دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

افسردگی بعد از زایمان، عوامل خطر


بانوان در دوران باردای و زایمان بعلت تغییراتی که در هورمون‌های بدن آنها ایجاد میشود، از لحاظ روحی و روانی بیشتر آسیب‌پذیر بوده و به خصوص بعد از به دنیا آمدن کودک، احتمال اینکه به افسردگی پس از زایمان دچار شوند زیاد است. در این نوشتار به عواملی که در به وجود آمدن این اختلال نقش دارند خواهیم پرداخت و راه حل های رفع افسردگی پس از زایمان را نیز بررسی خواهیم کرد.
عوامل خطر
با این که علل افسردگی پس از زایمان به روشنی مشخص نشده، عوامل تسریع‌کننده‌ای که وجود آن‌ها احتمال وقوع بیماری را بالا می‌برد شناخته شده‌اند. (عدد داخل پرانتز میزان تأثیر عامل را بیان می‌کند).
سابقه افسردگی (۳۸ تا ۳۹)
سن پایین مادر
اعتماد به نفس پائین (۴۵ تا ۴۷)
فشار در مراقبت کودک (۴۵ تا ۴۶)
افسردگی پیش از زایمان (دوران بارداری) (۴۴ تا ۴۶)
اضطراب پیش از زایمان (۴۱ تا ۴۵)
زندگی پر فشار (۳۸ تا ۴۰)
حمایت اجتماعی کم (۳۶ تا ۴۱)
ارتباط زناشوئی ضعیف (۳۸ تا ۳۹)
مسائل مربوط به نوزاد (۳۳ تا ۳۴
افسردگی مادر شدن (۲۵تا ۳۱)
تجرد (۲۱ تا ۳۵)
وضعیت اجتماعی‌اقتصادی ضعیف (۱۹ تا ۲۲)
حاملگی ناخواسته (۱۴ تا ۱۷)
غم پس از زایمان که به مدت ۲ هفته پس از زایمان ممکن است به وجود آید از عواملی است که خطر افسردگی پس از زایمان را بالا میبرد.
 
راه حل چیست؟
همسر و خانواده فردی که دچار افسردگی پس از زایمان شده، باید تلاش کنند شخص افسرده را به زندگی عادی برگردانند و در صورت شدت افسردگی و گوشه‌گیری نیز باید بیمار را تحت نظر و درمان یک روان‌شناس قرار دهند.
هرگز مادری را که دچار افسردگی پس از زایمان شده نباید تنها گذاشت و باید بیش از همیشه به او توجه کرد و مورد لطف و محبت خود قرار داد.