سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

نیم قرن تجربه و تلاش در اعتلای صنعت


نیم قرن تجربه و تلاش در اعتلای صنعت

در وصف و منزلت مقام بلند كارگر و صنعتگر همین بس, كه رسول مكرم اسلام ص فرمود بوسه بر آن دست می زند كه در راه تلاش و توسعه مثبت حركت نماید

چو عاشق می‌شدم گفتم كه بردم گوهر مقصود

ندانستم ندانستم كه این دریا چه موج خون فشان دارد

در وصف و منزلت مقام بلند كارگر و صنعتگر همین بس، كه رسول مكرم اسلام (ص) فرمود بوسه بر آن دست می‌زند كه در راه تلاش و توسعه مثبت حركت نماید. با خبر شدیم مهندس علمی عصاچی مهندس مشاور صنایع سفال به عنوان پیشكسوت صنعت و معدن استان اصفهان انتخاب شده است در اصفهان هر صنعتگری كه دستی بر آتش صنعت داشته و دارد نام این پیر صنعت اصفهان را شنیده و خوشحال شدیم از اینكه این چهره ماندگار صنعت اصفهان بعد از ۵۰ سال تلاش شبانه‌روزی و بی‌وقفه در عرصه صنعت و تولید به عنوان پیشكسوت صنعت و معدن استان اصفهان انتخاب گردید. هر چند این القاب و پسوندها نه چیزی بر ارزش‌های این بزرگمرد افزوده می‌كند و نه نبود این القاب چیزی از ارزش‌هایش می‌كاهد اما به رسم ادب و احترام به پیشكسوت كه در فرهنگ ما امری نهادینه است برخود دیدیم كه مصاحبه‌ای با مهندس علی عصاچی پیشكوست صنعت استان اصفهان صورت دهیم. اولین نكته‌ای كه در دیدار با مهندس عصاچی جلب توجه می‌نمود صفا و صمیمیت و رفتار صادقانه وی بود خیلی ساده نشستیم و یك ساعتی در مورد ۵۰ سال فعالیت صنعتی ایشان سخن گفتیم،‌كه البته به مصداق گر بریزی بحر را در كوزه‌ای چند گنجد قسمت یك روزه‌ای، كجا در یك ساعت می‌توان ۵۰ سال خدمت صادقانه را بازگو كرد. ولی باز هم به مصداق آب دریا را اگر نتوان كشید هم به قدر ذره‌ای باید چشید از این فرصت كمال استفاده را نمودیم.

مهندس علی عصاچی متولد ۱۳۱۱ اصفهان و دانش‌آموخته رشته برق در آلمان می‌باشد وی جزو اولین اشخاص بود كه در كنار برادران همدانیان كارخانه سیمان اصفهان را بنا نهادند. مهندس عصاچی از سال ۱۳۳۶ با سمت مدیر فنی در كارخانه سیمان اصفهان از پایه‌گذاران صنایع مادر اصفهان محسوب می شود و به گفته وی چنان شوق كار در وی زبانه می‌كشید كه محل سكونت و خانواده خود را نیز در جوار كارخانه قرار داده بود كمبود امكانات و وسایل كار و تازه پا بودن این صنعت هیچ كدام نتوانست سدی در برابر اراده آهنین مردانی كه در راه اعتلای وطن خود می‌كوشیدند خللی وارد كند.مهندس عصاچی می‌گوید : در دوران بحران كارخانه به واقع ما بر خلاف جریان آب شنا می‌كردیم ولی به هر حال كارخانه سیمان اصفهان به یاری خداوند و تلاش همه صنعتگران احداث شد. مهندس عصاچی طی ۲۰ سال خدمت در شركت سیمان اصفهان علاوه بر مسئولیت مدیر فنی، سرپرستی نصب و راه‌اندازی سه واحد تولید سیمان را نیز بر عهده داشت.

مهندس عصاچی در ادامه ضمن اشاره به مبحث بهینه‌سازی مصرف سوخت در كشور گفت : بین سال‌های ۱۳۴۲ تا ۱۳۴۵ چون روش تولید كارخانه سیمان به صورت مرطوب بود و حجم زیادی از انرژی جهت تولید به كار می‌رفت ما به عنوان اولین كارخانه در خاورمیانه طرح تولید سیمان به روش خشك را اجرا نمودیم كه این امر در صرفه‌جویی مصرف انرژی نقش به سزایی را ایفا كرده و در سال ۱۳۴۵ نیز با مطالعات گسترده دیزل ژنراتورهای برق كارخانه، برق كارخانه را از گازوئیل‌سوز تبدیل به گازسوز كردیم كه این امر نیز نقش بسزایی در كاهش هزینه انرژی كارخانه داشت. بهینه‌سازی و تغییر روش تولید سیمان از روش مرطوب به روش خشك در آن زمان موجب افزایش تولید از ۹۰۰ تن به ۲۱۰۰ تن در روز و كاهش مصرف انرژی به میزان ۳۰ درصد شد و بعد از اجرای بهینه‌سازی فوق كارخانه سیمان اصفهان در سال ۱۳۵۴ با استانداردهای اروپایی برابری نمود.

از ۱۳۵۴ مهندس عصاچی با مسئولیت در كارخانه سیمان اصفهان مبادرت به ساخت كارخانه گچ اصفهان نیز می‌كند كه كلیه مراحل طراحی خط تولید، طراحی ماشین‌آلات ساخت داخل و راه‌اندازی كارخانه به عهده وی بود ولی فعالیت و بهره‌وری كارخانه چون همزمان با تحولات انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ گردید با ركود مواجه شد.

مهندس عصاچی از سال ۱۳۶۱ فعالیت خود را در صنایع سفال آغاز نمود و حاصل این فعالیت تاكنون منجر به طراحی، نصب و راه‌اندازی بیش از ۳۰ كارخانه آجر اتوماتیك با توان تولید انواع محصولات سفال می‌باشد. طراحی و همكاری در ساخت ماشین‌آلات و خطوط تولید در صنایع مختلف از جمله سفال، كانی غیرفلزی، مواد غذایی و اختصاصاً در بخش ماشین‌آلات كنسانتره مركبات از جمله دیگر فعالیت‌های وی در عرصه صنعت می‌باشد.

مهندس عصاچی با اشاره به پروژه‌های در دست احداث گفت : در حال حاضر ۱۰ واحد پیشرفته از بدو ساختمان تا راه‌اندازی در حال انجام است كه ۶ كارخانه در استان اصفهان و ۴ كارخانه دیگر در خارج از استان اصفهان قرار دارد و همچنین در حال طراحی و ساخت یك كارخانه عظیم آجر در كشور قزاقستان هستیم افزون بر آن همزمان در شركت آ- ت- آ (A-T-A) كه عهده‌دار ساخت و اجرای كوره‌های تونلی پخت آجر تا مرحله راه‌اندازی می‌باشد مشاركت و همكاری چشم‌گیری را آغاز نموده‌ام كه در آینده نزدیك شاهد فعالیت شركت آ- ت- آ (A-T-A) در احداث و ساخت چندین كوره تونلی پخت آجر پیشرفته با حداقل مصرف انرژی حرارتی و حداكثر تولید محصول در اصفهان و سایر نقاط كشور خواهیم بود كه این امر در راستای سیاست‌های دولت نهم در خصوص بهینه‌سازی مصرف انرژی می‌تواند كمك موثری بنماید.

مهندس عصاچی عدم وجود كارگر ماهر و متخصص را در صنعت كشور یك معضل بزرگ دانست و گفت : احداث و ایجاد آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای در كنار كارخانه‌ها برای تربیت كارگر متخصص و ماهر می‌تواند در امر اعتلای صنعت نقش به سزایی را ایفا نماید.

امید است جوانان ما دوشادوش یكدیگر صنعت ما را همپای صنایع جهان پیش ببرند و صنایعی را ایجاد نمایند كه پاسخ‌گوی نیازهای روزمره ما باشد و قیمت‌های تمام شده نیز به قیمت‌های جهانی برسد از سویی تا ضریب بهره‌وری ما اصلاح نشود و قانون كار و قوانین اجتماعی ما اصلاح نگردد امیدی به تولید و بهره‌وری نخواهیم داشت.

در پایان مهندس عصاچی گفت : از مدعیانی كه نمی‌توانند كاری برای صنعت انجام دهند درخواست می‌كنم حداقل كاری به حوزه صنعت نداشته باشند.