چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

اعتياد به بازي‌هاي رايانه‌اي و خطری که کودکان را تهدید می کند


ایسنا: سال‌ها قبل عروسك‌هاي قهرمانان تلويزيوني مثل باربي و مرد عنكبوتي پرطرفدارترين اسباب بازي هاي كودكان به شمار مي رفتند و امروز جاي خود را به بازي‌هاي جديد كامپيوتري داده اند.

روانپزشكان هشدار مي دهند كودكان امروزي در خطر اعتياد به بازي هاي رايانه اي هستند.

گرچه سابق بر اين بازي هاي كامپيوتري سرگرمي بي خطري براي پر كردن اوقات فراغت كودكان به شمار مي رفت اما مدت هاست كه اين باور به طور جدي مورد سوال قرار گرفته است.

با اينكه عادت به بازي‌هاي كامپيوتري رسما جزء اعتيادها طبقه بندي نشده است اما به عقيده والدين و متخصصان هر روز به تعداد كودكان و نوجواناني كه سرگرمي هاي روزمره و ارتباطات خانوادگي خود را براي پرداختن به اين بازي ها رها مي كنند افزوده مي شود.

بر اساس آمارهاي موجود تعداد كودكاني كه روزانه 6 تا 8 ساعت از وقت خود را پاي كامپيوتر ها مي گذرانند كم نيست.

علائم هشداردهنده

با توجه به افزايش تعداد كودكان و نوجواناني كه دچار اثرات سوء اين بازي ها مي شوند والدين بايستي از اين اثرات و نحوه تظاهر آن ها به خوبي آگاه باشند.

علائمي كه والدين بايد در مورد آن ها حساس باشند عبارتند از درد به علت التهاب تاندون ها در مچ دست ها و گردن، افسردگي، تغييرات خلقي، عصبانيت در صورت قطع شدن بازي يا مخالفت با آن، پرهيز از روابط اجتماعي معمول، ترجيح به گذراندن اوقات در اتاقي مجزا و به دور از خانواده و افت وضعيت تحصيلي.

در طرف ديگر اين طيف، بعضي از کودکان هم بعد از بازي هاي خشن دچار عصبانيت هاي غيرقابل کنترل مي شوند.

اگر كودك شما خجالتي، مضطرب و گريزان از جمع شده، به اندازه كودك افسرده و يا كودكي كه در خانواده و مدرسه دچار مشكل است در معرض خطر قرار دارد.

متخصصان در خصوص علت علاقه شديد کودکان به اين بازي ها معتقدند: برخي کودکان به علل مختلف مانند خجالتي بودن دچار حس عدم توانايي كنترل بر محيط زندگي شان را مي شوند و اين بازي هاي كامپيوتري هستند كه به آن ها احساس قدرت و توانايي احاطه بر اطراف را عطا مي كند.

قدرت پدر و مادرها

اگر مي خواهيد در زندگي فرزندتان تاثير مثبتي بگذاريد و از مشکلات بزرگتر بعدي که مي تواند به انزواي کامل وي منجر شود پيشگيري کنيد، الان زمان مداخله است.

راهکارهاي زيادي وجود دارد که والدين مي توانند براي مقابله با اعتياد فرزندشان به بازي هاي کامپيوتري مورد استفاده قرار دهند:

هنر برقراري ارتباط با کودکان را بياموزيد؛ در اين صورت فرزندتان احساس مورد توجه قرار گرفتن مي کند. براي زمان بازي محدوديت هايي در نظر بگيريد اما دستگاه را قفل يا پنهان نکنيد.

هنگامي که فرزندتان از اينترنت استفاده مي کند نظارتي بر وي داشته باشيد و گاه گاهي در بازي هاي او شرکت کنيد.

مي‌توانيد ساير فعاليت هاي دسته جمعي خانوادگي را افزايش دهيد مثلا با هم ورزش کنيد يا مسابقه بدهيد و از اين طريق به ارتقاء اعتماد به نفس کودکتان کمک کنيد.