دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

بـچـه هـای اسـتـرس چـاق تـرنـد


بـچـه هـای اسـتـرس چـاق تـرنـد

رابطه استرس مادر و چاقی فرزند

نتایج یک مطالعه جدید نشان داده مادرانی که استرس دارند، ممکن است بیش از اندازه به کودکشان غذا بدهند. طبق آمار جهانی، شیوع چاقی در کودکان طی ۳۰سال اخیر ۳برابر شده است...

به گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۰ بیش از ۴۰میلیون کودک زیر ۵سال اضافه وزن داشته‎اند. اگرچه قبلا چاقی کودکان از مشکلات کشورهای پردرآمد بود اما امروزه این مشکل در کشورهایی با درآمد متوسط و کم شایع‎تر است. چاقی کودکان عوارض کوتاه‌مدت و بلندمدت فراوانی دارد و ممکن است منجر به بالارفتن کلسترول، فشار خون و بیماری‎های قلبی و عروقی شود. مشکلات مفصلی و استخوانی، وقفه تنفسی و مشکلات روانی مانند کمبود اعتماد به نفس نیز در کودکان چاق بیشتر است. البته احتمال چاقی در بزرگسالی در افرادی که از سنین پایین و از ۲سالگی چاق شده‎اند نیز بالاتر است. مسوولیت رژیم غذایی کودکان غالبا برعهده مادران است و همه آنها دوست دارند، فرزندشان عادت‎های سالم تغذیه‎ای را بیاموزد اما همیشه این اتفاق نمی‎افتد. این موضوع به عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی نامناسب، مصرف غذاهای چرب و شیرین و فعالیت فیزیکی کم و همچنین طبقه اجتماعی، وضعیت اقتصادی و درآمد خانواده و سطح سواد و میزان استرس مادر بستگی دارد.

نتایج مطالعه جدیدی که توسط محققان گروه پزشکی دانشگاه نیویورک انجام شده، نشان می‎دهد مادرانی که تحت استرس هستند ممکن است بیش از حد نیاز به کودکشان غذا بدهند. این محققان با مطالعه رفتار مادران در خانواده‎های کم‎درآمد، دریافتند مادرانی که در معرض عوامل استرس‎زای خاص مانند افسردگی قرار دارند یا تک والد هستند و مسوولیت مراقبت و نگهداری از فرزندشان را به تنهایی برعهده دارند، احتمال اینکه به فرزندشان غذاهای آماده حاوی غلات (که احتمال چاقی و اضافه وزن را در کودک بالا می‌برد)، بدهند، بیشتر است.

● اهمیت آموزش

این یافته‎ها نشان می‎دهد که عوامل استرس‎زای شایع در خانواده‎های کم‎درآمد بر رفتار والدین در شیوه غذا دادن به کودکان تاثیر می‎گذارد و احتمال چاقی را در آنها افزایش می‎دهد. به گفته دکتر تیلور لوکاس یکی از محققان این مطالعه حمایت از والدین برای پیشگیری از چاقی کودکان اهمیت زیادی دارد و برای پایان دادن به اپیدمی ‎چاقی کودکان، لازم است به والدین در زمینه تغذیه سالم فرزندانشان آموزش داده شود. مرکز تحقیقات طب اطفال آمریکا توصیه می‎کند کودکان در ۶ماه اول زندگی‌شان منحصرا با شیر مادر تغذیه شوند و شیردهی حداقل تا یک سالگی ادامه پیدا کند. اضافه کردن غذاهای تکمیلی مانند غذاهای آماده حاوی غلات به شیر کودک به جای غذا دادن به کودک با قاشق و تهیه غذاهایی مانند حریره بادام، فرنی و پوره سبزیجات نیز ممکن است منجر به دریافت کالری بیشتر از اندازه به آنها شود.

● نتیجه افسردگی مادر

پژوهشگران در این تحقیق ۲۵۴ مادر کم درآمد را مورد مطالعه قرار دادند و بررسی نتایج نشان داد اغلب مادران برای خواب طولانی‌تر کودک یا سیر ماندن او به مدت طولانی از غذاهای آماده حاوی غلات استفاده می‎کنند. ۲۴درصد مادران غذای آماده حاوی غلات را در شیشه شیر کودک می‎ریزند. همچنین احتمال اضافه‌کردن غذای آماده حاوی غلات در شیشه شیر کودک توسط مادرانی که علایم افسردگی دارند ۱۵برابر بیشتر از مادرانی است که علایم افسردگی ندارند. به عقیده این محققان افسردگی در مادران خانواده‎های کم درآمد شایع است و به طور کلی انجام وظایف و فعالیت‎های فرزندپروری به شکل مطلوب را تحت تاثیر قرار می‎دهد. همچنین احتمال اضافه کردن غذاهای آماده حاوی غلات به شیشه شیر کودک در مادرانی که تک والد هستند و مادرانی که کودکشان واکنش‎های احساسی شدید در عادات روزانه دارد نیز بیشتر دیده می‌شود.

● افزایش احتمال دیابت

در مطالعه دیگری، بررسی حدود ۱۲۰۰کودک نشان داد احتمال ابتلا به دیابت در سال‎های آینده در کودکانی که قبل از ۳ماهگی فرآورده‎ها و غذاهای آماده حاوی غلات مصرف کرده‎اند در مقایسه با کودکانی که بین ۳ تا ۶ماهگی مصرف این مواد غذایی را شروع کرده اند ۴برابر بیشتر است. به گفته محققان، علت این موضوع تولید پادتن خاصی در بدن این نوزادان است که به سلول‎های سازنده انسولین در پانکراس حمله‎ور می‎شود و با تخریب این سلول‎ها بیماری دیابت نوع یک را ایجاد می‎کند.

● استرس و فست‎فود

پیشتر هم پژوهشگران آمریکایی اعلام کرده بودند که شرایط اجتماعی نامناسب و استرس مادران از علل مهم چاقی کودکان است. در تحقیقی که توسط پژوهشگران دانشگاه لوآ و دانشگاه ایالتی میشیگان نیز به انجام رسید، مشخص شد استرس‎های اقتصادی و اجتماعی مادران یکی از علل مهم بروز چاقی در فرزندان آنهاست. این محققان با بررسی۸۴۱ کودک که خانواده آنها زیر خط فقر بودند، دریافتند استرس ناشی از شرایط نامناسب اقتصادی و اجتماعی و مشکلات شغلی در مادران سبب می‎شود کودکان غذاهای با کیفیت پایین‎تر مانند فست‎فود مصرف کنند و این موضوع باعث چاقی آنها می‎شود.

منبع health daily

ترجمه: سارا مفید