پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا
دندان شیری، مرواریدی با ارزش در دهان کودکان
کودکان معمولاً از 6 ماهگی به بعد حضور دندانهای شیری را در دهان خود احساس میکنند. این دندانها که تا 2 سالگی یکی پس از دیگری روی لثهها ظاهر میشوند، میهمانان موقتی هستند که تا زمان رویش دندانهای دائمی در دهان کودک باقی میمانند. متأسفانه گاهی همین موقتی بودن دندانهای شیری باعث میشود که بهداشت آنها کمتر مورد توجه قرار گیرد و براحتی محکوم به فنا شوند.
دکتر وقارالدین اخوان زنجانی با تأکید بر اهمیت دندانهای شیری میگوید: دندانهای شیری در جویدن و تغذیه کودکی که در سن رشد قرار دارد نقشی حیاتی و انکارناپذیر دارند به طوری که در بیشتر مواقع دیده میشود کودکانی که دندانهای خود را پیش از موعد مقرر از دست میدهند، دچار مشکلات تغذیه و حتی سوء تغذیه میشوند. از سوی دیگر دندانهای شیری بخصوص دندانهای قدامی در تکلم کودک و ادای صحیح کلمات بسیار مؤثرند. کودکانی که دندانهای قدامی خود را از دست میدهند، برای تلفظ بسیاری از حروف با مشکل مواجه خواهند شد.
به گفته این متخصص دندانپزشکی ترمیمی، مشکلات ناشی از افتادن دندانهای شیری به همین جا ختم نمیشود و باید مشکلات روحی و روانی کودکان را هم به آن اضافه کرد. کودک 4 یا 5 سالهای که چند دندان قدامی خود را از دست داده، زیبایی لبخند و حتی اعتماد به نفس خود را از دست میدهد.
از سوی دیگر هر دندان شیری راهنمایی است برای رویش دندانهای دائمی، در واقع اگر یک دندان شیری قبل از زمان مقرر به هر دلیلی از دهان خارج شود، فضای مربوط به آن توسط دندانهای مجاور اشغال شده و فضایی برای رویش دندانهای دائمی باقی نمیماند. این امر به هم ریختگی نظم دندانها و حتی نهفته ماندن دندان دائمی و تحمیل هزینههای هنگفت ارتودنسی منجر میشود. بنابراین اگر به هر دلیلی یکی از دندانهای شیری از دست رفت، باید فضای مربوط به آن با استفاده از دستگاهی ساده حفظ شود.
رئیس شانزدهمین کنگره انجمن دندانپزشکان ترمیمی و زیبایی خاطرنشان میکند: مهمترین عامل از دست دادن زود هنگام دندانهای شیری، پوسیدگی آنها است. در واقع در دندان شیری حجم پالپ دندان یا همان اعصاب دندان، بسیار بزرگتر از دندان دائمی است. در حالی که نسج سخت دندان که وظیفه حفاظت از اعصاب دندان را برعهده دارد، از ضخامت کمتری نسبت به دندان دائمی برخوردار است. همین امر باعث میشود عفونت خیلی سریع به عصب دندان منتقل شده و به درد و آبسه دندان منجر شود.
او توصیه میکند: والدین از همان ابتدای رویش دندانها سعی کنند دندان کودک را با گاز استریل تمیز کرده و با رویش دندانهای دیگر حتماً از مسواک و خمیر دندان کودکان استفاده کنند. همچنین لازم است کودکان را به صورت دورهای تحت معاینه دندان پزشکی قرار دهند تا در صورت بروز پوسیدگی در همان ابتدا و قبل از وسعت یافتن، پوسیدگی به درستی ترمیم شود. متأسفانه بسیار دیده میشود که تأخیر در رویش دندانها تنها انگیزه برخی از والدین برای مراجعه به دندانپزشک است در حالی که برای حفظ دندانها مراجعات منظم به دندانپزشکی و حتی استفاده از فلوراید تراپی ضروری است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست