یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

افسردگی پس از زایمان، هشدارهای لازم


معمولا پس از زایمان برخی از خانم‌ها دچار تغییرات خلقی می‌شوند که به دلیل ابتلا به افسردگی پس از زایمان است که به اصطلاح به آن بدخلقی پس از زایمان گفته می‌شود. بیشتر زنان پس از زایمان دچار نوعی افسردگی خفیف می‌شوند که علایم آن به صورت تغییرات خلقی مثل عصبی شدن، گوشه‌گیری، اضطراب و… تظاهر پیدا می‌کند. تا زمانی که تغییرات خلقی در فردی باعث اذیت و آزار او نشود و به دیگران هم لطمه‌ای وارد نکند، مشکلی نیست درغیر این صورت غیرطبیعی است و باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کند.
مادران بارداری که دچار سقط شده‌اند
سقط جنین یا از دست دادن نوزاد حین زایمان یا در ماه‌های اول تولد شایع است و درک چنین مساله‌ای برای مادر بسیار دردناک است. چراکه او نمی‌تواند واقعیت را بپذیرد که جنین دیگر از بین رفته است. اغلب مادرانی که دچار سقط جنین می‌شوند، دچار علایم افسردگی شده و تمایل به انجام کارهای روزمره خود ندارند. ممکن است کم حوصله و بدخلق شوند یا تمایلی به حرف زدن نداشته باشند.
ورزش و یوگا
در چنین شرایطی همراهی همسر و اطرافیان و رفتن به مسافرت، شادکردن محیط خانه می‌تواند در بهبود فرد موثر باشد. شرکت در کلاس‌های ورزشی و یوگا نیز می‌تواند جنبه آرام‌بخشی داشته باشد. علاوه بر این گاهی اوقات گروهی از مادران که دچار سقط جنین شده‌اند در جمعی درخصوص مشکلی که برایشان پیش آمده صحبت و  احساساتشان را در این باره بیان می‌کنند که این مساله می‌تواند به نوعی به پذیرفتن واقعیت و بهبود فرد کمک کند. اگر اطرافیان از حضور این گروه‌ها اطلاع دارند می‌توانند مادری که دچار سقط شده را به این جمع ببرند.
هشدار
عدم توجه به افسردگی زنان در این شرایط که از حالت خفیف شروع می‌شود می‌تواند به سمت مزمن شدن سوق پیدا کند و مشکلات بیشتری را گریبان گیر او کند. بنابراین مراجعه به روانپزشک می‌تواند موثر باشد چون به او کمک می‌کند که واقعیت را بپذیرد و به زندگی عادی خود بازگردد و بداند که پس از مدت زمانی که پزشک متخصص زنان و زایمان تعیین کرده، می‌تواند دوباره باردار شود.
دکتر علی باغبانیان، روانپزشک