دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
راهکارهایی موثر برای مقابله با آلودگی هوا
امروزه، هوایی که نفس میکشیم پر از آلایندههای خطرناک و سمی است. آلودگی محیط زیست، زیبایی و تنوع زیستی طبیعت را بر هم زده است. هر سال میلیونها نفر در سراسر جهان به علت مشکلات ناشی از آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند. در کشور نروژ، تعداد کشتهشدگان بر اثر آلودگی هوا ۱۰ برابر تلفات سوانح رانندگی است. از طرف دیگر، کودکان به این علت که سریعتر از بزرگسالان نفس میکشند، آسیب بیشتری در برابر آلودگی هوا میبینند. آلودگی هوا حتی آثار بدی بر روی جنین میگذارد. با توجه به این مطالب، در اینجا به چند راه مؤثر برای مقابله با آلودگی هوا اشاره خواهیم کرد.
۱. به هشدارهای آلودگی هوا توجه کنید
ببینید که آیا خیابانها خشک هستند یا آیا باد خفیفی میوزد. خیابانهای خیس، گرد و غبار معلق را به سطح آسفالت میچسباند و باد آنها را پخش میکند.
۲. در ساعتهای شلوغی از خانه خارج نشوید
اگر مشکلات قلبی و عروقی یا اختلالات ریوی دارید، در روزهای آلوده به هیچ عنوان از خانه خارج نشوید.
۳. با بینی نفس بکشید
بینی در برابر ذرات بزرگ مانند یک فیلتر عمل میکند.
۴. سالم زندگی کنید
از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید و ورزش منظم را در دستور کار خود قرار دهید. سلامتی میتواند از شما در برابر اثرات مضر آلودگیهای شهری محافظت کند.
۵. در مسیر خیابانهای اصلی ورزش و پیادهروی نکنید
میزان تنفس شما در هنگام انجام تمرینهای ورزشی بیشتر میشود. برای ورزش به پارکها یا خیابانهای خلوتتر بروید.
۶. محل سکونت خود را عوض کنید
هرگز در مناطق اصلی و پرترافیک شهر زندگی نکنید. با گذشت زمان، آلودگی هوا آثار مخرب خود را بر روی سلامتی شما خواهد گذاشت. برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای ناشی از این آلودگیها بهترین راه این است که باید تا حد امکان کمتر در معرض آلودگی هوا قرار گرفت.
۷. پنجرههای رو به خیابانهای پرترافیک را باز نکنید
نگذارید هوای خیابانهای شلوغ و آلوده از طریق پنجرهها وارد خانهیتان شود. اگر پنجرههایی دارید که فقط رو به این خیابانها باز میشوند، آنها را فقط در زمانی که ترافیک در پایینترین حد ممکن است باز کنید.
۸. از بردن کودکان به مناطق پرترافیک و شلوغ شهر خودداری کنید
نگذارید فرزندانتان در خیابانهای شلوغ بازی کنند. آنها نسبت به بزرگسالان در برابر آلودگی هوا آسیبپذیرتر هستند. آنها سریعتر نفس میکشند و به سطح زمین نزدیکتر هستند. زنان باردار هم باید از رفتن به خیابانها و مناطق آلوده اجتناب کنند چرا که جنین هم از آلودگی هوا آسیب میبیند.
۹. برای مقابله با آلودگی هوا میتوانید سریعتر حرکت کنید
هر چقدر بیشتر در ترافیک بمانید، سلامتی شما بیشتر در معرض خطر قرار میگیرد. مهم نیست شما داخل ماشین یا اتوبوس یا سوار بر دوچرخه باشید، زیرا همان هوای آلوده وارد ریههایتان میشود. تا حد امکان کمتر از خودروی شخصی استفاده کنید. از استفاده از خودروهای دیزلی اجتناب کنید، چرا که با این کار به سلامتی دیگران آسیب جدی وارد میآورید. از طرف دیگر خودروهای بنزینسوز هم ذرات معلق بیشتری نسبت به خودروهای دیزلی تولید میکنند. به استفاده از دوچرخه، خودروهای برقی و هیبریدی روی بیاورید. هرگز از تایرهای میخی برای خودروی خود استفاده نکنید.
۱۰. از ورود به راهبندانها خودداری کنید
میزان ورود هوای آلوده به بدن شما در هنگام گیر افتادن در راهبندان بسیار بیشتر از زمانی است که در خط ویژهی اتوبوس یا دوچرخه در حال گذر هستید. فیلتر هوای داخل خودرو برای جلوگیری از ورود هوای آلوده محدودیت داشته و به تعمیر و نگهداری منظم نیاز دارد.
۱۱. هوا را تصفیه کنید
پیش از ورود به راهبندان ترافیکی یا تونل، تهویهی هوای خودروی خود را روشن کنید.
۱۲. از مسیرهای جایگزین استفاده کنید
به منظور اجتناب از ورود به مناطق آلودهی شهر، از مسیرهای جایگزین استفاده کنید.
مواد غذایی مفید
هوای آلودهای که تنفس میکنیم اوزون، نیتروژن دیاکسید، ذرات حاصل از اگزوزهای دیزل و ذرات مختلف دیگر را وارد ریههای ما میکند. آنتیاکسیدانهای محافظی که در دیوارهی ریه قرار دارند، تا زمانی که تعدادشان از این ذرات بیشتر باشد به مقابله میپردازند، اما بعد از آن مواد آلاینده شروع به حمله به سلولهای ایمنی بدن میکنند و رادیکال آزاد تولید مینمایند که همین باعث التهاب میشود. اما آیا میدانستید آنتیاکسیدانهای موجود در مواد غذایی از بدن شما در برابر آثار مخرب آلایندههای هوا محافظت میکنند؟ برای مقابله با آلودگی هوا، مصرف این آنتیاکسیدانهای مغذی را که در ادامه به آن خواهیم پرداخت، در دستور رژیم غذایی خود قرار دهید.
ویتامین C
این ویتامین توانمندترین آنتیاکسیدان موجود در بدن است. این ویتامین محلول در آب در همه جای بدن حضور دارد و رادیکالهای آزاد را از بین میبرد. ویتامین C همچنین به بازتولید ویتامین E کمک میکند. وجود ویتامین C کافی در رژیم غذایی روزانه برای حفظ میزان این ویتامین در ریهها ضروری است. بزرگسالان میباید روزانه ۴۰ میلیگرم از این ویتامین مصرف کنند.
۱. برگ گشنیز، برگ درخت گز روغن، جعفری، برگ کلم و شلغم سبزیجاتی هستند که باید برای تأمین ویتامین C مورد نیاز بدن خود از آنها استفاده کنید.
۲. گوجهفرنگی و گواوا سرشار از ویتامین C هستند.
۳. راحتترین راه برای دریافت ویتامین C، مصرف روزانه ۲ عدد آب لیمو است.
۴. مرکبات نیز در تأمین ویتامین C نقش دارند.
ویتامین E
این ویتامینِ محلول در چربی در خط مقدم دفاع در برابر صدمات وارده بر بافتهای بدن قرار دارد.
۱. ویتامین E رژیم غذایی ما معمولا از گیاهان تشکیلدهندهی روغنهای نباتی به دست میآيد. آفتابگردان، گلرنگ و روغن سبوس برنج، بهترین تأمینکنندهی ویتامین E هستند پس از آنها کلزا، بادامزمینی و روغن زیتون قرار دارد.
۲. بادام و دانههای آفتابگردان نیز از منابع خوب ویتامین E محسوب میشوند. دانهها و آجیلها چربی بالایی دارند، پس مصرف ۲۸ گرم از این مواد غذایی در روز کفایت میکند.
۳. در میان ماهیها، مصرف سالمون، اشپل و مارماهی برای تأمین ویتامین E توصیه میشود.
۴. ادویهجات و گیاهانی مانند پودر فلفل، پاپریکا، میخک، پونهکوهی، ریحان و جعفری به میزان خوبی ویتامین E دارند. معمولا از بیشتر این ادویهجات به میزان کمی مصرف میشود. اضافه کردن مقداری از این ادویهها و گیاهان به غذاهایتان به حفظ میزان ویتامین E بدن کمک میکند.
بتاکاروتن
بتاکاروتن به دلیل داشتن فعالیت آنتیاکسیدانی نقش بسیاری مهمی در کنترل التهاب ایفا میکند. همچنین این ماده در بدن به ویتامین A تبدیل میشود.
۱. سبزیجات برگی مانند گل تاجخروس، گشنیز، شنبلیله، کاهو و اسفناج سرشار از بتاکاروتن هستند.
۲. برگ تربچه و هویج نیز از منابع خوب بتاکاروتن محسوب میشوند.
چربیهای اُمگا۳
این چربیها در برابر اثرات آسیبزای آلودگی هوا بر روی سلامت قلب و پروفایل چربی محافظت میکنند. منابع این مواد عبارتند از:
۱. دانهها و آجیلهایی مانند گردو، تخم چیا و دانهی کتان. آنها را به ماست اضافه کنید، یا در اسموتی خود مقداری از آنها بریزید.
۲. دانهی شنبلیله، دانهی خردل، سبزیجات برگ سبز، نخود و لوبیا قرمز از مواد غذایی تأمینکنندهی اُمگا۳ هستند.
راهکارهای طب آیورودا
در طب آیورودا برای درمان بیماریهای تنفسی، گیاهان و ادویهجات خاصی توصیه میشود.
۱. زردچوبه آنتیاکسیدان معروفی است که گفته میشود از ریهها در برابر آلایندههای سمی محافظت میکند.
۲. ترکیب زردچوبه و روغن کرمانشاهی برای تسکین سرفه و آسم مفید است. در هنگام حملات آسمی، ترکیب زردچوبه با شکر زرد و روغن به کاهش علائم بیماری کمک میکند.
۳. گفته میشود که حل کردن شکر زرد در آبپیاز تأثیری همانند داروی اکسپکتورانت دارد و برای سرفههای خیس و خشک مفید است.
۴. مصرف هلیهی سیاه با شکر زرد پیش از خواب و هنگام صبح برای کاهش خلط مفید است.
۵. طب آیورودا یک رژیم غذایی پر از غذاهای تلخ و گس را به جای غذاهای شور یا شیرین برای افراد مبتلا به آسم توصیه میکند. این باور وجود دارد که شیر گاو و گندم برای مبتلایان به آسم سودمند است. زنجبیل، فلفل سیاه، ریحان مقدس، شیرینبیان، جوز هندی، نعنا و گالانگال برای درمان بیماریها و اختلالات تنفسی مفید هستند.
برای مقابله با هر بیماریای به یک بدن سالم نیاز داریم. علاوه بر غذا، ۱۵ الی ۳۰ دقیقه ورزش، تمرین تنفس و استراحت کافی تأثیر عمیقی خواهند داشت.
راههایی برای مقابله با آلودگی هوا
رازِ داشتن یک زندگی سالم در شناسایی منابع آلودگی هوا و انجام کارهایی است که میتوان به کمک آنها آلودگی هوا را متوقف نمود. اگر میخواهید در این جنبش زیستمحیطی نقشی داشته باشید، باید به دنبال روشهای مختلفی باشید که به یاری آنها از بزرگتر شدن مشکلات آلودگی جلوگیری کنید. ما به ۴۱ روش اشاره خواهیم کرد تا با بهکارگیری آنها بتوانید در توقف آلودگی هوا در محل زندگی خود و جهان اطرافتان مشارکت داشته باشید.
۱. از وسایل حملونقل عمومی استفاده کنید
کمتر از اتومبیل خود استفاده کنید. اگر این امکان برای شما وجود دارد از شیوههای همسفری استفاده کنید و به جای قدم زدن، استفاده از حملونقل عمومی را مد نظر داشته باشید، بدین ترتیب شما با اضافه نکردن اتومبیل خود به جمع سایر آلایندهها، از همکاری در ایجاد مشکلات آبوهوایی خودداری کردهاید.
۲. هوشمندانه رانندگی کنید
اگر معمولا خودتان رانندگی میکنید، اطمینان حاصل کنید که به قدری هوشمندانه رانندگی میکنید که بنزین هدر نمیدهید. از محدودهی سرعت تجاوز نکنید، اطمینان حاصل کنید که چیز اضافی در اتومبیل خود قرار ندادهاید که باعث سنگینی آن شود و هر تدبیری که باعث کاهش مصرف بنزین میشود را به کار ببندید.
۳. به طور منظم اتومبیل خود را چک کنید
با انجام وارسیهای منظم، اطمینان حاصل نمایید که اتومبیل شما بیش از اندازه بنزین مصرف نمیکند. با این کار نه تنها در هزینههای خود صرفهجویی کردهاید بلکه عمر اتومبیل خود را بالا میبرید.
۴. باد تایر اتومبیل خود را چک کنید
اگر باد تایرهای اتومبیل تنظیم نباشد، مصرف سوخت اتومبیل بالا خواهد رفت. تنظیم باد تایرها، تأثیرات محیطزیستی را نیز کاهش خواهد داد.
۵. اتومبیلهای دوستدار محیطزیست بخرید
اتومبیلهایی بخرید که به محیطزیست آسیب نمیرسانند. امروزه گزینههای زیادی هستند که یا مصرف سوخت پایینی دارند یا از سوختهای ترکیبی استفاده میکنند پس با خرید این چنین اتومبیلهایی دیگر هیچ جای نگرانی از بابت مصرف بالای سوخت و آلودهکردن جو زمین وجود نخواهد داشت. اگر به دنبال خرید یک اتومبیل نو هستید، به اتومبیل های دوستدار محیطزیست روی بیاورید.
۶. به فکر زندگی سبز و دوستدار محیطزیست باشید
راههای بسیاری برای سبز زندگی کردن وجود داد و بسیاری از آنها باعث کاهش هزینه میشود که در نتیجه روی آوردن به این سبک از زندگی را آسانتر میکند. ببنید که آیا در محل زندگی شما سیاستها و تسهیلاتی برای تشویق به روی آوردن به زندگی سبز وجود دارد.
۷. گلکاری کنید
گل و گیاه به هوا مواد مفید منتقل میکند که به تمیز نمودن هوا کمک میکند. گیاهان زیادی وجود دارند که آلودگیهای موجود در جو را میخورند. تحقیقی دراین خصوص انجام بدهید و ببنید کدامیک از آنهایی که به پاکیزه نمودن هوا کمک میکنند را میتوان به راحتی پرورش داد.
۸. از رنگهایی استفاده کنید که ترکیبات آلی فرارِ کمتری دارند و با آب تهیه شدهاند
از رنگهایی استفاده کنید که با آب تهیه شده باشند، نه فرآوردههای نفتی. هرچه محصولات فرآوردههای نفتی کمتری استفاده کنید، کمک بیشتری به محیط زیست خواهید کرد چرا که این کار یعنی مصرف کمتر نفت و فرآوردههای نفتی.
۹. چراغهای اضافی را خاموش کنید
هرگز چراغها یا سایر وسایل الکتریکی را روشن نگذارید. هرچه مصرف برق بیشتری داشته باشید، انرژی بیشتری اتلاف خواهید کرد و درنتیجه باعث آلودگی بیشتر هوا میشوید.
۱۰. به فکر استفاده از برق سبز باشید
از برقی استفاده کنید که توسط انرژیهای تجدیدپذیر مثل انرژی برقآبی، باد یا خورشید تولید میشوند.
۱۱. از انرژی خورشیدی استفاده نمایید
به جای انرژیهای مرسوم، به انرژی خورشیدی روی بیاورید. استفاده از انرژی خورشیدی باعث صرفهجویی در مصرف سایر انرژیها میشود و مهمتر از آن، در درازمدت شما میتوانید پول بیشتری نیز پسانداز کنید.
۱۲. به جای زغال از گاز طبیعی استفاده کنید
به جای زغال از پروپان و گاز طبیعی استفاده کنید. با این کار دیگر دود ناشی از سوختهای فسیلی را که برای محیطزیست به شدت مخرب است به آسمان نمیفرستید.
۱۳. از اجاقهای هیزمی مناسب استفاده کنید
به جای اجاقها و بخاریهای نفتی از اجاقهای هیزمی مناسب استفاده کنید. هر چقدر نفت کمتری استفاده کنید، کمک بیشتری به جو زمین خواهید نمود.
۱۴. لباسهایتان را روی بند رخت خشک کنید
به جای استفاده از رختخشککن، لباسهای خود را روی بند رخت خشک کنید. هرچه انرژی کمتر مصرف شود، بهتر است.
۱۵. همیشه از محصولات قابلبازیافت استفاده کنید
اگر به محصولات قابلبازیافت دسترسی دارید، حتما از آنها استفاده کنید. برای تولید این محصولات به انرژی کمتری نسبت به سایر محصولات نیاز است.
۱۶. از هر دو طرف کاغذ استفاده کنید
در غیر این صورت، تنها چیزهای اطراف خود را اسراف میکنید.
۱۷. از کیسههای کاغذی مجددا استفاده کنید
این کیسهها تقریبا برای هر چیزی که تصورش را میکنید قابلاستفاده است و از آن مهمتر به راحتی میتوان این کیسهها را بازیافت نمود.
۱۸. از کیسههای پلاستیکی استفاده نکنید
کیسههای پلاستکی ساخته شده از فرآوردههای نفتی هستند و به محیطزیست آسیب میزنند چرا که تجزیهی آنها زمان بسیار زیادی طول میکشد و البته بعضی از آنها اصلا تجزیهپذیر نیستند.
۱۹. محصولاتی را انتخاب کنید که بستهبندیهای خیلی کوچکی دارند
هنگام خرید، به محصولاتی توجه کنید که بستهبندی کوچک داشته و مجددا قابل استفاده باشند. حتی اگر این محصولات بستهبندی باشند، سعی کنید محصولاتی بخرید که بستهبندی کمتری دارند.
۲۰. به جای برگروب از جارو استفاده کنید
محصولاتی که باعث پخش شدن گرد و غبار میشوند را انتخاب نکنید. مثلا، به جای برگروب از جارو استفاده نمایید.
۲۱. از مواد شیمیایی خطرناک استفاده نکنید
تا حد امکان از مواد شیمیایی که بوی تندی دارند استفاده نکنید. در غیر این صورت، از این مواد در خارج از محل زندگی استفاده کنید.
۲۲. سیگار را ترک کنید
سیگار را ترک کنید و دیگران را نیز به این کار تشویق نمایید. دود سیگار هم برای خودتان و هم هوایی که در آن نفس میکشید مضر است.
۲۳. نشتیها را عایقبندی کنید
داخل و اطراف محل زندگی خود را عایقبندی کنید تا بدین ترتیب برای گرمایش آن نیازی به مصرف زیاد انرژی نداشته باشید.
۲۴. سفرهای خود را با هم ادغام نمایید
سعی کنید برنامهی خود را طوری تنظیم کنید که برای انجام آنها فقط یک بار از خانه خارج شوید. با این کار سوخت کمتری مصرف میکنید.
۲۵. ممیزی انرژی انجام دهید
از یک متخصص بخواهید که در خصوص مصرف بهینهی انرژی، خانهی شما را وارسی نماید و تغییرات لازم برای بهینهسازی مصرف انرژی را به شما توصیه نماید. پیشنهادات آنها میتواند کمک شایانی به شما در صرفهجویی انرژی و حتی پول در دراز مدت نماید.
۲۶. از محافظهای برق استفاده کنید
اگر در محلهایی از چندین وسیلهی برقی استفاده میکنید، آنها را به یک محافظ برق وصل کنید. وقتی که از هیچیک از وسایل استفاده نمیکنید، محافظ را خاموش کنید. با این کار هم عمر مفید وسایل برقی خود را بالا میبرید و هم در مصرف انرژی صرفهجویی خواهید کرد.
۲۷. بهجای کولر گازی از پنکه استفاده کنید
اگر هوا خیلی گرم نیست، تا حد امکان به جای کولر گازی از پنکه استفاد کنید. پنکه انرژی کمتری مصرف میکند.
۲۸. وقتی هوا سرد است، از پتو استفاده کنید
از طرف دیگر، اگر هوا خیلی سرد نیست، به جای هدر دادن نیروی گرمایشی از پتو و روانداز استفاده کنید.
۲۹. مصرف خود را کاهش دهید، بازمصرف کنید و بازیافت کنید
تا جایی که میتوانید بازیافت نمایید تا از پسماندهای حاصل برای تولید محصولات دیگر مجددا استفاده شود. با این کار، شما مشکل دیگری به مشکلات محیطزیست اضافه نخواهید کرد.
۳۰. محصولات تولیدشده از مواد بازیافتی بخرید
تا حد امکان، محصولاتی بخرید که از مواد بازیافتی تهیه شدهاند. این کار نیاز به خرید مواد اولیهی تازه برای تولید محصول را کاهش خواهد داد. هنگام خرید، به دنبال محصولاتی باشید که روی آن نشان بازیافت داشته باشد یا حداقل از ترکیبات قابلبازیافت ساخته شده باشند.
۳۱. هرزنامهها را کاهش دهید
اگر هر هفته تعداد زیادی هرزنامه دریافت میکنید، مبدا شرکتهای تولید این نامهها را پیدا کنید و از آنها بخواهید که این نامهها را برای شما ارسال نکند. با این کار از قطع میلیونها درخت جلوگیری به عمل میآورید.
۳۲. باتریهای قابلشارژ بخرید
هر ساله میلیاردها باتری خریداری و پس از مصرف دور ریخته میشوند. یک شارژر و چند باتری قابلشارژ بخرید و در هزینههای خود صرفهجویی نمایید.
۳۳. محصولات دارای برچسب انرژی بخرید
هنگام خرید وسایل الکترونیکی، محصولات دارای برچسب انرژی بخرید. این محصولات در صرفهجویی انرژی کارایی بهتری دارند.
۳۴. از آب سرد به جای گرم استفاده کنید
اگر برای شستشو از آب سرد به جای آب گرم استفاده کنید، کمک شایانی به محیطزیست کردهاید، زیرا در این صورت کمتر از آبگرمکن استفاده میکنید که در نتیجه مصرف سوخت کاهش مییابد و آلایندگی کمتری وارد هوا میشود.
۳۵. مواد غذایی ارگانیک بخورید
مواد غذایی محلی بخورید. این یعنی لازم نیست مواد غذایی مسیر درازی برای رسیدن به شما طی کنند. مهمتر از آن، در درازمدت به اقتصاد محل زندگی خود کمک شایانی میکنید.
۳۶. خودتان به پرورش میوه و سبزیجات بپردازید
اگر در حیاط خانهی خود باغچه دارید، به فکر پرورش میوه و سبزیجات باشید. میوه و سبزیجاتی که از بازار خریداری میکنید، چندین کیلومتر راه طی نمودهاند تا به دست شما برسند. بنابراین با پرورش میوه و سبزیجات در خانهی خود، از وقوع آلودگی بیشتر جلوگیری خواهید کرد.
۳۷. از کارفرمای خود بخواهید که امکان دورکاری را فراهم آورند
با وجود امکانات ارتباطی مثل ویدئو کنفرانس یا تماس تلفنی، دورکاری دیگر کار آنچنان سختی نیست. با این کار نه تنها میزان سفرها به محیط کار کاهش پیدا میکند و پول بیشتری صرفهجویی میشود بلکه به مقابله با آلودگی هوا نیز کمک میشود.
۳۸. مشارکت داشته باشید
ببینید که آیا دولت تدابیری در دست اجرا دارد که در نهایت به شما در مشارکت برای مقابله با آلودگی هوا کمک کند.
۳۹. با نمایندگان محلی گفتگو کنید
با نمایندگان محلی و مقامات دولتی دربارهی مسائل مربوط به آلودگی هوا گفتگو کنید و آنها را تشویق نمایید که در این جهت وارد عمل بشوند تا بدین ترتیب بتوانیم دنیای بهتری را برای فرزندان خود باقی بگذاریم.
۴۰. به دوستان و آشنایان خود آموزش دهید
در مورد راههای مقابله با آلودگی هوا به دوستان و آشنایان خود اطلاعرسانی کنید و به آنها دربارهی راههای مختلفی که به حفاظت از محیطزیست ختم میشوند آموزش دهید.
۴۱. به یک گروه طرفدار محیطزیست بپیوندید
اگر مایل به مشارکت در پاکسازی آلودگی هوا در محل زندگی خود هستید، به یک گروه طرفدار محیط زیست بپیوندید. در این صورت، میتوانید با افراد مختلف آشنا شوید و نظرات و ایدههای خود را در این خصوص به اشتراک بگذارید. کار خود را گسترش دهید و از دیگران نیز بخواهید که در این دست فعالیتها سهیم شوند.
برگرفته از: sciencenordic.com ndtv.com conserve-energy-future.com namvar.ir
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست