پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

رشد دندان کودک، مراقب شیری ها باشیم


سایت لبخند تک: هرکس که فرزند دلبندی دارد امکان ندارد با مسایل مربوط به دندان های شیری مواجه نباشد . از دردهای هنگام رویش اولیه گرفته تا دلواپسی برای ریختن دندانهای شیری و نگرانی از رویش دندان دائمی، نگرانی از ردیف نبودن دندانهای دائمی تا دردهای شبانه ناشی از پوسیدگی دندانهای شیری ، اضطراب بردن کودک برای اولین بار نزد دندانپزشک و اینکه بالاخره دندان شیری را باید کشید یا نه . همه و همه ضرورت شناخت کامل از پدیده ای بنام دندان شیری را ایجاب می کند.

قصد داریم تا با توضیحاتی سودمند شما را یکبار برای همیشه با تمام مسایل دندان شیری آشنا کنیم .سعی می شود به موارد بیشتر کاربردی و مسائلی که بطور روزانه ممکن است با آن مواجه شویم بیشتر بپردازیم .دندانهاي شيري معمولا از شش ماهگي شروع به رويش مي نمايند و تا سن دو و نيم سالگي تكميل مي شوند.

البته زودتر در آمدن و يا تاخير در رويش به مدت چند ماه طبيعي است. ولي اگر اين تاخير بيش از 9 ماه گردد بايد به دندانپزشك مراجعه نمود. تعداد دندانهاي شيري 20 عدد است يعني كودك در هر فك ده دندان دارد و اين ده دندان در دو نيمه راست و چپ به صورت قرينه قرار دارد. اسم اين پنج دندان از خط وسط به طرف عقب عبارتند از:‌ دندان پيش مياني. كه بطور قراردادي با حرف A نشان داده مي شود.

دندان پيش طرفي و يا B /دندان نيش يا C/ دندان آسياي اول يا D/دندان آسياي دوم يا E

رشد دندان کودک، مراقب شیری ها باشیم

دوره سه سالگی تا شش سالگی
دندانهای شیری بعد از سه سالگی تغییر فیزیو لوژیک محسوسی در ظاهر ندارند و بعد از سه سالگی تا شش سالگی ما تغییری محسوس در وضعیت دندانها در بچه مشاهده نمیکنیم . به این معنی که یک بچه سه ساله که بیست عدد دندان شیری در دهان دارد این بیست عدد دندان شیری در شش سالگی هم خواهد بود و هیچ تغییری هم از لحاظ تعداد و هم به لحاظ ظاهر بچه در این سه سال مشاهده نمیکنیم. این دوران هم ویژگی های خاص خودش را دارد معمولا والدین در این دوره با اولین پوسیدگی در دندانهای بچه شان مواجه میشوند . ممکن است عاد اتی مثل مکیدن انگشت و..... تا این دوره ادامه پیدا کند که در این دوره مشکلاتی از قبیل ایجاد فضا در دندانهای قدامی و... را باعث شود. ترک عادات دهانی در این دوران بسیار مهم است چون ادامه آن تا مراحل بعدی ضایعات جبران ناپذیری را در فرم صورت و رابطه دندانهای بچه ایجاد میکند .... مسواک زدن بچه در این دوران و نحوه یادگیری طریقه مسواک زدن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

 دوره شش سالگی تا 12 سالگی
شروع این دوره با رویش اولین دندان دائمی آسیاب اول در پشت دندانهای شیری در شش سالگی میباشد که به ترتیب ریزش دندانهای شیری بعد از آن به مرور اتفاق می افتد .توجه مهم اینکه معمولا اولين دندان دايمي كه رويش مي كند، دندان آسياي بزرگ اول يا دندان شماره 6 است و چون اين دندان در حدود 6 سالگي در مي آيد، دندان 6 سالگي نام دارد. محل اين دندان در پشت دندان آسياي دوم شيري است و بدون اينكه دندان شيري بيفتد، اين دندان رويش مي كند. به عبارت ديگر اولين دندان دايمي غير جانشين كه در پشت دندانهاي شيري رويش مي كند، دندان 6 سالگي است. به دليل اينكه رويش اين دندان، با افتادن دندان شيري همراه نيست، بسياري از والدين فكر مي كنند كه اين دندان هم شيري است و با اطمينان اين كه اگر دندان شيري بيفتد، دندان ديگري بجاي آن مي رويد، كوششي براي تمييز نگهداشتن آن نمي نمايند به اين تريتب دندان 6 سالگي بايد تا آخر عمر در دهان باقي بماند، خيلي زود پوسيده شده و ازبين مي رود. در ابتداي رويش، دندانها استعداد بيشتري براي پوسيدگي دارند و بايستي در تمييز نگه داشتن آنها دقت بيشتري كرد. بي توجهي به دندان 6 سالگي باعث پوسيدگي شديد آن و در موارد زيادي منجر به از دست رفتن اين دندان مي شود. دندان در 6 سالگي، الگوي رويش ساير دندانهاي دائمي است و رويش صحيح و مرتب بقيه دندانها به وجود دندان 6 سالگي بستگي دارد.

ریزش دندانهای شیری معمولا ترتیب خاصی داشته و در یک دوره سنی خاصی هر کدام از این دندانها باید بیفتد . اطلاع از ترتیب ریزش دندانهای شیری و دوره ستی که هر کدام از دندانهای شیری بایستی بیفتد از اهمیت خاصی برای والدین برخوردار میباشد . هر گونه به هم خوردن نظم این ریزش ها باید از نظر والدین دور نماند لذا داشتن اطلاعات کافی در این زمینه ضروری است .
از ویژگی های این دوران این است که ما با دو نوع دندان شیری و دائمی در این دوره مواجه هستیم که این مسئله باعث میشود که این دوره از پیچیده ترین دوران بچه بشمار آید همنیطور که ریزش منظم دندانهای شیری اهمیت دار رویش دندانهای دائمی در دوره سنی خاص از اهمیت خاصی برخوردار میباشد و هر نوع تاخیر در رویش این دندانها بایستی جدی تلقی شود. بی توجهی به دندانهای دائمی تازه رویش یافته در این دوره سنی معمولا باعث مشاهده اولین پوسیدگی در دندانهای دائمی بخصوص دندانهای آسیاب اول دائمی که شش سالگی رویش پیدا میکند و والدین به اشتباه آنها را هم شیری به حساب می آورند میشود.

اطلاعات ضروری در مورد دندانهای شيری
تعداد دندانهای شيری در کل بيست عدد ميباشد که از سن ۶ - ۸ ماهگی شروع به رويش کرده و تا سن حداکثر ۳ سالگی رويش آنها تکميل ميگردد.
افتادن دندانهای شيری از سن ۶ -۷ سالگی شروع شده و تا سن ۱۲ سالگی بايد کليه دندانهای شيری افتاده و دندانهای دائمی جايگزين آنها گردد.
دندان دائمی آسياب اول در سن ۶ سالگی در دهان رويش پیدا ميکند بدون اينکه دندان شيری به جای آن بيفتد . يعنی در سن ۷ سالگی کودک بايد ۲۴ تا دندان در دهانش باشد.

دندان دائمی ديگر که همان دندانهای آسياب دوم ميباشد هم در سن ۱۲ سالگی در دهان رويش پيدا ميکنند و اين دندانها هم جايگزين دندان شيری نيست بلکه مستقلا رويش پيدا ميکنند . يعنی در سن ۱۲ سالگی هم بايستی بچه ۲۸ دندان در دهان داشته باشد.

بعد از سن ۱۲ سالگی حتما افتادن کليه دندانهای شيری فرزندانتان را چک کنيد
اگر دندان شيری تا اين سن نيفتاد برای کشيدن آن زود اقدام نکنيد چون ممکن است زير اين دندان دندان دائمی نباشد .در اين صورت ميشود اين دندان شيری را تا سن ۳۰ سالگی بخوبی استفاده کرد. پس حتما راديو گرافی صورت گرفته و علت واقعی عدم افتادن دندان شيری مشخص شود
دندانهائی که به علت مسير کج رويش دندان دائمی نيفتاده اند بعد از تشخيص قطعی سعی کنيد با يک متخصص مشورت کنيد چون بعضی از اين موارد را ميشود با درمانهای هم زمان جراحی و ارتودنسی به مسير اصلی خود بازگرداند.