چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

آموزش نوزاد، ده تا دوازده ماهگی


نوزاد در این سن( ده تا دوازده ماهگی ) خود را به بغل مادر می چسباند و انتظار دارد که مادر از او محافظت کند. موقعی که اشیا را به دست میگیرد نه فقط از نظر سنگینی و سبکی آنها را ارزیابی میکند بلکه کوچک و بزرگ بودن آنها را نیز درک میکنند.
 
تمرین 1- آموزش نشستن روی پله ها
کودک را جلوی پله ها قرار دهید تا به پله ها نگاه کند (کودک باید ببیند کجا می نشیند) سپس او را 180 درجه برگردانید و روی پله ها بنشانید.
 
تمرین 2-آموزش راه رفتن
کودک را نزدیک صندلی قرار دهید تا با کمک آن بایستد. درحالی که دور از او ایستاده اید او را صدا کنید تا به طرف شما بیاید. پس از یادگرفتن به تدریج فاصله ی خود و کودک را زیاد کنید. پس از اینکه کودک یاد گرفت که در سطح صاف اتاق راه برود به او اجازه دهید و تشویق کنید که پا برهنه در حیاط ،روی چمن ،شن و ریگ و تکه های چوب راه برود و در این حال از او محافظت کنید تا تعادل خود را به دست آورد.
 
تمرین 3- آموزش بالا و پایین رفتن از پله ها
به کودک باید یاد دهید که از پله ها بالا و پایین رود. ابتدا کودک برای بالارفتن با کمک نرده ها یک پا را در یک پله میگذارد و پای دیگر را بالا می کشد و در همان پله میگذارد سپس با کمک نرده ها هرپا را در یک پله میگذارد و بالاخره با تمرین میتواند بدون کمک از پله ها بالا و پایین برود.
 
تمرین 4- گذاشتن شیء کوچک برروی شیء بزرگ تر
اشیائی در اندازه های مختلف را در اختیار کودک قرار دهید و او را تشویق کنید که شیء کوچک را برروی شیء بزرگتر قرار دهد. اگر اندازه ی دو شیء زیاد تفاوت نکند تشخیص و تمرین برای کودک مشکل خواهد بود.
 
تمرین 5- باز و بسته کردن جعبه و در شیشه
جعبه هایی که از پلاستیک یا چوب ساخته شده است در اختیار کودک قرار دهید و به او یاد دهید در آنها را باز کند و ببندد همچنین به او یاد دهید که چوب پنبه ی در شیشه را درآورد و دوباره در جای خود بگذارد.
 
تمرین 6- بستن و بازکردن دکمه لباس
لباسی که دارای دکمه بزرگ باشد در اختیار کودک قرار دهید و به او نشان دهید که ابتدا لبه  لباس را با یک دست و دکمه را با دست دیگر بگیرد و دکمه را به داخل جادکمه ای فشار دهد. در مراحل بعدی به کودک یاد دهید که دکمه های لباس خودش را در حالی که به تن اوست باز و بسته کند.
 
تمرین 7- آموزش کشیدن خط روی کاغذ
تکه کاغذی روی میز در اختیار کودک قرار دهید و مداد رنگی به دست او دهید و به او نشان دهید که روی کاغذ خط بکشد.
 
تمرین 8- آموزش بازی مخفی شدن و پیدا کردن (قایم موشک)
در پشت پرده یا دیواری مخفی شوید و کودک را صدا کنید. موقعی که او به شما نزدیک شد او را بلند کنید و در بغل بگیرید و سپس در جای دیگری مخفی شوید.کودک به تدریج اصل بازی را یاد میگیرد و خود در گوشه ای مخفی میشود،ولی صبر نمیکند که او را پیدا کنید.
 
تمرین 9- آموزش پرتاب توپ
در مقابل کودک بنشینید(پاهایتان از هم جدا باشد). توپ کوچکی را به طرف کودک پرتاب کنید و از او بخواهید که آن را به طرف شما بیندازد. کودک در سن دوازده ماهگی قادر است اصل بازی را درک کند توپ را تا حدی بگیرد و پرتاب کند و سپس بخندد و لذت ببرد.
 
تمرین 10- آینه و درک تصویر
کودک را جلوی آینه قرار دهید تا به تصویر خود نگاه کند.کودک پس از مدتی شروع به خندیدن میکند به تصویر خود دست میگذارد و سپس به طور متناوب به خود و تصویر خود نگاه میکند.دراین هنگام شما قسمت های مختلف بدنش را به او نشان دهید و نام آنها را ببرید.کودک به تدریج یاد میگیرد که بین خود و تصویر خود تفاوت بگذارد.
 
جنبش و حرکت
جنبش و حرکت جزء غریزه ی هر شیرخوار و کودک سالمی است. اگر نوزاد را به پشت بخوابانید و کمی به کف پای او فشار بیاورید و او را به جلو برانید او شروع به سینه خیز رفتن میکند.
 
موقعی که پدر و مادر کودک شیرخوار خود را با محرک هایی وادار به حرکاتی میکنند سبب میشود که رشد سیستم عصبی و هم آهنگی اعصاب او زودتر انجام گیرد و در نتیجه کودک کوشش خواهد کرد که حرکات نشستن ،ایستادن و راه رفتن را حداقل در موقع خود انجام دهد.
 
از این رو والدین هرچه بیشتر با کودک خود بازی کنند و حرکات مختلف به اندام های او دهند رشد حرکتی او زودتر کامل میگردد.