یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا

کودکان در دنیای اینترنت، با کلاه ایمنی وارد شوند


ایران سلامت: اينترنت مي‌تواند مكان شگفت انگيزي براي كودكان باشد. كودكان مي‌توانند با استفاده از اينترنت براي گزارش‌هاي مدرسه جست و جو كنند، با همكلاسي‌ها يا آموزگاران خود ارتباط برقرار كنند و بازي‌هاي آنلايني انجام دهند. هر كودكي كه بتواند حروف را بر روي صفحه كليد تايپ كند مي‌تواند به دنياي عظيم اينترنت دسترسي داشته باشد.

 

 

اما اين دسترسي مي‌تواند خطرهايي را براي كودكان به دنبال داشته باشد. به عنوان مثال، اگر كودك هشت ساله‌ شما كه قصد دارد براي تحقيق مدرسه‌ خود اطلاعاتي را از اينترنت به دست آورد، در وارد كردن كلمه‌ها، اشتباه كند، اين خطر وجود دارد كه به وب سايت‌هاي خطرآفريني هدايت شود.

 

 

به اين دليل است كه اهميت دارد بدانيد كودكان چه چيزي در اين شبكه‌ي عظيم مي‌بينند، مي‌شوند، با چه افرادي آشنا مي‌شوند و چه اطلاعاتي از خود را با ديگران در اينترنت به اشتراك مي‌گذارند

 

درست مانند تمامي مسايل مهم، اين ايده خوب است كه به طور مستقيم با كودكان خود از خطرهاي موجود در اين دنياي وسيع صحبت كنيد، از منابع موجود براي حفاظت از آنان در اينترنت و در برابر خطرهاي احتمالي، بهره بگيريد و فعاليت‌هاي آنان در شبكه را به دقت زير نظر داشته باشيد.

 

 

 

قوانين امنيت اينترنت


پليس فدرال براي محافظت از كودكان در اينترنت قانوني را تبيين كرده است كه خانواده‌ها با استفاده از آن بتوانند دسترسي كودكان به اينترنت را كنترل كنند.

 

 

قانون حمايت از اطلاعات شخصي كودكان در اينترنت، وب سايت‌ها را ملزم مي‌كند تا سياست‌هاي حفاظت از اطلاعات خصوصي كودكان در سايت خود را به والدين معرفي كنند و پيش از دريافت و استفاده از اطلاعات كودكان، رضايت پدر و مادر را جلب كند. اين اطلاعات شامل نام، نشاني پستي، شماره تلفن و يا شماره امنيت ملي هستند. هم‌چنين وب سايت‌هاي يادشده، اجازه ندارند اطلاعاتي بيش از اطلاعات مورد نياز براي شركت در مسابقه يا بازي‌هاي آنلاين، از كودكان درخواست كنند.

 

 

ابزار آنلاين براي محافظت از كودكان


ابزار آنلايني وجود دارند كه با استفاده از آنها خانواده‌ها مي‌توانند دست‌رسي كودكان به مسايل نامناسب و دام‌هاي اينترنتي را كنترل كنند. اما با اين حال بايد توجه داشت كه هيچ تضميني وجود ندارد كه با اطمينان بگويد كودكان 100 درصد از خطرات اينترنت به دور خواهند ماند. پس اين مهم بر عهده‌ي پدر و مادرها است كه از فعاليت‌هاي آنلاين كودكان خود با خبر باشند و به آنها نيز خطرات احتمالي را معرفي كنند.

 

 

بسياري از ارايه كنندگان خدمات اينترنت (ISPs) گزينه‌هايي با نام كنترل والدين ارايه مي‌دهند كه خانواده‌ها مي‌توانند با استفاده از آنها مطالب خاصي را مسدود كنند و مانع از آن شوند كه مطالب انتخاب شده وارد كامپيوتر كودكان گردد.

 

 

افزون بر اين، نرم‌افزاري وجود دارد كه مي‌تواند دست رسي كودكان به وب سايت‌هاي به خصوص را مسدود كند. اين جلوگيري از دست رسي كودكان براي وب سايت‌هايي‌ست كه ISP از آن ليستي تهيه كرده است. با استفاده از برنامه‌هاي فيلتر كننده‌ مي‌توانند كاري كنند كه كودكان قادر نباشند وارد وب سايت‌ها شوند و نيز از ارسال آنلاين اطلاعات خصوصي كودكان جلوگيري خواهند كرد. هم چنين مي‌توان برنامه‌هايي را يافت كه بر فعاليت‌هاي آنلاين كودكان نظارت داشته و آنها را پيگيري كند. و نيز اين ايده بد نيست كه نام صفحه نمايش كودك را نام ديگري انتخاب كنيد تا هويت واقعي وي آشكار نگردد.

 

 

در فعاليت‌هاي آنلاين كودك خود مشاركت كنيد


صرفنظر از ابزارهاي يادشده، منطقي به نظر مي‌رسد كه نقش فعالي در حفاظت از كودكان خود در دنياي آنلاين داشته باشيد تا شايد بتوانيد تا حدودي آنها را از دام بدخواهان و يا وب سايت‌هاي نامناسب دور نگه داريد. در اين قسمت برخي از گام‌هايي كه شايد بتواند در اين زمينه كمك كننده باشد، بيان شده است:

 

 

• كامپيوتر بياموزيد و ياد بگيريد كه چگونه مطالب نامناسب را مسدود كنيد.
• 
كامپيوتر را در فضاي قابل ديدي از منزل قرار دهيد، نه در اتاق خصوصي كودك، به اين ترتيب مي‌توانيد هنگام كاركردن با كامپيوتر مراقب فرزند خود بوده و تا حدودي وي را كنترل كنيد.
• 
اكانت نامه‌ الكترونيكي مشتركي با فرزند خود ايجاد كنيد كه به اين ترتيب بتوانيد پيام‌هاي وي را بخوانيد.
• 
براي دست رسي ساده به وب سايت‌هاي مورد علاقه‌ي كودك خود، آنها را به فهرست وب سايت‌هاي خود اضافه كنيد.
• 
سعي كنيد براي آنلاين شدن كودكان خود وقتي را اختصاص دهيد و شما و فرزندتان در كنار هم اين كار را انجام دهيد. با انجام اين كار مي‌توانيد فعاليت‌هاي خوبي در دنياي آنلاين به كودك خود بياموزيد.
• 
اجازه ندهيد فرزندانتان وارد اتاق‌هاي گفت و گوي خصوصي شوند. براي اين كار مي‌توانيد از امكاناتي كه ارايه كنندگان خدمات اينترنت فراهم مي‌كنند، استفاده كنيد و با استفاده از نرم‌افزارهاي به خصوصي دست‌رسي كودك به آنها را مسدود كنيد. به خاطر داشته باشيد كه ارسال پيام در اتاق‌هاي گفت و گو نشاني الكترونيكي فرزندتان را افشا خواهد كرد.
• 
كنترل كردن قبض تلفن نيز مي‌تواند كمك كننده باشد.
• 
بسياري از وب سايت‌ها از cookies استفاده مي‌كنند كه قادر است اطلاعات خاصي از كاربر را پيگيري كند، اطلاعاتي مانند نام، نشاني پست الكترونيك و نيز خريدهاي مورد علاقه. مي‌توان فعاليت cookies را در كامپيوتر متوقف ساخت. در اين زمينه از ارايه دهنده‌ي خدمات اينترنتي كه اكنون از خدمات آن استفاده مي‌كنيد، سوال كنيد و اطلاعات بيشتري به دست آوريد.
• 
به نظر معقول مي‌رسد كه براي كودك خود قوانين ساده‌يي براي استفاده از اينترنت قرار دهيد و از وي بخواهيد كه براي آنلاين شدن بايد درخواست‌هاي شما را در نظر داشته باشد. مي‌توانيد از اين قوانين ساده براي فرزندان خود استفاده كنيد:
• 
مي‌توانيد در هنگام طراح قانون خود از قوانين ارايه دهنده‌ي خدمات اينترنت خود استفاده كنيد. هيچ گاه تصاويري كه در نامه‌‍‌هاي الكترونيكي هستند را دنبال نكنيد و يا به فكر اسكن كردن تصاوير در اينترنت نباشيد.

 

  • هيچ گاه اطلاعات شخصي مانند نشاني پست الكترونيك، شماره تلفن، نام مدرسه يا مركز تحصيلي و نيز مكان زندگي خود را بازگو نكنيد.
  • هيچ گاه به نامه‌هايي كه تهديد كننده هستند پاسخ ندهيد.
  • اگر به مكالمات يا ارتباط مشكوكي يا تهديد كننده‌اي در اينترنت برخورد كرديد، بدون درنگ به پدر و مادر خود اين موضوع را خبر دهيد.

• اگر فرزندتان دوست جديدي انتخاب كرده است، حتما او را وادار كنيد كه شما را به صورت آنلاين به وي معرفي كرده و شاهد گفت و گوهاي  آنلاين آنها با يكديگر باشيد.

 

 

اخطارهاي اتاق‌هاي گفت و گو

 

اتاق گفت و گو اتاق مجازي آنلايني است كه گفت وگوهاي دوستانه در اين مكان صورت مي‌گيرد. اتاق‌هاي گفت وگو براساس علايق افراد و يا بر اساس موضوع طبقه بندي شده‌اند. از آنجايي كه افراد مي‌توانند در اين مكان مجازي به صورت گروهي يا تك تك با يكديگر صحبت كنند، اين مكان جذابيت خاصي براي نوجوانان و كودكان دارد.


در همين حال، اتاق‌هاي يادشده خطراتي براي كودكان خواهند داشت. دوستان جديد در اين مكان مجازي با هم آشنا شده و اطلاعاتي از يكديگر دريافت مي‌كنند. گزارش‌ها نشان مي‌دهد كه برخي از بدخواهان و مجرمان آنلاين با استفاده از اتاق‌هاي گفت وگو، كاربران را اغوا كرده و به اهداف ناشايست خود رسيده‌اند.

 

 

گاهي مجرمان آنلاين در اتاق‌هاي گفت وگو موفق به كسب اطلاعات كاربران شده و نشاني، شماره تلفن و نام مكان زندگي آنان را به دست مي‌آورند. به اين ترتيب هم كودك و هم خانواده‌ي وي به خطر خواهند  افتاد.

 

 

اين موارد را جدي بگيريد:


اگر كودك شما هر شب تا نيمه‌هاي شب آنلاين است و زمان قابل توجهي را در اينترنت سپري مي‌كند.


اگر هنگام ورود به اتاق، ناگهان فرزندتان صفحه‌ي كامپيوتر را مي‌بندد و يا عكس العمل سريع از خود نشان مي‌دهد.

 

 

دوري و اجتناب از بودن با خانواده و زندگي خانوادگي و اكراه داشتن از تعريف فعاليت‌هاي  آنلاين و اين كه كودكان در دنياي اينترنت چه مي‌كنند، همگي نشانه‌هاي خطر هستند و در صورت ديدن چنين علايمي والدين بايد نظارت بر فعاليت فرزندان را دقيق‌تر كنند.

 

 

با مشاركت در فعاليت‌هاي آنلاين كودكان خود و همراهي در دنياي اينترنت، مي‌توانيد اطمينان حاصل كنيد كه كودكان از اطلاعات با ارزش اينترنت استفاده خواهند كرد و دسترسي امني به اين گنجينه‌ي گرانبها خواهند داشت.

 

در نهايت بايد بار ديگر تاكيد كرد كه همراهي خانواده با فرزندان در هنگام جست وجو در اينترنت، يكي از بهترين راه‌هاي استفاده‌ي مطمئن از اينترنت است و كودكان را از گزند بد خواهان حفظ خواهد كرد.