شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

عزت نفس در کودکان، لازمه یک زندگی موفق


روزنامه ایران: مى‌گويند كودكان بزهكار به توجه، محبت و پذيرش بيشترى نياز دارند. اغلب آنان احساس انزوا و جدايى مى‌كنند كه اين امر آسيب‌پذيرى آنان را نيز افزايش مى‌دهد. به عبارت ديگر كودكانى كه حس خودارزشى دارندكمتر دچار بزهكارى مى‌شوند. بنابراين چه بايد بكنيد تا عزت نفس را در كودكتان تقويت كنيد. چهار ركن براى دستيابى به اين هدف وجود دارد: محبت، زمان، انضباط و پذيرش.

 


عزت نفس در کودکان، لازمه یک زندگی موفق


ابراز محبت به كودكى كه پيوسته بى‌تربيت، ناسازگار و بدخلق است همچون گروهى از كودكانى كه دوران بلوغ را سپرى مى‌كنند، سخت است. جالب است بدانيم در اين زمان است كه او به محبت بيشترى نياز دارد. والدينى كه هم در دوران سركشى و ستيز كودكان و هم در دورانى كه كودكان نوپا هستند و از شيرينى خاصى برخوردارند به آنان توجه مى كنند در واقع پايه عزت نفس كودكانشان را مى‌سازند.


زمانی را كه با كودک‌تان مى‌گذرانيد، يكى ديگر از مواردى است كه براى تقويت عزت نفس او مهم است. كودكان به زمان با كيفيت نياز دارند. آنان به شما نياز دارند تا در هنگام بازى و حتى در برخى زمان‌ها بدون هيچ علتى در كنارشان باشيد. اين بدين معنا نيست كه شما بايد كاملا در همه احوال مراقب كودكانتان باشيد. اغلب براى بيشتر كودكان فقط حضور والدين در خانواده كافى است. گاهى اوقات مشغله كارى در بيرون از خانه به قدرى زياد است كه مجبوريم زمان خيلى كمى را با كودكانمان بگذرانيم. هيچ چيز مشكل‌تر از اين نيست كه براى بودن با كودک زمان كافى پيدا كنيم ولى بايد بدانيم كه اين زمان براى رشد كودک اهميت دارد.


حكمفرما كردن انضباط در خانواده كارى بس مشكل است. تنظيم قوانين منصفانه و به كار بستن آن‌ها به طور منطقى مى‌تواند مهارت‌هاى هر پدر و مادرى را آزمايش كند. مهم نيست كه شما چه حد و حدودى را درباره كودكانتان به كار مى‌بريد زيرا آنان همواره در جست و جوى راه‌هايى براى شكستن اين حد و حدود هستند، اين امر طبيعى است. ولى كودكانى كه تابع قوانين و حد و حدود آن هستند، احساس مهم بودن مى‌كنند و مهم نيست كه تاچه اندازه ممكن است از خود مقاومت نشان دهند.


يكى ديگر از اركان عزت نفس در كودكان"پذيرش" است. براى والدين طبيعى است كه نسبت به كودكانشان اميدوارى زيادى داشته باشند. همه ما دوست داريم كه كودكانمان تحصيلات دانشگاهى داشته يا بهترين شاگرد در كلاس درس باشند. ما از كودكانمان انتظارات زيادى داريم ولى آنان بيشتر انتظارات ما را برآورده نمى‌كنند. يكى از روش‌هاى مهم تقويت عزت نفس، پذيرش كودكان در همه شرايط است. هر كودكى مشخصه منحصر به فرد خود را دارد و از نقاط ضعف و قوت برخوردار است. به يقين ما بايد انتظار داشته باشيم كه كودكانمان تا آنجا كه مى‌توانند تلاش كنند. در هرصورت چه آنان دركارى به راحتى موفق شوند يا به سختى از آن عبور كنند، تشويق كارهايشان و تصديق قوه خود ارزشى براى آنان بسيار ضرورى است.


هميشه سعى كنيد در لحظه‌هاى مهم زندگى فرزندانتان حاضر باشيد حضور در بازى‌هاى مدرسه‌اى، مراسم اعطاى جوايز و جشن‌ها، لحظات مهمى است كه كودكان دوست دارند با شما سهيم شوند. قوانين روشنى را تنظيم كرده و آن‌ها را اجرا كنيد. سعى نكنيد در اجراى آن از تنبيه‌هاى مختلف استفاده كنيد. كودكان اشتباه خواهند كرد و هيچ كس هميشه از تمام قوانين پيروى نخواهد كرد. محدوديت‌ها را استوار ولى دوستانه اجرا كنيد. به كودكان خود اميدوار باشيد. به جاى نصيحت كردن آنان براى انتخاب‌هاى بد، انتخاب خوب آنان را مورد تمجيد قرار دهيد.

 

همه كودكان دچار اشتباه مى‌شوند. به كودكان كمک كنيد كه از اشتباهات خود پلى براى موفقيت بسازند. به احساسات كودكانتان احترام بگذاريد. هرگز نسبت به ترديدها، ترس‌ها، عقايد و افكار آنان بى‌اهميت نباشيد. پيشرفت كودكانتان را ارج نهيد. كودكانتان بايد بدانند كه شما از آنان انتظار تلاش فراوان داريد ولى ظرفيت‌هاى آنان را هم مى‌شناسيد، از پيشرفت‌هاى آنان تمجيد مى‌كنيد و هرگز آن‌ها را به خاطر اشتباهاتشان شرمسار نمى‌كنيد. عقايد و ارزش‌هاى خود را با كودكانتان در ميان بگذاريد. با آنان صحبت كنيد و به صحبت‌هايشان گوش دهيد تا به اين ترتيب به آن‌ها اعتماد به نفس بدهيد.