شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

عوامل استرس‌زا در خانواده و بروز رفتارهاي عادتي در كودكان


ايسنا:‌ترغيب كودكان به نقاشي و بازيهاي دستي درترك عادت مكيدن انگشت موثر است

مدير گروه روان‌پزشكي دانشگاه علوم پزشكي جندي‌شاپور اهواز گفت: تذكر مستقيم يا تنبيه كردن كودك، موجب تشديد عادت انگشت مكيدن در كودكان مي‌شود و بايد با استفاده از بازي‌هاي دستي و نقاشي، ذهن و دست‌هاي كودك را مشغول كرد.

دكتر اشرف تشكري اظهار داشت: مكيدن انگشت از ديد روان‌پزشكي به عنوان يك رفتار غيرطبيعي شناخته مي‌شود و جزو رفتارهاي كليشه‌اي است كه در كودكان به عادت تبديل شده و مشكلاتي براي آنها ايجاد مي‌كند.

وي افزود: در بسياري مواقع كودكان براي كاهش استرس‌ها و اضطراب‌هاي دروني خود رفتارهايي مانند انگشت مكيدن و يا تكان دادن اعضاي بدن از خود بروز مي‌دهند كه بايد با شناخت عوامل استرس‌زا نسبت به درمان كودك اقدام كرد.

دكتر تشكري تصريح كرد: به عنوان مثال وجود اختلاف‌هاي خانوادگي و يا هر عامل استرس‌زا در خانواده موجب بروز رفتارهاي عادتي در كودكان مي‌شود. در اين هنگام ابتدا بايد عامل استرس‌زا را از محيط كودك حذف كرد و پس از آن در خصوص درمان كودك تصميم گرفت.

وي خاطرنشان كرد: در برخي مواقع نيز اگر كودك در هنگام خواب تنها باشد به مكيدن انگشت تمايل پيدا مي‌كند. در اين مواقع اگر مادر در كنار كودك باشد و او را در آغوش گرفته و يا تا هنگام خواب براي او قصه بگويد، به مروز زمان كودك عادت انگشت مكيدن پيش از خواب را ترك مي‌كند.

اين روان‌پزشك اضافه كرد: گاه نيز در خانواده و محيط اطراف كودك عامل استرس‌زايي وجود ندارد و كودك تنها به انجام رفتار كليشه‌اي عادت كرده است.

وي تاكيد كرد: تجربه نشان داده است كه تذكر مستقيم و يا تنبيه كودك براي ترك رفتار عادتي به هيچ وجه موثر نيست و موجب تشديد رفتار مي‌شود. در مقابل، اعمال سياست تشويقي موجب افزايش تمايل كودك به ترك عادت مي‌شود.

مدير گروه روان‌پزشكي دانشگاه علوم پزشكي جندي‌شاپور اهواز گفت: به والدين توصيه مي‌شود كودك را براي ترك عادت تشويق كنند و مثلا اگر در طول روز يك رفتار عادتي مانند انگشت مكيدن را انجام نداد بلافاصله در انتهاي روز به او جايزه دهند. اين كار موجب تشويق كودك مي‌شود.

وي اضافه كرد: همچنين جايگزين كردن فعاليت‌هايي مانند نقاشي و يا بازي‌هاي دستي مي‌تواند روند ترك عادت انگشت مكيدن را سرعت بخشد.