یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

علت خیانت زناشویی، برای مقابله چه کنیم؟


متاسفانه مشاهده مي شود بسياري از زندگي هاي زناشويي به دليل توجه به زندگي اطرافيان ،رشد طلاق در اطرافيان و دلايلي ديگر از هم پاشيده شده و عشق و محبت روزهاي نامزدي و اوايل ازدواج از بين رفته مي رود.
 در اين مواقع به ذهن هر کس خطور مي کند که چگونه زندگي خود را محکم و استوار نگه دارد و نگذارد که از عشق و محبت همسرش نسبت به خود کم شود.
 
ابتدا 9 دليل از عوامل خيانت را موشکافي مي کنيم :
1حس تنوع طلبي: در آقايان بيشتر از خانم ها ديده مي شود؛ پيش مي آيد که بعضي مردها درگير چنين روابطي شوند.
2سردي روابط: وقتي بين زوج ها روابط محبت آميز، عاطفي و هيجاني کم مي شود و ديگر خبري از احساس شور و هيجان نيست.
 
3 سرد شدن نسبت به ظاهر يکديگر : در زندگي زناشويي افراد به تدريج ممکن است نسبت به ظاهر همسرشان دلسرد شوند يا اينکه جذابيت هاي فرد مقابل براي شان يکنواخت و تکراري شده باشد.
4-ازدواج هاي اجباري : زن يا مردي که برخلاف ميل شان و به دليل اصرار خانواده تن به ازدواج مي دهند، احتمال آنکه به همسرشان خيانت کنند بيشتر از سايرين است.
 
5-انتقام گرفتن: زن و شوهر ممکن است به دليل رنجشي که از يکديگر دارند دست به انتقام بزنند و راه خيانت را انتخاب مي کنند. مثلا مردي که به همسرش بدبين است و او را تحت فشار قرار مي دهد، همسرش براي انتقام گرفتن از او بي وفايي مي کند. اين مورد در زنان شايع است، چرا که دائما زنان به اين فکرند تا کارهاي بدي را که همسرشان در حق شان کرده تلافي کنند
6- برآورده نشدن نيازهاي جنسي : بعضي افراد که در روابط جنسي به مشکل برمي خورند به جاي آنکه از طريق مشاوره و مراجعه به متخصصان مشکلات شان را حل کنند، سعي مي کنند به همسرشان خيانت کنند.
 
7- کنجکاوي: گاهي افراد به دليل صحبت سايرين درباره روابط خارج از سيستم خانواده، به دنبال بي وفايي مي روند و به اصطلاح مي خواهند ببينند چه خبر است.
8- احساس ناامني در رابطه: يکي ديگر از دلايل، ايجاد بي مهري است. مثلا زماني که يکي از طرفين به دفعات به همسرش بگويد تو را ترک مي کنم، حس ناامني در او به وجود خواهد آمد.
9- داشتن انتظارات و رفتارهاي غيرمعقول: اين انتظارات مي توانند در مسائل زناشويي و مادي باشند، هرکدام به نوعي به زندگي آسيب مي رسانند.
بهتر است بگوييم خيانت يا نامهرباني؟
اگر يک مرد با زني غير از همسر خود در ارتباط باشد، از نگاه عموم خيانت محسوب مي شود اما اگر همين مرد مدارکي را دال بر مشروع بودن رابطه اش به قانونگذار ارائه دهد، ازدواج دوم است و از نگاه قانون ديگر خيانت نيست در حالي که خانواده اين رفتار را يک نوع خيانت مي دانند. پس مي توان گفت اين جامعه و قانون يک جامعه است که ميزان خيانت و نا مهرباني را مشخص مي کند.
 
زنان،قدرت مقابله با خيانت را دارند
زنان قدرت کافي براي مقابله با خيانت را دارند تنها کافي است از اين باور که همه مردها مثل هم هستند و جز به رابطه جنسي به چيز ديگري فکر نمي کنند دست بردارند و در جهت بهبود شرايط زندگي مشترک خود تلاش کنند. لازم است زنان بياموزند که براي مردان مهم ترين چيز در زندگي مشترک اين است که ارزشمند و مورد احترام باشند و به آنها نشان دهند که تا چه اندازه به او احترام مي گذارند و او را توانمند مي دانند.
چند نوع خيانت داريم؟!
خيانت رفتاري
منظور از خيانت رفتاري اين است که يکي از همسران به صورت رفتاري و با ارتباط برقرار کردن با شخصي خارج از سيستم خانواده به همسرش خيانت کند که بخش اعظم آن را ارتباط هاي جنسي تشکيل مي دهد و در جامعه ما نيز رايج است.
 
خيانت ذهني
افرادي که در فکر و تخيلاتشان مدام به شخصي ديگر مي انديشند و از آنجا که زاده ذهن شان است، آن فرد شخصي ايده آل به شمار مي آيد و در اين موقع است که براي زندگي مشترک خطر مي آفريند، زيرا آن شخص دائم شريک زندگي اش را با فرد ايده آل ساخته ذهنش مقايسه مي کند و چون در حال قياس است، در ارتباط با همسرش به مشکل برمي خورد و رابطه سرد مي شود.
خيانت کلامي
در اين نوع خيانت، زن يا مرد به صورت تلفني يا اينترنتي يا اينکه در هر موقعيتي که فراهم شود با يکديگر صحبت کرده و گرم مي گيرند.
کدام مردان بيشتر خيانت مي کنند
در اين رابطه نمي توان قانون کلي صادر کرد اما گاهي مي توان با توجه به تجربه گفت کدام مردها بيشتر احتمال دارد در زندگي زناشويي خيانت کنند اما هيچ قطعيتي وجود ندارد؟
 
بي اعتماد به نفس ها
افرادي که اعتماد به نفس پاييني دارند و تصوير خوبي از خود در ذهن ندارند؛ براي آنکه عزت نفس شان را حفظ و تقويت کنند و به نوعي احساس منفي دروني شان را بهبود بخشند، مي کوشند از طريق رفتارهاي شان نشان دهند عزت نفس شان بالاست و در اين زمينه مشکلي ندارند. اين دسته از اشخاص به دنبال رابطه هايي خارج از سيستم خانواده مي گردند تا خودشان را اثبات کنند. البته گاهي هم فرهنگ ها باعث ايجاد اين تصورات مي شوند. مرد مي خواهد از طريق مردانگي و زن از طريق جذابيت، خود را نشان دهد.
آنها که به دنبال هيجان هستند
افرادي که دچار يکسري از اختلالات باليني هستند بيشتر در معرض خيانت به همسران شان قرار مي گيرند، مثلا اشخاصي که کنترل هاي هيجانـــي ندارنــد يا اينکــه دچار ضعف شخصيت هستنــد. بـه خصوص آنکه يکسري از افراد دوست دارند دست به کارهاي پنهاني بزنند، زيرا براي شان توليد هيجان مي کنند و اين احساس را به دست مي آورند که افرادي زرنگ هستند و ديگران نمي توانند اين قضيه را بفهمند.
اينکه فردي در جامعه هميشه کانون توجه باشد و همه را جذب خودش کند، مي تواند بر شخصيت و رفتار او تاثير منفي بگذارد. هرچند گاهي نوع تربيت، فرد را به سمتي سوق مي دهد که عزت نفس پيدا کند و هرگز به فکر خيانت به همسر خود نيفتد.
مردان محو بقيه
در مواقعي که با مرد موردنظر خود به يک رستوران يا کافي شاپ مي رويد بهتر است به اين نکته هم توجه داشته باشيد که آن مرد تا چه اندازه محو شماست و با شما ارتباط چشمي دارد. آيا مستقيم به چشمان شما نگاه مي کند يا بالاي سر و شانه هاي تان را، يا مدام مي چرخد و به پشت سرش نگاه مي کند. آيا در هر جمعي تمامي حواس او متوجه شماست يا حضور شما براي او فرقي ندارد؟
 
مرداني با پدر خيانتکار
عوامل ژنتيک نيز در بحث خيانت موثر است، چراکه بسياري از ويژگي هاي شخصيتي که برشمرديم همگي به ژنتيک مربوط است، اما احتمال دارد فاکتور ژنتيک تحت تاثير محيط زندگي فرد تعديل شود. براي مثال اگر در خانواده اي تربيت صحيح و اصول اخلاقي حرف نخست را بزند، به طور حتم فرد راه ديگري را براي زندگي مشترک خود در پيش خواهد گرفت و در مقابل اگر از کودکي شاهد خيانت هاي پدر به مادر باشد، اين احتمال وجود دارد که راه پدر را ادامه دهد.
مردان «نه» نگو!
افرادي که عزت نفس ندارنـــد، محکــــم نيستنــد، نمي توانند «نه بگويند» و براي شخصيت خود احترامي قائل نيستند به همين نسبت مستعد خيانت کردن به همسر خود هستند. گاهي فرد حتي اگر در شرايط ويژه اي قرار گيرد که امکان خيانت کردن به همسرش براي او فراهم باشد، بازهم خيانت نمي کند، چراکه شخصيتش به او چنين اجازه اي را نمي دهد يا به بيان ديگر ارزش هاي انساني و چارچوب و اصولي که براي خود تعريف کرده، هرگز به او اجازه نمي دهد که دست از پا خطا کند.
مردان پايين تر از همسر
گاهي يک زن نسبت به مرد از نظر موقعيت هاي اجتماعي و مالي برتري هايي دارد، اين مسئله ممکن است در مرد احساس کمبودهايي را ايجاد و او را مستعد خيانت به همسر کند، چراکه در پي ثابت کردن خود و توانايي هايش هم به خود و هم به همسرش است.
در مقابل خيانت چه کنيد
در ابتدا آرامش خود را حفظ کنيد و سريع واکنش نشان ندهيد. بايد اين اجازه را به خود بدهيد چند روزي از اين مسئله بگذرد و در فرصتي مناسب با همسرتان اين موضوع را مطرح کنيد، دلايل اين اتفاقات را بررسي کنيد، علت اين رفتار را بيابيد و نگاهي به رفتار و عملکردهاي خودتان در زندگي مشترک داشته باشيد. از تصميم گيري هاي عجولانه بپرهيزيد. بيشتر افراد وقتي با اين وضع روبه رو مي شوند فورا از طلاق حرف مي زنند. بهترين کار اين است که بعد از ماجرا، سراغ مشاور برويد و مسائل را حل کنيد و يک بازنگري در رابطه تان داشته باشيد. با همه اين موارد اگر ديديد شرايط زندگي فعلي تان سخت است، در نظر بگيريد اگر جدا شويد آيا شرايط بهتر مي شود يابدتر.
 
98درصد از افراد درمورد فردي جز فرد مقابلشان در رابطه عشقي خيالپردازي مي‌کنند. با شيوع شبکه‌هاي اجتماعي مثل فيس‌بوک ، اين خيالپردازي‌ها بسيار راحت‌تر از گذشته شده است، چه به‌صورت آنلاين و چه واقعي.
نتايج تحقيقات مختلف درمورد خيانت متفاوت است. وقتي محققان پرسشنامه‌هايي را بين زنان و مردان مختلف پخش کردند و از آنها پرسيدند که آيا تابحال خيانت کرده‌اند يا نه، به نظر رسيد که مردان علاقه زيادي به لاف زدن درمورد خيانت‌هاي خود دارند. اما زنان معمولاً انجام اينکار را پنهان کرده و درمورد آن دروغ مي‌گويند. هِلِن فيشر جامعه‌شناس اعتقاد دارد که اين مسئله علت دارد و آن اين است که زنان در طول تاريخ بيشتر از مردان مورد خيانت قرار گرفته‌ اند. درنتيجه خيانت، زنان ، فرزندان و حمايت مالي و اقتصادي خود را از دست داده و حتي در برخي کشورها تحت خشونت‌هاي قانوني قرار مي‌گيرند.