چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

علائم کم آبی بدن نوزاد، درمان


  از علائم کم‌آبی بدن نوزاد آگاه باشید تا بتوانید او را از این مشکل در امان نگه دارید.
اگر به‌نظر می‌رسد که تنها کاری نوزاد شما انجام می‌دهد خوابیدن و خوردن و کثیف کردن پوشک است در واقع، بهتر است بدانید که همه چیز طبق روال عادی پیش می‌رود. معده‌ی نوزاد بسیار کوچک است و در مقایسه با بزرگ‌سالان، مایعات کمتری را در بدن ذخیره می‌کند. این موضوع به‌همراه متابولیسم و سوخت و ساز بالای بدنی نوزادان ثابت می‌کند که چرا نوزاد باید به دفعات زیادی در روز شیر بخورد. درست است که نوزاد تمامی آب مورد نیاز بدن خود را از طریق غذای منظم روزانه دریافت می‌کند اما اگر در معرض دمای هوای بالا قرار بگیرد یا به دلیل استفراغ، اسهال یا تعریق، آب از دست بدهد، بدن او کم‌آب خواهد شد. در ادامه، به معرفی نشانه‌های کم‌آبی در بدن نوزاد و روش‌های جلوگیری از این مشکل می‌پردازیم.
نوزادان به چه مقدار مایعات نیاز دارند؟
تا پنج یا شش ماهگی (یعنی تا زمانی‌که نوزاد شروع به خوردن غذای جامد می‌کند)، نوزاد قادر است تمام مایعات و مواد غذایی را که نیاز دارد از شیر مادر یا شیر خشک دریافت کند. این بدان معنا است که نیازی به آب یا آب‌میوه برای تامین آب بدن نوزاد حتی در روزهای گرم سال نیست.
به محض آن‌که نوزاد بتواند غذای جامد بخورد، مقادیر کمی از مایعات بدن او از طریق منابع دیگری مانند آب‌میوه، میوه‌ی آب‌دار و حتی آب تامین خواهد شد. با کم شدن مقدار مصرف شیر مادر یا شیر خشک، باید اطمینان حاصل کنید که مصرف مایعات نوزاد کاهش نیابد. در روزهای خیلی گرم، میزان مصرف مایعات باید افزایش یابد بنابراین وقتی دمای هوا بالا است، به نوزاد خود آب یا آب‌میوه‌ی بیشتری بدهید؛ در واقع هر وقت که از منزل خارج می‌شوید بهتر است که مقدار زیادی آب و مایعات همراه خود داشته باشید.
جلوگیری از کم‌آبی بدن نوزاد در روزهای گرم
وقتی هوای بیرون خیلی گرم است، مهم‌ترین اقدام برای جلوگیری از کم شدن آب بدن نوزاد این است که از همان ابتدا او را از هوا گرم دور کنید؛ یعنی در معرض تابش مستقیم آفتاب قرارش ندهید و لباس روشن و سبک به او بپوشانید و اگر خواب است هرگز او را در یک پتو یا ملحفه نپیچانید.
جلوگیری از کم شدن آب بدن نوزاد به دلیل بیماری
بیشترین حالتی که طی آن احتمال کم‌آبی در بدن نوزاد بسیار بالا است زمانی است که نوزاد بیمار است: او ممکن است در صورت اسهال و استفراغ یا کم‌اشتهایی، به سرعت آب از دست بدهد. معمولا این علائم به دلیل وجود ویروس در بدن به وجود می‌آیند (در واقع نمی‌توان همیشه از سرماخوردگی و گلودرد فرار کرد!)؛ به‌همین دلیل شستن دست‌ها از سوی شما و پرستار بچه می‌تواند بسیار تاثیرگذار باشد.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.