دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
غربشناسی؛ ضرورتی برای هویتیابی فرهنگی
۱) هر تمدنی برای اینکه بتواند وجود خود را متعین و متشخص سازد چارهای ندارد جز اینکه در برابر «خود»، «دیگری» را تعریف نماید. هیچ خودی بدون وجود دیگری و هیچ دیگریای بدون وجود خودی معنا ندارد.
۲) تمدن غرب در آغاز رنسانس که آغاز تکاپویش برای ساخت تمدنی جدید بود برای اینکه خود را متشخص سازد و حد و حدود تمدن خود را متعین کند دست به «ساخت دیگری» زد و آن دیگری همان «شرق» بود.
در واقع غرب چارهای نداشت جز اینکه برای تشخص بخشیدن به «خود» شرق را ابژه و دیگری قرار دهد. در نتیجه شرقشناسی به عنوان دانشی که مسئول این کار خطیر بود شکل گرفت و رهاورد مطالعات عمیق و دقیق و در عین حال کاملاً سامانمند و جهتدار شرقشناسی این شد که ضمن استفاده از دستاوردهای عظیم شرق بویژه دستاوردهای تمدن اسلام و ایران، شرق را به ابژه خود و «دیگری خود» و آنکه مرز غرب باید بهآن ختم شود، تبدیل کرد.
تلاش در راستای تکوین و تکامل این پروژه را، یعنی پروژه دیگری ساختن شرق، در تمام آثار شرقشناسان و حتی دیگر محققان و فیلسوفان و اندیشمندان غرب کاملاً محسوس و ملموس است. ادوارد سعید در کتاب ارزشمند خود شرقشناسی نمودهای متعدد و متکثری از این رویکرد به شکل کاملاً مستند ارائه داده است.
۳) اکنون ما در آستانه تشکیل تمدنی جدید بر سه پایه اسلام، ایران و عالم مدرن هستیم. ما نیز برای اینکه «خودی خود» را متشخص کنیم و حد وجودی خویش را رسم نماییم یکی از راههایی که پیش رو داریم این است که غرب را ابژه خود قرار دهیم و در حالی که دستاوردهای آن را نادیده نمیگیریم، آن را به دیگری خود بدل کنیم. برای اینکه در غرب حل نشویم و در تفکر غربی استحاله پیدا نکنیم چارهای جز ایجاد کرسیهای غربشناسی در دانشگاهها و پژوهشگاهها و پیریزی اساس تفکری که مورد وثوق همگان باشد نداریم. از این منظر غربشناسی گامی برای تولید علم بومی و گامی بلند در جهت رسیدن به پیشرفت اسلامی - ایرانی خواهد شد.
به نظر میرسد آنچه میتواند ما را «ما»، و غرب را «غرب» کند این است که محور مطالعات غربشناسی با نگرشی باشد که به غرب به عنوان تمدن طاغی و تمدن اشراق به عنوان تمدن تائب مدنظر قرار گیرد.
۴) متأسفانه برخی از لایههای جامعه علمی - آکادمیک ما هنوز که هنوز است و حدود ۱۵۰ سال از آشنایی ما با غرب میگذرد همچنان دچار نوعی سردرگمی و تشتت فرهنگی است! چرا که از یک سو دل در ارزشهای کهن و به میراثمانده اسلامی - ایرانی دارند و از سویی دیگر سر در آستان تفکر مدرن غربی میگذارند که میپندارند هیچ گریزی از آن نیست(!) و این سرگشتگی فرهنگی را در پیخواهد داشت. این تقسیمبندی میان شرق و غرب و پایهگذاری مطالعات غربشناسی بر حول چنین محوری چه بسا بتواند کمکی به هویتیابی فرهنگی امروز ما کند و جامعه علمی و آکادمیک ما را به انسجام و خودباوری علمی و فرهنگی برساند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست