چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

چرا بچه‌ها دروغ می‌گويند؟


تبیان: بچه‌ها قبل از 6 سالگي معمولا نمي‌توانند براحتي تفاوتي ميان خيال و واقعيت قائل شوند. اما پدر و مادرها بايد بدانند تعريف كردن داستان‌هاي طولاني و خيالپردازي توسط بچه‌ها با دروغ تفاوتي اساسي دارد. اين داستان‌پردازي‌ها معمولا فقط تصور و تخيل كودكان است كه به هيچ‌كس هم آسيبي نمي‌رساند. اما دروغ گفتن بچه‌ها اگر چه خوشايند هيچ پدر و مادري نيست، دلايل متفاوتي دارد. شايد با دانستن علت دروغگويي آنها بهتر بتوانيم اين عادت را از بين ببريم.

چرا بچه‌ها دروغ می‌گويند؟


گاهي ممكن است بچه‌ها نخواهند پدر و مادر را نااميد كنند، براي همين به آنها دروغ مي‌گويند. آنها از نااميد كردن والدين مي‌ترسند و در حقيقت با دروغ خود مي‌كوشند آنها را شاد كنند. در برخي موارد نيز با دروغ گفتن از تنبيه نجات پيدا خواهند كرد. پس ترجيح مي‌دهند با دروغ راه فراري براي خود فراهم كنند. خيلي از پدر و مادرها با اين رفتار بچه‌ها هنگام گرفتن نمره‌ها و كارنامه مواجه مي‌شوند.
همان‌طور كه در همه موارد نيز متخصصان مي‌گويند بچه‌ها به دنبال جلب توجه هستند، دروغ گاهي مي‌تواند راهي براي جلب توجه بيشتر اطرافيان به آنها باشد.
در شرايط استرس‌زا و هنگام نگراني‌ها نيز دروغ مي‌تواند به كمك كودك بيايد و او از اين شيوه براي كاهش استرس خود استفاده كند و بدتر از همه اين است كه گاهي كودك به تقليد از پدر و مادر دروغ مي‌گويد.
اما نكته مهم آن است كه براي اصلاح رفتار او ما بايد ارزش و اهميت راستگويي را به كودك بياموزيم. بهترين راه هم اين است كه خودمان نمونه‌اي مثبت و راستگو باشيم و در هيچ شرايطي دروغ نگوييم. حتي از دروغ‌هاي كوچك و به قولي مصلحتي نيز اجتناب كنيم تا كودكان هيچ‌وقت دروغگويي را نياموزند.
اگر زماني كودك دروغي مي‌گويد، هيچ عذر و بهانه‌اي را قبول نكنيد. بلكه به او ياد دهيد كه دروغ به هيچ‌وجه قابل قبول نيست و او بايد از دروغي كه گفته‌ است، عذرخواهي كند.
بعلاوه آنها معمولا براي خوشحال كردن شما يا معلم به دروغ رو مي‌آورند. پس اجازه دهيد او درك كند كه شما در همه حال و در هر موقعيتي از راستگويي‌اش بيشتر خوشحال مي‌شويد.
با همين نكات ساده، شايد بتوانيم عادت ناپسند دروغگويي را از كودكمان دور كنيم و شيريني زندگي بدون دروغ را به او بچشانيم.