چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

زایمان در آب، مزایا و معایبش چیست؟


زایمان در آب
تکنولوژی و روش های نوین در پزشکی به دنبال کاهش دردها و افزایش کیفیت خدمات پزشکی هستند. مدتی است که زایمان در آب به عنوان یک روش پیشنهادی مناسب برای چشم گشودن نوزاد به این دنیا و مادر به شمار می رود. روشی که در کشورهای مختلف مورد توجه قرار گرفته است، اما این روش محاسن و معایبی دارد که در این مطلب به آنها اشاره خواهیم کرد.زایمان در آب، زایمان طبیعی است که بخشی از لیبر و یا زایمان ( یا هر دو) در استخر پر از آب گرم صورت می گیرد. کنگره آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG)، مجموعه ای از دستورالعمل ها برای بارداری و مراقبت زایمان را در ایالات متحده ارائه داده اند و اعلام کرده اند زایمان در آب، در مرحله اولیه ( منظور از مرحله اولیه از زمان شروع انقباضات تا اتساع کامل دهانه رحم است) مزایایی را به دنبال دارد، اما همچنین زایمان زیر آب می تواند خطراتی را برای جنین به دنبال داشته باشد.

مزایای زایمان در آب
زایمان در آب، در مراحل اولیه زایمان، در حالی که شدت و تعداد اتساع و انقباض دهانه رحم افزایش می یابد، قبل از فشار اعمال شده توسط جنین مفید است. به طور کلی مزایای زایمان در آب عبارتند از:
کاهش درد
عدم نیاز به بیهوشی در طول زایمان
کاهش مدت زمان زایمان
حفظ انرژی
کاهش تروما پرینه
کاهش اپی زیاتومی (اپی زیاتومی به برش فاصله میان واژن و مقعد در طی زایمان گفته می شود. هر چند این عمل بسیار نادر می باشد).

جنبه های منفی زایمان در آب
از آنجا که جنین در داخل رحم نفس نمی کشد، این تئوری مطرح است که بعد از زایمان جنین تا زمانی که از آب خارج نشده و در مجاور هوا قرار نگرفته باشد شروع به تنفس نمی کند. کنگره آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG) در مورد غوطه وری نوزاد در آب در هنگام زایمان هشدار داده است. در موارد نادر نوزاد زیر آب نفس می کشد که می تواند منجر به بروز عوارضی جدی مانند غرق شدن و آسپیراسیون مکونیوم ( ورود مدفوع جنین به داخل ریه نوزاد) شود. برخی از مشکلات نادر در حین زایمان در آب عبارتند از:
احتمال ابتلاء به عفونت در مادر یا جنین
احتمال زیاد وارد شدن ضربه محکم به بند ناف قبل از خروج نوزاد از آب
تغییرات شدید درجه حرارت بدن نوزاد (درجه حرارت بدن نوزاد خیلی بالا یا خیلی پایین می رود).
تنفس نوزاد در آب
احتمال تشنج در نوزاد و یا عدم تنفس.

چه افرادی نمی توانند زایمان در آب را تجربه کنند؟
از آنجا که، به طور پیوسته در طول زایمان در آب نظارت الکترونیکی جنین امکان پذیر نمی کند، توصیه می شود این نوع از زایمان در بارداری های کم خطر( نوزاد نیاز به مراقبت های  فوری پزشکی نداشته باشد) صورت گیرد. بنابراین زایمان در آب  در افراد زیر توصیه نمی شود:
خانم هایی که سابقه سزارین قبلی داشته باشد
خانم هایی که دارای بیماری مزمن مانند فشار خون بالا، دیابت یا هرپس (که به راحتی در آب گسترش می یابد) هستند
خانم هایی که دارای عارضه بارداری مانند دیابت بارداری یا پره اکلامپسی هستند
قرار گرفتن جنین در موقعیت بریچ، که در این حالت بهترین روش برای زایمان سزارین می باشد
بارداری چندقلویی
زایمان زودرس، چرا که زایمان دو هفته قبل از زمان مقرر به این معنا می باشد که نوزاد به احتمال زیاد نیاز به مراقبت های NICU دارد.