دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

باورهای نادرست درباره زایمان طبیعی(2)


بدون شک یکی از سخت‌ترین دردها، درد زایمان است و این روزها اغلب خانم‌ها تنها برای رهایی از درد زایمان به سراغ سزارین می‌روند و با وجود همه عوارضی که به دنبال دارد، این روش را به صورت انتخابی جایگزین زایمان طبیعی می‌کنند. اما انتخاب دیگری نیز وجود دارد؛ زایمان طبیعی آن هم بدون درد. در مطلب پیش به چند مورد از باورهای نادرست خانم‌های ایرانی درباره زایمان طبیعی اشاره شد، در ادامه توضیحات بیشتری آمده است:
خداحافظی با باورهای غلط
در این بین نقش عقاید و دیدگاه‌های نادرست در گرایش زنان به سزارین را نمی توان نادیده گرفت. مثلا گروهی از مردم تصور می‌کنند که ضریب هوشی افراد حاصل از زایمان سزارین بالاتر از کسانی است که با زایمان طبیعی متولد شده‌اند اما در واقع ارتباطی میان بهره هوشی افراد و شیوه تولد آنان وجود ندارد.
همچنین در برخی از تحقیقات ضریب هوشی نوزادان حاصل از زایمان طبیعی در مقایسه با نوزادان سزارینی، بالاتر گزارش شده است. برخی از زنان نیز ضربه‌های زایمانی را مختص به زایمان طبیعی می‌دانند اما گزارش‌های زیادی از شکستگی جمجمه و سایر استخوان‌ها در نوزادانی که به طریق سزارین به دنیا می‌آیند، وجود دارد. مساله قابل توجه دیگر تبدیل شدن سزارین به اقدامی تجملی و لوکس است. متأسفانه زنان کشور ما با چنین دیدی به جراحی بزرگ و خطرناک سزارین نگاه می‌کنند و معتقدند انجام سزارین نشانه وضعیت مالی مطلوب خانوادگی است و اگر زایمان طبیعی داشته باشند، فقیر و بی پول به نظر می‌رسند و از چشم و هم چشمی‌ها عقب می‌مانند.
روش‌های متداول کاهش درد زایمان طبیعی
روش‌های متفاوتی شامل روش‌های غیردارویی و دارویی برای کاهش درد در یک زایمان طبیعی به کار می‌روند. متداول‌ترین روش غیردارویی یا روش لاماز عبارت است از آماده‌سازی روانی بیمار حداقل از ۶ هفته قبل از زایمان. در این روش با آموزش صحیح نحوه تنفس و تمرکز زیاد، احساس درد کاهش می‌یابد و یا مهار می‌شود. اساس آن بر این واقعیت است که اضطراب و ناآشنایی با مراحل زایمان، درد را تشدید می‌کند و از این رو حمایت روانی از بیمار، درد را کاهش خواهد داد.
دارو وارد می‌شود
روش‌های بی‌دردی دارویی به سه دسته تقسیم‌بندی می‌شوند. یکی از آنها استفاده از گازهای استنشاقی است. گاز N2O شایع‌ترین و قدیمی‌ترین داروی استنشاقی مصرفی در این مورد است. در روش تزریق دارو، از انواع آرام‌بخش‌ها برای کاهش اضطراب حین زایمان و به درجاتی، تخفیف درد استفاده می‌شود اما پرکاربردترین روش، بهره‌گیری از بی‌حسی موضعی است. داروی بی‌حسی در مرحله مشخصی از زایمان، از طریق سوزنی که در ناحیه کمر فرو می‌رود، به فضای دور نخاعی، نخاعی و گاه هر دو تزریق می‌شود و بی‌دردی ایجاد شده در این روش کامل است. باید توجه داشت که این روش بی‌دردسازی تنها حس درد را مهار می‌کند و اثری بر قدرت عضلانی و حرکتی مادر ندارد. بنابراین، در صورت اجرای صحیح تکنیک و همچنین آموزش قبلی مادر، احتمال طولانی شدن زایمان وجود نخواهد داشت.
پرهیز از نگرانی‌های بی مورد
نگرش اغلب افراد نسبت به زایمان بدون درد یک نگرش توام با ترس و دلهره یا به تصور برخی ترس از فلج شدن به دلیل تزریق در مایع نخاعی است. مثلا میزان دارویی که در زایمان طبیعی بی درد استفاده می‌شود، بسیار کمتر از میزان دارویی است که برای سزارین به کار می‌رود. بنابر این احتمال ایجاد عوارض وابسته به بی هوشی، در سزارین خیلی بیشتر از زایمان بدون درد خواهد بود. در واقع اگر این روش کاملا کنترل شده باشد و توسط افراد با تجربه انجام شود هیچ خطری برای بیمار نخواهد داشت؛ ضمن آن که برای جنین نیز کاملا بی خطر است.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.