ادراری می‌شوم. آیا این بیماری خاصی محسوب می‌شود و نیاز به درمان دارد؟
دکتر علیرضا حاکمی در این باره توضیحاتی را ارائه نموده اند: بی‌اختیاری ادراری بر فعالیت‌های روزمره افراد تاثیرات نامطلوبی به جای می‌گذارد. البته باید گفت بی‌اختیاری ادراری یک بیماری نیست، بلکه علامت یک بیماری است.

درمان بی اختیاری ادرار پس از زایمان


بی‌اختیاری ادراری در خانم‌ها به‌‌ویژه بعد از زایمان‌های متعدد شایع است. البته مردان هم به این عارضه دچار می‌شوند، ولی در زنان شایع‌تر است. تحقیقات نشان داده است که نیمی از زنان مسن بی‌اختیاری ادراری دارند.
زایمان‌ طبیعی می‌تواند عضلات کنترل‌کننده مثانه را ضعیف کند. همچنین اعصاب مثانه و بافت‌های آن را تحریک می‌کند و منجر به افتادگی عضلات کف لگن می‌شود. این نوع بی‌اختیاری که «بی‌اختیاری ادراری فشاری» نامیده می‌شود هنگام خندیدن، سرفه، عطسه، بلندکردن اجسام سنگین و... ایجاد می‌شود. چنین مشکلی حتما نیاز به درمان دارد.
البته نکته‌ای که باید به آن دقت کنید، این است که میزان ادرار مهم است. اگر این میزان به هنگام واردآمدن فشار اندک و چند قطره باشد، باید کارهایی انجام بدهید که عضلات کف لگن را تقویت کند.
مثلا ورزش‌های مخصوص تاثیر زیادی در بهبودی دارد زیرا شل‌شدن عضلات کف لگن باعث بروز بی‌اختیاری می‌شود. این ورزش‌ها شامل سفت و شل‌کردن عضلات کف لگن است. اعصاب کف لگن با مثانه مرتبط هستند. این ورزش‌ها برای کنترل مثانه و ادرار بسیار مفید است. این ورزش برای زنان و مردان در هر سنی می‌تواند، مفید باشد.
اما اگر میزان ادرار با توجه به فشار واردشده زیاد باشد نیاز به انجام عمل جراحی دارد. برای انتخاب روش درمان، ابتدا باید نوع بی‌اختیاری را تشخیص داد زیرا انواع مختلفی از بی‌اختیاری با دلایل متعدد وجود دارد. در عین حال بسیاری از زنان دچار بی اختیاری ادرار خفیف می‌توانند با نوشیدن کم مایعات، بی‌اختیاری خود را کنترل کنند.