دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

مصرف ماده نقره‌اي پركننده دندان و تهدید جدی براي زنان باردار و كودكان


ايسنا: رسانه‌هاي آمريكا به نقل از سازمان غذا و داروي آمريكا اعلام كردند كه استفاده از مواد نقره‌اي پركننده دندان مي‌تواند براي سلامتي مضر باشد.

استفاده از اين ماده موسوم به آمالگام كه حاوي جيوه است، ممكن است براي زنان باردار و كودكان خردسال خطراتي در پي داشته باشد و سلامت آنها را تهديد كند.

در گذشته قانونگذاران اين كشور به زنان باردار نسبت به مصرف نوعي ماهي خاص كه حاوي مقادير زيادي جيوه است هشدار داده بودند، اما سازمان غذا و داروي آمريكا به تازگي اعلام كرده است كه جيوه موجود در مواد پركننده دندان نيز مي تواند براي مغز جنين در حال رشد و يا حتي كودكاني كه در سن رشد هستند خطرناك باشد.

اين سازمان موارد هشدار و احتياط در اين زمينه را در وب سايت خود منتشر كرده و اميدوار است كه بتواند ممنوعيت استفاده از اين ماده را به سطح قانوني برساند.

لازم به يادآوري است كه اين هشدار براي تمام افراد نيست تا اين لحظه تنها به دو گروه نامبرده مربوط مي شود چرا كه اين دو گروه در هر صورت بايد تماس با جيوه را حتي در قالب پرهيز از مصرف غذاهاي دريايي كه حاوي جيوه زياد هستند،‌محدود كنند.

در هشدار سازمان غذا و داروي آمريكا آمده است: مواد پركننده دندان حاوي جيوه هستند كه ممكن است تاثيرات سمي عصبي روي دستگاه عصبي در حال رشد در كودكان و جنين داشته باشند.

با اين وجود سازمان فوق توصيه نمي‌كند كه پركردگي‌هاي قبلي تخليه شوند. مواد پركننده دندان كه نقره‌اي رنگ هستند نزديك به صدها سال است كه از سوي دندانپزشكان براي پركردن حفره‌هاي تخليه شده از پوسيدگي‌ها در دندانها استفاده مي‌شوند.

سازمان غذا و داروي آمريكا هنوز در حال مطالعات بيشتر است تا دريابد با توجه به اينكه با انجام اعمالي چون جويدن يا مسواك زدن مقادير بسيار اندكي جيوه در بدن آزاد مي‌شود، آيا اين مقدار هم مي‌تواند باعث بروز اختلالات عصبي يا مشكلات ديگري در اطفال شود.

از سوي ديگر، يك ماده ديگر تحت عنوان كامپوزيتهاي صمغي هم رنگ دندان وجود دارد كه عاري از جيوه است و مطالعات قبلي نشان داده است: اين ماده كه درعين حال براي پر كردن پوسيدگي‌ها به كار مي‌رود، مشكلات و اختلالات مغزي فوق الذكر را برجاي نمي‌گذارد. با اين وجود به دليل دردسترس داشتن انبوهي از مطالعات و تحقيقات در اين زمينه و گاهي نيز ضد و نقيض بودن نتايج اين تحقيقات، انجام آزمايشات بيشتر با نتايج قطعي تر در اين خصوص مورد نياز است تا تاثيرات احتمالي اين مواد بويژه آمالگام روي جنين و كودكان زير شش سال بيشتر ودقيق تر بررسي شود.