سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا

افسردگی مادران و بروز اختلالات روانی در كودك


ایرنا: نوزادانی كه در سال نخست زندگی خود مادر افسرده دارند در سنین كودكی بیشتر در خطر ابتلا به اختلالات روانی قرار دارند.

پژوهشگران دريافتند 60 درصد كودكاني كه در سن يك سالگي، مادر افسرده اي داشتند زماني كه بزرگ مي شوند به اختلالات رواني مبتلا شدند.

اين كودكان مانند مادرانشان عملكرد مختل سيستم اكسيتوسين را از خود نشان مي دهند.

اكسيتوسين هورموني پپتيدي است كه از هيپوتالاموس ترشح مي شود و عملكردهاي مختلفي دارد. مهمترين عملكرد اين هورمون القاي دردهاي زايمان و تقويت رابطه احساسي ميان مادر و نوزاد است. از ديگر عملكردهاي اين هورمون، توسعه احساسات، عشق و ايمان است.

محققان وضعيت سلامت رواني، ميزان اكسيتوسين، واريان هاي ژنتيكي در گيرنده هاي اكسيتوسين و تعاملات آنها را در 155 مادر و فرزند مورد بررسي قراردادند.

آنها مادران را از نظر نشانه هاي سلامت رواني در زمان تولد، شش ماهگي و نه ماهگي فرزندشان مورد بررسي قرار دادند.

زماني كه اين نوزادان به سن شش سالگي رسيدند ابتلاي 30 درصد مادران به افسردگي تشخيص داده شده بود و نشانه هايي از افسردگي در سن يك سالگي نوزدان در مادران ديده شده بود .

به طور ميانگين اين مادران داراي عملكرد مختل اكسيتوسين بودند و ميزان كمتري اكسيتوسين محيطي در بزاق خود توليد مي كردند.

اغلب كودكان از مادران مبتلا به اختلالات رواني متولد شدند اما 40 درصد عملكرد طبيعي بيشتري در سيستم اكسيتوسين خود نشان دادند و هيچ نشانه اي از بيماري رواني در آنها ديده نشد و رفتار اين كودكان سالم و اجتماعي بود.

اين پژوهشگران دريافتند عملكرد سيستم اكسيتوسين به حفاظت برخي كودكان در برابر عوارض افسردگي مزمن مادري كمك كند.

نتايج اين تحقيقات در نشست سالانه انجمن europsychopharmacology آمريكا ارائه شده است.