شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

تربیت جنسیتی فرزندان، چگونه درموردش صحبت کنید؟


متاسفانه برای برخی از پدران و مادران صحبت راجع به مسائل جنسی با کودک تابوی بزرگی به شمار می‌آید. این در حالیست که تحقیقات نشان می‌دهد یکی از مهم‌ترین قدم‌ها در کنترل رفتار جنسی کودکان صحبت راجع به این مسائل با آنهاست.
صحبت راجع به رابطه جنسی، مسائل جنسی و اندام‌های بدن به صورت ساده و صادقانه می‌تواند در رشد کودک شما و آگاهی او از این مسائل بسیار کمک کننده باشد. همچنین شما باید آماده پاسخ به سوالات کودکتان راجع به این مسائل نیز باشید. شما باید همیشه آمادگی صحبت با کودک راجع به مشکلات را داشته باشید.

صحبت راجع به رابطه جنسی و مسائل جنسی با کودک
هیچ موقع برای صحبت راجع به مسائل جنسی با کودک خیلی زود نیست. صحبت راجع به تمایلات جنسی، روابط جنسی و اندام‌های بدن با فرزندتان کمک می‌کند تا کودکتان بفهمد تمایلات جنسی چیز پیچیده‌ و غیر عادی نیست و نشان می‌دهد او از سلامت کافی برخوردار است. به طور کلی او متوجه می‌شود این مسائل جزئی از زندگیست. همچنین صحبت درباره این موضوعات در کودکی می‌تواند باعث شود تا در بزرگسالی شما بتوانید راحت‌تر درباره این مسائل با او گفتگو کنید.
صحبت راجع به مسائل جنسی با کودکان در سنین پایین این پیام را به کودک شما ارسال می‌کند که به راحتی می‌تواند از شما اطلاعات مطمئن و صحیحی را درباره مسائل جنسی دریافت کند و از پرسیدن این مسائل نترسد و یا خجالت نکشد. همچنین این کار به شما کمک می‌کند تا بتوانید به راحتی رفتار جنسی کودک را کنترل کنید.
باید بدانید صحبت راجع به این مسائل چیزی نیست که بخواهید فقط یک بار به آن بپردازید. پس الزامی نیست که یک دفعه همه حقایق مربوط به آن را بیان نمایید. چنین مکالماتی با رشد کودک شما ادامه پیدا می‌کند و تکامل می‌یابد.

سه مرحله برای صحبت با کودک راجع به مسائل جنسی
۳ قدم ابتدایی برای صحبت با کودکان راجع به مسائل جنسی و تربیت جنسی کودک بدین شرح است:

مرحله اول
باید متوجه شوید کودک شما در حال حاضر چه چیزی در مورد مسائل جنسی می‌داند. به عنوان مثال باید بپرسید می‌دونی بچه‌ها چجوری به دنیا میان؟

مرحله دوم
اطلاعات ناقص و یا اشتباهی که در اختیار کودکتان قرار گرفته را تصحیح کنید به عنوان مثال بگویید: نه بچه‌ها داخل شکم مامانشون بزرگ نمیشن. بچه‌ها داخل قسمتی از بدن مامانشون به اسم رحم رشد میکنن.

مرحله سوم
از این مکالمات برای انتقال ارزش‌های خانواده نیز بهره ببرید به عنوان مثال به دخترتان بگویید: خیلی هیجان انگیزه که آدم وقتی ازدواج می‌کنه و می‌تونه از بچش محافظت کنه باردار شه و بچه به دنیا بیاره.

نکاتی برای صحبت با کودکان راجع به مسائل جنسی
این نکات می‌تواند به شما کمک کند تا راحت‌تر بتوانید با فرزندتان راجع به این مسائل صحبت کنید.

ادبیاتی ساده و صادقانه را انتخاب کنید
مسائل جنسی با توجه به سطح درک و فهم کودک به او آموزش دهید. به عنوان مثال شاید برای یک کودک جذاب باشد که بفهمد تخمک‌های موجود در بدن مادر می‌تواند باعث ایجاد کودک شود، اما با این حال بدون شک یک کودک ۶ ساله نمی‌تواند تخمک‌گذاری را درک کند.

گفتن عبارت "نمیدانم" بد نیست
کودکتان از شما انتظار ندارد که به عنوان یک متخصص با او صحبت کنید. این که او بداند می‌تواند سوالاتش را از شما بپرسد کافیست. اگر به جایی رسیدید که نمی‌دانستید چه بگویید به کودکتان نشان دهید که از سوال او خوشحالید اما پاسخ را نمی‌دانید و باید پس از پرس و جو پاسخ را بیان نمایید. فراموش نکنید در چنین حالتی حتما پاسخی را برای کودکتان بیابید و سوال او را بی پاسخ نگذارید.

هم پدر و هم مادر در این مکالمات حضور داشته باشند
در خانواده‌ها بهتر است هم پدر و هم مادر راجع به این مسائل با کودکشان صحبت کنند. زمانی که هم پدر و هم مادر راجع به مسائل جنسی با کودکشان صحبت می‌کنند یعنی این پیام را به کودک ارسال می‌کنند که صحبت راجع به مسائل و تمایلات جنسی از نظر شما برای کودک اشکالی ندارد. چنین روشی باعث می‌شود کودک شما بتواند راحت‌تر راجع به اندام‌های بدنش صحبت کند.

شروع کننده مکالمه باشید
برخی کودکان هیچ سوالی نمی‌پرسند وشاید شما باید فردی باشید که مکالمه را آغاز می‌کند. راه مناسب این است که قبل ازاین که بخواهید صحبتی را آغاز کنید خودتان را آماده کرده و فکر کنید که چگونه می‌خواهید مکالمه را پیش ببرید.

صحبت راجع به مسائل جنسی، تمایلات جنسی و اندام‌های بدن بر اساس سن کودک
۰ تا ۲ سال
از کلمات صحیح برای اعضای بدن کودکتان استفاده کنید تا کودک با بدن خود آشنا شود. به عنوان مثال از کلماتی مانند آلت تناسلی، تخمک، واژن، سینه، بیضه و .. استفاده کنید. در هر لحظه در روز می‌توانید از این روش بهره بگیرید. به عنوان مثال زمانی که کودکتان را به حمام می‌برید و یا زمانی که در حال کمک به کودکتان برای لباس پوشیدنش هستید می‌توانید از  این فرصت برای بازگو کردن این مسائل استفاده کنید. 
۲ تا ۳ سال
بیشتر کودکان در سن ۲ تا ۳ سال درباره بدن خودشان و بدن کودکان دیگر بسیار کنجکاوند. بیشتر آن‌ها ممکن است در این سنین متوجه شوند که بدن دختر‌ها و پسر‌ها متفاوت است. ممکن است کودک شما دلیل آن را بپرسد و یا بگوید این چیه؟ شما در این زمان‌ها می‌توانید به کودکتان بگویید هر قسمت از بدن نام مخصوص خود را دارد و وظیفه خاصی را داراست. به عنوان مثال پسر‌ها آلت تناسلی و دختر‌ها واژن دارند.
۴-۵ سال
بیشتر کودکان در این سن برایشان سوال است که چگونه یک کودک به وجود می‌آید. شما می‌توانید به آنها بگویید که کودکان در رحم مادر رشد می‌کنند. اگر کودکتان پرسید من از کجا اومدم؟ می‌توانید بپرسید تو چی فکر می‌کنی؟ این سوال کمک می‌کند تا متوجه شوید که دقیقا سوال فرزندتان چیست و چقدر می‌تواند این مسائل را درک کند. اما در پاسخ می‌توانید به سادگی بگویید که بچه داخل قسمتی از بدن مادر به اسم رحم بزرگ میشه.
اگر باردار باشید ممکن است کودکتان بپرسد بچه از کجای بدن خارج میشه؟ پاسخی ساده و در عین حال صحیح بدهید. داداش کوچیکت داره داخل رحم من رشد میکنه و وقتی که بزرگ شه از یه جایی به اسم واژن خارج میشه.
۶ تا ۸ سال
در کودکان ۶ ساله عموما این که چگونه کودک به وجود می‌آید، پرسش اصلی است.
اگر کودکتان پرسید: چجوری بچه داخل رحم تو اومد؟ از او بپرسید که او چگونه فکر می‌کند. این کار به شما کمک می‌کند تا بفهمید کودکتان چه اطلاعاتی را هم اینک در اختیار دارد. شما به سادگی می‌توانید بگویید که بچه از ترکیب دونه بابا (اسپرم) و دونه مامان (تخمک) به وجود میاد و داخل رحم مادر رشد میکنه.
شما نباید صبر کنید تا کودکتان از شما سوال بپرسد. در واقع باید با پرسش یک سوال مکالمه را آغاز نمایید. به عنوان مثال بپرسید تا حالا شده فکر کنی بچه چجوری به دنیا میاد؟ و یا زمانی که یک خانم باردار را می‌بینید به کودکتان بگویید که داخل بدن این خانوم یک نی‌نیه می‌دونی چجوری نی‌نی رفته اونجا؟

به بلوغ فکر کنید
یکی از راهکارهای مناسب در سنین کودکی این است که به کودکتان راجع به بلوغ صحبت کنید و به او بگویید که در زمان بلوغ بدنش چه تغییراتی می‌کند.
شما می‌توانید به کودکتان توضیح دهید که بلوغ زمانی است که بدن یک فرد دچار تغییراتی شده و او را از یک کودک به یک فرد بالغ تبدیل می‌کند. به عنوان مثال به او بگویید زمانی که بالغ می‌شود در اطراف اندام تناسلی و بر روی بازو‌ها و پاهایش مو به وجود می‌آید، آلت تناسلی اش بزرگتر می‌شود و صدایش بم‌تر می‌گردد و یا برای دختران سینه‌هایشان بزرگتر می‌شود و رحمشان رشد می‌کند و صدایشان نیز تغییر می‌کند.