چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

کاهش وزن در بارداری ، زنگ خطری برای جنین!


پرسش: من در هفته 30 بارداری هستم و از سه هفته گذشته تا الان 6 کیلو اضافه شدم حالا باید رژیم بگیرم یا همینظور 10 هفته باقیمانده رو ادامه بدم ایا میتونم در بارداری رژیم بگیرم؟

کاهش وزن در بارداری ، زنگ خطری برای جنین!


پاسخ: به هیچ عنوان در بارداری نباید رژیم بگیرید چون برای جنین بسیار خطرناک است. سلامت جنین به دو عامل بستگی دارد؛ یکی وزن مادر در آغاز بارداری و دیگری، روند وزن‌ گیری مادر در طول بارداری.
هر گونه اختلال در این دو مورد به تشکیل جفت کوچک‌ تر منجر شده و جفتی که خوب تشکیل نشود و نتواند به ‌طور کامل نیازهای جنین را تامین کند طبیعتا در روند رشد او تاثیرگذار خواهد بود.
میزان وزن گیری مادر در دوران بارداری، به مقدار وزن قبل از بارداری مادر بستگی دارد. با استفاده از توضیحات زیر می توانید مقدار افزایش وزنی که در دوره بارداری باید داشته باشید، محاسبه کنید:
شاخص توده بدنی یا BMI از تقسیم وزن(به کیلوگرم) به مجذور قد(به متر) به دست می ‌آید.
اگر زنی در آغاز بارداری دارای BMI کمتر از 19.8باشد، توصیه می‌ شود افزایش کل وزن او بین 12.5 تا 18 کیلوگرم باشد.
اگر این میزان بین 19.8تا 26 باشد، افزایش وزنش باید 11.5تا 16 کیلوگرم در طول بارداری باشد و اگر مقدار BMI او بین 26 تا 29 باشد لازم است بین 7.5 تا 11 کیلوگرم اضافه وزن پیدا کند.
افراد چاق که دارای BMI بالای 26 هستند هم اگر 6 کیلوگرم وزن بگیرند افزایش وزن شان مناسب است.
این افزایش وزن بارداری، 50 درصد مربوط به مادر و 50 درصد مربوط به جنین و ضمایم بارداری است.
شما قد و وزن قبل از بارداری خود را بیان نکردید، تا محاسبه کنم چقدر می توانید در دوره بارداری، وزن اضافه کنید اما با استفاده از توضیحات بالا خودتان می توانید این مقدار را محاسبه کنید. به هر حال، قسمت اعظم افزایش وزن مادر در سه ماهه سوم اتفاق می افتد.در 3 ماهه سوم که جهش سریع رشد جنین اتفاق می ‌افتد افزایش انرژی باید نسبت به زمان قبل از بارداری به 450 کیلوکالری برسد.
این انرژی افزوده‌ شده را نباید منحصرا از منابعی که فقط انرژی دارند، تامین کرد؛ بلکه باید از منابع انرژی ‌‌های دیگر که نیازهای افزوده شده ی مادر به مواد معدنی و پروتئین‌ ها را هم تامین می‌ کند، استفاده کرد؛ چرا که مادر در دوران بارداری، کلسیم و ویتامین‌ ها را در اختیار بچه‌ می‌ گذارد تا بتواند به رشد و تقسیمات سلولی ادامه دهد، بنابراین بهتر است به کیفیت غذای خود توجه کند.
در دوران بارداری مادر باید روزانه 3 واحد لبنیات کم چرب(هر واحد معادل یک لیوان یا 240 سی ‌سی شیر یا سه چهارم لیوان ماست یا 2 لیوان دوغ است)، دانه ‌ها و مغزهای حاوی کلسیم، کنجد و بادام مصرف کند.
یک نکته ی مهم این که اگر چه مساله ی کیفیت غذای مادران به توان اقتصادی بستگی دارد اما لزوما وابسته به این مساله نیست. مادران آگاه که به دانش تغذیه اعتقاد دارند با هر امکانات مالی می‌ توانند تغذیه کامل و کافی تهیه کرده و با تلفیق امکانات در دسترس، نیازهای بدن خود و جنین را فراهم کنند.
استفاده ی توام غلات و حبوبات، 2 تا 3 واحد میوه و 700 گرم سبزیجات می‌ تواند هم نیازهای ویتامینی را برطرف کند و هم مانع از ابتلا به یبوست شود.
اگر فکر می کنید تا اکنون بیش از اندازه لازم، وزن اضافه کرده اید، باز هم به هیچ وجه نباید رژیم بگیرید بلکه باید از این به بعد، روند افزایش وزن خود را منطقی کنید. همان طور که ذکر شد در سه ماهه سوم بارداری، روزانه به 450 کالری انرژی اضافه تر نسبت به انرژی مورد نیاز قبل از بارداری نیاز دارید.
ورزش کردن در دوران بارداری نیز برای شما بسیار مفید است.البته توجه کنید که حتما ورزش زیر نظر متخصص زنان انجام شود. حتما با پزشک خود در این باره مشورت کنید. از آنجا که ورزش می تواند موجب افزایش کشیدگی طبیعی عضلات، قدرت و استقامت آنها شود، در نتیجه می تواند به تحمل اضافه وزن دوران بارداری کمک کند، مادر را برای فشار زایمان آماده سازد و پس از زایمان بازگشت بدن مادر را به حالت طبیعی آسانتر کند. همچنین فعالیت دوران حاملگی می تواند مشکلات فیزیکی ناشی از درد پشت و کمر، یبوست، خستگی و کوفتگی بدن، و تورمهای موضعی را کاهش دهد؛ خلق و خوی شما را بهتر کند؛ و حتی می تواند به شما کمک کند تا خواب بهتری داشته باشید.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.

براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.