سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا

بهداشت فردی در بارداری، باید و نباید(1)


مادران عزیز باردار؛ دوران بارداری تجربه‌ای لذت بخش در زندگی زنان است. با این وجود در این دوران تمام اندام‌ها و سیستم‌های بدن شما از لحاظ عملکرد و ساختار متوجه تغییرات طبیعی می‌شوند.
جهت سازگاری با تغییرات دوران بارداری و حفظ سلامت خود و جنینتان رعایت نکته‌های بهداشتی ذیل ضروری به نظر می‌رسد:
موی سر و بارداری
در این دوران و اغلب در دوران شیردهی به طور موقت ممکن است دچار ریزش مو شوید؛ تنها توصیه مفید، اجتناب از روغنی شدن موها است که روند ریزش مو را تشدید می‌کند؛ لذا شست و شوی موها را به صورت یک روز در میان (نه هر روز) در نظر بگیرید.
نکته: در این شرایط کوتاه کردن موها، استفاده از انواع شامپو، سرم‌های تقویت کننده و ماسک‌های ویتامینه هیچگونه کمکی به وضع موجود نمی‌کند بلکه تنها مواد شیمیایی اضافی را به موهای شما تحمیل می‌کند.
رنگ کردن موها در بارداری
رنگ های موجود در بازار چه از نوع طبیعی و گیاهی و چه از نوع صناعی، شیمیایی و آسیب‌رسان هستند. حنا نیز در دوران بارداری توصیه نمی‌شود زیرا به دلیل جذب خونی وسیعی که دارد موجب افت فشار خون می‌شود.
پس توصیه می‌شود در این دوران موها رنگ نشود اما اگر اصرار به این کار داشتید ترجیحاً رنگ های فاقد آمونیک، آن هم بعد از پایان 36 هفتگی انجام شود.
رفع موهای زائد در بارداری
تنها روش مطمئن جهت رفع موهای زائد بدن در دوران بارداری، استفاده از ژیلت‌های مخصوص بانوان است و از مصرف شمع، موم و رنگ کردن موهای زائد بپرهیزید. بند انداختن صورت نیز به سبب تحریک اعصاب صورت توصیه نمی‌شود.
حفاظت از پوست در برابر نور خورشید در بارداری
بهترین روش برای محافظت از نور شدید آفتاب، استفاده از کلاه کاسکت است.
در دوران بارداری استفاده از کرم‌های ضد آفتاب به دلیل داشتن ترتینوئین، ممنوع است اما اگر به هر دلیلی مجبور به استفاده از آن شدید، از کرم های با پایین‌ترین درجه محافظت (SPF) استفاده کنید..
دندان‌ها و بارداری
در دوران بارداری به دلیل تأثیر هورمون‌های بارداری و تمایل زن باردار به مصرف مواد شیرین، مشکلات مربوط به دندان و لثه افزایش می‌یابد.
- مسواک و نخ دندان را بعد از هر وعده غذایی به کار ببرید.
- از مصرف بی‌رویه مواد شیرین اجتناب کنید.
- به تناوب از آب و نمک غلیط  (نه دهانشویه) جهت غرغره کردن و پس از مواجهه با خونریزی لثه استفاده کنید. در صورت تناوب خونریزی لثه به دندانپزشک خود اطلاع دهید
- از خوردن همزمان غذا و نوشیدنی‌های گرم و سرد پرهیز کنید.
نکته: سه ماهه دوم بارداری بهترین زمان برای انجام اعمال دندانپزشکی است؛ در صورت بروز پوسیدگی یا عفونت دندان و لثه سریعاً به دندانپزشک مراجعه کنید. قبل از هرگونه اقدام دندانپزشکی، بارداری خود را به اطلاع وی برسانید...
برای خواندن بخش دوم -بهداشت فردی در بارداری، باید و نباید(2)- اینجا کلیک کنید.