پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا
عوارض بارداری در سن بالا، بخوانید و آگاه باشید
خانم هایی که بعد از سن ۳۵ سالگی باردار می شوند، معمولا بیشتر با برخی عوارض بارداری مواجه می شوند. این عوارض عبارتند از دیابت بارداری و فشار خون بارداری. لذا لازم است برای کنترل چنین مشکلاتی به طور مرتب به پزشک تان مراجعه کنید و توصیه های وی را برای مراقبت از خود با دقت اجرا کنید.
مصرف مواد غذایی سالم در این دوره از اهمیت بالایی برخوردار است . داشتن تغذیه سالم و متعادل برای همه خانم های باردار جدای از سن و سال آنها لازم و ضروری است. با این حال خانم هایی که در سن بالا باردار می شوند، بیشتر در معرض اضافه وزن مربوط به بارداری قرار می گیرند که به خودی خود نیز در بروز عوارض جانبی و از دست دادن انرژی در حین بارداری نقش دارد.
به عقیده متخصصان احتمال سقط جنین در خانم های بالای ۳۵ سال، به میزان ۲۰ درصد و در خانم های بالای ۴۵ سال به میزان ۳۵ درصد بیشتر است
اما داشتن یک برنامه غذایی سالم و متعادل (به همراه مصرف مکمل های غذایی تجویز شده توسط پزشک) که تاکید بیشتری در مصرف مواد غذایی طبیعی و پروتئین باکیفیت دارد، نقش مهمی در پیشگیری از اضافه و
زن دارد و باعث می شود مادر و جنین تغذیه خوبی داشته باشند و در سلامت بمانند.
خطر بروز ناهنجاری های کروموزومی بیشتر است
خانم هایی که بعد از ۳۵ سالگی باردار می شوند لازم است تحت نظر پزشک متخصص، یک سری آزمایش های ژنتیکی مربوط به بررسی ناهنجاری های کروموزومی را انجام دهند. متاسفانه احتمال بروز این ناهنجاری ها با افزایش سن بیشتر می شود. به عنوان مثال با انجام نمونه برداری از پرزهای جفتی که در بین هفته های ۹ و ۱۱ بارداری انجام می شود، وجود سندرم داون و سندرم ترنر با دقت ۹۹ درصدی مشخص می شود.
احتمال سقط جنین افزایش پیدا می کند
البته سقط جنین در هر سن و سالی اتفاق می افتد، اما خطر بروز آن در بارداری های بالای ۳۵ سال بیشتر است. به عقیده متخصصان احتمال سقط جنین در خانم های بالای ۳۵ سال، به میزان ۲۰ درصد و در خانم های بالای ۴۵ سال به میزان ۳۵ درصد بیشتر است.
شانس دوقلوزایی بیشتر است
احتمال دوقلوزایی در خانم هایی که در سنین بالا باردار می شوند، بیشتر است. در واقع با افزایش سن احتمال اینکه یک خانم با دو هدیه از طرف خداوند روبه رو شود، بیشتر است.
احتمال سزارین در سنین بالا افزایش می یابد
البته در کشور ما استقبال از زایمان سزارین بیشتر از زایمان طبیعی است و این فرهنگ نیاز به تغییر نگرش در خانم ها دارد. به عقیده متخصصان خانم هایی که در سن ۳۵ سالگی یا بالاتر باردار می شوند، بیشتر در معرض زایمان سزارین ناخواسته قرار می گیرند. این مسئله از بالا بودن عوارض حین زایمان در این سنین مانند خونریزی زیاد و طولانی شدن مدت زایمان و غیره ناشی می شود.
احتمال بروز مشکلات روحی بالا می رود
مادرهای جدید آمادگی لازم برای زندگی با نوزاد تازه متولد شده را ندارند. تغییرات هورمونی اصلی ترین عامل بروز اختلالات روحی است که در خانم های باردار به وفور دیده می شود. با این حال هر چه سن خانم ها برای بارداری بالا باشد، استرس آنها نیز بیشتر خواهد بود.
افت کیفیت تخمک ها افزایش می یابد
هر چه سن خانم ها بالا می رود، میزان باروری آنها نیز کاهش پیدا می کند.
در یک زوج در سنین بالا در مقایسه با یک زوج کم سن، مدت بیشتری طول می کشد تا بچه دار شوند
این بدین معنی است که تخمک گذاری به طور منظم انجام نمی شود. در حالت کلی، کیفیت تخمک نیز در سنین بین ۳۰ تا ۴۰ سال افت می کند و در نتیجه خطر بروز عوارض ژنتیکی نیز افزایش می یابد.
مدت زمان بیشتری برای باروری نیاز هست
علاوه بر این که قدرت باروری بعد از سنین ۳۵ سالگی کاهش می یابد، خانم ها در این سنین با مشکلات بیشتری برای باروری مواجه می شوند. به طوری که یک زوج در سنین بالا مجبور می شوند در مقایسه با یک زوج بیست ساله سال های بیشتری در انتظار بچه دار شدن بمانند. معمولا زوج های کم سن و سال در طی چند ماه بچه دار می شوند، اما با افزایش سن این اتفاق به تاخیر می افتد.
بدن هر خانم متفاوت و منحصر به فرد است
البته یادتان باشد هیچ چیز در این دنیا مطلق نیست. امروزه خانم ها به خوبی مراقب سلامت و بهداشت خود هستند و به این ترتیب جوان تر و شاداب تر از سن واقعی می مانند. در خصوص سن باروری نیز نمی توان گفت بعد از سن ۳۵ سالگی همه خانم ها الزاما دچار مشکلات ذکر شده می شوند.
یادتان باشد که امروزه سن بیولوژیکی مهم تر از سن شناسنامه ای است. برخی خانم ها به طور ژنتیکی به راحتی حتی در چهل سالگی نیز باردار می شوند. برخی دیگر به دلیل سابقه خانوادگی با مشکلات بیشتری برای باروری مواجه هستند. عوامل متعددی نیز از تغذیه سالم تا فعالیت بدنی متعادل و منظم در این مسئله نقش دارد.
بنابراین هر خانمی که قصد دارد در سنین بالاتر بارور شود کافیست بیشتر از بقیه مراقب سلامتی خود باشد و با امید و توکل بر خدا ، خود را برای داشتن فرزندی سالم آماده کند.
۱- آیا میتوانم بعد از ۳۵ سالگی حامله شوم؟
امروزه بسیاری از متخصصان مراقبتهای بارداری، خطرات دوران بارداری را با وضعیت سلامت مادر قضاوت میکنند. سابقه پزشکی قبلی، شاخصترین نشانه سلامت یک زن در دوران بارداری است. برای مثال، احتمال آنکه یک زن ۳۹ ساله سالم دچار مشکلات ناشی از بارداری شود، کمتر از زنی بیست ساله است که از یک بیماری مزمن مانند دیابت رنج میبرد. سلامتی و تناسب یک زن، بیشتر از سن او بر بارداری تاثیرگذار است.
۲- آیا سن مادر در حاملگی تاثیر دارد؟
بزرگترین مانع بارداری که ممکن است برای خانمهای بالای ۳۵ سال پیش آید، احتمال باردار نشدن آنها است. بیشترین احتمال باروری، در سنین ۲۰ تا ۲۴ سال است. در ۳۵ تا ۳۹ سالگی، این احتمال به حدود یک چهارم تقلیل مییابد و در ۴۰ تا ۴۵ سال، باروری فرد، ۹۵ درصد کمتر از دهه سوم زندگیاش خواهد بود. بنابراین اگر بیش از ۳۵ سال سن دارید و ۶ ماه است که اقدام به بارداری کردهاید، در صورت باردار نشدن، فرصت را از دست ندهید و حتما به متخصصان زنان و زایمان یا مراکز ناباروری مراجعه نمایید.
۳- آیا سن پدر در بارداری مادر موثر است؟
اگر در سنین میانسالی باشید، احتمالا همسرتان نیز در همین گروه سنی قرار دارد. البته تعیین این مساله که سن پدر چهقدر بر بارداری تاثیرگذار است، آسان نیست. بعضی تحقیقات نشان دادهاند که مردان ۵۵ ساله و مسنتر به احتمال بیشتری صاحب فرزندانی مبتلا به نشانگان داون میشوند ولی این احتمال آنقدر زیاد نیست که جای نگرانی داشته باشد. برخی کارشناسان پیشنهاد میکنند که بهتر است مردان پیش از ۴۰ سالگی پدر شوند، البته این یک دیدگاه محافظهکارانه است و همه با آن موافق نیستند. پیش از اظهارنظر قطعی در مورد سن پدر و تاثیر آن بر بارداری، دادهها و تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
۴- در این قبیل زوجها، احتمال بروز چه مشکلاتی در دوران بارداری بیشتر است؟
برخی مشکلات وابسته به سن هستند و خطر بروز آنها با افزایش سن بیشتر میشود مانند فشار خون بالا ، دیابت و جفت سرراهی (زمانی که جفت در قسمت پایین رحم جایگزین شده و قسمتی یا تمام دهانه رحم را پوشانده است). هر یک از این اختلالات میتوانند باعث ایجاد مشکل جدی در دوران بارداری شوند و باید به خوبی تحت کنترل درآیند. به دلیل این که اختلالات کروموزومی یکی از شایعترین علل سقط است، احتمال وقوع سقط با افزایش سن بیشتر میشود.
احتمال دوقلوزایی نیز در زنان میانسال بیشتر است. به علاوه، بسیاری از مطالعات نشان داده است که نیاز به زایمان با روش جراحی سزارین در خانمهای باردار بالای ۳۵ سال بیشتر است شاید به این دلیل که دردهای زایمانی و زایمان ممکن است بیشتر طول بکشد و یا چون زنان میانسال اغلب کودکان بزرگ جثهای دارند. پس از زایمان نیز ممکن است رحم، به سرعت رحم یک زن جوان منقبض نشده و خونریزی پس از زایمان بیشتر و طولانیتر باشد.
۵- چه خطراتی جنین را تهدید میکند ؟
مشکل دیگری که با افزایش سن رخ میدهد، افزایش احتمال اختلالات کروموزومی و ژنتیک است. برای مثال، خطر نشانگان داون از یک نوزاد در ۳۸۵ نوزاد متولد از مادر ۳۰ ساله به یک نوزاد از ۱۰۹ مادر ۴۰ ساله میرسد. مشاوره ژنتیک اقدامی عاقلانه است اما اگر بالای ۴۰ سال دارید، انجام مشاوره ژنتیک قویا توصیه میشود. در مشاوره ژنتیک، پدر و مادر و متخصصانی حضور مییابند که زمینه تخصص آنها بررسی مشکلات همراه با بروز و یا خطر بروز نوعی اختلال ژنتیکی است. در مشاوره ژنتیک ، اطلاعات موجود درباره ژنتیک انسان در مورد یک زوج به خصوص به کار گرفته میشوند. این اطلاعات تفسیر میشوند تا زوج بتوانند آن را درک کنند و براساس آن در مورد بچهدار شدن، تصمیمگیری کنند. شاید هم لازم باشد برخی تستهای به خصوص مانند آمنیوسنتز یا نمونهبرداری از پرزهای جفتی را در دوران بارداری و به منظور ارزیابی سلامت جنین انجام دهید.
۶- چگونه میتوانم در این سن بارداری راحتتری را بگذرانم؟
با توجه به بالا بودن سنتان ممکن است وزن بیشتری اضافه کنید، خطوط کشش پوستی در مکانهایی ظاهر شوند که قبلا وجود نداشتهاند، سینهها آویزانتر شوند و احساس کنید که قدرت عضلانی خود را از دست دادهاید. در تمام این موارد دقت به روش زندگی، تغذیه و ورزش مناسب میتواند بسیار کمککننده باشد.
به دلیل صرف انرژی و زمان بیشتر، خستگی و ضعف یکی از بزرگترین مشکلات شما خواهد بود. این وضعیت، یکی از شایعترین مشکلات زنان باردار است. استراحت برای سلامتی خودتان و جنین ضروری است. از هر فرصتی برای استراحت یا خواب مختصر استفاده کنید. مسئولیتهای جدید بر عهده نگیرید. در شغل خود، داوطلب انجام پروژههای بزرگ نشوید. به دلیل شرایط جدیدتان میتوانید به درخواستهای دیگران نه بگویید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست