چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بی اختیاری ادرار پس از زایمان، طبیعیه؟


زایمان نوزاد کار بسیار سخت و طاقت فرسایی است و بدنتان برای بهبودی بعد از زایمان و بازگشت به حالت طبیعی به زمان نیاز دارد.
چرا میزان ادرار کردن بعد از زایمان افزایش می یابد؟
زمانی که باردارید بدنتان مایعات را ذخیره می کند، حالا که بدنتان به حالت طبیعی برگشته این مایعات دیگر جایی در بدن نداشته و باید به نحوی خارج شوند. مایعات، بافت ها و خون اضافی مورد نیاز در دوران بارداری باید در اثر کارکرد کلیه و از طریق ادرار بدنتان را ترک کنند.
احتمالا در چند روز اول بعد از زایمان تعدد دفع ادرار و میزان حجم آن افزایش می یابد، این یکی از راه هایی است که بدنتان مایعات اضافی را خارج می کند، از طرفی میزان تعریق شما هم افزایش می یابد، در این حالت نیاز بیشتری به شست و شو و دوش گرفتن را احساس خواهید کرد. ممکن است پاها و زانوهایتان برای مدتی متورم باشد چرا که مایعات اضافی در بدنتان جابه جا می شود، ممکن است این نوع از تورم حتی نسبت به ورم پا در دوران بارداری برجسته تر باشد.
اگرچه بدنتان سعی در خروج مایعات دارد، همچنان به دریافت مقادیر زیادی از آب نیاز دارید تا مثانه و کلیه هایتان عملکرد لازم را داشته و سالم بمانند. هیدراته بودن (دریافت مقادیر کافی آب) به پیشگیری از یبوست هم کمک می کند، اگر به نوزادتان شیر می دهید اغلب احساس تشنگی خواهید داشت بنابراین در زمان تغذیه نوزاد آب بنوشید.
آیا بی اختیاری ادرار،بعد از زایمان طبیعی است؟
بله، اما نگران نباشید، زیاد طول نخواهد کشید. عدم احساس ادرار کردن در اثر کشیدگی بیش از حد اعصاب متصل به عضلات کف لگن در زمان زایمان نوزاد ایجاد می شود، این حالت برای مدتی عضلات شما را بی حس می کند. بعد از زایمان خروج بدون اراده ادرار در زمان سرفه، عطسه، خندیدن یا ورزش کردن بسیار معمول است.
در اواخر بارداری کف محوطه لگنی تحت فشار شدیدی قرار می گیرد. وزن رحم، نوزاد و جفت و مایع آمنیوتیک همگی به روی عضلات شما وارد می شود، در زمان زایمان عضلات کف لگن شل و کشیده شده تا خروج دنیا به جهان تازه میسر شود. می توانید با انجام نرمش های مخصوص محوطه لگنی، قدرت عضلات این ناحیه را افزایش دهید، زمانی که اولین بار این نرمش ها را انجام می دهید چیزی احساس نخواهید کرد یا بیشتر از تکان دادن عضلاتتان نمی توانید کار دیگری انجام دهید.
حتی اگر نمی توانید یک کار تنفرآور را تحمل کنید باز هم به تلاش ادامه دهید، کمی بعد از زایمان، ماما به شما اهمیت انجام نوعی از نرمش ها را گوشزد خواهد کرد. بنابراین اگر احساس می کنید تکنیک را درست یاد نگرفتید از ماما بخواهید کمکتان کند.
انجام نرمش های مخصوص محوطه لگنی سه بار در روز در هر هفته عضلات کف محوطه لگنی را تقویت کرده و مشکل را در عرض چند هفته برطرف می کند. اما اگر انجام این نرمش ها کمکتان نکرد یا اگر هر مشکلی در زمان ادرار کردن دارید با ماما یا پزشک تان صحبت کنید. ممکن است نیاز به دیدن فیزیوتراپیست زنان یا پرستار مخصوص مدیریت کننده بی اختیاری ادرار داشته باشید.
چرا اسپاسم های شکمی بعد از زایمان هم اتفاق می افتد؟
در این زمان حالتی که در رحمتان احساس می کنید انقباضاتی است که رحم را با اندازه قبل از بارداری برمی گرداند. درست پیش از تولد نوزاد رحمتان ۲۵ برابر بزرگتر از اندازه آن قبل از بارداری است. بلافاصله بعد از زایمان رحمتان درست همانند مشتی که جمع می شود، منقبض و کوچک می شود. رشته های عضلانی مورب رحم که در یک جهت قرار گرفته اند و مسئول خارج کردن نوزادتان هستند باعث ایجاد اسپاسم هاس شکمی می شوند (دردهای بعد از زایمان). این دردها می توانند مشابه دردهای عادت ماهیانه باشند اگرچه گاهی اوقات این دردها شدیدتر می شوند. برگشت رحم به اندازه طبیعی اش نه روزها بلکه هفته ها طول می کشد.
ماما بعد از تولد نوزاد رحمتان را چک می کند. او دستش را روی شکم تان قرار داده و قسمت جلوی رحم را به همراه قسمت عقبی و استخوان عانه لمس می کند. اگر در حین لمس شکمتان توسط ماما دردی را احساس کردید به او اطلاع دهید چرا که می تواند به معنای یک عفونت باشد. بعد از زایمان لایه داخلی سلول هایی که رحمتان را پوشانده شروع به ریزش کرده و به صورت ترشحات مشابه خونریزی عادت ماهیانه که به آن خونریزی بعد زایمان (لوشیا) گفته میشود، از بدنتان خارج می شود. این حالت ممکن است تا شش هفته طول بکشد. این خونریزی در ابتدا به صورت قرمز روشن بوده و به تدریج رنگش روشن تر می شود و به صورت صورتی در آمده و قبل از قطع شدن به زرد مایل به سفید خواهد شد.
چرا با وجود اتمام باردار هنوز هم شبیه افراد باردار به نظر می رسید؟
بعد از زایمان عضلات شکمتان کشیده و ضعیف می شود و رحمتان برای جمع شدن نیاز یه زمان دارد. توصیه می شود که بعد از زایمان هر چی سریع تر نرمش های مخصوص عضلات شکم را شروع کنید. این کار به شما کمک می کند تا به تناسب اندام قبلتان برگردید و احتمال ایجاد کمردردهای طاقت فرسا را کاهش می دهد. می توانید با هر نوع برنامه ورزشی سبک شروع کنید و همیشه به حرف دلتان گوش کنید. اگر در زمان بارداریتان درد کمر یا لگن داشتید قبل از شروع ورزش توصیه های ماما یا فیزیوتراپ را در پیش بگیرید.
آیا شیر کافی برای تغذیه نوزاد خواهید داشت؟
به محض این که زایمان کردید، بدنتان مجددا شروع به فعالیت می کند. مکیدن پستان مادر توسط نوزاد باعث تحریک تولید شیر توسط دو هورمون پرولاکتین و اکسی توسین می شود. اگر این مرحله از شیر دادن نوزاد باعث ایجاد اسپاسم های شکمی شود، به دلیل اثر اکسی توسین است که انقباضات رحمی را نیز به دنبال دارد (دردهای بعد از زایمان).
هر وقت که به نوزادتان شیر می دهید بدنتان پیام هایی را به مغز فرستاده تا میزان هورمون بیشتری برای تولید شیر ایجاد شود. این یک فرآیند تامین و نیاز است. اگر قصد شیر دادن به نوزاد ندارید، بدنتان باز هم شروع به تولید شیر می کند و ممکن است احساس پر شدگی در ناحیه سینه هایتان داشته باشید. اما اگر نیازی برای تولید بیشتر شیر وجود نداشته باشد، تولید شیر کم کم متوقف می شود.
شیر غنی از مواد مغذی که در ابتدا تولید می شود تحت عنوان آغوز یا کلستروم نامیده می شود و تنها در مقادیر کمی تولید می شود، بعد از دو تا پنج روز شیر ترشح می شود. تقریبا تمامی مادرها قادر به تولید مقادیر کافی شیر هستند. اگر نگران دریافت مقادیر کافی شیر توسط نوزادتان هستید، با متخصص تغذیه نوزاد یا ماما صحبت کنید. احتمالا در این زمان متوجه خواهید شد که دهان نوزاد با پستانتان کاملا در ارتباط نیست.
بعد از زایمان چه زمانی می توان به راحتی و بدون درد نشست؟
جراحت پارگی جزئی در ناحیه بین ورودی واژن و مسیر پشتی (پرینه یا ناحیه میان واژن و مقعد) در طی زایمان طبیعی امری بسیار معمول است.‌ از هر ۱۰ زن حدود ۹ مورد بعد از زایمان طبیعی دارای جراحت پارگی و زخم خواهند بود. این جراحات معمولا خیلی سریع بهبود می یابند. از هر ۱۰۰ مادر ممکن است یک مورد درجات شدیدی از پارگی یا جراحت برشی (اپیزیوتومی) داشته باشند که بهبودی آن به زمان بیشتری نیاز دارد.
محل بخیه ها ممکن است برای روزها یا هفته ها دردناک باشد. در این زمان می توانید از مسکن هایی چون استامینوفن استفاده کرده و یا برای کاهش درد بسته های ژله ای یخ را روی ناحیه پرینه قرار دهید. اگر در مورد این دردها نگران هستید یا اگر از بهبودی جراحات ناحیه پرینه مطمئن نیستید با ماما صحبت کنید. و به یاد داشته باشید که به انجام نرمش های تقویت کننده عضلات تقویت کننده کف لگن ادامه دهید تا از تورم کاسته و بهبودی تان را تسریع کند. همچنین می توانید اپلیکیشن مخصوص نرمش های لگنی را بارگذاری کرده که زمان انجام آن را به شما یادآوری خواهد کرد.
چرا احساسات همچنان هم بعد از زایمان باقی می مانند؟
همانند بسیاری از مادرها احساساتتان در این دستخوش تغییرات خوب و بد زیادی می شود که احتمالا به دلایل زیر می باشد:
• ناراحتی جسمی بعد از تولد نوزاد
• نیاز به مراقبت از فرزند جدید
• نگرانی برای مادر شدن
• محرومیت از خواب
• تغییرات هورمونی
هر دلیلی که وجود داشته باشد، احساس در هم شکستگی و غم برای چند روز بعد از زایمان طبیعی است. این حالت معمولا دو تا سه روز بعد از زایمان شروع شده و باید در عرض چند روز برطرف شود.
اگر احساس آشفتگی و ناراحتی در روزها و هفته های اول همچنان باقی بماند یا اگر این احساسات نسبت به قبل روند بدتر شدن را در پیش گیرد، دچار افسردگی بعد از زایمان (PND) شده اید. به مشاور بهداشتی، ماما یا پزشک تان در این رابطه اطلاع دهید تا بتوانند به بهتر شدن احساساتتان کمک کنند.
چگونه می توان با خستگی کنار آمد؟
اگر با خواندن این همه مطلب احساس خواب به شما دست می دهد، جای تعجب نیست! تغییراتی که در طی انتقال از مرحله یک زن باردار به یک مادر جدید اتفاق می افتد می تواند خسته کننده باشد و وقتی که با بی خوابی همراه شود نباید تعجب کرد که احساس خستگی کنید. در عرض چند هفته این تغییرات در بدن تان روندی معکوس اتفاقات نه ماه گذشته پیدا می کند. بنابراین اجازه دهید مراحل به تدریج شروع و بهبودی بعد از زایمان اتفاق بیفتد.
سعی کنید در طول روز و زمانی که نوزادتان خواب است، بیشتر استراحت کنید. اگر فرزندان دیگری دارید که به مراقبت نیاز دارند کمی کارتان سخت می شود، بنابراین از دوستان یا خویشاوندتان برای نگهداری از آن ها کمک بخواهید. سعی کنید بعد از زایمانتان به بدنتان گوش دهید و زمانی که امکان پذیر باشد استراحت کوتاهی داشته باشید. پس با وجود زحمت هایی که نگهداری نوزاد دارد، هر زمانی که می توانید استراحت کنید چرا که این روزهای اول به سرعت خواهد گذشت.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.