دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

خون بندناف، سرطان را هم درمان می‌کند؟


روزنامه ابتکار: مدير عامل بانک خون بند ناف رويان به تشريح اقدامات انجام شده در اين مرکز پرداخته و آخرين آمار نمونه‌هاي ذخيره شده در دو بانک‌ عمومي و خصوصي خون بند ناف رويان، هزينه‌هاي ذخيره سازي، هزينه‌هاي نگهداري نمونه‌هاي خوني در بانک‌هاي خصوصي و شش استان اول در زمينه ذخيره سلول‌هاي بنيادي خون بند ناف را اعلام کرد.

دکتر مرتضي ضرابي در گفت‌وگو با ايسنا، به ارائه پيشينه‌اي در خصوص استفاده از سلولهاي بنيادي خون بندناف در درمان بيماري‌ها پرداخت و عنوان کرد: به دنبال تحقيقاتي که در زمينه سلولهاي بنيادي انجام شد، دانشمندان همواره به دنبال اين بودند که با توجه به موفقيت‌هايي که کسب کرده‌اند به منابع استحصال و استخراج سلول‌هاي بنيادي نيز دسترسي پيدا کنند، در همين راستا دانشمندان منابع مختلفي را مورد بررسي قرار دادند که از جمله آنها مي‌توان به استخراج سلولهاي بنيادي از مغز استخوان و خون بند ناف اشاره کرد.

وي با بيان اينکه خون بند ناف بيش از ساير منابع در دسترس بود گفت: بندناف که مملو از سلول‌هاي بنيادي است بعد از زايمان به عنوان يک زباله بيولوژيک دور ريخته مي‌شد. از همين رو محققان به اين نتيجه رسيدند که از اين منبع براي فراهم کردن سلولهاي بنيادي استفاده کنند.

وي اضافه کرد: عليرغم اينکه سلولهاي بنيادي پتانسيل درمان ده‌ها بيماري را دارند اما بايد گفت در حال حاضر بيشتر در زمينه درمان بيماري‌هاي خوني که منشا خوني دارند نظير انواع سرطان‌هاي خون، کم‌خوني‌هاي مادرزادي، تالاسمي و نقص سيستم ايمني به کار گرفته مي‌شوند.

به گفته ضرابي، رويان در سال 1384 با همکاري سازمان گسترش اقدام به راه‌اندازي بانک خون بند ناف نمود. مديرعامل بانک خون بندناف رويان با بيان اينکه در حال حاضر اين موسسه داراي بانک خصوصي و بانک عمومي خون بند ناف است عنوان کرد: از همين رو خانواده‌هايي که در آستانه تولد فرزند خود قرار دارند، مي‌توانند خون بند ناف فرزندشان را پس از وضع حمل اهدا کنند.

وي درباره اهداي خون بندناف توضيح داد: زماني که خانواده‌ها خون بندناف فرزندانشان را اهدا مي‌کنند مالکيتي بر روي نمونه ندارند و همان‌گونه که سازمان انتقال خون نيز نمونه‌هاي ذخيره شده خود را به صورت رايگان در اختيار بيماران قرار مي‌دهد، ما نيز موظف هستيم اين نمونه‌هاي ذخيره شده در بانک عمومي را به صورت رايگان در اختيار بيماران نيازمند قرار دهيم.

دولت و خيرين از بانک‌هاي خون بند ناف عمومي حمايت مي‌کنند. وي اضافه کرد: استاندارد جهاني براي ذخيره‌سازي خون بند ناف بين 15 تا 20 سال است، اما از نظر علمي بهترين زمان براي استفاده از سلولهاي بنيادي خون بند ناف پنج سال اول نگهداري آن است. وي همچنين افزود: از نمونه‌هاي موجود در بانک خون بند ناف خصوصي تاکنون دو نمونه مورد استفاده قرار گرفته است که مربوط به بيماري‌هاي تالاسمي و سرطان خون بوده است.

از نمونه‌هاي ذخيره شده در بانک خون بند ناف عمومي نيز يک نمونه مورد استفاده قرار گرفته است. مديرعامل بانک خون بند ناف رويان در ادامه درباره هزينه‌هاي نگهداري نمونه‌هاي خوني در بانک‌هاي خصوصي گفت: هزينه ابتدايي ذخيره‌سازي نمونه خون بندناف حدود يک ميليون و 400هزار تومان است و پس از آن خانواده‌ها بايد سالانه 100هزارتومان براي نگهداري اين نمونه پرداخت کنند.