چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
وایوتسجور
استان وایوتْس دْزور یکی از استانهای کشور ارمنستان در سمت جنوب غربی، به مرکزیت یغگنادزور است.
رویه استان وایوتس دزور را کوهها و تپه ماهورها پوشانده است و فاقد جنگل است. تنها ۲۰ درصد از زمینهای این استان کشتپذیر است.
مرکز استان شهرستان یغِگْنادزور است، که نام آن بارها عوض شده است. نام کهن آن یغِگیک بوده، تا سال ۱۹۳۵ کشیش کند نام داشته، پس از آن نام میگویان به آن داده شده و سرانجام یغگنادزور. پسوند -دْزور که در بسیاری از جاینامهای ارمنی به چشم میخورد به معنی درّه است. نام وایوتس دزور بنا بر باور عوام معنی «دره مصیبت» میدهد. شهرستان یغگنادزور بر کرانه رودخانه آرپا قرار دارد و دارای باغهای فراوان میوه است. در اصل همه این استان در حوزه آبریز رود آرپا قرار دارد. این رود پس از گذر از نخجوان به ارس میریزد. یکی از زیباترین کلیساهای میانْ سدهای ارمنستان به نام نوراوانْک (بمعنی صومعه نو) در این استان قرار دارد. این استان کوچک دو شهر دیگر دارد به نامهای وایْک و جِرموک. جرموک که نام آن معنی جای گرم میدهد و با واژه گرم فارسی همریشه است محل یکی از بزرگترین چشمههای آب گرم ارمنستان است و آب معدنی گازدار جرموک آن که خاصیت درمانی هم دارد در سراسر ارمنستان بفروش میرسد. جرموک یک مکان گردشگری است و مهمانپذیرها و سفرهخانههای خوبی دارد. کمی در شمال مرکز استان روستایی به نام گلادزور قرار دارد که تا سال ۱۹۴۶ اُرتاکند (واژهای آذری به معنی روستای میانی یا همان میانده) نامیده میشد.
گفته میشود که باشندگان آن روستا در سال ۱۸۳۰ از جایی در ایران به نام صما یا سوما به آنجا کوچیدهاند. اما اینکه آن محل در کجای ایران بوده چیزی دانسته نیست. ما در کوههای کردنشین استان آذربایجان غربی منطقهای داریم به نام صوما که معمولا از آن با نام صومای برادوست یاد میشود. شاید هم منظور جایی به نام صومعه باشد.
منطقه وایوتس دزور تا زمان تازش سلجوقیان در دست شاهزادگان سیونیک بود. پس از سالها فرمانروایی سلجوقیان سرانجام ارمنیان این منطقه را آزاد کردند و خاندان اُربلی بر آنجا چیره گشت. طی فرمانروایی آنان کانون دانشی برجستهای در گلادزور به شکوفایی رسید.
این منطقه سپس بخشی از ایران شد و شاه عباس بزرگ صفوی در سال ۱۶۰۴ میلادی مردم یغگنادزور را به زور به درون ایران کوچاند و سدهها بعد یعنی پس از امضای قرارداد ترکمنچای مردم آن شهر به دیار خود بازگشتند. وایوتس دزور کلیساها و صومعههای تاریخی و دیدنی فراوانی دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست