چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

حدود 20 درصد از کودکان مشکلات روانپزشکی دارند


سلامت نیوز: يك فوق تخصص روانپزشكي اطفال گفت: حدود 20 درصد از كودكان و نوجوانان از يك بيماري يا مشكل روانپزشكي رنج مي‌برند بنابراين بايد به رفتارهاي اين گروه‌هاي سني توجه زيادي كنيم.
دكتر فريبا عرب گل افزود: معمولا اين گونه تصور مي‌شود كه بيماري‌هاي روانپزشكي مختص دوران بزرگسالي است و كودكان به اين دسته از بيماري‌ها مبتلا نمي‌شوند اين در حاليست كه كودكان نيز به طيف وسيعي از اختلالات و مشکلات روانپزشکي مبتلا مي‌شوند ولي چون آنان در بيان احساسات دروني خود توانايي لازم را ندارند، ما بايد از طريق رفتار كودكان متوجه مشکلاتشان شويم چون در صورت تشخيص داده نشدن بيماري‌هاي روانپزشكي كودكان، اين عوارض مزمن مي‌شود و در آينده بر وضعيت شغلي،‌ تحصيلي، ارتباطات اجتماعي، ازدواج و در كل بهداشت و سلامت روان اين افراد تاثير منفي مي‌گذارد.

حدود 20 درصد از کودکان مشکلات روانپزشکی دارند


وي با تاكيد بر ضرورت توجه به رفتارهاي مختلف كودكان گفت: ممكن است يك كودك وسواس يا تيک داشته باشد و برخي از رفتارهاي وسواس گونه و تيک‌هاي صوتي و کلامي را انجام دهد و والدين و اطرافيان او فكر مي‌كنند كه كودك توانايي كنترل اين رفتارها را دارد بنابراين او را به خاطر رفتارهايش تنبيه مي‌كنند.
اين فوق تخصص روانپزشكي اطفال در ادامه اظهار كرد: برخي از مردم معتقدند مشکلاتي که در حوزه رفتار رخ مي دهد در نتيجه يک بيماري نيست و کودک بايد قادر به کنترل رفتارهايش باشد اين در حاليست كه اين کودکان نياز به درمان دارند.البته ممكن است كودك به علت ترس و اضطراب از والدين بتواند به طور موقت رفتارهاي وسواسي يا تيکهاي خود را كنترل كند ولي در نهايت قادر به اين كار نيست و مشکلات او شدت پيدا مي‌كند.
وي تاكيد كرد: بسياري از مشكلات رفتاري كودكان، ريشه در بيماريهاي روانپزشكي آنان دارد، بنابراين نبايد كودك را براي كنترل رفتارهاي خود تحت فشار قرار داد بلكه بايد به فكر چاره بود.
عرب گل درباره شايع‌ترين اختلالات روانپزشكي در كودكان و نوجوانان گفت: اختلال بيش فعالي-‌ كم توجهي يکي از شايع‌ترين اين اختلالات است كه كودكان مبتلا به آن دچار پرتحركي، ناآرامي، رفتارهاي تکانشي و تمركز اندك هستند. 5 تا 10 درصد كودكان در سنين مدرسه به اين بيماري مبتلا هستند. درمان اين بيماري عمدتا دارويي است و درمان مي تواند بر زندگي آينده اين کودکان از نظر شغلي، تحصيلي و روابط اجتماعي و خانوادگي تاثير بسيار مثبتي بگذارد.
اين فوق تخصص روانپزشكي اطفال، اختلالات اضطرابي را يكي ديگر از اختلالات شايع در كودكان برشمرد و گفت: اضطراب جدايي، شايع‌ترين اختلال اضطرابي در اين گروه سني است. هر پديده‌اي كه باعث جدايي اين گونه كودكان از والدينشان شود، آنان را دچار اضطراب مي‌كند و اين افراد هنگام ورود به مهدكودك و مدرسه به سختي از مادر خود جدا مي‌شوند و اصرار دارند نزد مادر بمانند.
عرب گل اضافه كرد: شدت يافتن اضطراب مي‌تواند در اين کودکان علايم جسمي مانند سردرد، دل درد و حالت تهوع، استفراغ ايجاد کند که گاه به اشتباه اين کودکان به جاي درمان اضطراب تحت درمان بيماري‌هاي جسمي قرار مي‌گيرند. از سوي ديگر چون کودکان در كنترل افكار وسواسي و مديريت اضطراب مشكل دارند و مانند بزرگسالان مهارتهاي لازم در اين زمينه را کسب نکرده‌اند، اين بيماري‌ها ممكن است بيش از بزرگسالان آنها را ناتوان كند.
وي با اشاره به اختلال تكلم و گفتار گفت: برخي از بچه‌ها صحبت كردن را دير آغاز مي‌كنند، ‌لكنت زبان و مشكل تلفظ دارند، اين دسته از كودكان نيز به مداخلات درماني در حوزه گفتار و زبان نياز دارند تا علاوه بر به دست آوردن تواناييهاي كلامي لازم از اعتماد به نفس لازم برخوردار شوند.
اين فوق تخصص روانپزشكي اطفال درباره اختلالات طيف اوتيسم اظهار كرد: كودكان مبتلا به اين اختلال در ارتباط برقرار كردن با افراد اطراف خود دچار مشكل هستند بگونه‌اي كه ارتباط كلامي و غير كلامي آنان با ديگران ضعيف است .
وي با بيان اينكه در ايجاد مشکلات رفتاري و رواني چندين عامل موثر است، گفت: ژنتيك، خانواده و جامعه عوامل موثر بر ابتلاي كودك به مشکلات رفتاري هستند. جامعه شامل مهد كودك، مدرسه و رسانه‌ها مي‌شود. خانواده نيز در صورت توجه كافي نداشتن به رفتارهاي مثبت كودك، تمركز بر اعمال منفي او و رفتار خشن با كودك بر سلامت رواني او تاثير منفي مي‌گذارند.
عرب گل در پايان اظهار كرد: اگر پدر و مادر مشكلات روانپزشكي مانند افسردگي، اضطراب، وسواس و اعتياد به مواد مخدر داشته باشند حتما بايد به روانپزشك مراجعه كنند. علاوه بر آن با شركت در كلاسها بايد بياموزند كه چگونه فرزند خود را تربيت كنند اين در حاليست كه متاسفانه افراد بدون آن كه‌ آموزش‌هاي لازم را ديده باشند، پدر و مادر مي‌شوند اما همانگونه كه براي كسب علم وارد دانشگاه مي‌شويم بايد براي فرزند پروري آموزش منظم و سيستماتيك ببينيم.