پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

پیشگیری از بارداری پس از زایمان


وبسایت دکتر ریحانه رمضانی نژاد، جراح و متخصص زنان و زایمان: زنانی که تمایلی به بارداری ندارند، در صورتی که در دوره پس از زایمان و قبل از پایان دوره نفاس شروع به فعالیت جنسی میکنند ، باید از روش موثر پیشگیری از بارداری استفاده کنند.با توجه به اینکه تخمک گذاری میتواند قبل از بازگشت قاعدگی ها اتفاق بیفتد ،خانم ها  نباید صرف شیردهی  و نداشتن قاعدگی فعالیت جنسی را بی خطر بدانند.

خانمهای شیرده معمولا” تا حدود  ۶ ماه تخمک گذاری ندارند. تا ۶ ماه پس از زایمان شیردهی میتواند روشی برای پیشگیری باشد مشروط بر اینکه هنوز خونریزی قاعدگی پیدا نکرده باشند  غذای کمکی شیرخوار بیشتر از ۵ تا ۱۰ % میزان تغذیه نباشد، فاصله شیردهی در روز بیشتر از ۴ ساعت و در شب بیشتر از ۶ ساعت نباشد و در طول ۲۴ ساعت شیرخوار حداقل ۶۵ دقیقه مکیدن موثرداشته باشد.

قرصهای ترکیبی جلوگیری که حاوی استروژن و پروژسترون هستند تا ۶ هفته پس از زایمان منع مصرف مطلق دارند.چون در این زمان هنوز تولید شیر  تثبیت نشده است و میتوانند سبب کاهش کیفیت و کمیت شیر شوند.

قرصهای حاوی  پروژستین تنها  روی کیفیت و کمیت شیر تاثیری ندارند و میتوان بطور بی خطر از آنها ۲ تا ۳ روز پس از زایمان استفاده کرد.تنها اشکال انها مصرف هر روزه و نیاز به خوردن دارو در زمان مشخصی از روز است.

چون در صورت تاخیر مصرف قرص حتی ۳ ساعت پس از موعدآن نیز اثر جلوگیری دارو کاهش یافته و نیاز به استفاده از روش دیگر همزمان پیشگیری از بارداری وجود دارد.

از وسایل داخل رحمی (IUD) میتوان بلافاصله پس از زایمان استفاده کرد. عوارض جاگذاری دستگاه در این دوره نسبت به زمانهای دیگر افزایشی ندارد. تنها مشکل این است که خروج خودبخود IUD در این زمان شایعتر است و به این دلیل بهتر است جهت استفاده از آن تا ۶ هفته پس از زایمان و بازگشت رحم به وضعیت طبیعی صبر کرد.

داروی تزریقی جلوگیری از بارداری پروژسترونی (DMPA) یا دپومدروکسی پروژسترون استات را میتوان ۶ هفته پس از زایمان شروع کرد. در صورت آغاز مصرف این دارو پس از زمان مذکور اختلالی روی رشد نوزاد و شیردهی دیده نشده است.