جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
واکسن مهم برای نوزاد، شیر مادر را جدی بگیرید
فارس: ناصر کلانتری دبیر انجمن علمی تغذیه با شیر مادر گفت: تماس پوستی مادر و نوزاد در آغاز اولین تغذیه نوزاد و حمایت مادر کلید بقای کودک به شمار میرود.
وی افزود: تغذیه با شیر مادر تأمینکننده تمام نیازهای شیرخواران از مواد مغذی درشت و ریز گرفته تا پروتئین، انرژی، چربی، املاح و ویتامین است و به طور کلی آنچه یک شیرخوار برای رشد مطلوب به آن نیاز دارد در شیر مادر نهفته است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: کمتر غذایی را سراغ داریم که بتواند همه نیازهای تغذیهای کودک را تأمین کند و فقط شیر مادر است که میتواند به طور دقیق تمام نیازهای کودک را چه در روز اول، چه در 40 روزگی، چه در 6 ماهگی و چه در صبح و شب برای کودک تأمین کند. متخصص کودکان ادامه داد: خداوند شیر مادر را طوری خلق کرده که شیر مادر نوزاد یک روزه با شیر مادر نوزاد 6 ماهه در ترکیب فرق دارد و جالبتر آنکه همین ترکیب شیر مادر در اول شیردهی با آخر شیردهی نیز متفاوت است.
وی افزود: ترکیب شیر مادر حتی در اول هر نوبت شیردهی با انتهای همان نوبت فرق دارد چرا که شیرخوار در ابتدای شیر خوردن تشنه است و اولین قطرات شیر حاوی آب است که برای رفع تشنگی کودک مؤثر است و در انتهای همان وعده چون شیرخوار نیاز به سیر شدن دارد ترکیبات شیر برای نوزاد انرژی کاملی به همراه دارد که عمدتاً چربی است و برای خوابیدن و رشد او مؤثر است.
بهترین واکسن
دبیر انجمن علمی تغذیه با شیر مادر افزود: حفظ جان شیرخوار و پیشگیری از بیماری و بهبود بعد از بیماری از دیگر موارد موجود در شیر مادر است. کلانتری ادامه داد: شیر مادر در واقع یک واکسن برای شیرخوار محسوب میشود و آغوز و مصرف آن در ساعت اولیه تولد به عنوان یک عامل عمده محافظتکننده از شیرخوار در برابر بیماری و مرگ کودک تلقی میشود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: یکی از علل مهم مرگ نوزادان کولیت نکروزان است که دو قطره از آغوز شیر مادر از این بیماری که عامل اصلی مرگ شیرخوار است پیشگیری میکند.
دبیر انجمن علمی تغذیه با شیر مادر به وجود سلولهای محافظتکننده خونی در برابر عفونتها در شیر مادر اشاره داشت و افزود: نزدیک به 8 تا 12 هزار عدد گلبول سفید در هر یک میلی لیتر شیر مادر موجود است تا به مقابله با عوامل عفونتزای موجود در بدن کودک بپردازد. وی ادامه داد: این گلبولها میتوانند به طور مستقیم میکروبها را خورده و از بین ببرند یا اینکه به طور غیرمستقیم از طریق ترشح مواد آنتیبادی عفونت را کنترل کنند.
کلانتری، عامل دیگر موجود در شیر مادر را فاکتورهای مستعدکننده عامل رشد دانست و افزود: میکروبهای مفید در روده کودک عامل جذب کننده آهن هستند که با این کار آهن را از دسترس میکروبها خارج ساخته و موجب توقف رشد میکروبها میشوند چرا که میکروبها برای رشد و پرورش نیاز به آهن دارند.
متخصص کودکان ادامه داد: تمام بیماریهایی که مادر در طول زندگی به آنها مبتلا شده است و بدن مادر در مقابله با آن آنتیبادی تولید کرده است در شیر مادر وارد شده و کودک با تغذیه با شیر مادر این آنتیبادیها را دریافت کرده و تجربه مادر در مبارزه با بیماریها عیناً به کودک منتقل میشود.
فواید روانی و اجتماعی
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به مزیت سوم شیر مادر که مزیت تکامل روانی و اجتماعی شیرخوار است، اشاره داشت و افزود: در روش تغذیه با شیر مادر شیرخوار در آغوش مادر قرار میگیرد و در آغوش قرار گرفتن تمام نیازهای عاطفی نوزاد از جمله نوازش، ارتباط چشمی و صحبت مادر با شیرخوار را تأمین میکند. کلانتری در ادامه این مطلب افزود: احساس امنیت و آرامش و تکامل بهتر سیستم عصبی - مرکزی و تکامل شناختی، اجتماعی، زبانی، رفتاری و جسمی شیرخوار از جمله مزایای استفاده از شیر مادر است.
دبیر انجمن علمی تغذیه با شیر مادر تصریح کرد: روش شیردهی در ادامه تغذیه با شیر مادر مطرح می شود چرا که کارشناسان بهداشت کودک توصیه میکنند اگر به دلایل پزشکی شیرخوار ناچار به دریافت شیر مصنوعی بود در آغوش مادر از شیر مصنوعی تغذیه شود تا از مزایای آغوش مادر بهرهمند شود.
متخصص کودکان به محتوا و ترکیب شیر مادر که موجب ارتقا و رسیدگی زودتر و تکامل عاطفی، روانی و اجتماعی کودک است، اشاره داشت و افزود: روش تغذیه و همچنین مواد موجود در شیر مادر مثل اسیدهای چرب امگا 3 و امگا6 موجب تسریع در تکامل بینایی، تکلم و حرکت شیرخوار میشوند. کلانتری افزود: مادهای به نام سیالیک اسید اخیراً در شیر مادر دیده شده که موجب ارتقا و بهبود تکامل شناختی و ادارکی کودک میشود؛ همچنین مطالعات نشان داده تکامل ادراکی شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه میکنند 8 درجه بیشتر از کودکانی است که با شیر مصنوعی تغذیه میشود.
به صرفه از لحاظ اقتصادی
دبیر انجمن علمی تغذیه با شیر مادر، مزیت اقتصادی شیر مادر را مزیت چهارم دانست و افزود: کمترین چیزی که در این زمینه میتوان روی آن بحث کرد در ارتباط با هزینه خرید شیر خشک است. کلانتری افزود: نکته اصلی در مزیت اقتصادی شیر مادر هزینه اصلی آن در برابر هزینههای درمانی است بدین معنا که کودکی که شیرخشک میخورد 20 برابر بیشتر به بیماریهای گوارشی و تنفسی نسبت به کودکی که با شیر مادر تغذیه میکند، مبتلا میشود.
دبیر انجمن علمی تغذیه با شیر مادر تصریح کرد: ابتلا به بیماری هزینههای درمانی را به دنبال دارد و در ادامه میتواند بر روی سیستم سلامت و کار پدر و مادر و فعالیتهای روزمره خانواده تأثیر بگذارد و هزینه دارو و درمان این کودکان نیز در کنار هزینه مرگ احتمالی میتواند به عنوان هزینه های پیشرو مطرح شود. کلانتری در ادامه افزود: پیشگیری و جلوگیری از مرگ، هزینه دارو و درمان، هزینه دوری از کار پدر و مادر، هزینه درد و آلام پدر و مادر - ناشی از بیماری کودک - و هزینههای کشوری از جمله مزیتهای اقتصادی استفاده و ترویج از شیر مادر است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست