چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
تولد فرزند دوم، اولی را چطور آماده کنیم؟ (1)
نی نی بان: اگر قصد دارید فرزند دیگری به خانواده خود اضافه کنید، توصیههای کاشناسان را بخوانید تا بدانید قبل و بعد از بارداری چه چیزی را درباره نوزاد تازه وارد، چه وقت و چگونه به کودک خود بگویید.
1. چه وقت این خبر را به او بگویید؟
تعجبی ندارد، جواب مشخصی برای این سوال وجود ندارد. اما کارشناسان میگویند این موضوع بستگی به سن و بلوغ فرزند اول دارد. کودکان کوچک زمان را به درستی درک نمیکنند، بنابراین اشتباه است که خبر را زودتر از زماناش به او بگویید. حتی ممکن است او خبر را زودتر از زمانی که شما میخواهید به دیگران بدهید، لو دهد.
شما کودک خود را بیشتر از هر شخصی میشناسید. بهتر است او را زودتر از دیگران به این موضوع آگاه کنید. بنابراین به خودتان اطمینان کنید و هر زمان که احساس میکنید لازم است برای او توضیح دهید.
2. چه چیزی بگویید؟
به آرامی و ملایمت حرکت کنید. احتیاجی نیست توضیح بلندی به او بدهید. برای مثال میتوانید به او بگویید: «مامان و بابای تو تصیمیم گرفتند فرزند دیگری نیز داشته باشند. شکم من بزرگ و بزرگتر خواهد شد تا زمانی که او به دنیا بیاید.»
والدین باید با راهنمایی کودکان جلو بروند. «تعدادی از کودکان به طور طبیعی کنجکاو هستند اما این بدین معنی نیست که آنها به جوابی بلند و کامل، آن طور که شما فکر میکنید، احتیاج دارند. کودکان بزرگتر معمولا میخواهند بیشتر بدانند.»
به آنها اطلاعاتی بیشتر از آن چه از شما پرسیدهاند، ندهید. سوال ترسناکی که اغلب کودکان از مادران میپرسند این است: «چگونه کودک به داخل شکم تو رفته است؟» آنها تعجب میکنند که مبادا شما آن را بلعیدهاید.
3. پیشداوری نکنید
ممکن است از دانستن اینکه کودکتان به نوزاد تازه وارد چه احساسی دارد، تعجب کنید. شاید فکر کنید که او از اینکه یک عروسک واقعی و زنده را لباس بپوشاند یا با او بازی کند، خوشحال میشود. اما آیا واقعا اینگونه است؟ آیا او از این که توجه والدیناش را کودک دیگری جلب میکند ناراحت نخواهد شد؟ والدین نباید عکسالعمل خاصی، چه مثبت و چه منفی، از او انتظار داشته باشند. در واقع احساسات کودکان و والدین با ورود نوزادی به خانواده، بسیار متفاوت است. با ورود فرزند دیگری به خانواده همیشه بخشی از زندگی با آنچه قبلا بوده است، تغییر خواهد کرد. مهم است کودکان را از این احساسات آگاه کنید.
4. ملاقاتهای قبل از زایمان
«زمانی که فرزند دوم خود را باردار بودم، در ملاقاتهایی که با ماما در داخل خانه داشتم، فرزند اولم نیز همراهم بود. اما هنگامی که برای آزمایشهای بارداری باید به بیمارستان میرفتم، از پرستاری میخواستم تا مراقب کودکم در خانه باشد.»
البته شاید بعضی از والدین بخواهند کودکانشان در تمام مراحل همراه آنها باشند. هر مادری باید شخصیت فرزند خود را بشناسد. بعضی از کودکان دوست دارند مراحل رشد جنین را ببینند و حتی صدای قلبشان را بشنود، در حالی که بعضی دیگر میترسند و تنها گیج میشوند. آن را یک بار امتحان کنید، اگر برای کودکتان تجربهای وحشتناک بود، سعی کنید شخصی را برای نگهداری او در خانه پیدا کنید.
5. رفتن به تخت یا اتاقی جدید
برای بسیای از خانوادهها ورود فرزندی دیگر به معنی تغییر مکان فرزند بزرگتر است. اگر شما تخت یا اتاق فرزند اول را برای فرزند دومتان میخواهید، سعی کنید این جابهجایی را درست قبل از زمان تولد او انجام ندهید تا کودکتان نسبت به نوزاد تازه وارد، احساس بدی پیدا نکند.
چه باید کرد اگر هنوز فرزند اولتان به تخت احتیاج داشته باشد؟ اگر امکان فراهم کردن تخت دیگری وجود ندارد، سعی کنید از چیزهای دیگری استفاد کنید. (برای مثال یک تخت قرض کنید یا از یک سبد برای ماههای اول استفاده کنید.) در این صورت دیگر مجبور نیستید برادر یا خواهر بزرگ او را از تختاش جدا کنید. از طرفی تغییر زود هنگام در مکان یک کودک نوپا میتواند مشکلاتی مثل بیخوابیهای شبانه را بهوجود آورد.
اگر کودک شما باید به اتاق جدیدی برود، این کار را چندین ماه زودتر از ورود نوزاد انجام دهید. اگر این امکان برای شما وجود ندارد، این کار را چند ماه پس از تولد او انجام دهید.
6. به او راههای نگهداری کودک را آموزش دهید
اگر کودک بزرگتان تجربه زیادی درباره نوزادان ندارد، او را با کودکان دوستانتان آشنا کنید. ترجیحا فرزند کوچک آنها باشد. در این صورت او خواهد فهمید که چه انتظاری باید از نوزادان داشته باشد.
احتیاجی نیست برای آموزش نوزادی واقعی پیش شما باشد، شما با روشهای دیگری میتوانید به کودک خود کمک کنید تا با او آشنا شود. برای مثال با کمک یک عروسک، روش آغوش گرفتن کودک را به او بیاموزید. به او خاطر نشان کنید که این کار در واقعیت همیشه باید با نظارت شما انجام گیرد. مورد مهم دیگر این است که به او یاد دهید قبل از این کار باید دستاش را بشوید و از دست زدن به چشم کودک خودداری کند.
7. تو هم زمانی کودک بودی
برای کودکانی که تجربه بودن با نوزادان را نداشتهاند، ساده است که نوزاد قنداقشده را شبیه روحی که توجه را به خود جلب میکند، ببینند. برای او توضیح دهید تا خودش را برای گریههای نوزاد تازه وارد آماده کند. برای مثال میتوانید به او بگویید: «این کاری است که نوزاد انجام میدهد: او زیاد گریه میکند، زیاد میخورد و زیاد میخوابد. این وظیفه مادر و پدر است که علت گریه او را تشخیص دهد، شاید پوشکاش باید تعویض شود یا حتی شاید گرسنه است.»
برای این که کودک شما با نوزاد تازه وارد ارتباط برقرار کند، از آلبومهای کودکتان کمک بگیرید. آنها را به آرامی ورق بزنید، به هر تصویر با دقت نگاه کنید و برای او توضیح دهید. برای مثال: «اینجا بیمارستانی است که ما پس از تولد تو آن جا بودهایم. نگاه کن من چقدر خوشحالام؟» میتوانید برای او داستانهایی را از زمانی که او کودک بود تعریف کنید.
8. کتاب خواندن
کودکان پیش دبستانی بیشتر تولد نوزاد دیگر را درک خواهند کرد، به خصوص اگر والدینشان آن را از طریق تصاویر کتاب توضیح دهند. برای کودکان نوپا، به شما پیشنهاد میکنم از تصایر ساده کتابها استفاده کنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست