سه شنبه, ۱۵ خرداد, ۱۴۰۳ / 4 June, 2024
مجله ویستا

دسترسی به اینترنت بی سیم


دسترسی به اینترنت بی سیم

فراهم کردن دسترسی به اینترنت برای ۱ ۳میلیارد نفر بویژه در موقعیتی که این جمعیت به صورت ناهمگن در یک کشور پخش شده باشند کار دشواری است این مساله مهم ترین چالش فنی پیش روی دولت چین برای افزایش ضریب نفوذ اینترنت در این کشور است

فراهم‌کردن دسترسی به اینترنت برای ۱.۳میلیارد نفر بویژه در موقعیتی که این جمعیت به صورت ناهمگن در یک کشور پخش شده باشند کار دشواری است. این مساله مهم‌ترین چالش فنی پیش روی دولت چین برای افزایش ضریب نفوذ اینترنت در این کشور است.

تابستان گذشته، تنها ۵۳۸ میلیون نفر در این کشور به اینترنت دسترسی داشتند و لذا درصد قابل توجهی از مردم در این کشور از این مزیت محروم مانده بودند.

همین موضوع، کارشناسان را بر آن داشت تا به دنبال راه‌حلی برای متحول ساختن شیوه‌های مرسوم توزیع دسترسی به شبکه جهانی باشند.

در حال حاضر، هر یک از فناوری‌های فعلی ارتباطی، از تجهیزات متفاوتی برای انتقال داده‌ها استفاده می‌کنند. از این تجهیزات می‌توان به دکل‌های ارتباطی فناوری ۳G و ۴G برای تلفن‌های همراه و نیز خطوط تلفن و کابل برای اینترنت خانگی اشاره کرد.

یک پروژه ملی در کشور چین درصدد تجمیع همه این استانداردهای اتصال به اینترنت و انتقال آن از طریق خطوط فیبرنوری به نقاط مختلف این کشور است. این فناوری نوین، «امواج رادیویی بر بستر فیبرنوری» (radio-over-fiber) نام گرفته است.

کارشناسان طراح این پروژه بر این باورند که تجهیزات کنونی ارائه اینترنت سبب هدر رفتن حجم عظیمی از سرمایه، انرژی و زمان می‌شود و در کنار آن، پوشش محدودی نیز دارد. هدف این پروژه ایجاد شبکه دسترسی به اینترنت در قالب یک سیستم هوشمند انتقال امواج بر بستر فیبرنوری به مناطق دوردست و سپس انتقال آن به آنتن‌های ویژه است.

شیوه عملکرد فناوری نوین امواج رادیویی بر بستر فیبرنوری به این صورت است که ابتدا سیگنال‌های مختلف بی‌سیم به تابش نوری بدل شده و در فیبرهای نوری به مناطق مختلف ارسال می‌شود.

در پایان مسیر فیبرنوری نیز این سیگنال‌ها به آنتن‌های رادیویی دیگری منتقل می‌شود و لذا مثلا دسترسی همزمان بی‌سیم یا با فناوری ۳G در نقاط اطراف این آنتن‌ها فراهم می‌شود.

تمامی فرآیندهای لازم برای تبدیل داده‌های اینترنتی به سیگنال‌های رادیویی در ایستگاه‌های خاصی انجام می‌شود، لذا ساخت، راه اندازی و نیز تعمیر و نگهداری از تجهیزات زیرساختی فناوری امواج رادیویی بر بستر فیبرنوری بسیار کم‌هزینه‌تر از شبکه‌های فعلی توزیع اینترنت بی‌سیم خواهد بود.

به این صورت، استاندارد جایگزینی استانداردهای قدیمی با استانداردهای جدید‌تر نظیر ۴G تنها با تغییر برخی تجهیزات در مرکز اصلی بسادگی امکان‌پذیر خواهد بود.

فناوری امواج رادیویی بر بستر فیبرنوری در ایالات متحده نیز به عنوان روشی برای دسترسی به اینترنت پرسرعت همراه در حال گسترش است.

فقط در ابتدای امسال، حدود ۳۰۰۰ سیستم مبتنی بر این فناوری در مکان‌هایی نظیر استادیوم‌ها یا مراکز بزرگ خرید که امکان نصب آنتن‌های گرانقیمت وجود ندارد به کار گرفته شد.

تا به حال، دولت چین از این فناوری برای دسترسی مناطقی همچون بنادر، بیمارستان‌ها و سوپرمارکت‌ها بهره گرفته است. در گام‌های بعدی مناطق روستایی، مسیر حرکت قطارهای تندرو و مناطق نوساز مسکونی هدف این طرح است.

کارشناسان بر این باورند بزودی شاهد استفاده از این فناوری توسط کشورهای دیگر نیز خواهیم بود. شاید در آینده‌ای نه‌چندان دور دیگر نیازی به نصب دکل‌های بلند و نیز نصب انواع گوناگون زیرساخت‌های اینترنت بی‌سیم و کابلی نباشد. همه اینها در یکسری فیبرنوری جای خواهند گرفت که از سوی یک مرکز اصلی کنترل می‌شود.

newscientist

مترجم: صالح سپهری‌فر