شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

ارده چرب است؛بااحتیاط بخورید!


ارده چرب است؛بااحتیاط بخورید!

کنجد جزو دانه‌های روغنی طبقه‌بندی می‌شود. یعنی درصد چربی آن نسبت به سایر ترکیب‌هایش بیشتر است بنابراین کنجد و ارده را با توجه به درصد بالای چربی موجود در آنها باید جزو گروه …

کنجد جزو دانه‌های روغنی طبقه‌بندی می‌شود. یعنی درصد چربی آن نسبت به سایر ترکیب‌هایش بیشتر است بنابراین کنجد و ارده را با توجه به درصد بالای چربی موجود در آنها باید جزو گروه چربی‌ها و روغن‌ها بدانیم...

اگر روغن خمیرکنجد یا ارده گرفته شده باشد، تفاله باقیمانده آن متشکل از ترکیب‌های فیبری و مقداری هم پروتئینی خواهد بود و چربی زیادی ندارد اما اگر ارده از دانه‌کنجد کوبیده و خالص تهیه شده و روغن آن استخراج نشده باشد، مقدار چربی آن بسیار بالاست. در این صورت ارده در گروه خوراکی‌های پرچرب قرار می‌گیرد. از آنجا که چربی‌ها در واحد وزنی برابر، دارای بالاترین مقدار کالری هستند، می‌توانند درصد قابل‌توجهی از انرژی روزانه ما را تامین کنند. به‌طورکلی هر گرم از تمام روغن‌ها از روغن‌های جامد هیدروژنه‌شده نباتی که جزو بدترین روغن‌ها هستند تا روغن زیتون که جزو بهترین روغن‌هاست، ۹ کیلوکالری انرژی و بالاترین دانسیته انرژی را دارند و افراد دچار اضافه‌وزن، کسانی که چاق هستند یا رژیم‌غذایی لاغری دارند، باید حواسشان به خوراکی‌هایی که میزان کالری‌شان بالاست، باشد و خیلی با احتیاط آنها را در برنامه‌غذایی خود بگنجانند و در کمترین مقدار ممکن هم مصرفشان کنند؛ حتی ارده و کنجد را که میزان اسیدهای چرب غیراشباعشان بالاست.

دکتر محمدرضا وفا

متخصص تغذیه

دانشیار دانشگاه علوم‌پزشکی تهران